Γειά σας φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα ενδιαφέρει περισσότερο τους γονείς παιδιών εκτός γάμου που έχουν δικαστική διαμάχη για την πατρότητα ή μη του παιδιού τους.
Για εσάς, που τυχόν δεν με γνωρίζετε, είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά και έγκυρα για ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Πριν προχωρήσουμε, σας καλώ να γραφτείτε στο κανάλι μου και να κάνετε κλικ στο καμπανάκι για να μη χάνετε κανένα από τα νέα βίντεό μου. Μπαίνουμε κατευθείαν στο σημερινό ενδιαφέρον θέμα μας.
Στις υποθέσεις προσβολής πατρότητας ή δικαστικής αναγνώρισης πατρότητας το δικαστήριο κατά κανόνα διατάσσει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί η πατρότητα του τέκνου.
Στην παρ. 1 του σχετικού άρθρου 607 Κ.Πολ.Δ. ορίζεται ότι:
"1. Αν ένας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί του αντιδίκου του λογίζονται ότι έχουν αποδειχθεί, ως προς την ύπαρξη βιολογικών στοιχείων, τα οποία καθιστούν κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητα ή τη μητρότητα."
Το καθιερούμενο με τη διάταξη αυτή τεκμήριο σε περίπτωση αρνήσεως διαδίκου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για διαπίστωση της πατρότητας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΧΗΤΟ. Σύμφωνα με την νομολογία των δικαστηρίων έχει την έννοια ότι θεωρούνται αποδεδειγμένοι οι ισχυρισμοί του ενάγοντα για την ύπαρξη στο αίμα του εναγομένου στοιχείων, που καθιστούν κατά την επιστήμη πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητα του. Δεν δημιουργείται, όμως, αμάχητο τεκμήριο για την ίδια την πατρότητα.
Από το στοιχείο αυτό, συνεκτιμώμενο ελεύθερα μαζί με τα λοιπά αποδεικτικά μέσα, μπορεί το δικαστήριο να οδηγηθεί σε θετική ή αρνητική για την πατρότητα του εναγομένου κρίση, αναλόγως αν από τις άλλες αποδείξεις προκύπτει ή όχι η έλλειψη αναγκαίας για την πατρότητα προϋποθέσεως.
Σχετική νομολογία: ΟλΑΠ 32/1990 ΕλλΔνη 1991.55, ΑΠ 3/2005 ΕλλΔνη 2005.822, ΕφΑΘ 2702/2011 ΤΝΠ-Νόμος, απόφ. ΜΕφΠατρ 132/2019).
Κατά τη γνώμη μου, ένας κατάλληλος ειδικός δικηγόρος - Νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε υποθέσεις πατρότητας τέκνου και ειδικά στη δικαστική διαμάχη των οικογενειακών υποθέσεων.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες ευχαριστώ πολύ, που παρακολουθήσατε αυτό το βίντεό μου. Τα λέμε και πάλι σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: άρνηση διαδίκου για ιατρικές εξετάσεις dna πατρότητας,Αναγνώριση πατρότητας τέκνου, Tεστ DNA,Τεκμήριο. Αδικαιολόγητη άρνηση διαδίκου,ιατρική εξέταση πατρότητας τέκνου,Προσβολή πατρότητας τέκνου,DNA και καταλογισμός πατρότητας,ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ,ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ DNA,αδικαιολόγητη άρνηση του τέστ πατρότητας,αναγνώριση της πατρότητας τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάµο των γονέων,ΖΗΤΗΜΑΤΑ ∆ΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ,νομικές συμβουλές, νομικος συμβουλος, νομικές συμβουλές,