Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. Σήμερα θα μιλήσουμε για το κατά πόσο λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη του ανηλίκου σε δικαστικές υποθέσεις γονικής μέριμνας και επιμέλειας ανηλίκων τέκνων. Θέλετε να ξέρετε αν λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη του;
Λοιπόν πρόσφατα ένας πατέρας με ρώτησε, αν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν η γνώμη του ανήλικου παιδιού του σε δικαστική διαμάχη επιμέλειας. Θα ήθελα να τον ενημερώσω για αυτό το ζήτημα, όπως και όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς επισημαίνοντας τα εξής:
Η παρ. 3 του άρθρου 1511 Αστικού Κώδικα ορίζει επί λέξει΅: "Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα, εφόσον η απόφαση αφορά τα συμφέροντά του".
Ακόμη στο άρθρο 612 Κ.Πολ.Δ ορίζεται ότι το δικαστήριο στις διαφορές του άρθρου 592 αριθμ. 3 περίπτωση β` (θα αναφέρω πιό κάτω ποιές είναι αυτές) πριν από την έκδοση της απόφασής του, ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου, λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του τέκνου. Το δικαστήριο ορίζει αν θέλει και διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Η επικοινωνία του δικαστή με το τέκνο γίνεται ιδιαιτέρως και δεν επιτρέπεται να είναι παρόν σε αυτήν άλλο πρόσωπο, εκτός αν ο δικαστής κρίνει διαφορετικά. Για το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν συντάσσεται έκθεση.
Οι διαφορές του παραπάνω άρθρου 592 αριθμ. 3 περίπτωση β' είναι αυτές σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας αναφορικά με το τέκνο κατά τη διάρκεια του γάμου, και σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή όταν πρόκειται για τέκνο χωρίς γάμο των γονέων του, σχετικά με τη διαφωνία των γονέων κατά την κοινή άσκηση από αυτούς της γονικής τους μέριμνας, καθώς και την επικοινωνία των γονέων και των λοιπών ανιόντων με το τέκνο.
Το δικαστήριο λοιπόν πρέπει να ζητεί και να συνεκτιμά και τη γνώμη του τέκνου, εφ` όσον κρίνει ότι έχει την απαιτούμενη ωριμότητα. Εφόσον δηλαδή το τέκνο αυτό έχει την ικανότητα να αντιληφθεί σαφώς το συμφέρον του εν όψει της ηλικίας του και της πνευματικής του αναπτύξεως. Μόνη η ηλικία του τέκνου δεν αποδεικνύει και την ωριμότητα ή ανωριμότητα του. Συνήθως από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι από τα 13 έτη και πάνω θεωρείται ώριμο ένα ανήλικο τέκνο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η γνώμη του, χωρίς όμως να μπορεί να θέσει κανείς στάνταρ κάποιο όριο ηλικίας ή ότι δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν η γνώμη των μικρότερων ηλικιών αρκεί να υπάρχει στο τέκνο η στοιχειώδης ικανότητα διάκρισης.
Η επικοινωνία του δικαστή με το τέκνο δεν αποτελεί αποκλειστικό, αλλά συντρέχον και συνεκτιμώμενο, στοιχείο του πραγματικού του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου. Υπό αυτή την έννοια αυτή η επικοινωνία μπορεί να παραλειφθεί από το δικαστήριο, όταν ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν πχ μεγάλη απόσταση από την κατοικία τέκνου, νηπιακή ηλικία κλπ. Στη περίπτωση αυτή η δικαστική κρίση θα διαμορφωθεί και θα εξαχθεί από τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία. Η γνώμη που θα εκφράσει το τέκνο στο δικαστή δεν αποτελεί, χωρίς τη συνδρομή άλλων στοιχείων, αποφασιστικό παράγοντα με ιδιαίτερη βαρύτητα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές η θέληση του ανηλίκου είναι αποτέλεσμα επηρεασμού και πρόσκαιρη και δεν σημαίνει ότι εξυπηρετεί πράγματι το πραγματικό συμφέρον του τέκνου.
Εδώ έφτασε στο τέλος της μία ακόμη ενημέρωση. Ελπίζω να βρήκατε και αυτό το βίντεο αρκετά χρήσιμο και ενδιαφέρον.
Τελευταία να σας υπενθυμίσω και πάλι ότι για νομικά θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας παιδιών και οικογενειακού δικαίου μπορείτε να ενημερώνεστε χωρίς κανένα κόστος, από την μεγάλη βάση του προσωπικού μου blog https://kavala-lawyer.blogspot.com
Επισκεφθείτε λοιπόν το blog μου για ενημέρωση και στείλετε σχόλια και παρατηρήσεις για βελτίωσή του στην ηλεκτρονική δ/νση μου info@dikigoros-diazygion.gr
----------- . -----------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Αν έχετε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Πολύ ευχαρίστως να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα σας. Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλ. 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr