Αρχική Νομοθεσία Νομολογία Podcasts Συμβουλές Videos FAQList

Kavala G.G.law firm,δικηγορος διαζυγιων, δικηγοροι καβαλα Δικηγορος Καβαλας - Αρθρα, νομικες συμβουλες.


ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ!
Έφθασες στο σωστό μέρος. Βρες απαντήσεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνεις χρόνο.
Greek legal blog Greek kavala lawyer blog in english

ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ? Εάν είσαι δυσαρεστημένος γιατί δεν έχεις την νομική υποστήριξη που αξίζεις, δεν σηκώνουν το τηλέφωνο.., δεν σου δίνουν σημασία.. κ.λ.π. και παίρνεις στα σοβαρά την υπόθεσή σου είναι η στιγμή να βρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι ΑΜΕΣΑ εδώ και τώρα. Πες αντίο σ΄αυτούς που σε στεναχωρούν και δεν σου δίνουν την σημασία που αξίζεις! Θα νιώσεις με τη βοήθειά μας σημαντικός και ασφαλής. Αν αφήσεις όμως το χρόνο να τρέχει χωρίς κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να χάσεις πολύτιμα δικαιώματά σου και να είναι πλέον πολύ αργά! - Το blog μας το προτείνουν, συνιστούν, εμπιστεύονται και το χρησιμοποιούν χιλιάδες άτομα σε όλο το κόσμο, γιατί θέλουν να είναι ενημερωμένοι έγκυρα και υπεύθυνα από Ειδικό Δικηγόρο - Νομικό Σύμβουλο. Μιλήστε με τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ για διαζυγιο, οικογενειακο δικαιο, υποθέσεις/διαδικασίες διαζυγίου, χωρισμού, οικογενειακού δικαίου. Παρέχουμε ενημέρωση και πολύτιμες νομικές συμβουλές, άμεση επαγγελματική νομική υποστήριξη και εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί. 24 ώρες / 7 μέρες την εβδομάδα έχεις απευθείας Online επικοινωνία μαζί μας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο! 'Ολες οι αποφάσεις Ολομέλειας Αρείου Πάγου Πολιτικών και Ποινικών Υποθέσεων (ανά έτος έκδοσης) είναι αποκλειστικά και μόνο στη διάθεσή μας για την καλύτερη δικαστική υποστήριξη των υποθέσεών των εντολέων μας. Επικοινώνησε άμεσα για λύση στο πρόβλημά σου. Ρώτησε μας για διαζύγιο και οικογενειακή σου υπόθεση.
Γιατί να μας εμπιστευθείτε - Είναι καλύτερο να εμπιστευτείς Ειδικό Δικηγόρο Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα
https://dikigoros-diazygion.gr * Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για περισσότερη ενημέρωση!

Νομικά θέματα - Θεματολογία"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 727 + ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

χρόνια
(συνεχώς από το 1990).

25.7.19

04. Επιτροπεία ανηλίκου | Άρθρα 1589 - 1654 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

    
ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ) ΣΕ ΕΞΙ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (POSTS) 01 - 06
04. ΑΡΘΡΑ 1589 - 1654 Αστικού Κώδικα


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
                                                       ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ


                                                           ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ

                                                             Αρθρο 1589.


"Ποιοι τελούν υπό επιτροπεία. Ο ανήλικος τελεί υπό επιτροπεία όταν κανένας γονέας δεν έχει ή δεν μπορεί να ασκήσει τη Γονική μέριμνα, όταν το δικαστήριο διορίσει επίτροπο κατά τα άρθρα 1532 και 1535 ή αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας σε τρίτον κατά τα άρθρα 1513, 1514, καθώς και όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις των άρθρων 1660 και 1661."

                                              Αρθρο 1590.

                   Οργανα της επιτροπείας.

  Οργανα της επιτροπείας είναι το δικαστήριο ο επίτροπος και το εποπτικό
συμβούλιο".

 
                      "Αρθρο 1591.

                  Αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

  Το δικαστήριο διατάσσει ύστερα απο αίτηση ή και αυτεπάγγελτως την επιτροπεία διορίζει τον επίτροπο και ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της σύμφωνα με το νόμο.

  Οι δημόσιοι ή οι δημοτικοί υπάλληλοι οι εισαγγελείς και τα όργανα των
αρμοδίων κοινωνικών υπηρεσιών οφείλουν να γνωστοποιούν στο δικαστήριο
κάθε περίπτωση που συνεπάγεται το διορισμό επιτρόπου αμέσως μόλις την
πληροφορούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.Την ίδια υποχρέωση
έχουν και οι συγγενείς εξ αίματος του ανηλίκου έως τον τρίτο βαθμό".


                     "Αρθρο 1592.

                  Διορισμός επιτρόπου.


Ο επίτροπος διορίζεται πάντοτε απο το δικαστήριο (δ ο τ ή ε π ι τ ρ ο π ε ί α). Επίτροπος διορίζεται κατά προτίμηση ένα απο τα ακόλουθα πρόσωπα με τη σειρά που αναφέρονται: 1.ο ενήλικος σύζυγος του ανηλίκου, 2.το φυσικό ή Νομικό πρόσωπο που ορίστηκε με διαθήκη ή με δήλωση στον ειρηνοδίκη ή σε συμβολαιογράφο απο όποιον ασκούσε τη Γονική μέριμνα κατά το χρόνο της δήλωσης και κατά τον θανατό του, 3.το κατά την κρίση του δικαστηρίου καταλληλότερο πρόσωπο με προτίμηση προς τους πλησιέστερους συγγενείς του ανηλίκου. Δεν διορίζεται επίτροπος αυτός που πρέπει να προτιμηθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο αν συντρέχει ένας απο τους λόγους του άρθρου 1595 αν ο ίδιος αποποιείται την επιτροπεία ή αν αυτό επιβάλλεται απο το συμφέρον του ανηλίκου.

  Εως το διορισμό του επιτρόπου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων
1601 και 1602".

04. Επιτροπεία ανηλίκου | Άρθρα 1589 - 1654 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα
                                                                                                free picture by pixabay.com                                           Αρθρο 1593

                 Στοιχεία που συνεκτιμά το δικαστήριο.

  Το δικαστήριο κατά το διορισμό του επιτρόπου σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο συνεκτιμά υποχρεωτικά και την έρευνα της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας και αποφασίζει αφού ακούσει αν αυτό είναι δυνατό, τους πλησιέστερους συγγενείς του ανηλίκου καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο το οποίομπορεί κατά την κρίση του να διαφωτίσει".


                           Αρθρο 1594.

                       Κανόνας ο ένας επίτροπος.

 Το δικαστήριο διορίζει για τον ανήλικο έναν επίτροπο εκτός αν ιδιαίτεροι λόγοι που αναφέρονται στο συμφέρον του ανηλίκου επιβάλλουν το διορισμό περισσοτέρων (συνεπίτροποι).Ενας μόνο επίτροπος διορίζεται διορίζεται και αν ακόμη είναι περισσότερα τα ανήλικα τέκνα των ίδιων γονέων.Οταν όμως συγκρούονται μεταξύ τους τα συμφέροντα των ανηλίκων αδελφών διορίζεται διαφορετικός επίτροπος για κάθε ανήλικο που έχει αντίθετο συμφέρον ή αν είναι προσωρινή ειδικός επίτροπος".


                      "Αρθρο 1595.

                    Λόγοι αποκλεισμού.

  Δεν διορίζεται επίτροπος:1.αυτός που δεν έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, 2.ο ενήλικος για τον οποίο έχει διοριστεί προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης σύμφωνα με το άρθρο 1672, 3.όποιος αποκλείστηκε απο την επιτροπεία με διάταξη τελευταίας βούλησης εκείνου που δικαιούται να υποδείξει το πρόσωπο του επιτρόπου".

                         "Αρθρο 1596.

              Συνέπειες διορισμού προσώπου που αποκλείεται.

  Ο διορισμός προσώπου που εμπίπτει στην πρώτη περίπτωση του προηγούμενου άρθρου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Σε περίπτωση διορισμού προσώπου που
εμπίπτει σε μια από τις δύο άλλες περιπτώσεις του ίδιου άρθρου, το δικαστήριο οφείλει να ανακαλεί το διορισμό και αυτεπαγγέλτως. Ωσότου γίνει η ανάκληση, ο διορισμός παράγει όλα τα έννομα αποτελέσματα του".


                        "Αρθρο 1597.

                     Διορισμός υπό όρους.

 Το δικαστήριο μπορεί, εκτιμώντας το συμφέρον του ανηλίκου, να επιφυλαχθεί
όταν διορίζει επίτροπο, να τον αντικαταστήσει για την περίπτωση που θα συνέβαινε ή δεν θα συνέβαινε ένα συγκεκριμένο γεγονός".


                              "Αρθρο 1598.

                        Γνωστοποίηση του διορισμού.

  Η απόφαση για το διορισμό του επιτρόπου καταχωρίζεται σε ειδικό δημόσιο βιβλίο, που τηρείται στη γραμματεία του δικαστηρίου, και επιδίδεται στον επίτροπο και στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία με την επιμέλεια του δικαστηρίου".

                     " Αρθρο 1599.

                 Δικαίωμα αποποίησης ή παραίτησης.

  Ο διοριζόμενος έχει το δικαίωμα να αποποιηθεί το διορισμό, εκτός αν έχει διορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 1600. Εχει επίσης το δικαίωμα να παραιτείται,
μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος".


                         "Αρθρο 1600.

                     Αδυναμία διορισμού.

  Αν δεν βρίσκεται κατάλληλο φυσικό πρόσωπο για να διοριστεί επίτροπος,
σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 1592, η επιτροπεία του ανηλίκου ανατίθεται σε ίδρυμα ή σωματείο που έχουν συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτόν και διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό και υποδομή, αλλιώς στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία".                           "Αρθρο 1601.

            Ενέργειες σε επείγουσες περιπτώσεις. - Προσωρινός επίτροπος.

  Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν διορίστηκε ακόμα ο επίτροπος ή αυτός που
έχει διοριστεί εμποδίζεται να εκπληρώσει τα καθηκοντά του, αποποείται το
διορισμό του ή παραιτείται, ο προιστάμενος της κοινωνικής υπηρεσίας παίρνει
σε επείγουσες περιπτώσεις αυτεπαγγέλτως όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του προσώπου και της περιουσίας του ανηλίκου. Αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εκπροσωπηθεί ο ανήλικος σε συγκεκριμένη δικαιοπραξία ή δίκη, το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή του διορίζει, με αίτηση των συγγενών ή αυτεπαγγέλτως, προσωρινό επίτροπο".                     "Αρθρο 1602.

                Υποχρέωση των συγγενών.

  Ωσότου επιληφθεί, στην περίπτωση του προηγούμενου άρθρου, η κοινωνική υπηρεσία, οι συγγενείς του ανήλικου έως τον τρίτο βαθμό εξ αίματος οφείλουν σε περίπτωση ανάγκης, να μεριμνούν για το πρόσωπο του και τη συντήρηση της περιουσίας του".


                      "Αρθρο 1603.

                Αρμοδιότητες του επιτρόπου εν γένει.

  Στον επίτροπο ανήκουν, υπό τους όρους των διατάξεων που ακολουθούν, το καθήκον και το δικαίωμα να επιμελείται του προσώπου του ανηλίκου, να διοικεί την περιουσία του και να τον εκπροσωπεί σε κάθε δικαιοπραξία ή δίκη που αφορά το πρόσωπο ή την περιουσία του".

                         "Αρθρο 1604.

                      Περισσότεροι επίτροποι.

  Οταν το δικαστήριο έχει διορίσει για το ίδιο πρόσωπο περισσότερους επιτρόπους, αυτοί, αν δεν ορίστηκες διαφορετικά, ασκούν τις αρμοδιότητες τους από κοινού".


                      "Αρθρο 1605.

             Διαφωνία περισσότερων επιτρόπων.

  Για κάθε διαφωνία των περισσότερων επιτρόπων αποφασίζει το εποπτικό συμβούλιο. Με αίτηση του επιτρόπου που διαφωνεί ή οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά".


                       "Αρθρο 1606.

                 Επιμέλεια του προσώπου.

  Για την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 1518. Στην περίπτωση περισσότερων επιτρόπων, ο επίτροπος που δεν έχει την επιμέλεια, καθώς και κάθε συγγενής εξ αίματος έως τον τρίτο βαθμό, δικαιούνται να αναφέρονται σχετικά με την επιμέλεια στο εποπτικό συμβούλιο".

 
                       "Αρθρο 1607.

                  Διαβίωση του ανηλίκου σε τρίτους.

 Ο επίτροπος μπορεί, με την άδεια του δικαστηρίου, ύστερα από γνωμοδότηση του εποπτικού συμβουλίου, να εμπιστεύεται τη διαβίωση και την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου σε κατάλληλη οικογένεια (ανάδοχη οικογένεια και, αν δεν βρίσκεται τέτοια οικογένεια, σε κατάλληλο ίδρυμα. Αν το εποπτικό συμβούλιο αρνείται να γνωμοδοτήσει ή γνωμοδοτεί αρνητικά, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίζει σχετικά και με μόνη την αίτηση του επιτρόπου.

  Το δικαστήριο μπορεί, και χωρίς αίτηση του επιτρόπου, να εμπιστευθεί
τη διαβίωση και την παργαματική φροντίδα του ανηλίκου σε οικογένεια ή
σε ίδρυμα, είτε αυτεπαγγέλτως είτε με αίτηση του αρμόδιου εισαγγελέα ή
οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον, μετά γνώμη του εποπτικού
συμβουλίου, αν η σωματική αγωγή ή η πνευματική ανάπτυξη του ανηλίκου
δεν προάγονται με τις φροντίδες του επιτρόπου".


                Αρθρο 1608.

   Η κατά το προηγούμενο άρθρο ανάθεση γίνεται ύστερα από έρευνα της
αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας για το ήθος, τις βιοτικές συνθήκες και την
εν γένει καταλληλότητα της οικογένειας ή του ιδρύματος. Η σχετική έκθεση
συνεκτιμάται από το δικαστήριο".

                      Αρθρο 1609.

              Εισαγωγή σε ειδικά ιδρύματα.

  Οταν η κατάσταση του ανηλίκου από την άποψη της σωματικής, της ψυχικής ή της πνευματικής του ανάπτυξης επιβάλλει την εισαγωγή του σε ειδικό ίδρυμα ή κατάστημα, απαιτείται άδεια του δικαστηρίου, που παρέχεται ύστερα από αίτηση του επιτρόπου και γνώμη του εποπτικού συμβουλίου ή και αυτεπαγγέλτως με πρόταση του τελευταίου. Για την απόφαση του το δικαστήριο συνεκτιμά γνωμάτευση ειδικού επιστήμονα, καθώς και έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας, ιδίως ως προς την καταλληλότητα του ιδρύματος ή του καταστήματος. Το εποπτικό συμβούλιο και η κοινωνική υπηρεσία
παρακολουθούντην κατάσταση του ανηλίκου, όσο αυτός παραμένει στο ίδρυμα
ή στο κατάστημα".

                     "Αρθρο 1610.

          Πρόσθετες εγγυήσεις για τον ανήλικο.

  Η απόφαση του δικαστηρίου για την εισαγωγή του ανηλίκου σε ειδικό ίδρυμα ή κατάστημα ισχύει για έξι μήνες κάθε φορά. Η απόφαση μπορεί να ανακαλείται
οποτεδήποτε, αν εκλείψουν οι λόγοι που επέβαλαν τη λήψη αυτού του
μέτρου".

                         "Αρθρο 1611.

               Διοίκηση της περιουσίας. Σύνταξη απογραφής.

  Ο επίτροπος οφείλει να συντάσσει παρουσία εκπροσώπου του εποπτικού συμβουλίου απογραφή της περιουσίας που υπάρχει ή που περιέρχεται στον ανήλικο μετά το διορισμό και που υπάγεται στη διοίκηση του επιτρόπου. Στη σύνταξη της απογραφής καλείται να παραστεί, αν είναι τούτο δυνατόν, και ο ανήλικος που συμπλήρωσε το 14ο έτος της ηλικίας του. Αντίγραφο της απογραφής επιδίδεται στο εποπτικό συμβούλιο και στην κοινωνική υπηρεσία.

  Ο επίτροπος μπορεί και, ύστερα από παραγγελία του εποπτικού συμβουλίου, οφείλει να ζητήσει τη σύνταξη δικαστικής απογραφής".

                  "Αρθρο 1612.

        Προσδιορισμός της ετήσιας δαπάνης του ανηλίκου.

  Κατά την έναρξη της εποπτείας ο επίτροπος οφείλει να προκαλέσει απόφαση του εποπτικού συμβουλίου, που ορίζει κατά προσέγγιση την ετήσια δαπάνη για
την επιμέλεια του προσώπου και τη διοίκηση της περιουσίας του ανηλίκου.
Το δικαστήριο με αίτηση του επιτρόπου ή και αυτεπαγγέλτως μπορεί να
αποφασίζει διαφορετικά".


                   "Αρθρο 1613.

              Μετρητά χρήματα του ανηλίκου.

  Αν στην περιουσία του ανηλίκου υπάρχουν ή περιέλθουν κατά τη διάρκεια της επιτροπείας μετρητά χρήματα, ο επίτροπος οφείλει χωρίς καθυστέρηση να
χρησιμοποιήσει παραγωγικά ή να τοποθετήσει κατά τρόπον επωφελή το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση της ετήσιας δαπάνης. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τοποθέτηση των χρημάτων προσδιορίζεται από τον επίτροπο και εγκρίνεται από το εποπτικό συμβούλιο. Αν το εποπτικό συμβούλιο αρνείται την
έγκριση, αποφασίζει το δικαστήριο".


                    "Αρθρο 1614.

             Τίτλοι και πολύτιμα αντικείμενα.

  Ο επίτροπος οφείλει να τοποθετεί στο όνομα του ανηλίκου σε ασφαλή τράπεζα
ή σε άλλο κατάλληλο πιστωτικό ίδρυμα τα δημόσια χρεόγραφα, τις ομολογίες ή τις μετοχές ανωνύμων εταιρειών, τα πολύτιμα αντικείμενα ή τα μεγάλης σημασίας έγγραφα που υπάρχουν στην περιουσία του ανηλίκου. Το εποπτικό συμβούλιο οφείλει να ενεργεί περιοδικούς ελέγχους, όταν το κρίνει σκόπιμο και οπωσδήποτε μία φορά το έτος".


                 "Αρθρο 1615.

       Διαχειριστική εξουσία του επιτρόπου.

  Ο επίτροπος, όπου ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, ενεργεί ως προς την περιουσία του ανηλίκου κάθε πράξη τακτικής διαχείρισης, ιδίως την πληρωμή χρεών και την είσπραξη απαιτήσεων".


                 "Αρθρο 1616.

 Διοίκηση της περιουσίας που παραχωρήθηκε με διαχειριστικούς όρους.
  Ο επίτροπος οφείλει να διοικεί την περιουσία που παραχωρήθηκε στον ανήλικο με χαριστική πράξη εν ζωή ή που περιήλθε σ` αυτόν με διαθήκη, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε ο δωρητής ή ο διαθέτης. Το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει παρέκκλιση από αυτούς τους όρους, αν το επιβάλλει το συμφέρον του ανηλίκου.

  Αν ο δωρητής ή ο διαθέτης ορίσουν να μην έχει τη διοίκηση της
περιουσίας που παραχώρησαν ο επίτροπος και δεν όρισαν το πρόσωπο που θα
έχει τη διοίκηση αυτής της περιουσίας, το δικαστήριο διορίζει ειδικό
επίτροπο".

                   "Αρθρο 1617.

                Χαριστικές πράξεις.

  Ο επίτροπος δεν δικαιούται να καταρτίζει δικαιοπραξίες με χαριστική
αιτία σε βάρος της περιουσίας του ανηλίκου. Εξαιρούνται με την επιφύλαξη των διατυπώσεων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 1624, οι χαριστικές δικαιοπραξίες που επιβάλλονται από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον ή από λόγους ευπρέπειας".


                Αρθρο 1618.

         Ιδιόχρηση περιουσίας του ανηλίκου.

  Ο επίτροπος δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί για δικό του λογαριασμό την περιουσία του ανηλίκου και ιδίως μετρητά χρηματά του.

                   Αρθρο 1619.

      Πράξεις που απαιτούν την άδεια του εποπτικού συμβουλίου.

  Με μόνη την άδεια του εποπτικού συμβουλίου ο επίτροπος δικαιούται στο
όνομα του ανηλίκου: 1. να εκμισθώνει ή να μισθώνει ακίνητα, 2. να
συνάπτει σύμβαση με αντικείμενο την παροχή της εργασίας του ανηλίκου ή
σύμβαση μαθητείας, 3. να επιχειρεί και κάθε άλλη πράξη που υπερβαίνει τα
όρια της τακτικής διαχείρισης, εφόσον αυτή δεν εμπίπτει στα άρθρα 1623,
1624 και 1625.

                Αρθρο 1620.

    Αδεια του εποπτικού συμβουλίου απαιτείται και για να χορηγήσει ο
επίτροπος στον ανήλικο τη γενική Συναίνεση του άρθρου 136, καθώς και τη
Συναίνεση του να ασκήσει επάγγελμα.


                    "Αρθρο 1621.

                   Διεξαγωγή δικών.

 Ο επίτροπος έχει, με μόνη την άδεια του εποπτικού συμβουλίου, το δικαίωμα να ασκεί στο όνομα του ανηλίκου εμπράγματη αγωγή για ακίνητο ή άλλη αγωγή με αντικείμενο που λόγω ποσού υπάγεται στην αρμοδιότητα του πολυμελούς πρωτοδικείου ή αγωγή που αφορά την προσωπική κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για την αγωγή του ανηλίκου για διανομή κοινού πράγματος. Η έλλειψη της άδειας εξετάζεται από το δικαστήριο και αυτεπαγγέλτως.
  Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και για την
παραίτηση από αγωγή που έχει ασκηθεί.
  Μέτρα που λαμβάνονται προσωρινά από τον επίτροπο για την εξασφάλιση
των συμφερόντων του ανηλίκου σε επείγουσες περιπτώσεις εξαιρούνται από
τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου.

                              "Αρθρο 1622.

  Σε περίπτωση άρνησης του εποπτικού συμβουλίου να χορηγεί την άδεια των
τριών προηγούμενων άρθρων, αποφασίζει το δικαστήριο".

                      "Αρθρο 1623.

                      Γενική άδεια.

  Υστερα από γνωμοδότηση του εποπτικού συμβουλίου, το δικαστήριο μπορεί να παρέχει στον επίτροπο γενική άδεια να επιχειρεί απεριορίστως τις πράξεις που εμπίπτουν στο άρθρο 1619, εφόσον κρίνει ότι η άδεια αυτή είναι αναγκαία ή ωφέλιμη για τη διοίκηση της περιουσίας του ανηλίκου  και ιδίως για την εκμετάλλευση επιχείρησής του. Με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες προϋποθέσεις μπορεί να δοθεί στον επίτροπο γενική άδεια να δανείζεται στο όνομα του ανηλίκου, να αναδέχεται ξένο χρέος και να παρέχει εγγύηση για
χάρη της εκμετάλλευσης επιχείρησης του ανηλίκου".

                   "Αρθρο 1624.

             Πράξεις με άδεια του δικαστηρίου.

 Ο επίτροπος, χωρίς τη γνωμοδότηση του εποπτικού συμβουλίου και την άδεια του δικαστηρίου, δεν έχει το Δικαίωμα στο όνομα του ανηλίκου: 1. να
διαθέτει την περιουσία του ανηλίκου συνολικά ή κατά ένα μέρος της, 2. να εκποιεί ή να αποκτά με αντάλλαγμα ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ξένο ακίνητο, 3. να εκχωρεί απαίτηση που έχει αντικείμενο τη μεταβίβαση ακινήτου στον ανήλικο, 4. να εκποιεί τους τίτλους και τα πολύτιμα αντικείμενα του άρθρου 1614, 5. να επιχειρεί οποιοδήποτε έργο σε ακίνητο του ανηλίκου που η δαπάνη του υπερβαίνει το όριο της τρίτης παραγράφου του παρόντος  άρθρου 6. να εκποιεί εμπορική, βιομηχανική ή άλλη επιχείρηση που περιλαμβάνεται στην περιουσία του ανηλίκου, να αποφασίζει τη διάλυση και την εκκαθάρισή της, καθώς και να ιδρύει νέα επιχείρηση, 7. να εκμισθώνει ακίνητο του
ανηλίκου για χρόνο που υπερβαίνει τα εννέα έτη, 8. να δανείζει ή να
δανείζεται, 9. να παραιτείται από ασφάλεια για απαίτηση του ανηλίκου ή
να ελαττώνει μια τέτοια ασφάλεια, 10. να συνάπτει συμβιβασμό ή συμφωνία
περί διαιτησίας για αντικείμενο που η αξία του υπερβαίνει το όριο της
τρίτης παραγράφου του παρόντος, 11. να εγγυάται ή να αναδέχεται από
επαχθή αιτία ξένο χρέος, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου του
άρθρου 1623. Οι παραπάνω διατυπώσεις, όταν αφορούν διαθέσεις,
απαιτούνται και για τις σχετικές υποσχετικές συμβάσεις.

  Η άδεια του δικαστηρίου μπορεί να δίνεται υπό όρους.  Το όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί ο επίτροπος να επιχειρεί τιςπράξεις αριθμ. 5 και 10 της πρώτης παραγράφου του παρόντος ισούται μετο ποσό της ετήσιας δαπάνης του ανηλίκου που έχει προσδιοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 1612".

                          "Αρθρο 1625.

          Κληρονομία ή κληροδοσία που επάγεται στον ανήλικο.

  Ο επίτροπος, χωρίς τη γνωμοδότηση του εποπτικού συμβουλίου και την άδεια
του δικαστηρίου, δεν έχει το Δικαίωμα στο όνομα του ανηλίκου: 1. να
αποποιείται κληρονομία ή να παραιτείται από τη νόμιμη μοίρα κληρονομίας
που επάγεται στον ανήλικο, 2. να αποδέχεται κληροδοσία ή δωρεά που
συνεπάγεται βάρη, 3. να αποποιείται κληροδοσία που περιέρχεται στον
ανήλικο.

  Οσον αφορά την αποδοχή κληρονομίας, η οποία επάγεται στον ανήλικο,
έχει ανάλογη εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 1527".

                   "Αρθρο 1626.

                     Λογοδοσία.

  Ο επίτροπος οφείλει να λογοδοτεί στο εποπτικό συμβούλιο κάθε χρόνο. Το εποπτικό συμβούλιο μπορεί να καθορίζει τη λογοδοσία σε αραιότερα διαστήματα
πάντως όχι μεγαλύτερα από μια πενταετία, αν οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν
την ετήσια λογοδοσία".

                        "Αρθρο 1627.

                  Ανικανότητα εκπροσώπησης.

  Ο επίτροπος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον ανήλικο σε δικαιοπραξίες και
σε δίκες, όπου τα συμφέροντα του ανηλίκου συγκρούονται με τα δικά του ή του συζύγου του ή των συγγενών του, σε ευθεία γραμμή εξ αίματος ή εξ Αγχιστείας απεριόριστα και σε πλάγια γραμμή εξ αίματος έως το δεύτερο βαθμό"


                      Αρθρο 1628.

                Διορισμός ειδικού επιτρόπου.

  Στην περίπτωση  του προηγούμενου άρθρου, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση κωλύματος, το δικαστήριο διορίζει, με αίτηση του επιτρόπου ή και 

αυτεπαγγέλτως ειδικό επίτροπο. Οταν ο ειδικός επίτροπος διορίζεται για να
αναπληρώσει τον επίτροπο προσωρινά σε όλα τα έργα του λόγω κωλύματός του, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει και τη διάρκεια της ειδικής επιτροπείας.


                     "Αρθρο 1629.

  Κάθε φορά που προβλέπεται από το νόμο ο διορισμός ειδικού επιτρόπου, ισχύουν, ως προς τη διαδικασία του διορισμού, τις αρμοδιότητες και την εν
γένει δράση του, οι διατάξεις για την επιτροπεία".


                    "Αρθρο 1630.

                   Ακυρες πράξεις.

  Κάθε πράξη του επιτρόπου που επιχειρήθηκε χωρίς τις διατυπώσεις που τάσσει ο νόμος είναι άκυρη. Την ακυρότητα προτείνουν ο επίτροπος, ο ανήλικος και οι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοί του".

 
                   "Αρθρο 1631.

            Αμοιβή και αποκατάσταση δαπανών.

  Το δικαστήριο μπορεί, κατά τις περιστάσεις, να ορίζει, ύστερα από σχετική αίτηση και τη γνώμη του εποπτικού συμβουλίου, αμοιβή για την απασχόληση του επιτρόπου, ανάλογη με τους κόπους του και το μέγεθος της περιουσίας που διαχειρίζεται. Αν η περιουσία αυτή δεν επαρκεί για να καταβληθεί στον επίτροπο αμοιβή ανάλογη με την έκταση της απασχόλησής του ή αν δεν υπάρχει καθόλου περιουσία και το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει, λόγω των ειδικών περιστάσεων, να καταβληθεί αμοιβή, η αμοιβή την οποία καθορίζει καταβάλλεται στον επίτροπο από το δημόσιο ταμείο, όπως ορίζει ο νόμος.

  Ο επίτροπος δικαιούται να απαιτήσει να του καταβληθεί κάθε δαπάνη που
είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή της επιτροπείας, σύμφωνα με τις
διατάξεις για την εντολή".

                      "Αρθρο 1632.

                  Ευθύνη του επιτρόπου.

  Ο επίτροπος ευθύνεται για κάθε ζημία του ανηλίκου από πταίσμα του κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Αν έχουν διοριστεί περισσότεροι επίτροποι, είναι συνυπεύθυνοι εις ολόκληρον, εκτός αν έχουν διοριστεί με χωριστό κύκλο ενέργειας ο καθένας και ενεργούν αυτοτελώς".

                     "Αρθρο 1633.

              Απαλλαγή από περιορισμούς.

  Ο γονέας που δικαιούται να υποδείξει επίτροπο με διαθήκη του ή με δήλωση στον ειδηνοδίκη ή σε συμβολαιογράφο, μπορεί να απαλλάσσει τον επίτροπο από τους περιορισμούς των άρθρων 1613 και 1614. Η απαλλαγή αυτή δεν ισχύει, αν το δικαστήριο κρίνει ότι θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του ανηλίκου".                          Αρθρο 1634.

              "Εποπτικό συμβούλιο. Πώς συγκροτείται.

  Συγχρόνως με το διορισμό του επιτρόπου το δικαστήριο οφείλει να διορίσει και το εποπτικό συμβούλιο. Το εποπτικό συμβούλιο, αποτελούμενο απο τρία έως
πέντε μέλη, συγκροτείται από συγγενείς του ανηλίκου  ή φίλους των
γονέων του. Με την ίδια απόφασή του το δικαστήριο ορίζει πρόεδρο του
εποπτικού συμβουλίου ένα από τα μέλη του.

  Το δικαστήριο μπορεί, αν κρίνει ότι το επιβάλλει το συμφέρον του
ανηλίκου, ιδίως γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι συγγενείς ή φίλοι ή
συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος, να διορίσει ως μέλος του εποπτικού
συμβουλίου και ένα όργανο της κοινωνικής υπηρεσίας ή να αναθέσει σε
εξαιρετικές περιπτώσεις αποκλειστικά σ`αυτό τα έργα του εποπτικού
συμβουλίου.

  Το άρθρο 1593 έχει ανάλογη εφαρμογή".


                  "Αρθρο 1635.

  Οταν ως επίτροπος, προσωρινός ή οριστικός, ενεργεί η κοινωνική υπηρεσία,
καθώς και όταν δεν προβλέπεται ή δεν συγκροτηθεί ακόμη εποπτικό συμβούλιο, τα έργα του εποπτικού συμβουλίου ασκεί ο ειρηνοδίκης. Το ίδιο ισχύει και όταν διορίζεται από το δικαστήριο ειδικός επίτροπος, σύμφωνα με τα άρθρα 1517 και 1521".

                  "Αρθρο 1636.

             Ποιοί αποκλείονται από μέλη.

  Δεν επιτρέπεται να διορισθούν μέλη του εποπτικού συμβουλίου: 1.ο επίτροπος του ανηλίκου, 2.αυτοί που δεν επιτρέπεται να διοριστούν επίτροποι,σύμφωνα με το άρθρο 1595".

                      "Αρθρο 1637.

                      Συνεδριάσεις.

  Το εποπτικό συμβούλιο συνεδριάζει κάθε φορά που το συγκαλεί ο πρόεδρος
του. Ο πρόεδρος οφείλει να το συγκαλέσει, αν το ζητήσουν ένα από τα μέλη του ή ο επίτροπος".


                          "Αρθρο 1638.

              Προσωρινό κώλυμα και αντικατάσταση.

  Σε κάθε περίπτωση που το συμφέρον κάποιου μέλους του εποπτικού συμβουλίου,
του συζύγου του ή συγγενούς του σε ευθεία γραμμή εξ αίματος ή εξ Αγχιστείας
απεριόριστα και σε πλάγια γραμμή εξ αίματος έως το δεύτερο βαθμό είναι
αντίθετο προς το συμφέρον του ανηλίκου, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση όπου συντρέχει σπουδαίος λόγος, το δικαστήριο διορίζει αντικαταστάτη".

                 "Αρθρο 1639.

               Διάρκεια της θητείας.

  Η θητεία των μελών του εποπτικού συμβουλίου διαρκεί όσο διαρκεί η επιτροπεία και λήγει για τους ίδιους λόγους που λήγει και η θητεία του επιτρόπου. 

Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου παύονται από το δικαστήριο και αντικαθίστανται, όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος".

                      "Αρθρο 1640.

            Ευθύνη του προέδρου και των μελών.

  Με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για την ευθύνη των δημόσιων υπαλλήλων, όσον αφορά τα μέλη που είναι όργανα της κοινωνικής υπηρεσίας, ο πρόεδρος και τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου ευθύνονται όπως ο επίτροπος".


                        "Αρθρο 1641.

                      Αποζημίωση των μελών.

  Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου δικαιούνται να αποζημιώνονται για κάθε δαπάνη τους, στην οποία υποβλήθηκαν για την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις για την εντολή. Αν η περιουσία του ανηλίκου δεν επαρκεί ή δεν υπάρχει καθόλου περιουσία, έχει ανάλογη εφαρμογή για την καταβολή των δαπανών το άρθρο 1631".

                  "Αρθρο 1642.

                  Αρμοδιότητες.

  Το εποπτικό συμβούλιο, εκτός από τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται με
ειδικές διατάξεις, εποπτεύει γενικότερα το σύνολο της δράσης του επιτρόπου.
Σε περίπτωση που ο επίτροπος διαφωνεί με τις αποφάσεις του, αποφασίζει το δικαστήριο με αίτηση του επιτρόπου, όποιου άλλου έχει έννομο συμφέρον ή και
αυτεπαγγέλτως".


                   "Αρθρο 1643.

               Ελεγχος των λογαριασμών.

  Το εποπτικό συμβούλιο ελέγχει τους λογαριασμούς που του υποβαλει ο
επίτροπος.Κατά τη λογοδοσία του επιτρόπου, σύμφωνα με το άρθρο 1626,
καλείται να παραστεί, αν είναι δυνατόν, και ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει
το 12ο έτος της ηλικίας του".

                     "Αρθρο 1629.

  Κάθε φορά που προβλέπεται από το νόμο ο διορισμός ειδικού επιτρόπου, ισχύουν, ως προς τη διαδικασία του διορισμού, τις αρμοδιότητες και την εν
γένει δράση του, οι διατάξεις για την επιτροπεία".

                    "Αρθρο 1630.

                   Ακυρες πράξεις.

  Κάθε πράξη του επιτρόπου που επιχειρήθηκε χωρίς τις διατυπώσεις που τάσσει ο νόμος είναι άκυρη. Την ακυρότητα προτείνουν ο επίτροπος, ο ανήλικος και οι καθολικοί ή ειδικοί διάδοχοί του".

                   "Αρθρο 1631.

            Αμοιβή και αποκατάσταση δαπανών.

  Το δικαστήριο μπορεί, κατά τις περιστάσεις, να ορίζει, ύστερα από σχετική αίτηση και τη γνώμη του εποπτικού συμβουλίου, αμοιβή για την απασχόληση του επιτρόπου, ανάλογη με τους κόπους του και το μέγεθος της περιουσίας που διαχειρίζεται. Αν η περιουσία αυτή δεν επαρκεί για να  καταβληθεί στον επίτροπο αμοιβή ανάλογη με την έκταση της απασχόλησής του ή αν δεν υπάρχει καθόλου περιουσία και το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει, λόγω των ειδικών περιστάσεων, να καταβληθεί αμοιβή, η αμοιβή την οποία καθορίζει καταβάλλεται στον επίτροπο από το δημόσιο ταμείο, όπως ορίζει ο νόμος.

  Ο επίτροπος δικαιούται να απαιτήσει να του καταβληθεί κάθε δαπάνη που
είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή της επιτροπείας, σύμφωνα με τις
διατάξεις για την εντολή".


                      "Αρθρο 1632.

                  Ευθύνη του επιτρόπου.

  Ο επίτροπος ευθύνεται για κάθε ζημία του ανηλίκου από πταίσμα του κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Αν έχουν διοριστεί περισσότεροι επίτροποι, είναι συνυπεύθυνοι εις ολόκληρον, εκτός αν έχουν διοριστεί με χωριστό κύκλο ενέργειας ο καθένας και ενεργούν αυτοτελώς".


                     "Αρθρο 1633.

              Απαλλαγή από περιορισμούς.

  Ο γονέας που δικαιούται να υποδείξει επίτροπο με διαθήκη του ή με δήλωση στον ειδηνοδίκη ή σε συμβολαιογράφο, μπορεί να απαλλάσσει τον επίτροπο από τους περιορισμούς των άρθρων 1613 και 1614. Η απαλλαγή αυτή δεν ισχύει, αν το δικαστήριο κρίνει ότι θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του ανηλίκου".

                          Αρθρο 1634.

              "Εποπτικό συμβούλιο. Πώς συγκροτείται.

  Συγχρόνως με το διορισμό του επιτρόπου το δικαστήριο οφείλει να διορίσει και το εποπτικό συμβούλιο. Το εποπτικό συμβούλιο, αποτελούμενο απο τρία έως
πέντε μέλη, συγκροτείται από συγγενείς του ανηλίκου  ή φίλους των
γονέων του. Με την ίδια απόφασή του το δικαστήριο ορίζει πρόεδρο του
εποπτικού συμβουλίου ένα από τα μέλη του.

  Το δικαστήριο μπορεί, αν κρίνει ότι το επιβάλλει το συμφέρον του
ανηλίκου, ιδίως γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι συγγενείς ή φίλοι ή
συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος, να διορίσει ως μέλος του εποπτικού
συμβουλίου και ένα όργανο της κοινωνικής υπηρεσίας ή να αναθέσει σε
εξαιρετικές περιπτώσεις αποκλειστικά σ`αυτό τα έργα του εποπτικού
συμβουλίου.

  Το άρθρο 1593 έχει ανάλογη εφαρμογή".                  "Αρθρο 1635.

  Οταν ως επίτροπος, προσωρινός ή οριστικός, ενεργεί η κοινωνική υπηρεσία,
καθώς και όταν δεν προβλέπεται ή δεν συγκροτηθεί ακόμη εποπτικό συμβούλιο, τα έργα του εποπτικού συμβουλίου ασκεί ο ειρηνοδίκης. Το ίδιο ισχύει και όταν διορίζεται από το δικαστήριο ειδικός επίτροπος, σύμφωνα με τα άρθρα 1517 και 1521".


                  "Αρθρο 1636.

             Ποιοί αποκλείονται από μέλη.

  Δεν επιτρέπεται να διορισθούν μέλη του εποπτικού συμβουλίου: 1.ο επίτροπος του ανηλίκου, 2.αυτοί που δεν επιτρέπεται να διοριστούν επίτροποι,σύμφωνα με το άρθρο 1595".

                      "Αρθρο 1637.

                      Συνεδριάσεις.

  Το εποπτικό συμβούλιο συνεδριάζει κάθε φορά που το συγκαλεί ο πρόεδρος
του. Ο πρόεδρος οφείλει να το συγκαλέσει, αν το ζητήσουν ένα από τα μέλη του ή ο επίτροπος".

                          "Αρθρο 1638.

              Προσωρινό κώλυμα και αντικατάσταση.

  Σε κάθε περίπτωση που το συμφέρον κάποιου μέλους του εποπτικού συμβουλίου,
του συζύγου του ή συγγενούς του σε ευθεία γραμμή εξ αίματος ή εξ Αγχιστείας
απεριόριστα και σε πλάγια γραμμή εξ αίματος έως το δεύτερο βαθμό είναι
αντίθετο προς το συμφέρον του ανηλίκου, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση όπου συντρέχει σπουδαίος λόγος, το δικαστήριο διορίζει αντικαταστάτη".


                 "Αρθρο 1639.

               Διάρκεια της θητείας.

  Η θητεία των μελών του εποπτικού συμβουλίου διαρκεί όσο διαρκεί η επιτροπεία και λήγει για τους ίδιους λόγους που λήγει και η θητεία του επιτρόπου. 

Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου παύονται από το δικαστήριο και αντικαθίστανται, όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος".


                      "Αρθρο 1640.

            Ευθύνη του προέδρου και των μελών.

  Με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για την ευθύνη των δημόσιων υπαλλήλων, όσον αφορά τα μέλη που είναι όργανα της κοινωνικής υπηρεσίας, ο πρόεδρος και τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου ευθύνονται όπως ο επίτροπος".


                        "Αρθρο 1641.

                      Αποζημίωση των μελών.

  Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου δικαιούνται να αποζημιώνονται για κάθε δαπάνη τους, στην οποία υποβλήθηκαν για την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις για την εντολή. Αν η περιουσία του ανηλίκου δεν επαρκεί ή δεν υπάρχει καθόλου περιουσία, έχει ανάλογη εφαρμογή για την καταβολή των δαπανών το άρθρο 1631".                  "Αρθρο 1642.

                  Αρμοδιότητες.

  Το εποπτικό συμβούλιο, εκτός από τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται με
ειδικές διατάξεις, εποπτεύει γενικότερα το σύνολο της δράσης του επιτρόπου.
Σε περίπτωση που ο επίτροπος διαφωνεί με τις αποφάσεις του, αποφασίζει το δικαστήριο με αίτηση του επιτρόπου, όποιου άλλου έχει έννομο συμφέρον ή και
αυτεπαγγέλτως".


                   "Αρθρο 1643.

               Ελεγχος των λογαριασμών.

  Το εποπτικό συμβούλιο ελέγχει τους λογαριασμούς που του υποβαλει ο
επίτροπος.Κατά τη λογοδοσία του επιτρόπου, σύμφωνα με το άρθρο 1626,
καλείται να παραστεί, αν είναι δυνατόν, και ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει
το 12ο έτος της ηλικίας του".

       "Αρθρο 1644.

                 Αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

  Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης και εφόσον το εποπτικό συμβούλιο δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να συνεδριάσει, ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος. Κακή χρήση αυτής της εξουσίας δεν θίγει το κύρος της πράξης που επιχειρείται, αλλά επισύρει τις συνέπειες των άρθρων 1639 και 1640.

  Αν, στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου, ο πρόεδρος του
εποπτικού συμβουλίου κωλύεται ή αμελεί να πάρει τα επιβαλλόμενα μέτρα,
αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας κοινωνίας υπηρεσίας".


                       "Αρθρο 1645.

                Σύμπραξη της κοινωνικής υπηρεσίας.

  Η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία επικουρεί το εποπτικό συμβούλιο στο έργο του
παρέχοντας σ`αυτό, όταν το ζητεί, πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο που εκπληρώνει τα καθήκοντά του ο επίτροπος, καθώς και τις διαπιστώσεις της
για την εν γένει προσωπική κατάσταση του ανηλίκου".


                   "Αρθρο 1646.

   Η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία οφείλει να αναγγέλλει στο δικαστήριο χωρίς καθυστέρηση κάθε περίπτωση που καθιστά αναγκαία την αυταπάγγελτη ενέργειά του υπέρ ανηλίκου, να διαβιβάζει σ` αυτό κάθε χρήσιμο στοιχείο και πληροφορία και να υποβάλλει σχετικές προτάσεις.   Οπου στις διατάξεις αυτού του Κεφαλαίου απαιτείται, για την απόφαση του δικαστηρίου, έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας, ο γραμματέας του ειδοποιεί έγκαιρα την κοινωνική υπηρεσία να υποβάλει τη σχετική έκθεση."


                     "Αρθρο 1647.

                Ακρόαση του ανηλίκου.

  Πριν από κάθε απόφαση οποιουδήποτε οργάνου της επιτροπείας, αυτό οφείλει, ανάλογα με την ωριμότητα του ανηλίκου, να ακούει και τη δική του γνώμη".

                        "Αρθρο 1648.

               Κριτήριο το συμφέρον του ανηλίκου.

  Κάθε απόφαση οποιουδήποτε οργάνου της επιτροπείας πρέπει να αποβλέπει
στο συμφέρον του ανηλίκου".


                          "Αρθρο 1649.

                     Λήξη της επιτροπείας.

  Η επιτροπεία λήγει με την ενηλικίωση του ανηλίκου ή το θανατό του".                      "Αρθρο 1650.

                  Αυτοδίκαιη παύση του επιτρόπου.

  Το λειτούργημα του επιτρόπου παύει αυτοδικαίως, αν αυτός, μετά την έναρξη της επιτροπείας, χάσει εν όλω ή εν μέρει τη δικαιοπρακτική του ικανότητα ή τεθεί υπό προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη. Επίσης, αν κηρυχθεί σε Αφάνεια ή αν διαταχθεί δικαστική επιμέλεια των υποθέσεών του, σύμφωνα με το άρθρο 1689".

                        "Αρθρο 1651.

                  Παύση με δικαστική απόφαση.

  Το δικαστήριο παύει, με αίτηση του εποπτικού συμβουλίου ή και
αυτεπαγγέλτως, τον επίτροπο, όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος, ιδίως αν κρίνει ότι η συνέχιση της επιτροπείας του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο, λόγω παραμέλησης των καθηκόντων του ή για άλλο λόγο, τα συμφέροντα του ανηλίκου".                     Αρθρο 1652.

               Απόδοση της περιουσίας και τελική λογοδοσία.

 Ο επίτροπος μετά το τέλος της επιτροπείας του έχει υποχρέωση να παραδώσει
την περιουσία που διοίκησε και να λογοδοτήσει για την όλη διοίκησή του.

                          Αρθρο 1653.

                            Παραγραφή.

  Κάθε αξίωση κατά του επιτρόπου σχετική με τη διοίκησή του παραγράφεται πέντε χρόνια μετά τη λήξη της επιτροπείας ή την παύση του επιτρόπου. Από την Παραγραφή αυτή εξαιρείται το κατάλοιπο από τη λογοδοσία.

                       Αρθρο 1654.
                     Πράξεις μετά τη λήξη.

 Για το χρόνο μετά τη λήξη της επιτροπείας ή την παύση του επιτρόπου έχουν
ανάλογη εφαρμογή τα άρθρα 1540 και 1541.


-------- . --------* Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα  - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120   https://dikigoros-diazygion.gr

* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί ή επιλέξεις κάποιο θέμα για έρευνα από το αναδιπλούμενο λευκό πεδίο "Επέλεξε Νομικό Θέμα..." (στο άνω μέρος της σελίδας) και έχει πάνω από 20 αποτελέσματα (φαίνεται στον αριθμό δίπλα σε κάθε θέμα) ΤΟΤΕ μετά την πρώτη αναζήτηση => ψάξε με το παραπάνω link "Παλαιότερες αναρτήσεις" για να βρείς και τα τα άλλα σχετικά διαθέσιμα αποτελέσματα.☺ Ευτράπελες και απίθανες πραγματικές ιστορίες από το δικαστικό & αστυνομικό ρεπορτάζ εφημερίδων παρελθόντων ετών.

Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οποιεσδήποτε ενημερωτικές πληροφορίες που παρέχονται, δεν αποτελούν νομικές συμβουλές ή νομικές υποδείξεις, ούτε προσιδιάζουν στην σχέση μεταξύ Δικηγόρου και πελάτη ή υποκρύπτουν τέτοια σχέση και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη σε καμιά περίπτωση και δεν εγγυόμαστε για το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων τρίτων που συνδέονται με δεσμούς (links) από το δικτυακό μας τόπο ή που παρέχουν πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μας με link και για οποιαδήποτε άλλη ζημία οποιαδήποτε φύσης που μπορεί τυχόν να προξενηθεί (π.χ. παροχή υπηρεσιών, πώληση προϊόντων).Όροι Χρήσης Βlog - Αποποίηση ευθύνης
Πολιτική Προστασίας Προσωπικών δεδομένων.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Βενιζέλου 34 - 65403 Καβάλα
τηλ. 2510834031, κιν. 6945227120
giagkoud@yahoo.com | https://dikigoros-diazygion.gr

Copyright © 2013-2019
George Giagkoudakis - All rights Reserved
Simple πρότυπο. Powered by Blogger.
stemap1 | stemap2


* Σχετικά: δικηγόρος διαζυγίων, οι καλυτεροι δικηγοροι διαζυγιων στο κεντρο καβαλας. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ειδικος διαζυγιων, οικογενειακων διαφορών Γ.Γιαγκουδάκης και οικογενειακος σύμβουλος γαμου και διαζυγιου. Δικηγορικό Γραφείο Καβάλας. Αναλαμβάνουμε υποθέσεις στη Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη και σε όλη την Ελλάδα. Γνωστος δικηγορος καβαλας. Eξειδικευμένος δικηγόρος διαζυγίων και οικογενειακού δικαίου παρέχει αποτελεσματικά νομικές υπηρεσίες από το 1990 έως σήμερα. Στο γραφείο μας θα σας συμβουλεύσει έμπειρος δικηγόρος διαζυγίων. Ειδικότερα ο δικηγορος αναλαμβάνει υποθέσεις με συναινετικό διαζύγιο και διαζύγιο με αντιδικία.
καλοι δικηγοροι διαζυγιων, οικογενειακου δικαιου και δικηγορικα γραφεια οικογενειακου δικαιου στο κεντρο Καβαλας. Ειδικευμένοι δικηγόροι, experts, specialists,consultants, best lawyers φροντίζουν άμεσα για το καλυτερο αποτελεσμα. Βρες divorce lawyer, δικηγορους, ειδικό δικηγορο, δικηγοροσ, δικηγορικα γραφεια, dikhgoros για χωρισμο, προβληματα συζυγικα, μεταξυ συζυγων, με τον συζυγο, προβληματα μεσα στο γαμο. Παράσταση στα δικαστηρια και δικη στη Καβαλα και σε όλη την Ελλάδα. Επαγγελματισμός. Άσκηση μαχιμης δικηγορίας με γνώση, συνέπεια, σοβαρότητα και ανθρώπινο, ειλικρινές ενδιαφέρον.
έγκριτος μάχιμος και γνωστός δικηγορος για διαζυγια. Αξιόπιστο Δικηγορικο γραφειο και δικηγόροι στη καβάλα. Δικηγόρος υπεράσπισης. Εδω είναι δικηγοροι ειδικευμενοι στα διαζυγια και ποινικό δίκαιο. θελω δικηγορο. Για δικηγορικα γραφεια στη καβαλα. Τα παντα για Δικηγόρος τροχαίων ατυχημάτων, ποινικολόγος, καβαλιώτης δικηγόρος, για ακίνητα, ηλεκτρονικό εγκλημα, οικογενειακού δικαίου, για τροχαία, για αυτοκίνητα. δικηγορος ονλινε, δικηγοροι διαζυγίων. εγκαταλειψη συζυγικης στεγης, οικογενειακής στέγης ή εγκαταλειψη συζυγικης εστιασ. Θέματα για συναινετικο διαζυγιο με το νεο νομο, διαζυγιο νεοσ νομοσ. ποινικο δικαιο. Βρες δικηγοροσ καβαλα και δικηγορικα γραφεια καβαλας. Πρωτοδικειο Καβαλας, δικαστηρια, εισαγγελια καβαλας, τηλέφωνα. βενιζέλου 34. kavala Bar Association lawyers. δικηγοροι καβαλας για δικαστικες υποθέσεις διαζυγίων. δικηγοροι καβαλα στο κέντρο. Πολιτικος γαμος και Θρησκευτικος γαμος με παππασ σε εκκλησια. δικαστηρια κορονοϊόσ δικηγορος καβαλα, Θάσο, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη. Ειδικος δικηγορος, δικηγορικο γραφειο Καβαλας και δικηγοροι στη Καβάλα. δικηγόρος διαζυγίου κοντα μου σε μικρη απόσταση. lawyer in kavala. νεα, ωραριο, ραντεβου, εργατολογοι,δικηγοροι στην καβαλα, Κρηνιδες, Ζυγος, Κρυονερι. κορονοιοσ. Πότε ανοιγουν τα δικαστηρια μετα το κοροναιο. δικηγοροι ειδικοι στα διαζυγια. οικογενειακος νομικος συμβουλος γάμου, διαζυγιων, σχεσεων, online - live με τις καλύτερες εφαρμογές (skype, viber, messenge κλπ). Leading Divorce Lawyers in Greece. Κορυφαίοι δικηγοροι διαζυγιων στην Ελλάδα. δικηγορικό γραφείο καβάλασ γιαγκουδάκησ δικηγοροσ, δευτερη γνωμη δικηγορου. Δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση σε θέματα διαζυγίου, top divorce lawyers near me,top divorce lawyer, Δέχομαι πολλά τηλέφωνα για διαζύγια, πολύκροτα διαζύγια, περίπλοκη υπόθεση. Θρησκευτικος γαμος με παππασ σε εκκλησια.