Επιτέλους ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας προανήγγειλε προ ημερών, ότι θα είναι έτοιμοι για το ερχόμενο φθινόπωρο να νομοθετήσουν υπέρ της συνεπιμέλειας των παιδιών χωρισμένων γονιών με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών τους.
Σημείωσε μάλιστα ότι όλες οι επιστημονικές αναλύσεις διεθνώς, δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων, καταφέρνουν να επιβιώνουν καλύτερα, να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες και τις δυσκολίες της ζωής, να καταφέρνουν περισσότερα πράγματα. Ακόμη σημείωσε ότι είναι χρέος της Πολιτείας να νομοθετήσει σε αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα επιμέλειας των παιδιών από χωρισμένους γονείς, που κατά τη διένεξή τους, εργαλειοποιούν τα παιδιά τους.
Πραγματικά ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα χωρισμένων πατεράδων είναι εδώ και πολλά χρόνια το πολυσυζητημένο θέμα της επιμέλειας των τέκνων τους καθώς και το ζήτημα της επικοινωνίας με αυτά. Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν πραγματικά να έχουν την συνεπιμέλεια του παιδιού τους και να έχουνε και καλύτερους όρους επικοινωνίας, δηλαδή να επικοινωνούν με τα παιδιά τους περισσότερες ώρες και πιο ουσιαστικά χωρίς εμπόδια και αυθαίρετες / αδικαιολόγητες παρεμβάσεις από τις μητέρες τους.
free image by pixabay.com
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια μόνο σε ελάχιστες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εφαρμόζουν την συνεπιμέλεια, έχοντας την άποψη οι δικαστές ότι η συνεπιμέλεια δεν μπορεί να λειτουργήσει προς το συμφέρον των παιδιών και ότι θα πρέπει να δίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποκλειστικά στην μητέρα τους. Οπότε εδώ με την νέα νομοθέτηση υπέρ της συνεπιμέλειας από φθινόπωρο θα έχουμε μία μεγάλη στροφή στο οικογενειακό δίκαιο για το ζήτημα αυτό την οποία πολλοί πατεράδες περίμεναν πολλά χρόνια και αναμένεται να σπεύσουν ως "ευκαιρία" να επωφεληθούν.
Πιστεύω ότι η συνεπιμέλεια θα λύσει πολλά προβλήματα στην πράξη και θα δώσει μία ανάσα σε καταπιεσμένους πατεράδες, πού προσέφευγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την συνεπιμέλεια έχοντας εκ προοιμίου, με βάσει την διαμορφούμενη νομολογία των δικαστηρίων μας, πολύ ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να τους ανατεθεί. Μέχρι στιγμής η συνεπιμέλεια που είχε δοθεί με δικαστικές αποφάσεις σε πατεράδες, που την ζήτησαν ήταν τις περισσότερες περιπτώσεις κατ΄εξαίρεση δηλ. κάτω από εξαιρετικές προϋποθέσεις και ειδικότερα χρονική συνεπιμέλεια (εναλλασσόμενη), έναντι της λειτουργικής συνεπιμέλειας.
Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δούμε ακριβώς, πώς θα διατυπωθεί ο νόμος και πώς στην πράξη θα εφαρμοστούν από τα δικαστήρια όσα θα ορίζει για την συνεπιμέλεια. Μέχρι τότε λιγάκι υπομονή. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα!
Διαβάστε το παρακάτω σχετικό άρθρο μας για την συνεπιμέλεια με τίτλο:
"Δίνουν συνεπιμέλεια στον πατέρα τα ελληνικά δικαστήρια? Τι πρέπει να γίνει?"
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr