Σύμφωνα με το άρθρο 1511 Α.Κ. κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά για χρήσιμα θέματα οικογενειακού δικαίου.
✔ Το συμφέρον του τέκνου σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του τέκνου και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από τους γονείς του.
✔ Το δικαστήριο αποφασίζει συνεκτιμώντας παραμέτρους, όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.
Το δικαστήριο οφείλει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων. Δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
Το δικαστήριο επίσης πρέπει να συνεκτιμά τη γνώμη του τέκνου, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου.
⚖️ Σύμφωνα και με τη νομολογία των δικαστηρίων μας το συμφέρον του τέκνου υπερτερεί έναντι κάθε άλλου έννομου συμφέροντος κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας (λ.χ. του συμφέροντος των γονέων, των απώτερων ανιόντων, τρίτων προσώπων που έρχονται σε κοινωνική επαφή με το παιδί).
🔎 Γνώμονας για τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου για την άσκηση γονικής μέριμνας είναι μόνο το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου. Το συμφέρον κρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης.
Ο δικαστής πρέπει να κρίνει εξατομικευμένα χωρίς δέσμευση από τα κριτήρια του άρθρου 1511 ΑΚ. ερμηνεύοντας τη διάταξη αυτή σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, ιδίως σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού.
Η εξατομικευμένη κρίση γίνεται δεκτό ότι συνιστά και εφαρμογή της επιταγής του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, που αποκλείει τη στερεότυπη αντιμετώπιση ως προς την αξιολόγηση ατόμων και προσωπικών σχέσεων.
Έτσι, κρίσιμα στοιχεία για την παραπάνω κρίση του δικαστή σύμφωνα με τη νομολογία και τη θεωρία είναι, μεταξύ άλλων:
👉 1. η καταλληλότητα του ή των γονέων για την ανάληψη του έργου της διαπαιδαγώγησης και της περίθαλψης του ανηλίκου τέκνου,
👉 2. οι έως τότε δεσμοί του τέκνου με τους γονείς και (τυχόν) αδελφούς του,
👉 3. η κατά το δυνατόν μικρότερη διατάραξη του μέχρι τούδε τρόπου ζωής του παιδιού για την διαφύλαξη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο του ψυχικού και συναισθηματικού κόσμου του.
Εν κατακλείδι γενικότερα, καταλείπεται ευρύ πεδίο στη δικαστική κρίση, στην εκάστοτε περίπτωση να καταλήξει σε ρύθμιση τέτοια, που να εξυπηρετείται καλύτερα το βέλτιστο συμφέρον του συγκεκριμένου ανηλίκου τέκνου με κριτήρια αξιολογικά, τα οποία αντλούνται, μεταξύ άλλων, και από τα πορίσματα της ψυχολογίας.
Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματά σας, σας συνιστώ να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο δικηγόρο οικογενειακού δικαίου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας για οποιοδήποτε οικογενειακό θέμα σας απασχολεί.
Πολύ σύντομα πάλι μαζί σας. Μέχρι τότε να είστε πάντα καλά. Γειά σας.
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, άρθρο 1511 ΑΚ.
ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων, Οικογενειακό Δίκαιο, Επιμέλεια ανηλίκου τέκνου, νομολογιακή προσέγγιση, Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία ανηλίκου, δικαστής, ερμηνεία, εξατομικευμένη κρίση, Συμφερον τεκνου,αστικος κωδικας, νομικες συμβουλες δικηγορος οικογενειακων διαφορων, οικογενειακο σικαιο, διαζυγια