Δείτε πατώντας το κουμπί "Διαβάστε περισσότερα"
✔️ ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικηγορος Καβαλας, Γιώργος Γιαγκουδάκης.
⭐ Online Ειδικός Νομικός Σύμβουλος, 34+ έτη μάχιμης δικηγορίας.
"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια"
Καβάλα - Τηλ.2510834031, 6945227120, dikigoros-diazygion.gr
👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/1/25 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! ⏳Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνο για 2 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..
✔️ Πάτησε το παρακάτω Link για να ενημερωθείς για τη live εκδήλωση 25/9/22 σχετικά με την γονική αποξένωση ➤ https://youtu.be/Ro9z_pHwxhs 💻 Πάτησε αυτό το Link για να παρακολουθήσεις την live εκδήλωση στις 25/9/22 για την γονική αποξένωση ➤ https://youtu.be/rsvKwlM15X0
Ο γάμος, όπως είναι γνωστό, μπορεί να λειτουργεί ομαλά, αλλά μπορεί να παρουσιάσει και σοβαρές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε διακοπή της έγγαμης συμβίωσης. Τότε, μέχρι να επιλυθούν οριστικά οι διαφορές των συζύγων, μπορεί να ζητηθεί δικαστικά από τον ένα ή και τους δύο συζύγους η προσωρινή ρύθμιση των σχέσεων τους με ασφαλιστικά μέτρα.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την μετοίκηση του συζύγου από την οικογενειακή στέγη με δικαστική απόφαση.
Καταρχήν να δούμε που μιλάει ο νόμος για την μετοίκηση και μερικά πράγματα χρήσιμα για το θέμα της απομάκρυνσης του ενός συζύγου από την συζυγική στέγη με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.
Στο άρθρο 735 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ορίζεται ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε κατάλληλο ασφαλιστικό μέτρο, που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, προκειμένου να ρυθμίσει τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των συζύγων ή τις σχέσεις μεταξύ συζύγων και τέκνων.
Το παραπάνω άρθρο απαριθμεί ενδεικτικά διάφορα μέτρα, που μπορεί να διατάξει το δικαστήριο, όπως τη μετοίκηση ενός από τους συζύγους, να ορίσει ποιά πράγματα δικαιούται ο σύζυγος να παραλάβει για τη χωριστή του εγκατάσταση, να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε σύζυγος θα χρησιμοποιεί το ακίνητο όπου διαμένουν ή τα έπιπλα και σκεύη που χρησιμοποιούν από κοινού, να ορίσει το γονέα στον οποίο ανήκει προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας, να αφαιρέσει από τους γονείς τη γονική μέριμνα εν όλω ή εν μέρει και να ρυθμίσει τα σχετικά με την επικοινωνία με το τέκνο.
Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να διατάσσεται ιδίως η απομάκρυνση του συζύγου από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος συζύγου, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο σύζυγος που διακόπτει την έγγαμη συμβίωση να ζητήσει προηγουμένως άδεια από το δικαστήριο. Συνίσταται όμως να προβεί σε σχετική εξώδικη έγγραφη δήλωση του προς τον άλλο σύζυγο κατά την αποχώρησή του από την συζυγική στέγη για να μην θεωρηθεί σιωπηρώς ότι πρόκειται για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης.
Ναι γίνεται αυτό. Μπορούν να ρυθμιστούν και οι αξιώσεις των συζύγων για τα αποκτήματα του γάμου στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου. Μπορούν να συμφωνήσουν για όλα τα περιουσιακά τους θέματα από το γάμο. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο μέχρι το τέλος για να ενημερωθείτε για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας αποκαλύψω ότι μπορείτε όσοι θέλετε να βγάλετε συναινετικό διαζύγιο να ρυθμίσετε ταυτόχρονα και τα περιουσιακά σας θέματα από το γάμο.
Καταρχήν να αναφέρουμε για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα των συζύγων. Κατά τη διάταξη του άρθρου 1400 §§ 1 και 2 ΑΚ, αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια."
Κατά το άρθρο 1400 ΑΚ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να γεννηθεί αξίωση του συζύγου για συμμετοχή στα αποκτήματα του άλλου συζύγου. Η αξίωση αυτή γεννάται δε από τη στιγμή που θα λυθεί ή θα ακυρωθεί αμετακλήτως ο γάμος ή που θα συμπληρωθεί τριετία στη διάσταση των συζύγων.
Ας δούμε όμως τι ισχύει με την κρατούσα γνώμη και την πρόσφατη σχετική απόφαση με αριθμό 6/2019 της Ολομέλειας του Αρείου πάγου σχετικά με την δυνατότητα των συζύγων περί ρύθμισης των αξιώσεων αποκτημάτων τους με το συναινετικό διαζύγιο.
Η μοιχεία, η συζυγική απιστία παραμένει ένα από τα βαρύτερα γαμικά παραπτώματα, που στιγματίζουν βαριά την ζωή των συζύγων και οδηγούν συνήθως στο διαζύγιο. Παραβιάζεται βάναυσα με τη μοιχεία η υποχρέωση συζυγικής πίστης νομικά και ηθικά.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας αποκαλύψω ότι θα θέλατε να ξέρετε για το νόμο για την μοιχεία και το διαζύγια για μοιχεία.
Ας δούμε όμως τι ισχύει σήμερα σχετικά με την μοιχεία και ένα - ένα όλα τα σχετικά ερωτήματα.
1. Υπάρχει από το νόμο υποχρέωση αμοιβαίας πίστης των συζύγων?
Ναι υπάρχει. Το άρθρο 1386 Α.Κ. θέτει τον βασικότερο κανόνα του γάμου υποχρεωτικό και για τους δύο συζύγους που έχει ως εξής:
“Ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος”.
Συνέπεια του παραπάνω κανόνα απορρέει ότι ο γάμος επιβάλλει υποχρέωση αμοιβαίας πίστης, που σημαίνει υποχρέωση των συζύγων να αποφεύγουν γενετήσιες σχέσεις με τρίτα πρόσωπα καθώς και την υποχρέωση τους να έχουν γενετήσιες σχέσεις αποκλειστικά μεταξύ τους.
2. Ποιος ο ορισμός της μοιχείας. Με άλλα λόγια τι είναι η μοιχεία?
Γεννάται το ερώτημα ποια είναι η έννοια της μοιχείας και τούτο γιατί λείπει εντελώς νομοθετικός ορισμός της έννοιας της μοιχείας και έτσι δημιουργείται ένα θέμα. Όσον αφορά τον προσδιορισμό της έννοιας της μοιχείας διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις.
Η κρατούσα άποψη λέει ότι μοιχεία είναι η κατά τη διάρκεια του γάμου γενετήσια επαφή δύο προσώπων από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι παντρεμένο με σκοπό τη σεξουαλική ικανοποίηση τους. Η μοιχεία οδηγεί σε παραβίαση της οφειλόμενης συζυγικής πίστης.
Η μοιχεία είναι ένα από τα πιό σοβαρά συζυγικά παραπτώματα, που κλονίζουν σοβαρά και ανεπανόρθωτα τον γάμο και οδηγούν κατά κανόνα στο διαζύγιο.
3. Τι άλλο σημαντικό πρέπει να ξέρω για τη μοιχεία?
Δεν παίζει ρόλο ποιό είναι το φύλο των προσώπων της μοιχείας, ποιό είναι το είδος της επαφής και ο βαθμός της σεξουαλικής ικανοποίησης τους. Ακόμη και σε περιπτώσεις αμέλειας μπορεί να στοιχειοθετηθεί μοιχεία.
Μοιχεία θεωρείται ακόμα και η συνουσία της μιας φοράς και όχι κατ΄ανάγκη η επανειλημμένη μοιχεία. Η απόπειρα της μοιχείας δεν μπορεί να λειτουργήσει για την εφαρμογή του τεκμηρίου ισχυρού κλονισμού, όπως και οι υπόνοιες της μοιχείας ή και άλλων γενετήσιων εκδηλώσεων, φλερτ, γενική ερωτική διάθεση του συζυγου με τρίτο πρόσωπο.
Μοιχεία δεν συνιστά η τεχνητή γονιμοποίηση. Η διάσταση του συζύγου δεν αποκλείει κατά κανόνα τη μοιχεία και συνεπώς τη λειτουργία του τεκμηρίου ισχυρού κλονισμού του γάμου, ούτε η ακυρότητα ή η ακύρωση του γάμου πριν από την αμετάκλητη ακύρωση.
Όροι Χρήσης Βlog - Αποποίηση ευθύνης Πολιτική Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. |