Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Σε αυτό το video, θα ρίξουμε φως στις περιπτώσεις, όπου η κοινή γονική μέριμνα μπορεί να τροποποιηθεί ή και να αρθεί, εξώδικα ή δικαστικά.
Η κοινή επιμέλεια, θεσμοθετημένη πλέον στην Ελλάδα, φέρνει στο προσκήνιο την ισότιμη φροντίδα και ανατροφή των παιδιών από τους γονείς μετά το διαζύγιο ή τον χωρισμό.
Με το νέο νομικό καθεστώς μετά το νόμο 4800/21 σύμφωνα με το άρθρο 1513 Α.Κ. οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα στις ακόλουθες περιπτώσεις: διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου, λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης, διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης.
➜ Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπου η κοινή επιμέλεια μπορεί να παρεκκλίνει ή να αναθεωρηθεί, είτε εξώδικα μέσω συμφωνίας των γονέων, είτε δικαστικά με παρέμβαση του δικαστηρίου, κατόπιν προσφυγής γονέα.
✔️ Περιπτώσεις άσκησης από κοινού επιμέλειας, που μπορεί να μην προάγουν το συμφέρον του τέκνου είναι όταν υπάρχει στην οικογένεια:
◻Επικοινωνιακό Χάος: Συνεχείς καυγάδες, αδυναμία συνεννόησης, έλλειψη σεβασμού. Η συνεργασία των γονιών γίνεται άθλος, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχολογία του παιδιού.
◻Ενδοοικογενειακή Βία γονέων : Η σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία από τον ένα γονέα, απειλεί την ασφάλεια και την ευημερία του παιδιού.
◻Αδιαφορία ή Αμέλεια γονέων: Ο ένας γονέας αδιαφορεί για τις βασικές ανάγκες του παιδιού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξή του.
◻Ψυχικές Διαταραχές γονέων: Σοβαρές ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν δραστικά την κρίση και την ικανότητα φροντίδας του γονέα, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία του παιδιού.
◻Γεωγραφική Απόσταση κατοικιών γονέων: Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση δυσχεραίνει την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή του ενός γονέα στην ανατροφή του παιδιού.
Σήμερα θα απαντήσουμε στο τι μπορούν να κάνουν οι χωρισμένοι γονείς προκειμένου να ρυθμίσουν διαφορετικά την άσκηση γονικής μέριμνας.
Ποιες εναλλακτικές έχουν σε αυτό εξωδικαστικά ή δικαστικά.
➤ Α. Μπορούν οι γονείς χωρίς να προσφύγουν στο δικαστήριο να ρυθμίσουν διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας παρεκκλίνοντας από τον παραπάνω κανόνα; Η απάντηση είναι ναι αυτό γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Με έγγραφη συμφωνία λύσης γάμου στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου με την έγγραφη συμφωνία που αφορά τα τέκνα τους και για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, που θα επικυρωθεί από τον αρμόδιο συμβολαιογράφο.
2. Με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας οι γονείς μπορούν να ρυθμίσουν διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα, σύμφωνα με το άρθρο 1514 παρ. 1 εδ. α΄ Α.Κ.
Το ανωτέρω έγγραφο ισχύει τουλάχιστον για δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή του, όπως και στην περίπτωση συναινετικού διαζυγίου.
3. ο καθένας από τους γονείς προσφεύγει αν θέλει σε διαμεσολάβηση, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, όπως ο νόμος ορίζει και επιλύεται το θέμα με πρακτικό διαμεσολάβησης.
➤ Β. Μπορεί ένας από τους γονείς να προσφύγει στο δικαστήριο για να αποφασίσει παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας;
Σε αδιέξοδες καταστάσεις, η δικαστική παρέμβαση μπορεί να τροποποιήσει ή και να άρει την συνεπιμέλεια, εστιάζοντας στο συμφέρον του παιδιού.
Η υποχρέωση συνεργασίας των γονέων, έχει ιδιαίτερη σημασία για την προαγωγή του συμφέροντος του παιδιού μετά το χωρισμό των γονέων του και για την αποτελεσματική λειτουργία της από κοινού επιμέλειας από τους γονείς (άρθρο 1512 Α.Κ).
Ειδικότερα η συστηματική παραβίαση της παραπάνω διάταξης επισύρει την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1514 παρ. 2 Α.Κ., που προβλέπει ότι το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων.
Ενδεικτικά αναφέρεται όταν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει στην από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου. Μπορεί εξάλλου να ζητηθεί μεταρρύθμιση δικαστικής απόφασης που ρύθμισε την άσκηση της γονικής μέριμνας, όταν αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον του τέκνου ή όταν υπάρχει ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών.
👉 Μπορεί να αναγκαστεί ένας των γονέων να προσφύγει στο δικαστήριο γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει η κοινή μέριμνα για λόγους που μπορεί να είναι:
1. είτε ανυπαίτιοι λόγοι για τον έναν ή και τους δύο γονείς (π.χ. διαφορετικές απόψεις σε θέματα ανατροφής, διαπαιδαγώγησης, θρησκευτικής παιδείας, μεγάλη απόσταση του τόπου διαμονής των δύο γονέων, έντονη επαγγελματική απασχόληση του ενός γονέα, μακροχρόνια απουσία του ενός γονέα για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους)
2. είτε υπαίτιοι λόγοι (λ.χ. χρησιμοποίηση της άσκησης της επιμέλειας ως πρόσχημα για την εκδήλωση αισθημάτων εκδίκησης του άλλου γονέα, για την απόσπαση αθέμιτης οικονομικής ωφέλειας σε βάρος του άλλου γονέα, ψευδείς καταγγελίες εγκλημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας του τέκνου κ.λ.π.).
Απαιτείται από πλευράς των γονέων ωριμότητα, καλή θέληση και να πράττουν πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.
Το δικαστήριο σε περίπτωση διαφωνίας καλείται να λύσει το γρίφο, λαμβάνοντας μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον του παιδιού.
Εάν σκέφτεστε γιατί επιβάλλετε να "σπάσετε" την κοινή επιμέλεια, η νομική καθοδήγηση από έμπειρο δικηγόρο οικογενειακού δικαίου είναι απαραίτητη. Θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε τα δικαιώματά σας και να διαχειριστείτε την κατάσταση με τον πιο ομαλό και ωφέλιμο για τα παιδιά τρόπο.
🔔 Θυμηθείτε:
Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να υπηρετεί το συμφέρον του παιδιού, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον για την ανάπτυξή του.
Η τροποποίηση ή η άρση της κοινής γονικής μέριμνας αποτελεί έσχατη λύση και λαμβάνεται μετά από επανεξέταση όλων των στοιχείων.
Στόχος παραμένει η διασφάλιση ενός υγιούς και σταθερού περιβάλλοντος για το παιδί, όπου και οι δύο γονείς, εφόσον είναι εφικτό, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξή του.
📞Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην άσκηση της κοινής γονικής μέριμνας.
Κλείνοντας, σας προσκαλούμε να εγγραφείτε και να ακολουθήσετε το κανάλι μας για περισσότερα βίντεο, συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες! Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: παρεκκλισεις,Από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας,synepimeleia,παρεκκλίσεις από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας,χρονικά κατανεμημένη γονική μέριμνα,Ποτε χανεται η γονικη μεριμνα, Αποκλειστικη γονικη μεριμνα, πως μπορω να παρω τη γονικη μεριμνα, Γονικη μεριμνα και επιμελεια διαφορα,Ασφαλιστικα μετρα για γονικη μεριμνα,, νομος για γονικη μεριμνα, Ασκων γονικη μεριμνα τι σημαινει,Απόρριψη αιτήματος συνεπιμέλειας,Νόμος 4800/2021,ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, άρθρο 1514 ΑΚ, άρθρο 1513 ΑΚ, νομικες συμβουλες, δικηγορος καβαλας, ειδικος δικηγορος οικογενειακου δικαιου