Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλωσήλθατε στο blog μου.
Επιτέλους ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων (Νόμος 4800/2021 - ΦΕΚ 81/Α/21-5-2021). Το ερώτημα τώρα είναι τι ισχύει μετά την ψήφιση του σχέδιου νόμου για την "συνεπιμέλεια" και αν θα αλλάξει όντως κάτι στην πράξη.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω πάνω σε πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου. Αν είσαι γονιός πατέρας ή μητέρα μείνε μέχρι το τέλος, γιατί το βίντεο αυτό σας ενδιαφέρει πραγματικά.
Νιώθω πραγματικά την αγωνία όλων των γονιών, ιδιαίτερα πατεράδων για το τι θα ισχύσει και το αν με το εν λόγω ψηφισθέν νομοσχέδιο θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό στις σχέσεις γονέων - τέκνων. Ο νόμος αφορά κυρίως τους γονείς σε περιπτώσεις διάστασης, διαζυγίου ή ακύρωσης γάμου ή γονείς με σύμφωνο συμβίωσης ή εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισμένων τέκνων.
Να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα που είναι πολύ σημαντικά:
Ο σκοπός του νόμου αυτού, σύμφωνα με τα άρθρα 1, 5 και 7 είναι η εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος των τέκνου με την ενεργό παρουσία και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού. Το βέλτιστο αυτό συμφέρον εξυπηρετείται, ιδίως από την ουσιαστική συμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα απ΄ αυτούς.
Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει κάθε απόφαση των γονέων ή του δικαστηρίου. Φυσικά θα πρέπει να συνεκτιμάται η γνώμη του παιδιού για το ποιό είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού σε κάθε περίπτωση λήψης απόφασης σχετικής με την γονική του μέριμνα και τα συμφέροντά του. Το δικαστήριο πρέπει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις. Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, αφού εξαντληθεί κάθε προσπάθεια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης ακόμα και προαιρετικά διαμεσολάβησης, αποφασίζει το δικαστήριο.
Διάρκεια βίντεο 8,08 λεπτά
Μέχρι τότε εξακολουθούν να έχουν από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα και οι δύο γονείς, όπως και σήμερα άλλωστε, εφόσον δεν έχει γίνει δικαστική ρύθμιση αυτής και κατανομή της. Είναι πλεονασμός και άσκοπη η αναφορά στο άρθρο 1513 του νέου σχεδίου νόμου για εξακολούθηση άσκησης γονικής μέριμνας από κοινού και εξίσου, εφόσον δεν αλλάζει νομικά η υφιστάμενη στο γάμο κατάσταση μέχρι να υπάρξει εκτελεστή δικαστική απόφαση. Ο γονιός με τον οποίο τυχαίνει να διαμένει το τέκνο επιχειρεί και μόνος του τις πράξεις γονικής μέριμνας παρ. 1 άρθρου 1516 Α.Κ. κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.
Η δική μου προσωπική άποψη επί του θέματος αυτού, την οποία είχα εκφράσει πρόσφατα δημοσίως είναι ότι δεν υπάρχει καθιέρωση συνεπιμέλειας με τον εν λόγω νόμο, απλά υπάρχει διευκρίνηση του μεταβατικού καθεστώτος, πριν την δικαστική ρύθμιση της γονικής μέριμνας και επιμέλειας με την υποχρέωση από τον γονέα, που διαμένει με το τέκνο της προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα για την επιχείρηση των πράξεων της παρ. 1 άρθρου 1516 Α.Κ. δηλ. για α) συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου, πράξεις τρέχουσας διαχείρισης της περιουσίας του τέκνου ή πράξεις μεεπείγοντα χαρακτήρα και β) για τη λήψη δήλωσης βούλησης που είναι απευθυντέα στο τέκνο.
Το καίριο ερώτημα είναι σχετικά με τον δικαστικό προσδιορισμό του τόπου διαμονής του τέκνου και την ανάθεση της επιμέλειας στον ένα ή και στους δύο γονείς, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για εξ αποστάσεως ουσιαστικά συνεπιμέλεια από τον γονέα, που δεν διαμένει με το παιδί.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου ο δικαστής σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά να αξιολογήσει όλες τις πραγματικές περιστάσεις και τα αποδεδειγμένα γεγονότα της υπόθεσης, την γνώμη του ανηλίκου ανάλογα με την ωριμότητά του και να κρίνει με βάσει το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου βάσει του εν λόγω νόμου.
Να αποφασίσει ο δικαστής με ποιό τρόπο εξυπηρετείται καλύτερα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και αν είναι δυνατόν ακόμη και με την χρονική (εναλλασσόμενη) άσκηση της επιμέλειας του ανηλίκου πχ. ένα μήνα στην κατοικία του ενός γονιού και ένα μήνα στου άλλου γονιού. Κριτήριο και πυξίδα του δικαστή θα πρέπει να είναι βάσει του εν λόγω νόμου η εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, που επιτυγχάνεται με την ουσιαστική συμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του και την ενεργό παρουσία και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.
Με την μέχρι σήμερα νομολογία, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα βίντεο, διαπίστωσα προς μεγάλη μου απογοήτευση ότι πολύ ελάχιστες δικαστικές αποφάσεις έχουνε κάνει δεκτά αιτήματα συνεπιμέλειας με κριτήρια,ενώ οι πλειονότητα των απορριπτικών αποφάσεων δεν έπειθαν σε κάθε περίπτωση - πέραν από το επιχείρημα του μακρινού τόπου διαμονής των γονιών - για την απόρριψη του αιτήματος συνεπιμέλειας.
Για σημαντικά ζητήματα άσκησης επιμέλειας τέκνου, το δικαίωμα επικοινωνίας, για τα τέκνα εκτός γάμου και τις συνέπειες κακής άσκησης γονικής μέριμνας μίλησα ήδη σε προηγούμενα βίντεο.
Ο νέος νόμος θα ισχύει βάσει των μεταβατικών διατάξεων άρθρο 18 αναφορικά με τις διατάξεις γονικής μέριμνας, επιμέλειας, επικοινωνίας από 16/9/2021. Οι διατάξεις του νόμου θα ισχύουν και για τις εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει αμετάκλητο δικαστικής απόφασης.
Επίσης θα ισχύει ο νόμος αυτός και για τις συμφωνίες, που έγιναν πριν την ισχύ του για γονική μέριμνα, επιμέλεια, επικοινωνία τέκνων γάμου ή αναγνωρισμένων τέκνων, εκτός και αν μέσα σε 2 χρόνια από την ισχύ αυτού του νόμου υποβληθεί αίτηση ενός γονέα και γίνει νέα ρύθμιση με δικαστική απόφαση. Το άρθρο 1515 Α.Κ. θα ισχύει και για τέκνα αναγνωρισμένα πριν από την ισχύ του νόμου αυτού.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι οι δικαστές θα συναισθανθούν το υψηλό καθήκον τους και θα εκδώσουν μετά την ισχύ του νέου νόμου δικαστικές αποφάσεις ευθυγραμμισμένες με τις επιταγές του νομοθέτη για άσκηση γονικής μέριμνας και επιμέλειας, επικοινωνίας σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως με την ενεργό - ουσιαστική συμμετοχή των γονέων και την συνεπιμέλεια στις περιπτώσεις φυσικά εκείνες, που υπάρχει καταλληλότητα και των δύο γονέων.
Εδώ αγαπητές φίλες και φίλοι φθάσαμε στο τέλος. Ελπίζω να σας άρεσε και αυτό το ενημερωτικό βιντεάκι.
Αν θέλετε κάντε μια επίσκεψη στο blog μου στη δ/νση https://kavala-lawyer.blogspot.com και ενημερωθείτε με νομικά άρθρα και βίντεο γύρω από οικογενειακά θέματα.
Θα έχετε την δυνατότητα να ενημερωθείτε έγκυρα, χωρίς κανένα κόστος, από εκατοντάδες νομικά άρθρα (πάνω από 625), που έγραψα ο ίδιος. Πολλά εκ των άρθρων αυτών έχουν δημοσιευτεί σε πολλούς δικτυακούς τόπους και κυρίως στην τοπική εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΗ" της Καβάλας και στο τοπικό ενημερωτικό/ειδησεογραφικό site της Καβάλας https://kavalawebnews.gr
Κάντε εγγραφή και like στο κανάλι μου.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας και την επικοινωνία σας και μάλιστα από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Καλό σαββατοκύριακο.
Σε λίγες μέρες και πάλι μαζί. Να είστε όλοι καλά. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους. Γειά σας.
Διαβάστε και ορισμένα σχετικά προγενέστερα άρθρα μου για την συνεπιμέλεια:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2021/05/exisou-goniki-merimna.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2021/04/synepimeleia-sxedio-nomou.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2020/11/synipeimeleia--prin-to%20neo-nomo.html
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2020/07/synepimeleia.html
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
σχετικεσ αναζητησεισ: Νομοσχεδιο για συνεπιμελεια,Ποτε θα ψηφιστει η συνεπιμελεια,Τι γινεται με την συνεπιμελεια,συνεπιμελεια προυποθεσεις,συνεπιμελεια νομος,Νομοσχεδιο για συνεπιμελεια 2021,υπουργειο δικαιοσυνης συνεπιμελεια,Δικαστικο συνεπιμελεια