Όταν η μητέρα ενός παιδιού δεν επιτρέπει στον εν διαστάσει πατέρα να επικοινωνήσει με το παιδί του, βάσει δικαστικής απόφασης, ο πατέρας έχει τη δυνατότητα να λάβει νομικά μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης επικοινωνίας και να απαιτήσει άμεσα να συμμορφωθεί η μητέρα. Με την νομική συμβουλή και καθοδήγηση ειδικού δικηγόρου οικογενειακού δικαίου θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα μη χάνοντας ούτε λεπτό για να μη διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση σε βάρος αυτού και κυρίως του παιδιού του.
✔️ Συγκεκριμένα, ο πατέρας μπορεί να καταθέσει μήνυση εναντίον την μητέρας που παραβιάζει με πρόθεση την απόφαση επικοινωνίας ανηλίκου τέκνου του ή την συμφωνία επικοινωνίας στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου και να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο βεβαίωση της παραβίασης απόφασης επικοινωνίας και επιβολή χρηματικής ποινής ή ακόμη και προσωπικής κράτησης.
💡 Εκτός από τα νομικά μέτρα, υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα που ο πατέρας μπορεί να κάνει για να διατηρήσει την επικοινωνία με το παιδί του κατόπιν πάντα προηγούμενης συμβουλής του πληρεξούσιου δικηγόρου του, όπως:
➤ Να επικοινωνεί με το παιδί τακτικά, μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
➤ Να στέλνει στο παιδί γράμματα, κάρτες και δώρα.
➤ Να επισκέπτεται το παιδί στο σχολείο, στις δραστηριότητες του ή σε άλλους δημόσιους χώρους.
➤ Να μιλάει στο παιδί για τη μητέρα του και να τον βοηθά να κατανοήσει τη σχέση τους.
Είναι σημαντικό ο πατέρας να είναι υπομονετικός και να μην αποθαρρύνεται αν η μητέρα συνεχίζει να εμποδίζει την επικοινωνία. Με συνέπεια και επιμονή, μπορεί να διατηρήσει την επαφή με το παιδί του και να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη του.
👉 Εδώ είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για τον πατέρα:
Να διατηρήσει ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για το παιδί.
Να αποφεύγει να μιλάει αρνητικά για τη μητέρα του στο παιδί.
Να ενθαρρύνει το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του.
Να συνεργάζεται με τη μητέρα του για το καλό του παιδιού.
Η αποξένωση γονέα-παιδιού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού. Ο πατέρας πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει το παιδί του από την αποξένωση και να διατηρήσει την επαφή μαζί του.
🎓 Εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από το κράτος για την καταπολέμηση της αργής δικαιοσύνης, είναι σημαντικό και οι ίδιοι οι πολίτες/γονείς να συμμετέχουν στη διαδικασία της δικαιοσύνης. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως:
- Ενημερώνοντας τους εαυτούς τους σχετικά με τις διαδικασίες της δικαιοσύνης.
- Διαμαρτυρόμενοι για περιπτώσεις αργής δικαιοσύνης.
- Διατηρώντας την εμπιστοσύνη τους στο κράτος δικαίου.
⚖ Η δικαιοσύνη είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών. Για να είναι αποτελεσματική, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι εκτός από δίκαιη και έγκαιρη.
-------- . --------
🙏 Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Παρεμπόδιση επικοινωνίας τέκνου με πατέρα, αυτόφωρο,Μη συμμόρφωση σε απόφαση επικοινωνίας τέκνου, δικηγορος Οικογενειακού Δικαίου,παρεμπόδιση του δικαιώματος επικοινωνίας, προσβολή προσωπικότητας άρθρο 57 ΑΚ,Δικαίωμα επικοινωνίας πατέρα, άρθρο 1520 ΑΚ,Αρνηση παιδιου για επικοινωνια με τον πατερα,Δικαιωμα επικοινωνιασ πατερα,Επικοινωνια ανηλικου τεκνου,Πότε υπάρχει παραβίαση της δικαστικής απόφασης, Επικοινωνία πατέρα με ανήλικο, Δικηγόροι καβαλας, ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, μήνυση για παραβίαση απόφασης επικοινωνιας