Μια κυρία στα social media μας ζήτησε να κάνουμε ένα βιντεάκι σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση που υπάρχει ένα παιδί και δεν το έχει αναγνωρίσει ο βιολογικός πατέρας του. Αν κάποια στιγμή θελήσει να το κάνει, αν μπορεί να απαιτήσει να αναγνωρίσει το παιδί;
Eίμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με χρήσιμα βίντεο.
🔔 Πριν προχωρήσουμε να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου. Κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας.
Σήμερα λοιπόν θα απαντήσουμε συνοπτικά στο ερώτημα σχετικά με την προθεσμία αναγνώρισης τέκνου για τον βιολογικό πατέρα τέκνου γεννημένου εκτός γάμου. Μέχρι πότε μπορεί να αναγνωρίσει το τέκνο του? Θα μιλήσουμε για την περίπτωση που ζουν και οι δύο γονείς του γεννημένου εκτός γάμου παιδιού, εκείνου του παιδιού, που δεν καλύπτεται από τεκμήριο παιδιού καταγωγής από γάμο, οπότε δεν θα χρειάζονταν πρώτα αμετάκλητη απόφαση προσβολής πατρότητας και για το εκτός γάμου παιδί, που δεν έχει αναγνωριστεί εκούσια ή δικαστικά από άλλον άνδρα.
Ο πατέρας μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 1475 Α.Κ., να ζητήσει εκούσια αναγνώριση, δηλ. να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο, που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ` αυτό και η μητέρα του. Ισχύουν εν προκειμένω οι ρυθμίσεις των διατάξεων 1475-1478 και 1484 Α.Κ. Δήλωση αναγνώρισης του πατέρα, χωρίς την συναίνεση της μητέρας είναι άκυρη.
Η αναγνώριση από τον πατέρα γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή με διαθήκη. Η Συναίνεση της μητέρας, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της Συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη. (`Αρθρο 1476 ΑΚ.).
'Οταν όμως η μητέρα αρνείται την προβλεπόμενη από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1475 Α.Κ. συναίνεσή της για εκούσια αναγνώριση τέκνου από τον πατέρα του, τότε δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης έχει και ο πατέρας του παιδιού. Τότε μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της δικαστικής αναγνώρισης με σχετική αγωγή του πατέρα. Η μητέρα μπορεί να αρνηθεί την συναίνεσή της για εκούσια αναγνώριση μόνο αν αυτός που ζητά την συναίνεσή της δεν είναι ο πατέρας. Αν η μητέρα αρνείται αυτή την συναίνεσή της για άλλους λόγους η άρνησή της αυτή δεν είναι παραδεκτή από τον νόμο.
Το δικαίωμα του πατέρα να ζητήσει την δικαστική αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου του αποσβήνεται, όταν περάσουν δύο έτη, αφότου αρνήθηκε τη συναίνεσή της η μητέρα (Αρθρο 1479 και 1483 ΑΚ.).
Κατά το άρθρο 1473 Α.Κ. το δικαίωμα αναγνώρισης τέκνου δεν υπόκειται σε αποσβεστική προθεσμία, σε περίπτωση επιγενόμενου γάμου των γονέων, εφόσον οι γονείς του παντρευτούν μεταγενέστερα και το τέκνο είχε αναγνωριστεί ή αναγνωρίζεται μετά την τέλεση του γάμου, εκούσια ή δικαστικά, ως τέκνο του συζύγου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1475, 1476 και 1479 έως 1483.
Η σχετική διαδικασία δικαστικής αναγνώρισης γίνεται δικαστικά, διατάσσεται συνήθως από το αρμόδιο δικαστήριο ιατρική πραγματογνωμοσυνη DNA για την ασφαλή διαπίστωση πατρότητας τέκνου και απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι χρονοβόρος διαδικασία. Τέλος να πούμε ότι κατά το Άρθρο 1484 Αστικού Κώδικα "Σε περίπτωση αναγνώρισης, εκούσιας ή δικαστικής, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους."
Κατανούμε ότι ο πατέρας μπορεί να φοβάται για τη νομική αναγνώριση ενός παιδιού, πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αμφιβολίες σχετικά με την πατρότητα, ανησυχία για νομικές συνέπειες, οικονομικές υποχρεώσεις, επιμέλεια του παιδιού, έλλειψη ενημέρωσης ή ανασφάλεια για την προσωπική του ζωή και το πώς μπορεί να επηρεαστεί η σχέση του με το παιδί.
Συνολικά, ο φόβος του πατέρα για τη νομική αναγνώριση του παιδιού του, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται σοβαρά και με εγρήγορση.
Εν κατακλείδι, αν είστε πατέρας με τέκνο γεννημένο εκτός γάμου χρειάζεστε σαφή ενημέρωση των νόμιμων δικαιωμάτων σας και νομική καθοδήγηση από ειδικό δικηγόρο οικογενειακού δικαίου για να μην χάσετε νόμιμα δικαιώματά σας. Θα πρέπει να ασκήσετε τα δικαιώματά σας εντός των νόμιμων προθεσμιών και με τον σωστό τρόπο, που ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση για να μπορείτε να ζήσετε το μέλλον σας με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Εδώ έφθασε στο τέλος του ακόμη ένα χρήσιμο βίντεο. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας και την θερμή ανταπόκρισή σας. Μη ξεχνάτε να προτείνετε στους φίλους σας να εγγραφούν στο κανάλι μας.
Εύχομαι σε όλους και όλες να περάσετε υπέροχα τις Άγιες ημέρες που έρχονται με τις οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
-------- . --------
🙏 Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Δικαιώματα πατέρα σε παιδί εκτός γάμου,Δικηγορικό Γραφείο,Αναγνώριση Τέκνου,Δικαστική αναγνώριση, αγωγή αναγνώριση πατρότητας τέκνου, τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων,οικειοθελής αναγνώριση τέκνου,αναγνώριση εκούσια ή δικαστική,δικαστική αναγνώριση, Εκούσια αναγνώριση,Δικαστική αναγνώριση πατρότητας,οικογενειακεσ-υποθεσεισ,αναγνώριση τέκνου εκτός γάμου, Συμβολαιογραφικη αναγνωριση τεκνου,Εκουσια αναγνωριση τεκνου,αναγνωριση πατροτητας διαδικασια,Αναγνωριση τεκνου διαδικασια,δικαιωματα πατερα σε παιδι εκτος γαμου, Προθεσμίες για εκούσια και δικαστική αναγνώριση τέκνου, Εκούσια αναγνώριση και προθεσμία,ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ,ΤΕΚΝΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ