Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή χωρισμένη μητέρα και σας απασχολεί πραγματικά το θέμα της επιμέλειας των τέκνων σας αλλά και το τι μπορεί να αποφασίσει το δικαστήριο για την επιμέλεια τους τότε το βίντεο αυτό είναι για εσάς.
Μείνετε μέχρι το τέλος για να σας αποκαλύψουμε σήμερα το τι μπορεί να αποφασίσει το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση. Θα αποφασίσει συνεπιμέλεια ή κατανομή επιμέλειας ή αποκλειστική επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων;
Για όσους τυχόν δεν με γνωρίζετε είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω όπως πάντα με χρήσιμα ενημερωτικά βίντεο.
🔔 Πριν προχωρήσουμε μη ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μου. Να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας, χωρίς καμιά καθυστέρηση.
Σε περίπτωση του χωρισμού των γονέων με ανήλικα παιδιά, το Δικαστήριο όταν καλείται να δώσει λύσεις για την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων τους έχει - με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον τους - τη δυνατότητα διαζευκτικά:
➤ 1. Να αποφασίσει συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη διαμονή στην κατοικία των δύο γονέων ισόχρονη ή μη ή συνεπιμέλεια με διαμονή στην κατοικία του ενός γονέα,
➤ 2. Να αποφασίσει χρονική κατανομή της επιμέλειας με εναλλασόμενη κατοικία ισόχρονη ή μη ή λειτουργική κατανομή της επιμέλειας και
➤ 3. Να αποφασίσει την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον ένα γονέα.
Το καίριο ερώτημα είναι αν προκρίνεται η συνεπιμέλεια ή όχι; Εδώ υπάρχει μια διακύμανση της νομολογίας με την άποψη που φαίνεται πιο ορθή βάσει της οποίας προκρίνεται η συνεπιμέλεια όταν το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για το θέμα της επιμέλειας των παιδιών σύμφωνα με το πνεύμα και σκοπό του νέου νόμου 4800/2021.
Ενώ προγενέστερα προκρινόταν η αποκλειστική επιμέλεια, προκρίνεται πλέον η συνεπιμέλεια των γονέων επί των ανηλίκων τέκνων τους, μόνο, δε, όταν προκύπτει ότι αυτή θα αποβεί εις βάρος του συμφέροντος των ανηλίκων τέκνων, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να ανατεθεί η επιμέλεια στον ένα γονέα, με απόφαση που θα αιτιολογεί την ως άνω παρέκκλιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει την ανάθεση στον ένα γονέα ο τίτλος του άρθρου 1514 ΑΚ.
Σε μια πρόσφατη απόφαση ασφαλ. μέτρων συγκεκριμένα την υπ΄αριθ. 54/2023 ΜΠΡ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ αναλύθηκαν οι δυνατότητες του δικαστηρίου για την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων ως ακολούθως:
✔️ 1. Όταν αποδεικνύεται:
α. ότι οι σχέσεις των γονέων δεν είναι αποδομημένες και
β. ότι υπάρχει δυνατότητα σύμπραξης στα περισσότερα τουλάχιστον από τα κατ’ ιδίαν ζητήματα επιμέλειας του τέκνου τους, "το δικαστήριο μπορεί να διατηρηρήσει την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ρυθμίζοντας παράλληλα τα ζητήματα αυτά.
Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει ο φορέας της γονικής μέριμνας που είναι και οι δύο γονείς, αλλά διευκρινίζονται επιμέρους ζητήματα, όπως π.χ. είναι η ρύθμιση της διαμονής του ανηλίκου, η οποία μπορεί να ορίζεται εναλλασσόμενη.
✔️ 2. Αντίθετα, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των γονέων :
α. διότι οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι σε τέτοιο βαθμό τεταμένες, ώστε να αποκλείεται κάθε επικοινωνία για τα ζητήματα επιμέλειας του τέκνου τους ή
β. διότι διαφωνούν για τα περισσότερα από τα ζητήματα της επιμέλειας, τότε προφανώς δε μπορεί να λειτουργήσει η από κοινού άσκηση της επιμέλειας, οπότε προκρίνονται οι υπόλοιπες λύσεις.
Υπάρχει η δυνατότητα κατανομής στην άσκησή της επιμέλειας. Κατανομή αυτή νοείται ως ο διαμερισμός της από κοινού άσκησης της επιμέλειας είτε με βάση το χρονικό, είτε με βάση το λειτουργικό κριτήριο.
Στην κατανεμημένη επιμέλεια δεν υπάρχει κοινή επιμέλεια (δηλαδή συναπόφαση με ρύθμιση των ειδικότερων διαφωνιών), αλλά μερική επιμέλεια και από τους δύο γονείς. Κάθε δηλαδή γονέας αποφασίζει μόνος του για το κομμάτι της επιμέλειας που του έχει ανατεθεί (είτε χρονικά, είτε λειτουργικά), όσον αφορά πάντοτε τα τρέχοντα ζητήματα επιμέλειας, διαχείρισης ή επείγοντα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει προηγουμένως τον άλλο γονέα, διότι η υποχρέωση αυτή, βαρύνει μόνο την από κοινού επιμέλεια.
Στην κατανεμημένη (μερική) επιμέλεια τρέχουν ταυτόχρονα δύο επιμέρους επιμέλειες των γονέων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι απλά να παρέχουν στον άλλο γονέα πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου, σύμφωνα με το άρθρο 1519 παρ. 3 ΑΚ. H κατανομή της επιμέλειας στους δύο γονείς μπορεί να είναι, είτε λειτουργική, είτε χρονική. Στη λειτουργική κατανομή της επιμέλειας, η επιμέλεια κατανέμεται λειτουργικά μεταξύ των γονέων.
Αντίθετα, στη χρονική κατανομή, η επιμέλεια ανατίθεται εξ ολοκλήρου σε κάθε γονέα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ανά εβδομάδα, ανά δεκαπενθήμερο ή και ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αλλά και άρρυθμα. Δεν αποκλείεται βέβαια και συνδυασμός των παραπάνω δυνατοτήτων, δηλαδή ταυτόχρονη χρονική και λειτουργική κατανομή. Η χρονική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας προϋποθέτει την τακτική μετεγκατάσταση του τέκνου στην οικία και των δύο γονέων.
Η λύση της χρονικής κατανομής μπορεί να επιλέγεται πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων τέκνων και εξασφαλίζει την από κοινού συμμετοχή των γονέων στην άσκησή της και την ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού.
Η χρονική κατανομή της επιμέλειας, όπως και η εναλλασσόμενη διαμονή, δεν σημαίνουν απαραίτητα και ισόχρονη κατανομή αυτής, αλλά χρονικά κατανομή αυτών που να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην προαγωγή του συμφέροντος του παιδιού.
✔️ 3. Το Δικαστήριο έχει και τη δυνατότητα της αποκλειστικής ανάθεσης της άσκησης της επιμέλειας στον ένα γονέα πατέρα ή μητέρα. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να επιλέγεται αρχικά σε περίπτωση που το δικαστήριο διαπιστώσει ότι ο άλλος γονέας είναι αδιάφορος ή παντελώς ακατάλληλος να ανταποκριθεί στα γονικά του καθήκοντα. Επίσης η δυνατότητα αυτή μπορεί και πρέπει να επιλέγεται στις περιπτώσεις εκείνες που θα ήταν δυνατή η αφαίρεσή της από τον ένα γονέα, λόγω κακής άσκησης της βάσει του άρθρου 1532 ΑΚ.
Εν κατακλείδι αναλύσαμε εν συντομία τις δυνατότητες του δικαστηρίου να αποφασίσει για την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων. Ο δικαστής οφείλει να κρίνει με βάσει το νέο νόμο 4800/21 και με πρωταρχικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά βίντεο είναι μια αόριστη νομική έννοια.
🎓Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η συνδρομή ενός εξειδικευμένου δικηγόρου οικογενειακού δικαίου θα βοηθήσει και τον γονέα αλλά και το δικαστήριο να αποφασίσει δίκαια και προς το πραγματικό συμφέρον του ανηλίκου τέκνου σχετικά με το θέμα ανάθεσης της επιμέλειας του.
Εδώ ολοκληρώσαμε και το σημερινό θέμα μας. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και το ενδιαφέρον σας. Μη ξεχάσετε να προτείνετε στους φίλους σας να εγγραφούν στο κανάλι μας. Μέχρι το επόμενο βίντεο εύχομαι να είστε όλοι καλά. Γειά σας.
-------- . --------
🙏 Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας.
Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα -
☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120
https://dikigoros-diazygion.gr
https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: απόφαση ΜΠρΜυτιληνης 54/2023, Συνεπιμέλεια, χρονικη κατανομή επιμέλειας, αποκλειστική επιμέλεια, επιμέλεια των τέκνων μετά το χωρισμό των γονέων, Γονική μέριμνα μετά τον χωρισμό των γονέων,επιμέλεια στον πατερα, συμφέρον του τέκνου, απόφαση του δικαστηρίου, ανάθεση της γονικής μέριμνας, Επιμέλεια Πατέρα,Ανάθεση επιμέλειας τέκνων στον πατέρα,νομολογία, πατέρας πλέον διεκδικεί την επιμέλεια τέκνων,Επιμέλεια τέκνων, Ανάθεση στον πατέρα,Αδιαφορία μητέρας,Ανάθεση αποκλειστικής επιμέλειας ανηλίκου τέκνου στον πατέρα,Ποτε χανει την επιμελεια η μητερα,Ποτε δινεται η επιμελεια παιδιου στον πατερα,επιμελεια παιδιου,νεος νομος,Επιμελεια παιδιου στον πατερα,Αποκλειστικη επιμελεια παιδιου,Γονικη μεριμνα και επιμελεια,κοινη επιμελεια