Στις διαφορές διαζυγίου και γαμικές διαφορές απαιτείται ρητή ειδική (και όχι γενική) πληρεξουσιότητα του πληρεξούσιου δικηγόρου για την εκπροσώπηση του διαδίκου χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του. Μόνο έτσι θα έχει την εξουσία ενέργειας των διαδικαστικών πράξεων και της παράστασης ο πληρεξούσιος δικηγόρος στη δίκη διαζυγίου και των γαμικών διαφορών.
".... Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 96 § 1, 98 περ. α`, 104 και 105 ΚΠολΔ προκύπτει ότι η πληρεξουσιότητα που δίνεται κατά το άρθρο 96 ΚΠολΔ δεν περιλαμβάνει, εκτός αν αναφέρει ειδικά το δικαίωμα να διεξαχθεί δίκη που αφορά γαμικές διαφορές, δηλ. διαφορές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 592 ΚΠολΔ (διαζύγιο, ακύρωση του γάμου κλπ., βλ. ΑΠ 1527/1988 ΕΕΝ 56,742), η οποία (ειδική πληρεξουσιότητα), για τη συζήτηση στο ακροατήριο, απαιτείται να είναι ρητή.
Εξάλλου, ο πληρεξούσιος, για να έχει εξουσία ενέργειας των πράξεων ή της κίνησης των δικών που αναφέρονται στην ΚΠολΔ 98, πρέπει στο πληρεξούσιο να γίνεται μνεία αυτών, αλλιώς εκείνος δεν έχει τέτοια εξουσία (βλ. Β. Βαθρακοκοίλη, ΚΠολΔ τόμ. Α` σελ. 648-649).
'Οταν δεν υπάρχει η απαιτούμενη πληρεξουσιότητα, κηρύσσονται άκυρες όλες οι πράξεις, ακόμη και εκείνες που είχαν γίνει προηγουμένως. Το δικαστήριο εξετάζει αυτεπάγγελτα, σε κάθε στάση της δίκης, την έλλειψη πληρεξουσιότητας, καθώς και την υπέρβαση της (ολομ. ΑΠ 964/1982 ΝοΒ 31,991). Αν αυτός που παρίσταται ως πληρεξούσιος δεν αποδεικνύει την ύπαρξη πληρεξουσιότητας, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει σύντομη προθεσμία για τη συμπλήρωση της έλλειψης και να επιτρέψει σε εκείνον, που δεν αποδεικνύει την πληρεξουσιότητα του να συμμετάσχει στη δίκη προσωρινά. Το κύρος των πράξεων που επιτράπηκαν, εξαρτάται από την εμπρόθεσμη συμπλήρωση της έλλειψης.
Η οριστική απόφαση δεν επιτρέπεται να εκδοθεί προτού συμπληρωθεί η έλλειψη ή πριν παρέλθει η προθεσμία που ορίστηκε. Αν δεν συμπληρώθηκε η έλλειψη μέσα στην προθεσμία που ορίστηκε, το δικαστήριο προχωρεί στην εκδίκαση της υπόθεσης. ..........
Πρέπει, επομένως, για να κριθεί το παραδεκτό ή όχι της εν λόγω παράστασης της εναγομένης και σύμφωνα με το άρθρο 105 ΚΠολΔ, να αναβληθεί η συζήτηση της αγωγής και να ταχθεί προθεσμία προς συμπλήρωση της έλλειψης αυτής ως προς την ύπαρξη ειδικής πληρεξουσιότητας του δικηγόρου της εναγομένης, όπως ορίζεται ειδικότερα στο διατακτικό. Παράβολο ερημοδικίας δεν ορίζεται λόγω του μη οριστικού χαρακτήρα της παρούσας αποφάσεως. (Απόφαση Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών 4042/2007, ομοίως 233/2006 ΠΠΡ ΡΟΔ)
Σχετικά άρθρα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
'Αρθρο 98 ΚΠΟΛΔ - "Η πληρεξουσιότητα που δίνεται κατα το άρθρο 96 δεν περιλαμβάνει, εκτός αν το αναφέρει ειδικά, α) το δικαίωμα να ασκηθεί αγωγή κακοδικίας, καθώς και να διεξαχθεί δίκη που αφορά γαμικές διαφορές ή σχέσεις των τέκνων με τους γονείς τους, β) το δικαίωμα να συμφωνηθεί συμβιβασμός και διαιτησία, να γίνει αναγνώριση, παραίτηση από το δικαίωμα της αγωγής ή των ενδίκων μέσων, καθώς και την προσβολή εγγράφου ως πλαστού."
'Αρθρο 96 ΚΠΟΛΔ - "1. Η πληρεξουσιότητα δίνεται είτε με συμβολαιογραφική πράξη είτε με προφορική δήλωση που καταχωρίζεται στα Πρακτικά ή στην έκθεση είτε με ιδιωτικό έγγραφο, εφόσον η υπογραφή εκείνου που παρέχει την πληρεξουσιότητα βεβαιώνεται από δημόσια, δημοτική ή άλλη αρμόδια αρχή ή από δικηγόρο. Η πληρεξουσιότητα μπορεί να αφορά ορισμένες ή όλες τις δίκες εκείνου που την παρέχει και πρέπει να αναγράφει τα ονόματα των πληρεξουσίων.
2. Η πληρεξουσιότητα μιας αρχής μπορεί να δοθεί σε δικηγόρο και με έγγραφο της που περιέχει τα στοιχεία που αναγράφονται στην παράγραφο 1.
3. Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου και στις περιπτώσεις του άρθρου 98 η πληρεξουσιότητα δίνεται μόνο με συμβολαιογραφική πράξη ή με προφορική δήλωση που καταχωρίζεται στα Πρακτικά ή στην έκθεση.»
Ειδικά, για τις εργατικές διαφορές η πληρεξουσιότητα μπορεί να δίνεται με ιδιωτικό έγγραφο, το οποίο φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του διαδίκου από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική αρχή."
'Αρθρο 105 - 1. Αν αυτός που παρίσταται ως πληρεξούσιος δεν
αποδεικνύει την ύπαρξη πληρεξουσιότητας, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει σύντομη προθεσμία για τη συμπλήρωση της έλλειψης και να επιτρέψει σε εκείνον που δεν αποδεικνύει την πληρεξουσιότητά του να συμμετάσχει στη δίκη προσωρινά . Το κύρος των πράξεων που επιτράπηκαν εξαρτάται από την εμπρόθεσμη συμπλήρωση της έλλειψης.
2. Η οριστική απόφαση δεν επιτρέπεται να εκδοθεί προτού συμπληρωθεί η έλλειψη ή πριν παρέλθει η προθεσμία που ορίστηκε.
3. Αν δεν συμπληρώθηκε η έλλειψη μέσα στην προθεσμία που ορίστηκε, το δικαστήριο προχωρεί στην εκδίκαση της υπόθεσης και καταδικάζει εκείνον που παραστάθηκε χωρίς πληρεξουσιότητα , να πληρώσει τα έξοδα που προκλήθηκαν από την παράστασή του αυτή.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr
https://giagkoudakis-dikigoros.gr
https://giagkoudakis-dikigoros.gr