Εάν είσαι αποξενωμένος γονιός και ιδίως πατέρας τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα!
Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα, με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
Ειδικά τις μέρες του Πάσχα, που είναι μια εορταστική περίοδος όπου η οικογένεια συνήθως είναι μαζί, η γονική αποξένωση μπορεί να γίνει ακόμα πιο αισθητή.
Αν νιώθετε το βάρος της αποξένωσης, μην απελπίζεστε! Υπάρχουν τρόποι να γεφυρώσετε το χάσμα και ίσως να χτίσετε ξανά μια δυνατή σχέση με το παιδί σας, αν ενεργήσετε έγκαιρα. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και σταδιακά χτίστε μια πιο ουσιαστική σχέση.
👉Ακολουθούν 11 προτάσεις, που πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν:
➤1. Ενσυναίσθηση - Υπομονή: Κατανοήστε την συναισθηματική Κατάσταση των παιδιών. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε και να νιώσετε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Ακούστε με προσοχή τις ανησυχίες του και δώστε του χώρο να εκφραστεί ελεύθερα. Η αποξένωση μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία και το παιδί χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.Προσφέρετε στο παιδί σας συναισθηματική υποστήριξη. Να είστε εκεί γι' αυτό, ακούστε το και αγκαλιάστε το.
➤2. Ειλικρινής Επικοινωνία: Διατηρήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το παιδί σας. Δώστε προσοχή στο παιδί σας χωρίς να το κρίνετε. Αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα και να νιώσει ότι το ακούτε πραγματικά. Να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας για τα συναισθήματά σας, αλλά με σεβασμό και κατανόηση. Εξηγήστε του την κατάσταση με τρόπο που να καταλαβαίνει, ανάλογα με την ηλικία του.
➤3. Αποφύγετε κατηγορίες και επικρίσεις προς τον άλλο γονέα: Αυτό μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για το παιδί σας. Αναλάβετε την ευθύνη για το δικό σας μερίδιο στις δυσκολίες στη σχέση σας. Αν έχετε κάνει λάθη, ζητήστε συγγνώμη ειλικρινά.
➤4. Εστίαση στο Παιδί στις ανάγκες του: Πείτε του πόσο το αγαπάτε και πόσο σημαντικό είναι για εσάς. Βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και κάντε τις μαζί. Εστιάστε στις καλές στιγμές που έχετε μοιραστεί με τα παιδιά σας. Σεβαστείτε τα όρια του παιδιού σας και δώστε του χώρο όταν το χρειάζεται.
➤5. Υποστηρίξτε το παιδί σας: Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να περάσετε μαζί του το Πάσχα, μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας ότι το στηρίζετε και το αγαπάτε. Μπορείτε να προσπαθήσετε να μιλήσετε μαζί του τηλεφωνικά, να του γράψετε ένα γράμμα, να του στείλετε ένα δώρο ή απλά να του πείτε πόσο σας λείπει. Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται σχετικά με την κατάσταση της αποξένωσης.
➤6. Δείξτε αγάπη και στήριξη: Καθιστώντας σαφές στα παιδιά ότι τα αγαπάτε ανεξαρτήτως των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζουν, μπορείτε να δώσετε ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης. Δείξτε στο παιδί σας ότι η αγάπη σας είναι ανεξάρτητη από τις πράξεις ή τις πεποιθήσεις του. Αφιερώστε χρόνο για να του πείτε πόσο το αγαπάτε και το νοιάζεστε. Μην πιέζετε το παιδί σας να έρθει κοντά σας, αν δεν είναι έτοιμο. Μικρές χειρονομίες καλοσύνης και φροντίδας μπορούν να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο.
➤7. Επικοινωνήστε με τον άλλο γονέα: Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να συνεργαστείτε με τον άλλο γονέα για να βρείτε μια λύση, που να είναι δίκαιη και ωφέλιμη για το παιδί σας.
➤8. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν η επικοινωνία είναι αδύνατη ή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν ειδικό επιστήμονα ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στην οικογενειακή θεραπεία και την γονική αποξένωση.
➤9. Φροντίστε τον εαυτό σας: Η αποξένωση των παιδιών μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητική. Βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τη δική σας ψυχική και σωματική υγεία. Αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας, να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και να ζητάτε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή ομάδες υποστήριξης.
➤10. Συνεργασία με τον άλλο γονέα: Εάν και όποτε είναι εφικτό, προσπαθήστε να συνεργαστείτε με τον άλλο γονέα για το καλό του παιδιού σας.
➤11. Εξετάστε τις νομικές επιλογές σας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να λάβετε νομικά μέτρα για να προστατεύσετε τα δικαιώματα του παιδιού σας και να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας έχει πρόσβαση σε εσάς. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό δικηγόρο οικογενειακού δικαίου για να μάθετε ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες στην περίπτωσή σας.
Εν κατακλείδι, κάθε οικογένεια είναι μοναδική και δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. Το σημαντικότερο είναι να θυμάστε ότι η αγάπη, η κατανόηση και η στήριξη είναι κλειδιά για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της γονικής αποξένωσης. Η αλλαγή χρειάζεται χρόνο. Να είστε υπομονετικοί και να επιδείξετε επιμονή. Θα πρέπει το κράτος επιτέλους να δώσει νομοθετικά οριστική λύση σε αυτή την μάστιγα που ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια και ιδίως τα παιδιά. Μην χάνετε την ελπίδα. Η αλλαγή είναι εφικτή, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Μην τα παρατάτε. Η αγάπη, η υπομονή και η επιμονή μπορούν να νικήσουν κάθε εμπόδιο.
Αγαπητές φίλες και φίλοι σας εύχομαι ένα Πάσχα γεμάτο υγεία, ελπίδα, αγάπη και συγχώρεση. Καλή Ανάσταση!
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120
https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Πάσχα, γιορτές, σύνδρομο γονικής αποξένωσης, αποξενωμένη μητέρα, αποξενωμένη μάνα, Ποινικοποίηση της γονικής αποξένωσης, Γονική αποξένωση, Γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, Γονεική αποξένωση έγκλημα χωρίς τιμωρία,μάστιγα Γονικής Αποξένωσης, Σύνδρομο γονικής αποξένωσης,φαινόμενο της γονικής αποξένωσης,γονική αποξένωση μορφής κακοποίηση, Η γονική αποξένωση είναι κακούργημα,γονική αποξένωση ως κακοποίηση του παιδιού,Parental Alienation Syndrome, δημόσια διαβούλευση για ενδοοικογενειακή βία, Η γονική αποξένωση είναι έγκλημα, δικηγορος καβάλας, ειδικος δικηγορος οικογενειακου δικαιου, καβαλα,Γονική αποξένωση και ψευδείς κατηγορίες,Γονειϊκή αποξένωση, γιαγκουδακης