Ναι γίνεται αυτό. Μπορούν να ρυθμιστούν και οι αξιώσεις των συζύγων για τα αποκτήματα του γάμου στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου. Μπορούν να συμφωνήσουν για όλα τα περιουσιακά τους θέματα από το γάμο. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο μέχρι το τέλος για να ενημερωθείτε για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας αποκαλύψω ότι μπορείτε όσοι θέλετε να βγάλετε συναινετικό διαζύγιο να ρυθμίσετε ταυτόχρονα και τα περιουσιακά σας θέματα από το γάμο.
Καταρχήν να αναφέρουμε για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα των συζύγων. Κατά τη διάταξη του άρθρου 1400 §§ 1 και 2 ΑΚ, αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια."
Κατά το άρθρο 1400 ΑΚ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να γεννηθεί αξίωση του συζύγου για συμμετοχή στα αποκτήματα του άλλου συζύγου. Η αξίωση αυτή γεννάται δε από τη στιγμή που θα λυθεί ή θα ακυρωθεί αμετακλήτως ο γάμος ή που θα συμπληρωθεί τριετία στη διάσταση των συζύγων.
Ας δούμε όμως τι ισχύει με την κρατούσα γνώμη και την πρόσφατη σχετική απόφαση με αριθμό 6/2019 της Ολομέλειας του Αρείου πάγου σχετικά με την δυνατότητα των συζύγων περί ρύθμισης των αξιώσεων αποκτημάτων τους με το συναινετικό διαζύγιο.
Διάρκεια βίντεο 5,33 λεπτά
Γίνεται δεκτό ότι: Η διάταξη του άρθρου 1400 ΑΚ έχει τον χαρακτήρα κανόνα αναγκαστικού δικαίου, δηλ. υποχρεωτικού κανόνα δικαίου. Αυτό προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 1400 και των άρθρων 3, 174, 178, 871 και 1441 ΑΚ. Συνεπώς καταρχήν απαγορεύεται και είναι άκυρη παραίτηση του δικαιούχου συζύγου ή σύναψη αντιθέτων συμφωνιών εκ των προτέρων, πριν δηλαδή γεννηθεί η σχετική αξίωση των συζύγων.
Υπάρχει όμως εξαίρεση στον κανόνα αυτό σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου. Δεν αποκλείεται το ζήτημα των αποκτημάτων να γίνει αντικείμενο ενός γενικότερου διακανονισμού των περιουσιακών σχέσεων των συζύγων, στις διαπραγματεύσεις αυτών για να καταλήξουν στην κατά το άρθρο 1441 ΑΚ συμφωνία συναινετικού διαζυγίου. Κατ` εξαίρεση λοιπόν η συμφωνία των συζύγων για τα αποκτήματα του γάμου είναι ισχυρή, με τον όρο όμως ότι αυτή τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της λύσεως του γάμου τους με συναινετικό διαζύγιο, δηλ. με τον όρο ότι θα λυθεί ο γάμος με συναινετικό διαζύγιο για να ισχύει η συμφωνία τους.
Είναι ισχυρή η υπό αίρεση ρύθμιση στο στάδιο αυτό της ενοχικής αξίωσης για τα αποκτήματα, ακόμη και δια παραιτήσεως, εκτός αν στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι γενικοί όροι ακυρότητας της δήλωσης βουλήσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 178 και 179 ΑΚ. Δηλαδή ακόμα και η παραίτηση των συζύγων με τον όρο ότι θα λυθεί ο γάμος τους συναινετικά είναι ισχυρή, εκτός αν συντρέχει περίπτωση ακυρότητας της δήλωσης βούλησής τους, ως αντίθετης στα χρηστά ήθη.
Αν λοιπόν δεν λυθεί ο γάμος με συναινετικό διαζύγιο η συμφωνία τους για τα αποκτήματα του γάμου δεν επιφέρει αποτελέσματα και δεν μπορεί ως εκ τούτου, να θεμελιώσει ανατρεπτική ένσταση υπέρ του άλλου συζύγου σε σχετική δίκη.
Στην πράξη, είναι από τα πράγματα πιθανό, στην περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου η συναινετική, διά παραιτήσεως, επίλυση των περιουσιακών ζητημάτων να λειτουργεί ως πίεση προκειμένου ο σύζυγος που παραιτείται από την αξίωσή του για συμμετοχή στα αποκτήματα (δικαιούχος) να διευκολυνθεί σε μια ήπια και γρήγορη, συναινετική λύση του γάμου, αποφεύγοντας την ένταση και το κόστος μιας μακροχρόνιας αντιδικίας.
Αντίθετα, αν υπάρχει ή επίκειται αντιδικία, ο σύζυγος εκείνος που παραιτείται από την αξίωση του δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πιεσθεί ή να προσδοκά ότι η παραίτησή του αυτή θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα για το άλλο μέρος και θα διευκολύνει τη λύση του γάμου.
Με λίγα λόγια, στη πράξη για να υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχει συμφωνία των συζύγων θα πρέπει στα πρώτα στάδια και προτού εμπλακούν οι σύζυγοι σε αντιδικία να γίνει αμοιβαία προσπάθεια να τα βρούν συναινετικά .
Εδώ έφτασε στο τέλος ένα ακόμη ενημερωτικό βίντεο μου.
Αν σας άρεσε εγγραφείτε στο κανάλι μου στο youtube για να ειδοποιείστε πρώτοι για τα βίντεο που ανεβάζω. Σύντομα ελπίζω να είμαι κοντά σας με ένα ακόμη χρήσιμο βίντεο.
Εύχομαι σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη. Καλές γιορτές!. Γειά σας.
Δείτε και το σχετικό άρθρο
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2020/06/apoktimata-gamou-paraitisi.html
------ . -------
* Υ.Γ. Επικοινωνήστε μαζί μας για το θέμα που σας απασχολεί. Θα χαρούμε πολύ να σας απαντήσουμε άμεσα. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Καλέστε στα Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr