Σημαντική η προσθήκη άρθρου 1519 στον Αστικό Κώδικα με τον Ν 4714/2020 (ΦΕΚ Α 148/31.7.2020) για την μεταβολή του τόπου διαμονής ανηλίκου.
O Νόμος 4714/2020 για τις Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο 139 που έχει ως εξής:
Άρθρο 139- Ειδικές πράξεις επιμέλειας ανήλικου τέκνου - Προσθήκη άρθρου 1519 Αστικού Κώδικα
«Άρθρο 1519
Μεταβολή του τόπου διαμονής- Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.»
Από το εν λόγω νέο άρθρο 1519 Α.Κ. το συμπέρασμα είναι με δύο λόγια το εξής:
Διαπιστώνεται από το νομοθέτη έμμεσα η καταστρατήγηση στη πράξη του δικαιώματος επικοινωνίας των γονέων με τα ανήλικα τέκνα τους με αλλαγές στο τόπο διαμονής τους.
Προκειμένου λοιπόν να προστατευθεί το δικαίωμά τους αυτό ο νομοθέτης θέτει όρια στο δικαίωμα του γονέα που διαμένει με το τέκνο του. Δηλαδή απαιτεί να μην μεταβάλλει το τόπο διαμονής του τέκνου που διαμένει μαζί του στις περιπτώσεις, που αυτό επιδρά "ουσιωδώς" στο δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα με τον οποίο δεν διαμένουν τα τέκνα.
Το ουσιωδώς προφανώς αφορά την σημαντική μετακίνηση (π.χ. σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα), η οποία μπορεί να επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα.
Αν ο γονέας που διαμένει με το τέκνο του προτίθεται να μεταβάλλει το τόπο διαμονής και τούτο θα επηρέαζε ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας ΤΟΤΕ θα πρέπει για το νόμιμο αυτής της ενέργειας να εξασφαλίσει
1. προηγούμενη συμφωνία με τον άλλο γονέα ή
2. προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση κατόπιν αιτήματος οιουδήποτε των γονέων (δεν αρκεί η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων).
"Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο". Προφανώς στο άρθρο 1519 εδώ εννοείται η ρύθμιση σχετικά με το δικαίωμα επικοινωνίας σε περίπτωση που επιτραπεί δικαστικώς με οριστική απόφαση η μεταβολή του τόπου επικοινωνίας. Το δικαστήριο πάντως θα πρέπει να αποφασίζει στην εκάστοτε περίπτωση με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.
Γίνεται αντιληπτό ότι ο νομοθέτης ουσιαστικά "παγώνει¨ τέτοιου είδους ενέργειες δηλ. μεταβολής του τόπου διαμονής ανηλίκων τέκνων ενόψει των επικείμενων αλλαγών, που προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση οικογενειακού δικαίου σε επιμέλεια, συνεπιμέλεια και επικοινωνία ανηλίκων τέκνων.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η διάταξη αυτή του άρθρου 1519 Α.Κ. φαίνεται να έχει προσωρινό ή αλλιώς μεταβατικό χαρακτήρα, ενόψει της εν λόγω νομοθέτησης - οριστικής ρύθμισης των παραπάνω θεμάτων εντός του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους 2020.
Σε λίγο καιρό θα έχουμε τις νέες αλλαγές και θα επανέλθουμε με νέο ενημερωτικό άρθρο. Μέχρι τότε να είστε γεροί και δυνατοί. Καλό μήνα και Καλό φθινόπωρο σε όλους!
---------- . ----------
* Υ.Γ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν απορίες και ερωτήσεις για το θέμα που σας απασχολεί. Θα χαρούμε πολύ να συνομιλήσουμε μαζί σας.
Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr