Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων δεν είναι δυνατή, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων, η ρύθμιση αυτής γίνεται από το δικαστήριο.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά για χρήσιμα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Η απάντηση στο σημερινό ερώτημα είναι ότι:
Δεν αρκεί η διαφωνία των γονέων για να απονείμει ο δικαστής την αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα. Η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον άλλο γονέα ή έστω η κατανομή της επιμέλειας από το δικαστή είναι επιτρεπτή μόνο αν:
➤1. συντρέξει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί (περίπτωση κακοποιητικού, ψυχικά διαταραγμένου ή παντελώς αδιάφορου γονέα) ή
➤2. συντρέξει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας από τον ένα γονέα, λόγω της μόνιμης μετεγκατάστασης του παιδιού σε άλλη πόλη ή χώρα,
Σε διαφορετική περίπτωση ο δικαστής θα υπερέβαινε τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και θα ερμήνευε ή και θα εφάρμοζε εσφαλμένα το άρθρο 1514 του Α.Κ.
Ως κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της γονικής μέριμνας, στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων του τέκνου είναι το "βέλτιστο συμφέρον του τέκνου", όπως τούτο κρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης και που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια ανεξάρτητα και υπεύθυνη προσωπικότητα.
Ο δικαστής έχει καθήκον να σεβαστεί την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει οποιεσδήποτε διακρίσεις. Επίσης ο δικαστής συνεκτιμά μεταξύ άλλων διάφορες παραμέτρους, όπως:
➤1. την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου,
➤2. τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχαν συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν στο τέκνο.
➤3. την ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του. Επίσης την ρητή προτίμησή του παιδιού να έχει την επιμέλειά του ο ένας γονιός, ύστερα και από τη στάθμιση του βαθμού ωριμότητάς του, εφόσον αυτή είναι προϊόν ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής του ανηλίκου. Ουσιώδους σημασίας είναι αυτή η παράμετρος για την δικαστική απόφαση.
➤4. Την νηπιακή ηλικία του τέκνου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε υπόθεση είναι μοναδική και η απόφαση του δικαστηρίου εξαρτάται από τις συγκεκριμένες περιστάσεις της υπόθεσης.
Εν κατακλείδι, η διαφωνία των γονέων από μόνη της όπως προανέφερα δεν αρκεί για να αποφασίσει το δικαστήριο την αποκλειστική επιμέλεια ενός παιδιού σε έναν από τους δύο γονείς.
Αν έχετε περισσότερες απορίες ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματά σας, σας συνιστώ να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο δικηγόρο οικογενειακού δικαίου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας για οποιοδήποτε οικογενειακό θέμα σας απασχολεί.
Ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας. Θα είμαστε σύντομα πάλι μαζί σας. Μέχρι τότε να είστε πάντα καλά.
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Αποκλειστική επιμέλεια,Διαφωνία γονέων,Δικαστική απόφαση,Επιμέλεια παιδιού,Γονική μέριμνα,Δικαίωμα παιδιού,Κριτήρια δικαστή για αποκλειστική επιμέλεια,Συμφέρον παιδιού σε περίπτωση διαφωνίας,Ψυχολογική αξιολόγηση γονέων,Επιπτώσεις της διαφωνίας στην ανάπτυξη του παιδιού,αποκλειστική επιμέλεια Ελλάδα,δικαστήρια οικογενειακού δικαίου,δικηγόρος οικογενειακού δικαίου,συμβουλές για διαζύγιο,δικαιώματα παιδιών μετά το διαζύγιο,διαφωνία γονέων και αποκλειστική επιμέλεια,κριτήρια δικαστή για αποκλειστική επιμέλεια παιδιού,συμφέρον παιδιού σε περίπτωση διαζυγίου,Διαφωνία γονέων,Επιμέλεια παιδιών,Συμφέρον τέκνου,Κοινή επιμέλεια,Οικογενειακό δίκαιο, Διαζύγιο,Συνεπιμέλεια,Δικαστική διαμάχη