Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν σκέφτεστε να χωρίσετε με συναινετικό διαζύγιο τότε το βίντεο αυτό είναι για εσάς.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
🔔 Να σας υπενθυμίσω για να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.
Πάμε λοιπόν κατευθείαν να μιλήσουμε χωρίς καμιά καθυστέρηση για το σημερινό θέμα μας.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο είναι, αν χρειάζονται οι σύζυγοι έναν ή δύο δικηγόρους για να βγάλουν συναινετικό. Ρωτούν:
"Αν έχω μόνο έναν δικηγόρο, θα μπορέσει να εκπροσωπήσει και τους δύο συζύγους;" ή "βγαίνει το συναινετικό με κοινό δικηγόρο?
"Μια γνωστή ή ένας φίλος, μου είπε ότι χρειάζεται μόνο ένας δικηγόρος για να εκδώσει συναινετικό διαζύγιο."
Πολλοί άνθρωποι έχουν εσφαλμένη πληροφόρηση ή είναι σε άγνοια για το πόσοι δικηγόροι χρειάζονται στο συναινετικό διαζύγιο και για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε σήμερα για το σημαντικό αυτό θέμα.
Καταρχήν να επισημάνουμε:
1. την αύξηση των συναινετικών διαζυγίων και
2. ότι τα συναινετικά διαζύγια αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των διαζυγίων που εκδίδονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα 7-8 στα 10 διαζύγια που εκδίδονται στην Ελλάδα είναι συναινετικά διαζύγια. Είναι συνήθως πιο γρήγορα και λιγότερο δαπανηρά από τα κατ' αντιδικία διαζύγια. Επιπλέον, τα συναινετικά διαζύγια επιτρέπουν στους συζύγους να διατηρήσουν μια καλύτερη σχέση μετά το διαζύγιο, κάτι που είναι σημαντικό για τα παιδιά.
Ωστόσο, τα συναινετικά διαζύγια δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συζύγων σχετικά με ζητήματα γονικής μέριμνας ή περιουσιακών διαφορών τους.
Με το άρθρο 22 παρ.2 Ν.4509/2017 από 22.12.2017 αντικαταστάθηκε αρχικά το άρθρο 1441 ΑΚ και καθιερώνεται το συναινετικό διαζύγιο με συμβολαιογραφική πράξη έως σήμερα και όχι με δικαστική απόφαση. Από 22.12.2017 μετά την εκ νέου αντικατάστασή του άρθρου αυτού με το άρθρο 4 Ν. 4800/2021 δεν άλλαξε κάτι έως και σήμερα ως προς το ότι είναι υποχρεωτική η σύμπραξη και παράσταση δύο δικηγόρων από κάθε μέρος, έναν για κάθε σύζυγο για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου.
Βάσει των παρ. 1 και 4 του εν λόγω άρθρου 1441 ΑΚ, όπως ισχύει χρειάζεται η παρουσία και υπογραφή ή ψηφιακή σύμπραξη επί άυλου διαζυγίου πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από τους συζύγους και για την συμφωνία των συζύγων και για τη συμβολαιογραφική πράξη συναινετικού διαζυγίου.
Ο νομοθέτης προφανώς λόγω του ότι δεν εκδίδεται πλέον συναινετικό διαζύγιο με δικαστική απόφαση, όπως με το προηγούμενο καθεστώς δηλ. πριν από 22.12.2017 και για υποκατάσταση της απουσίας του δικαστικού ελέγχου των όρων και συμφωνιών συναινετικού διαζυγίου ορίζει υποχρεωτική την σύμπραξη, παράσταση και υπογραφή των συμφωνιών αυτών και από τους πληρεξουσίους δικηγόρους των συζύγων έναν για κάθε πλευρά. Με το προηγούμενο καθεστώς δεν ήταν υποχρεωτική η παράσταση δύο δικηγόρων έναν από κάθε πλευρά, γιατί εκδίδονταν δικαστική απόφαση και γινόταν δικαστικός έλεγχος των συμφωνιών ως προς την εγκυρότητα και νομιμότητα τους.
Συνεπώς δεν μπορούν οι σύζυγοι να εκπροσωπηθούν με κοινό δικηγόρο στη διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου με βάσει το άρθρο 1441 Α.Κ.
Αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι μια αχρείαστη οικονομική επιβάρυνση για τους συζύγους, ιδιαίτερα για τους συζύγους που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία και ότι καθιστά το συναινετικό διαζύγιο πιο δύσκολο και χρονοβόρο.
Κατά την δική μου άποψη θα μπορούσε να επιτραπεί η σύμπραξη ενός κοινού δικηγόρου στα απλά διαζύγια 1. όπου οι σύζυγοι δεν έχουν ανήλικα παιδιά, γιατί εκεί δεν χρειάζεται να υπογραφούν συμφωνίες για τα παιδιά για την κατανομή γονικής μέριμνας, την επιμέλεια και την διατροφή τους καθώς και 2. εκεί που δεν υπάρχουν περιουσιακές διαφορές μεταξύ των συζύγων.
Ειδικά στα συναινετικά διαζύγια με ανήλικα τέκνα πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η υποχρεωτική παράσταση δύο πληρεξουσίων δικηγόρων ένα για κάθε πλευρά για να διασφαλιστεί ότι οι σύζυγοι θα έχουν την κατάλληλη νομική συμβουλή και νομική υποστήριξη κατά τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, λόγω και των αντικρουόμενων συμφερόντων τους ως γονέων ανηλίκων τέκνων τους.
Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι σύζυγοι ότι πλέον χρειάζονται δύο δικηγόροι, έναν για καθένα απ΄ αυτούς και ένα συμβολαιογράφο για τη διαδικασία συναινετικού διαζυγίου και για να μπορούν να πάρουν την κατάλληλη απόφαση για την περίπτωσή τους.
👉 Εάν σκέφτεστε λοιπόν να χωρίσετε, ασφαλώς και μπορείτε αν θέλετε να επικοινωνήσετε σήμερα μαζί μου για περισσότερη πληροφόρηση πάνω στο συναινετικό διαζύγιο ή για να προγραμματίσετε μια διαβούλευση νομικής καθοδήγησης στο γραφείο μου ή εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά ή διαδικτυακά).
Ευχαριστώ που διαθέσατε τον πολύτιμο χρόνο σας και για την θερμή ανταπόκρισή σας. Μη ξεχάσετε να μιλήσετε για το κανάλι μου στους φίλους σας, που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα για να βοηθηθούν από τα ενημερωτικά χρήσιμα βίντεο μας. Θα είμαστε σύντομα κοντά σας και πάλι με ένα νέο ενημερωτικό - χρήσιμο βίντεο. Εύχομαι όλες και όλοι να είστε καλά. Γειά σας.
-------- . --------
🙏 Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120
https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Συναινετικο Διαζυγιο, Διαδικασία, υποχρεωτική παράσταση δύο δικηγόρων,υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων,Συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο,Ν.4509/2017, υποχρεωτική παράσταση δύο δικηγόρων,Συναινετικό διαζύγιο εξπρές σε συμβολαιογράφο, δύο δικηγόροι,παγιδες στο συναινετικο διαζυγιο,Συναινετικο διαζυγιο διαδικασια,ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,Οικογενειακές Διαφορές,Έκδοση συναινετικού διαζυγίου σε λιγότερο από ένα μήνα,Παράσταση δύο (2) πληρεξούσιων δικηγόρων, υποχρεωτικά ένας δικηγόρος για κάθε σύζυγο, έκδοση συναινετικής πράξης λύσης του γάμου