Αγαπητές φίλες και φίλοι καλησπέρα σας. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια πολύ σημαντική αλλαγή που επήλθε με το με το νέο νόμο 4800/21.
Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μας και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για ό,τι νεότερο ανεβαίνει στο κανάλι μας.
Ξεκινάμε αμέσως στο σημερινό ενδιαφέρον και χρήσιμο θέμα μας.
Στην Ελλάδα, οι πατέρες αναγνωρισμένων τέκνων εκτός γάμου είχαν για πολλά χρόνια περιορισμένες αρμοδιότητες στην ανατροφή των παιδιών τους. Με τον νέο νόμο 4800/21 οι πατέρες αναγνωρισμένων τέκνων εκτός γάμου αποκτούν το δικαίωμα να ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα των παιδιών τους, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους πατέρες τέκνων εντός γάμου.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων και της ισότιμης ουσιαστικής συμμετοχής των πατέρων στην ανατροφή των παιδιών τους.
Ειδικότερα ο νέος νόμος αναφορικά με τα εκτός γάμου αναγνωρισμένα τέκνα εισάγει μια ευμενέστερη μεταχείριση του πατέρα αναγνωρισμένων τέκνων εκτός γάμου. Η αλλαγή αυτή επήλθε σε αντίθεση με τη ρύθμιση του προϊσχύσαντος δικαίου, που έθετε σε θέση σαφώς δυσμενέστερη από κάθε άλλον πατέρα, τον πατέρα του παιδιού που γεννήθηκε χωρίς γάμο και αναγνωρίστηκε, είτε εκούσια είτε μετά από αγωγή που άσκησε ο ίδιος,
Συγκεκριμένα, το νέο άρθρο 1515 ΑΚ, ορίζει ότι μετά την αναγνώριση του τέκνου από τον βιολογικό του πατέρα, η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου σύμφωνα με το άρθρο 1510 παρ. 1 του ΑΚ και εάν οι γονείς δεν ζουν μαζί, εφαρμόζονται αναλογικά τα άρθρα 1513 και 1514 του ΑΚ. Δηλαδή, εφόσον το τέκνο αναγνωρισθεί εκουσίως ή μετά από αγωγή του πατέρα, το τέκνο εξομοιώνεται και ως προς τη γονική μέριμνα με τέκνο που γεννήθηκε σε γάμο. Αυτό σημαίνει ότι και ο πατέρας αποκτά και ασκεί γονική μέριμνα από κοινού με τη μητέρα, όπως εάν υπήρχε γάμος.
Στη περίπτωση δε δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων.
Το δικαστήριο όμως μπορεί, αν το επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου, να αποφασίσει διαφορετικά μετά από αίτηση του πατέρα χωρίς όπως όριζε το προισχύσαν άρθρο να έπρεπε να παύσει η Γονική μέριμνα της μητέρας ή αυτή να αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους ή να υπάρχει συμφωνία των γονέων.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος του βίντεο. Να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Σύντομα θα είμαστε κοντά σας με ένα νέο ακόμη πιο ενδιαφέρον βίντεο. Καλή δύναμη σε όλους και όλες. Γειά σας.
-------- . --------
🙏 Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις:: ΤΕΚΝΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ,Οι αλλαγές του ν. 4800/2021,Γονική Μέριμνα Τέκνων Γεννημένων εκτός Γάμου,Δικαιώματα πατέρα σε παιδί εκτός γάμου,Αντικατάσταση άρθρου 1515 ΑΚ,Επιμέλεια τέκνου εκτός γάμου