Γεια σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και εδώ σήμερα θα μιλήσουμε για τις ανησυχίες και τους φόβους των μητέρων, που έχουν ανήλικα παιδιά νηπιακής ηλικίας και δέχονται απειλές από τους πατεράδες τους ότι θα τους τα πάρουν, θα πάρουν δηλαδή την επιμέλεια τους.
Λοιπόν πρόσφατα μία πελάτισσά μου μου εξέφρασε το φόβο και την ανησυχία της, που ήταν τόσο έντονος, που δεν την άφηνε ακόμα και να κοιμηθεί εύκολα το βράδυ. Φοβόταν και ανησυχούσε μήπως μπορεί να της πάρει το νήπιο παιδί μόλις 2 ετών ο πατέρας του, δηλαδή μήπως πάρει την επιμέλεια του. Ο ίδιος φόβος έχει παρουσιαστεί και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Στη περίπτωσή μας οι σχέσεις των δύο γονέων ήταν διαταραγμένες και υπήρχαν καθημερινές τριβές των συζύγων. Αυτό που της είπα για να την καθησυχάσω ήταν ότι ο φόβος της ήταν αδικαιολόγητος και αυτό για τους δύο λόγους που θα αναφέρω αμέσως:
1. Ο πρώτος λόγος είναι ότι σύμφωνα με την πάγια νομολογία των δικαστηρίων μας και του Αρείου Πάγου η άποψη σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών νηπιακής ηλικίας που εξακολουθεί να ισχύει η εξής:
Η γονική μέριμνα των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους λόγω του ότι έχουν ανάγκη της μητρικής στοργής και ιδιαίτερων περιποιήσεων, διότι κατά τις νεότερες ιατρικές παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες,για τη νηπιακή ηλικία αναγνωρίζεται σαφής βιοκοινωνική υπεροχή στη μητέρα.
Για τον μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή μετά τη νηπιακή ηλικία παύει η σαφής βιοκοινωνική υπεροχή της μητέρας και αναγνωρίζεται ο σοβαρός λόγος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου.
2. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπήρχαν απ΄ ότι ήξερα στο πρόσωπό της συγκεκριμένης μητέρας κάποια συνθήκες ακαταλληλότητας για την επιμέλεια ενδεικτικά όπως αμέλεια ή αδιαφορία για το παιδί της, πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίηση του τέκνου, ψυχολογικά προβλήματα κάποια γενικά κατάσταση όπως χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ ή τοξικών ουσιών που καθιστούσαν ακατάλληλη την μητέρα ή γενικά κάποιες καταστάσεις που αντιβαίνουν στο υπέρτερο συμφέρον του παιδιού.
διάρκεια video 3.51 λεπτά
Η μητέρα αυτή άκουσε προσεκτικά αυτά που της είπα, ένιωσε αμέσως ανακούφιση, έπαψε να φοβάται και να ανησυχεί για το ότι θα της πάρει το παιδί ο σύζυγός της, δηλαδή την επιμέλεια με δικαστική απόφαση. Από τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλές φορές οι άνθρωποι έχουνε και διατηρούν αδικαιολόγητους φόβους και ανησυχίες λόγω της άγνοιάς τους, που δεν θα έπρεπε να έχουν, αν γνώριζαν ποια είναι η νομική πραγματικότητα και ποια είναι η κρατούσα άποψη και οι αποφάσεις των δικαστηρίων για το θέμα που τους απασχολεί. Αν είσαι και εσύ μια τέτοια μανούλα, όπως η μανούλα της ιστορίας μας πάψε να φοβάσαι, γιατί σήμερα που μιλάμε ισχύουν τα παραπάνω σχετικά με την επιμέλεια ανηλίκων νηπιακής ηλικίας.
Αυτά για σήμερα από μένα ελπίζω να φάνηκαν χρήσιμα.
Να σας υπενθυμίσω ότι μπορείτε να είστε ενήμεροι για νομικά θέματα επιμέλειας παιδιών και οικογενειακού δικαίου από την πλούσια βάση του προσωπικού μου blog στη διεύθυνση https://kavala-lawyer.blogspot.com/
Λοιπόν μπορείτε σήμερα κιόλας στο blog μου να ενημερώνεστε συνεχώς χωρίς κανένα κόστος για το οικογενειακό δίκαιο και όλες τις συνεχείς εξελίξεις του στην Ελλάδα.