Καλησπέρα. Το σημερινό μας θέμα είναι πολύ σημαντικό και ενδιαφέρει όλους τους χωρισμένους γονείς ανηλίκων τέκνων.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω πάνω στο οικογενειακό δίκαιο με μοναδικά χρήσιμα βίντεο και άρθρα.
🔔 Μη ξεχάσετε σε αυτό το σημείο να γραφτείτε στο κανάλι μου και να κάνετε κλικ στο καμπανάκι για να παίρνετε ειδοποιήσεις για νέα βίντεο. Μπορείτε ακόμη να εγγραφείτε στη mailing list του blog μου (θα βρείτε κάτω το σχετικό σύνδεσμο) για να λαμβάνετε κάθε Σάββατο τα νέα άρθρα/βίντεο του blog στο email σας.
Πάμε λοιπόν κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας.
✔ Η ρύθμιση της γονικής μέριμνας των ανηλίκων τέκνων γίνεται από το δικαστήριο εξαιτίας διαφωνίας των γονέων μετά από προσφυγή τουλάχιστον ενός γονέα βάσει της διάταξης του άρθρου 1514 Αστικού Κώδικα.
Ως περιπτώσεις διαφωνίας αναφέρονται ενδεικτικά "ιδίως" οι περιπτώσεις που:
1. ο ένας γονέας αδιαφορεί ή
2.δεν συμπράττει στη γονική μέριμνα ή
3. δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή
4. αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το
συμφέρον του τέκνου ή
5. αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου.
✔ Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της
γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο,
β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή τη λήψη οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέτρου,
γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.
Διάρκεια βίντεο 5,26 λεπτά
Ένας τρόπος (λειτουργικής) κατανομής της γονικής μέριμνας συνιστά η ανάθεση ορισμένων λειτουργιών της (π.χ. επιμέλεια) στον ένα γονέα και των υπολοίπων (διοίκηση, περιουσία, εκπροσώπηση) στην από κοινού άσκηση.
👉Αν η άσκηση της γονικής μέριμνας μοιραστεί ανάμεσα στους γονείς λόγω διάστασης τους, ο γονέας στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια αποφασίζει μόνος του για τα καθημερινά θέματα του τέκνου, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ όμως κατά το άρθρο 1519 να αποφασίζει μόνος του για θέματα που επηρεάζουν καίρια τη ζωή του τέκνου, δηλαδή για την ονοματοδοσία του, για το θρήσκευμα, για σημαντικά ζητήματα της υγείας του, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, για τα οποία απαιτείται κοινή απόφαση των γονέων. Η κρίση για σημαντικά ζητήματα παραμένει στον πυρήνα της γονικής μέριμνας, που εν προκειμένω ανήκει και στους δύο γονείς.
🔥Ωστόσο στα τελευταία αυτά καίρια ζητήματα για τα οποία απαιτείται κοινή απόφαση, αν ο γονέας που δεν ασκεί την επιμέλεια αδυνατεί για νομικούς λόγους (π.χ. ανικανότητα ή περιορισμένη ικανότητα του για δικαιοπραξία) ή πραγματικούς λόγους (π.χ. αποδημία του ή βαριά ασθένεια του) να συμπράξει ακόμα και ως προς τα καίρια αυτά ζητήματα ΤΟΤΕ και αυτά ανατίθενται αποκλειστικά στον άλλο γονέα (άρθρο 1519 Α.Κ. εδάφιο β σε συνδυασμό με το άρθρο 1510 τελευταίο εδάφιο Α.Κ.).
Πραγματικοί λόγοι επίσης μπορεί να είναι ενδεικτικά η σοβαρή ψυχική νόσος, ο αλκοολισμός ή η εξάρτηση από ναρκωτικά, η εγκληματική συμπεριφορά, ο δύστροπος χαρακτήρας, ο ακόλαστος και άσωτος βίος, η ανήθικη και εγκληματική διαγωγή του γονέα, εργασία σε νυχτερινά καταστήματα ή σε άλλη χώρα. Νομικός λόγος επίσης μπορεί να είναι η φυλάκιση του γονέα.
➤ Κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της γονικής μέριμνας στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων των τέκνων και προσφυγής τους στο δικαστήριο, αλλά και πυρήνας για τον προσδιορισμό της άσκησης της αποτελεί το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.
Το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανήλικου σε μία ανεξάρτητη και υπεύθυνη προσωπικότητα και εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και τη φροντίδα του καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με κάθε έναν από τους γονείς του.
Φίλες και φίλοι ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Σε λίγες μέρες πάλι μαζί με ένα ακόμη χρήσιμο βιντεάκι. Μέχρι τότε να' στε όλοι καλά. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Σχετικές αναζητήσεις: διαφωνίας των γονέων,καίρια ζητήματα του τέκνου, βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, Ποτε χανει την επιμελεια η μητερα,επιμελεια παιδιου νεος νομος,Ποτε δινεται η επιμελεια παιδιου στον πατερα,Επιμελεια παιδιου στη μητερα, Γονικη μεριμνα και σχολειο,πως μπορω να παρω την επιμελεια,Απόφαση σχετικά με την ρύθμιση της γονικής μέριμνας,Η συνεπιμέλεια δεν είναι για όλους,Γονική μέριμνα και επιμέλεια ανήλικου τέκνου,Γονική μέριμνα, δικαιώματα επιμέλειας, ποιος θα έχει την επιμέλεια, αν η επιμέλεια θα είναι αποκλειστική ή κοινή, · ποιος θα αποφασίζει για την εκπαίδευση,Εναλλασσόμενη επιμέλεια, Εναλλασσόμενη άσκηση-κατανομή της επιμέλειας, αποκλειστική επιμέλεια,ασκείται αποκλειστικά από τον άλλο γονέα, ένας από τους δύο γονείς θα έχει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού, Αποκλειστική άσκηση επιμέλειας ανήλικου τέκνου, Δικαστήριο έδωσε αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα, αναθέσει την αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου.