Αρχική Νομοθεσία Νομολογία Podcasts Συμβουλές Videos FAQList

Kavala G.G.law firm,δικηγορος διαζυγιων, δικηγοροι καβαλα Δικηγορος Καβαλας - Αρθρα, νομικες συμβουλες.


📈 ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ!
Έφθασες στο σωστό μέρος 🎯. Βρες απαντήσεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνεις χρόνο.
Greek legal blog Greek kavala lawyer blog in english

ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ? Εάν είσαι δυσαρεστημένος γιατί δεν έχεις την νομική υποστήριξη που αξίζεις, δεν σηκώνουν το τηλέφωνο.., δεν σου δίνουν σημασία.. κ.λ.π. και παίρνεις στα σοβαρά την υπόθεσή σου είναι η στιγμή να βρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι ΑΜΕΣΑ εδώ και τώρα. Πες αντίο σ΄αυτούς που σε στεναχωρούν και δεν σου δίνουν την σημασία που αξίζεις! Θα νιώσεις με τη βοήθειά μας σημαντικός και ασφαλής. Αν αφήσεις όμως το χρόνο να τρέχει χωρίς κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να χάσεις πολύτιμα δικαιώματά σου και να είναι πλέον πολύ αργά! - Το blog μας το προτείνουν, συνιστούν, εμπιστεύονται και το χρησιμοποιούν χιλιάδες άτομα σε όλο το κόσμο, γιατί θέλουν να είναι ενημερωμένοι έγκυρα και υπεύθυνα από Ειδικό Δικηγόρο - Νομικό Σύμβουλο. Μιλήστε με τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ για διαζυγιο, οικογενειακο δικαιο, υποθέσεις/διαδικασίες διαζυγίου, χωρισμού, οικογενειακού δικαίου. Παρέχουμε ενημέρωση και πολύτιμες νομικές συμβουλές, άμεση επαγγελματική νομική υποστήριξη και εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί. 24 ώρες / 7 μέρες την εβδομάδα έχεις απευθείας Online επικοινωνία μαζί μας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο! 'Ολες οι αποφάσεις Ολομέλειας Αρείου Πάγου Πολιτικών και Ποινικών Υποθέσεων (ανά έτος έκδοσης) είναι αποκλειστικά και μόνο στη διάθεσή μας για την καλύτερη δικαστική υποστήριξη των υποθέσεών των εντολέων μας. Επικοινώνησε άμεσα για λύση στο πρόβλημά σου. Ρώτησε μας για διαζύγιο και οικογενειακή σου υπόθεση.
Γιατί να μας εμπιστευθείτε - Είναι καλύτερο να εμπιστευτείς Ειδικό Δικηγόρο Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα
https://dikigoros-diazygion.gr * Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για περισσότερη ενημέρωση!

Νομικά θέματα - Θεματολογία



💎 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ


"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 813 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικό γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/1/25 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! ⏳Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνο για 2 συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


24.12.20

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2021


Δείτε  πατώντας το κουμπί "Διαβάστε περισσότερα"
το καταπληκτικό βίντεο μας με τις θερμές ευχές μας σε όλους σας 
για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!


23.12.20

Πως να φύγει ο/η σύζυγος από τη συζυγική στέγη, όταν δεν πάει άλλο μαζί του/της? (βίντεο)

✔️ Πάτησε το παρακάτω Link για να ενημερωθείς για τη live εκδήλωση 25/9/22 σχετικά με την γονική αποξένωση ➤ https://youtu.be/Ro9z_pHwxhs 💻 Πάτησε αυτό το Link για να παρακολουθήσεις την live εκδήλωση στις 25/9/22 για την γονική αποξένωση ➤ https://youtu.be/rsvKwlM15X0


Ο γάμος, όπως είναι γνωστό, μπορεί να λειτουργεί ομαλά, αλλά μπορεί να παρουσιάσει και σοβαρές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε διακοπή της έγγαμης συμβίωσης. Τότε, μέχρι να επιλυθούν οριστικά οι διαφορές των συζύγων, μπορεί να ζητηθεί δικαστικά από τον ένα ή και τους δύο συζύγους η προσωρινή ρύθμιση των σχέσεων τους με ασφαλιστικά μέτρα.


Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα  για να σας μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την μετοίκηση του συζύγου από την οικογενειακή στέγη με δικαστική απόφαση.


Καταρχήν να δούμε που μιλάει  ο νόμος για την μετοίκηση και μερικά πράγματα χρήσιμα για το θέμα της απομάκρυνσης του ενός συζύγου από την συζυγική στέγη με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.


Στο άρθρο 735 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ορίζεται ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε κατάλληλο ασφαλιστικό μέτρο, που υπαγορεύεται από τις περιστάσεις, προκειμένου να ρυθμίσει τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ των συζύγων ή τις σχέσεις μεταξύ συζύγων και τέκνων.  


Το παραπάνω άρθρο απαριθμεί ενδεικτικά διάφορα μέτρα, που μπορεί να διατάξει το δικαστήριο, όπως τη μετοίκηση ενός από τους συζύγους, να ορίσει ποιά πράγματα δικαιούται ο σύζυγος να παραλάβει για τη χωριστή του εγκατάσταση, να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε σύζυγος θα χρησιμοποιεί το ακίνητο όπου διαμένουν ή τα έπιπλα και σκεύη που χρησιμοποιούν από κοινού, να ορίσει το γονέα στον οποίο ανήκει προσωρινά η άσκηση της γονικής μέριμνας, να αφαιρέσει από τους γονείς τη γονική μέριμνα εν όλω ή εν μέρει και να ρυθμίσει τα σχετικά με την επικοινωνία με το τέκνο. 


Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να διατάσσεται ιδίως η απομάκρυνση του συζύγου από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του αιτούντος συζύγου, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.


Να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο σύζυγος που διακόπτει την έγγαμη συμβίωση να ζητήσει προηγουμένως άδεια από το δικαστήριο. Συνίσταται όμως να προβεί σε σχετική εξώδικη έγγραφη δήλωση του προς τον άλλο σύζυγο κατά την αποχώρησή του από την συζυγική στέγη για να μην θεωρηθεί σιωπηρώς ότι πρόκειται για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης. 


15.12.20

Μπορούν να ρυθμιστούν οι αξιώσεις των συζύγων για τα αποκτήματα του γάμου στο συναινετικό διαζύγιο? (βίντεο)

Ναι γίνεται αυτό. Μπορούν να ρυθμιστούν και οι αξιώσεις των συζύγων για τα αποκτήματα του γάμου στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου. Μπορούν να συμφωνήσουν για όλα τα περιουσιακά τους θέματα από το γάμο. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο μέχρι το τέλος για να ενημερωθείτε για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα  για να σας αποκαλύψω ότι μπορείτε όσοι θέλετε να βγάλετε συναινετικό διαζύγιο να ρυθμίσετε ταυτόχρονα και τα περιουσιακά σας θέματα από το γάμο.

Καταρχήν να αναφέρουμε για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα των συζύγων. Κατά τη διάταξη του άρθρου 1400 §§ 1 και 2 ΑΚ, αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέστηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια."

Κατά το άρθρο 1400 ΑΚ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να γεννηθεί αξίωση του συζύγου για συμμετοχή στα αποκτήματα του άλλου συζύγου. Η αξίωση αυτή γεννάται δε από τη στιγμή που θα λυθεί ή θα ακυρωθεί αμετακλήτως ο γάμος ή που θα συμπληρωθεί τριετία στη διάσταση των συζύγων.

Ας δούμε όμως τι ισχύει με την κρατούσα γνώμη και την πρόσφατη σχετική απόφαση με αριθμό 6/2019 της Ολομέλειας του Αρείου πάγου σχετικά με την δυνατότητα των συζύγων περί ρύθμισης των αξιώσεων αποκτημάτων τους με το συναινετικό διαζύγιο.

4.12.20

7 καυτές απαντήσεις για το διαζύγιο λόγω μοιχείας (βίντεο)

Η μοιχεία, η συζυγική απιστία παραμένει ένα από τα βαρύτερα γαμικά παραπτώματα, που στιγματίζουν βαριά την ζωή των συζύγων και οδηγούν συνήθως στο διαζύγιο. Παραβιάζεται βάναυσα με τη μοιχεία η υποχρέωση συζυγικής πίστης νομικά και ηθικά. 

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα  για να σας αποκαλύψω  ότι θα θέλατε να ξέρετε για το νόμο για την μοιχεία και το διαζύγια για μοιχεία.

Ας δούμε όμως τι ισχύει σήμερα σχετικά με την μοιχεία και  ένα - ένα  όλα τα σχετικά ερωτήματα.


1. Υπάρχει από το νόμο υποχρέωση αμοιβαίας πίστης των συζύγων?

Ναι υπάρχει. Το άρθρο 1386 Α.Κ. θέτει τον βασικότερο κανόνα του γάμου υποχρεωτικό και για τους δύο συζύγους που  έχει  ως εξής: 

 “Ο γάμος παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος”.   

Συνέπεια του παραπάνω κανόνα απορρέει ότι ο γάμος επιβάλλει  υποχρέωση αμοιβαίας πίστης, που σημαίνει υποχρέωση των συζύγων να αποφεύγουν γενετήσιες σχέσεις με τρίτα πρόσωπα καθώς και την υποχρέωση  τους να έχουν γενετήσιες σχέσεις αποκλειστικά μεταξύ τους. 


2. Ποιος ο ορισμός της  μοιχείας.  Με άλλα λόγια τι είναι η μοιχεία?

Γεννάται το ερώτημα ποια είναι η έννοια της μοιχείας και τούτο γιατί  λείπει εντελώς νομοθετικός ορισμός της έννοιας της μοιχείας και έτσι δημιουργείται ένα θέμα.   Όσον αφορά  τον προσδιορισμό της έννοιας της μοιχείας διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις. 

Η κρατούσα άποψη λέει ότι μοιχεία είναι η κατά τη διάρκεια του γάμου γενετήσια επαφή  δύο προσώπων από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι παντρεμένο με σκοπό τη σεξουαλική ικανοποίηση τους. Η μοιχεία οδηγεί σε παραβίαση της οφειλόμενης συζυγικής πίστης.  

Η μοιχεία είναι ένα από τα πιό σοβαρά συζυγικά παραπτώματα, που κλονίζουν σοβαρά  και ανεπανόρθωτα τον γάμο και οδηγούν κατά κανόνα στο διαζύγιο.


3. Τι άλλο σημαντικό πρέπει να ξέρω για τη  μοιχεία?

Δεν παίζει ρόλο ποιό είναι το φύλο των προσώπων της μοιχείας, ποιό είναι το είδος της επαφής και ο βαθμός της σεξουαλικής ικανοποίησης τους. Ακόμη και σε περιπτώσεις αμέλειας μπορεί να στοιχειοθετηθεί μοιχεία.

Μοιχεία θεωρείται ακόμα και η συνουσία της μιας φοράς και όχι κατ΄ανάγκη η επανειλημμένη μοιχεία. Η απόπειρα της μοιχείας δεν μπορεί να λειτουργήσει για την εφαρμογή του τεκμηρίου ισχυρού κλονισμού, όπως και οι υπόνοιες της μοιχείας ή και άλλων γενετήσιων εκδηλώσεων, φλερτ, γενική ερωτική διάθεση του συζυγου με τρίτο πρόσωπο. 

Μοιχεία δεν συνιστά η τεχνητή γονιμοποίηση.  Η διάσταση του συζύγου δεν αποκλείει κατά κανόνα τη μοιχεία και συνεπώς τη λειτουργία του τεκμηρίου ισχυρού κλονισμού του γάμου, ούτε η ακυρότητα ή η ακύρωση του γάμου πριν από την αμετάκλητη ακύρωση.  

27.11.20

Θες να ξέρεις αν δίνουν συνεπιμέλεια τα δικαστήρια έως τώρα, ένα βήμα πριν την διαβούλευση? (βίντεο)

Είσαι χωρισμένος γονέας και σε απασχολεί το θέμα της συνεπιμέλειας? 

Θέλεις να ενημερωθείς για το πως αποφασίζουν μέχρι τώρα για την συνεπιμέλεια τα δικαστήρια ένα βήμα πριν την διαβούλευση του νέου σχεδίου νόμου? Αν ναι μην χάσεις αυτό το βίντεο. 

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα  για να σας μιλήσω για το πολύ σημαντικό  και επίκαιρο θέμα της συνεπιμέλειας ανηλίκων. Ειδικότερα θα αναφερθώ για την μέχρι τώρα στάση της νομολογίας των δικαστηρίων για την συνεπιμέλεια,  ένα κρίσιμο βήμα πριν την διαβούλευση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια και ειδικότερα το σχέδιο νόμου με την τροποποίηση των διατάξεων του Αστικού κώδικα για την γονική μέριμνα και την προσωπική επικοινωνία με το τέκνο πρόκειται σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση. 

Όλοι και ιδίως οι χωρισμενοι πατέρες ανηλίκων τέκνων περιμένουν από το νέο νόμο με αγωνία και προσμονή  να γίνουν οι πολυπόθητες ριζικες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο. 

Να εισαχθεί επιτέλους ο επί χρόνια πολυσυζητημένος θεσμός της συνεπιμέλειας, να τεθεί τέλος και μιά οριστική λύση επιτέλους στο θέμα αυτό, όπως και της γονεϊκής αποξένωσης και της κατά συρροή παραβίασης δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας ανηλίκων τέκνων. 

Σήμερα  λίγες μέρες προτού δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που αφορούν τις σχέσεις γονεών και τέκνων και  λίγο πριν από την διαβούλευση θα ήταν χρήσιμο να δούμε τι ισχύει σχετικά με την συνεπιμέλεια. 

Να δούμε πως αντιμετωπίζει η νομολογία των δικαστηρίων μέχρι τώρα το θέμα αυτό. Τι αποφάσεις βγαίνουν,  αν δίνεται από τα δικαστήρια η συνεπιμέλεια  στους γονείς, πότε και υπό ποιές και προϋποθέσεις. 

Γενικά η διαπίστωση μου είναι οτι τα δικαστήρια έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα ρητά υπέρ της αποκλειστικής επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων από την μητέρα τους, πιστεύοντας γενικά  ότι η αποκλειστική επιμέλεια λειτουργεί προς το συμφέρον του τέκνου.  Αυτό οι δικαστικές αποφάσεις το αποτυπώνουν άμεσα ή έμμεσα και σε σπανιότατες περιπτώσεις παρεκκλίνουν απο την γραμμή αυτή.

Έκανα μία πρόσφατη σύντομη έρευνα της νομολογίας ακόμη μιά φορά και τα συμπεράσματά μου θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.  

Διαπίστωσα προς μεγάλη μου απογοήτευση ότι πολύ ελάχιστες δικαστικές αποφάσεις έχουνε κάνει δεκτά αιτήματα συνεπιμέλειας. 

Οι αποφάσεις αυτές που βρήκα σε μεγάλη τράπεζα νομικών πληροφοριών θα μπορούσα να πώ ότι είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις απορρίφθηκαν τα σχετικά αιτήματα  συνεπιμέλειας με το αιτιολογικό ότι είναι προς το συμφέρον των τέκνων  να έχει την αποκλειστική επιμέλεια η μητέρα τους και ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η συνεπιμέλεια λόγω τεταμένων σχέσεων,  λόγω διαμάχης, έντονων αντιδικιών, αντεγκλήσεων  μεταξύ των συζύγων. Μάλιστα καταγράφεται στις αποφάσεις πολλές φορές  ότι είναι το σύνηθες αυτό που συμβαίνει  σε χωρισμούς δηλαδή ότι όλα τα ζευγάρια που πηγαίνουν στα δικαστήρια να έχουν τεταμένες σχέσεις και έντονες διαμάχες οπότε καταλήγει η απόφαση στο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η συνεπιμέλεια. Ακόμη ότι θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες οι σύζυγοι να φτιάξουν τις σχέσεις τους ως γονείς που είναι για το καλό των παιδιών τους. 

Ειδικότερα  στις ελάχιστες  περιπτώσεις εκείνες που δόθηκε η  συνεπιμέλεια στο πατέρα ήτανε κάποιες περιπτώσεις που ήταν κάπως ακραίες, δηλαδή υπήρχαν κάποιες ειδικές περιστάσεις σε βάρος της μητέρας και έτσι  ο δικαστής τάχθηκε υπέρ της συνεπιμέλειας. Η συνήθης σκέψη σε δικαστικές αποφάσεις που συναντούμε είναι ότι η συνεπιμέλεια δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του ανήλικου τέκνου, είτε επειδή είναι τεταμένες οι σχέσεις των γονέων  είτε είναι μακρινές αποστάσεις των κατοικιών των συζύγων και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεπιμέλεια, είτε δεν υπάρχει συννενόηση σε θέματα επιμέλειας λόγω διαφορετικών απόψεων των γονέων. 

Όλα αυτά βέβαια συνήθως παρατήρησα να συμβαίνουν, χωρίς τα δικαστήρια να κατανείμουν ευθύνη των γονέων για το κακό κλίμα στις σχέσεις τους ή για υποχρέωση του γονέα που είναι υπαίτιος για αυτό να επιδείξει την αρμόζουσα συμπεριφορά για να λειτουργήσει η συνεπιμέλεια για το καλό των παιδιών. Στην πράξη κατά κανόνα μητέρα που έχει την εν τοις πράγμασι επιμέλεια διέμενε στην κατοικία της μαζί με τα ανήλικα παιδιά της και συνέχιζε να έχει πλέον επιμέλεια επίσημα  με δικαστική απόφαση καθώς και  διατροφή που της επιδικαζεται  για τα παιδιά που διαμένουν μαζί της, βάσει σχετικής διάταξης. 

Συνεπιμέλεια  στον πατέρα συνάντησα σε μιά περιπτωση  που η μάνα έχει κάνει πλημμελή άσκηση γονικής μέριμνας και συνέτρεξαν κάποιοι εξαιρετικοί ακραίοι λόγοι και περιστάσεις ή άλλοτε επειδή υπήρχε συμφωνία μεταξύ των συζύγων για το θέμα της συνεπιμέλειας. Μόνο υπό αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να δώσουν συνεπιμέλεια τα δικαστήρια. Μάλιστα σε μία περίπτωση  δοθηκε συνεπιμέλεια  στον πατέρα με χρονική κατανομή  ανά 15 μέρες για το ενα τεκνο και  λειτουργική  για το άλλο τέκνο στο τομέα της υγείας και της εκπαίδευσής του, λόγω επαγγελματικής ιδιότητας. Σε μία άλλη δικαστική απόφαση δόθηκε συνεπιμέλεια σε πατέρα με υποχρέωση μειωμένης διατροφής, ενώ σε άλλες αποφάσεις η διατροφή του πατέρα δεν μειώθηκε στο ελάχιστο σαν να μη συμβαίνει τίποτα, παρότι υπήρχε συνεπιμέλεια. 


23.11.20

Δεν υπογράφει το διαζυγιο που θες ο σύζυγος? Υπάρχει και το "αυτόματο διαζύγιο" (βίντεο)

✔️ Πάτησε το παρακάτω Link για να ενημερωθείς για τη live εκδήλωση 25/9/22 σχετικά με την γονική αποξένωση ➤ https://youtu.be/Ro9z_pHwxhs

💻 Πάτησε αυτό το Link για να παρακολουθήσεις την live εκδήλωση στις 25/9/22 για την γονική αποξένωση ➤  https://youtu.be/rsvKwlM15X0


Θέλεις να ενημερωθείς για το αποκαλούμενο "αυτόματο διαζύγιο" σαν λύση, όταν δεν υπογράφει ο άλλος σύζυγος το συναινετικό διαζύγιο. Αν ναι παρακολούθησε το βίντεο αυτό μέχρι το τέλος.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο. Είμαι εδώ σήμερα  για να σας μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν είναι άλλο από αυτό της μη υπογραφής συναινετικού διαζυγίου και της εναλλακτικής λύσης του "αυτόματου διαζυγίου".

Πριν από λίγες μέρες ένας κύριος στεναχωρημένος μου είπε τι να κάνει γιατί δεν του έδινε, δεν υπέγραφε το συναινετικό διαζύγιο η σύζυγός του. Τον ενημέρωσα για το διαζύγιο διετούς διάστασης ή αλλιώς "αυτόματο διαζύγιο" και ότι  στην περίπτωσή του έχει τις προϋποθέσεις να το πάρει. Τότε πραγματικά διαπίστωσα ότι ηρέμησε, γιατί ένιωθε ότι βρισκόταν σε πραγματικό αδιέξοδο. 

Αγαπητοί φίλοι πολλές φορές ο ένας από τους συζύγους δεν θέλει να πάρει διαζύγιο και δεν υπογράφει πεισματικά το συναινετικό διαζύγιο. 

Έτσι όταν καλείται από τον άλλο σύζυγο να βγάλουν συναινετικό διαζύγιο αρνείται κατηγορηματικά ή αδιαφορεί, είτε σκόπιμα είτε όχι για λόγους οικονομικούς κ.λ.π. 

Αν έχεις εξαντλήσεις όλες τις προσπάθειές σου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τα θέματα που προκύπτουν από το διαζύγιο για το συναινετικό διαζύγιο τότε μπορείς να πάρεις διαζύγιο διετούς διάστασης ή αλλιώς ¨αυτόματο διαζύγιο".  Αυτό μπορείς να το κάνεις και επιβάλλεται ιδιαίτερα όταν:

1. γνωρίζεις ότι εσύ ευθύνεσαι και αφορά εσένα 100% ο λόγος διαζυγίου και ο ισχυρός κλονισμός του γάμου ή 

2. δεν μπορείς να αποδείξεις ότι φταίει ο άλλος σύζυγος ή αφορά τον άλλο σύζυγο ο ισχυρός κλονισμός του γάμου που κάνει αφόρητη για σένα την εξακολούθησή του ή  τέλος

3. δεν θες να εμπλακείς σε μεγάλη αντιδικία, σε ψυχοφθόρα διαδικασία με τον σύζυγο με πολλά δικαστήρια, που ισοδυναμούν απώλεια σε μεγάλο βαθμό χρόνου και χρήματος.

'Εχω αναφερθεί και στο παρελθόν και σε άλλα άρθρα μου για το "αυτόματο διαζύγιο", δηλ. διετούς διάστασης, που στην πραγματικότητα δεν είναι αυτόματο διαζύγιο, αλλά από παρανόηση επικράτησε αυτός ο όρος. Σε σχέση με το διαζύγιο αντιδικίας με ισχυρό κλονισμό προτιμάται το διαζύγιο διετούς διάστασης, λόγω του ότι στο αποδεικτικό σκέλος του ισχυρού κλονισμού του γάμου αποδεικνύεται ευκολότερα με την απόδειξη της απαιτούμενης συνεχούς διετούς διάστασης (υπάρχει το αμάχητο τεκμήριο ισχυρού κλονισμού του γάμου) και επειδή η αντιδικία δεν είναι συνήθως σφοδρή. 

Μάλιστα η διετής διάστασης απαιτείται να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο της πρώτης συζήτησης της εν λόγω αγωγής ακόμη και της μετ΄ αναβολή συζήτησης. 

20.11.20

9 ξεκάθαρες απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το συναινετικό διαζύγιο (Βίντεο)

Θέλεις να μάθεις τις top συχνές ερωτήσεις  σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο και να έχεις τις πιο ξεκάθαρες  απαντήσεις?  Αν ναι παρακολούθησε το βίντεο αυτό μέχρι το τέλος.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Για το συναινετικό διαζύγιο έχω αναφερθεί στο παρελθόν και έχω γράψει στο blog μου άρθρα αναλυτικά σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο και τη νέα διαδικασία, που ισχύει για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου. 

Σήμερα θα σας δώσω ξεκάθαρες και απλές απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα που δέχομαι από πολλούς συμπολίτες μου και πελάτες μου  για το συναινετικό διαζύγιο.

1. Τι σημαίνει συναινετικό διαζύγιο ή κοινή συναινέσει διαζύγιο ?

 Με απλά λόγια είναι το διαζύγιο εκείνο στο οποίο και οι δύο σύζυγοι συμφωνούν να λύσουν το γάμο τους και εκφράζουν αμοιβαία τη θέλησή τους αυτή εγγράφως, ώστε να  πάρουν διαζύγιο σύμφωνα με τις διατάξεις του συναινετικού διαζυγίου  του άρθρου 1441 Αστικού Κώδικα.


2. Γίνεται χωρίς δικηγόρο να βγει  συναινετικό διαζύγιο?

Δεν γίνεται αυτό δηλαδή να  βγει διαζύγιο χωρίς δικηγόρο, γιατί σύμφωνα με το νόμο  χρειάζεται απαραίτητα παράσταση δικηγόρου στη διαδικασία του διαζυγίου.


3 Γίνεται με έναν κοινό δικηγόρο να βγει συναινετικό διαζύγιο? 

Για το συναινετικό διαζύγιο είναι ξεκαθαρισμένο ότι σύμφωνα με το νόμο χρειάζονται δύο δικηγόροι ένας για κάθε πλευρά  δηλαδή για κάθε σύζυγο, οι οποίοι δικηγόροι  μεριμνούν για τα συμφέροντα της κάθε πλευράς, την σύνταξη του ιδιωτικού συμφωνητικού συναινετικής λύσης του γάμου και υπογράφουν εκτός από το συμφωνητικό αυτό  και το συμβόλαιο συναινετικού διαζυγίου. Ο νόμος απαιτεί δύο δικηγόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της κάθε πλευράς και ιδίως για την εξασφάλιση του  πραγματικού συμφέροντος  των ανηλίκων τέκνων,  λόγω του ότι το διαζύγιο αυτό βγαίνει χωρίς δικαστική απόφαση.

6.11.20

Καθολικό lockdown πανελλαδικά με μερική αναστολή δικαστικών λειτουργιών (live video)

Αγαπητοί φίλοι και φίλες είναι γνωστό σε όλους για το Καθολικό lockdown που θα ισχύσει πανελλαδικά από το αύριο Σάββατο και για 3 εβδομάδες.

Σε μερική αναστολή των δικαστικών λειτουργιών, εν αναμονή σχετικής Υπουργικής απόφασης με ένα "μοντέλο" Θεσσαλονίκης οδηγείται  η Δικαιοσύνη μετά το lockdown σε ολόκληρη την χώρα.  Αισθάνομαι στεναχωρημένος που θα ανασταλούν δίκες και δικαστικές λειτουργίες σχεδόν στο σύνολό τους (εκτός επείγοντων περιπτώσεων), ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει η δικαιοσύνη με αυστηρά μέτρα προστασίας.

                                            

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού:

- Από αύριο στις 6:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11/20 θα μπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα, που θα διαρκέσει για τρεις εβδομάδες. δηλαδή, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

- Ενεργοποιούνται τα SMS με αποστολή στο 13033

- Ανοιχτά παραμένουν σουπερμάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού και ορισμένες άλλες δραστηριότητες βάσει ΚΑΔ.

- Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτά. 

Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Επανήλθε ο πενταψήφιος αριθμός 13033 για αποστολή sms στα κινητά. θα στέλνουμε γραπτό μήνυμα και θα δηλώνουμε τον λόγο της μετακίνησής μας για την βεβαίωση τύπου Β. 

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. 

Αναλυτικές οδηγίες και βεβαιώσεις κυκλοφορίας μπορείτε να βρείτε στο https://forma.gov.gr
Γειά σας εύχομαι να προσέχουμε όλοι ιδιαίτερα την περίοδο του lockdown. Kαλή δύναμη σε όλους!


22.10.20

Πως να σώσεις ένα γάμο (βίντεο)

Αν έχεις σοβαρά προβλήματα στο γάμο σου και θέλεις να ακούσεις τις συμβουλές μου για το  πως να σώσεις το γάμο σου τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός οικογενειακός νομικός σύμβουλος γάμου, διαζυγίων και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Καταρχήν εισαγωγικά θα κάνω μερικές επισημάνσεις. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν δυσμενώς και σε μεγάλο βαθμό το γάμο. Το ζήτημα είναι να μην φθάσει το ζευγάρι σε ένα επίπεδο που δεν θα είναι δυνατόν να σωθεί ο γάμος. Να μη φθάσουμε σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, που οι σύζυγοι  αποξενωθούν και δεν επιθυμούν να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να σώσουν το γάμο τους.

Ρώτησε τον εαυτό σου πάντα για να έχεις μια πυξίδα:

- Γιατί παντρεύτηκες και πως ένιωθες όταν παντρεύτηκες?

- Γιατί επέλεξες το έτερον ήμισυ για σύζυγο?

- Η οικογένεια σημαίνει πολλά πράγματα για σένα και θέλεις να κρατήσει για πάντα?

-Είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις για να λύσεις κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο μέσα στο γάμο?

- Ποια είναι η κόκκινη γραμμή  σου που αν την ξεπερνούσε ο σύζυγος δεν θα τον συγχωρούσες?

Το ερώτημα που απασχολεί τα παντρεμένα ζευγάρια, που ο γάμος τους περνάει κρίση είναι "πως να σώσω το γάμο μου?"

Πολλοί γάμοι μπορούν να σωθούν, αν τα ζευγάρια  σε κάθε αντιξοότητα της ζωής τους ιδίως πριν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την ζωή  τους και τα παιδιά τους, σκέπτονται λογικά και με την ίδια αγάπη που συνδέθηκαν όταν παντρεύτηκαν.

Από την εμπειρία μου προσωπική, αλλά και επαγγελματική θα μοιραστώ μαζί σας τις παρακάτω συμβουλές για να σώσεις το γάμο σου:

1.  Να έχεις πάντα καλή  και υγιή επικοινωνία  με τον εαυτό σου και τον/την  σύζυγό σου. Μιλάμε για  ουσιαστική λεκτική και μη λεκτική καθημερινή επικοινωνία. Να νιώθεις με μια ματιά σου, αν κάτι συμβαίνει στο άλλο μέρος. Να υπάρχει οπτική επικοινωνία και διάθεση βοήθειας και από κοινού επίλυσης προβλημάτων. Μάθε να ακούς πρώτα προσεκτικά, πριν να μιλήσεις. Να εκφράζεις τα όποια συναισθήματά σου με ηρεμία και να ζητάς να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά με διάθεση να βρεθεί λύση σε αυτά.  Μην κρατάς μυστικά. Διατήρησε σωματική επαφή, μια ζεστή αγκαλιά ή έστω ένα απλό άγγιγμα στον ώμο, δείχνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον σου. Μην αφήνεις τον υπερβολικό φόρτο εργασίας, την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το κινητό σου να μπουν ανάμεσά σας, να αποσπούν την προσοχή σας και πολύτιμο χρόνο από την επικοινωνία που επιβάλλεται να έχετε ως ζευγάρι. Αυτά δημιουργούν σιωπηλά αποξένωση στο ζευγάρι. Μη συγκρίνεις του τι έκανες εσύ και τι έκανε αυτός ή τι έκανε ο γείτονας, γιατί δημιουργεί αρνητική διάθεση και ανταγωνισμό. Τα περισσότερα διαζύγια έχουν σχέση με την έλλειψη επικοινωνίας, που αποτρέπει την επίλυση των διαφωνιών και προβλημάτων του ζευγαριού.

2. Μην επιτρέπεις τα προβλήματα σας να μένουν άλυτα και με το πέρασμα του χρόνου, να δημιουργούν πάγο στις σχέσεις σας και καβγάδες. Πέσε για ύπνο χωρίς να αφήσεις άλυτα προβλήματα, που μπορεί να χρονίσουν και την άλλη μέρα δημιουργήσουν μεγάλο χάσμα και έλλειψη επικοινωνίας ή προβληματική επικοινωνία.  Άσε τους εγωϊσμούς και κάνε το πρώτο βήμα για να βρεθεί λύση. Κάνε την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης, σκέψου θετικά. Πορεύσου μαζί με το έτερον ήμισυ στα εύκολα και τα δύσκολα της ζωής.

14.10.20

4 καίριες απαντήσεις για τη διατροφή ανηλίκου και τη σχέση της με τη γονεϊκή αποξένωση (βίντεο)

Αν είσαι χωρισμένος γονιός, ιδίως πατέρας και σε απασχολεί σοβαρά το θέμα διατροφής των ανηλίκων τέκνων σου τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Λοιπόν πρόσφατα ένας διαζευγμένος πατέρας με ρώτησε πως καθορίζουν τα δικαστήρια την διατροφή για τα ανήλικα παιδιά και αν δέχονται υπερβολικές ή παράλογες αξιώσεις διατροφής. 

Επειδή μπορεί αυτό το ερώτημα να απασχολεί και άλλους χωρισμένους πατέρες θα απαντήσω σε αυτό και γενικά για το θέμα διατροφής ανηλίκων τέκνων με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων προκειμένου να γίνουν αυτά που θα πω πιο κατανοητά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πρώτο κρίσιμο ερώτημα.

1. Έχουν οι γονείς ανηλίκου τέκνου υποχρέωση να το διατρέφουν?

Βεβαίως και έχουν κοινή και μάλιστα ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους. Οι γονείς, είτε υπάρχει μεταξύ τους γάμος και συμβιώνουν, είτε έχει διακοπεί η συμβίωση, είτε έχει εκδοθεί διαζύγιο, έχουν κοινή και ανάλογη με τις δυνάμεις τους υποχρέωση να διατρέφουν το ανήλικο τέκνο τους. Την υποχρέωση αυτή την έχουν ακόμη και εάν αυτό έχει περιουσία, της οποίας όμως τα εισοδήματα ή το προϊόν της εργασίας του ή άλλα τυχόν εισοδήματα του δεν αρκούν για τη διατροφή του. 

Αντίστοιχη κοινή υποχρέωση διατροφής του χωρίς γάμο γεννηθέντος τέκνου τους έχουν, υπό τους αυτούς όρους, η μητέρα του και ο εκουσίως ή δικαστικώς αναγνωρισθείς ως φυσικός του πατέρας. 

2. Πως προσδιορίζεται το μέτρο της διατροφής των ανηλίκων τέκνων?  

Αυτό προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου ανηλίκου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του. Ως συνθήκες ζωής νοούνται οι συγκεκριμένοι όροι διαβιώσεως, που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τον τόπο κατοικίας, την ανάγκη επιτηρήσεως και εκπαιδεύσεως και την κατάσταση της υγείας του δικαιούχου, σε συνδυασμό με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου διατροφής.

3. Τι περιλαμβάνει η διατροφή του ανήλικου τέκνου και πως καθορίζεται το ποσό της δικαιούμενης διατροφής?

Η διατροφή του του ανήλικου τέκνου περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία για τη συντήρηση και εν γένει εκπαίδευση του έξοδα.

Για να καθοριστεί το ποσό της δικαιούμενης διατροφής αξιολογούνται κατ` αρχήν τα εισοδήματα των γονέων από οποιαδήποτε πηγή. Στη συνέχεια προσδιορίζονται οι ανάγκες του τέκνου. Καθοριστικό στοιχείο είναι οι συνθήκες της ζωής του ανηλίκου, δηλαδή οι όροι διαβιώσεως, του, χωρίς όμως να ικανοποιούνται οι παράλογες αξιώσεις ή απλώς υπερβολικές αξιώσεις και η σπατάλη χρημάτων.

Να σταθούμε σε αυτό το σημείο και να επισημάνουμε ότι στη νομολογία των δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου επαναλαμβάνεται στο σκεπτικό τους η μη ικανοποίηση παράλογων  ή υπερβολικών  αξιώσεων διατροφής,  η σπατάλη χρημάτων και στην εκάστοτε περίπτωση εξειδικεύεται πότε συντρέχει τέτοια περίπτωση. 

5.10.20

Είσαι χωρισμένος γονιός, θες ενημέρωση για το παιδί σου από το σχολείο του και επικοινωνία σε αυτό? (βίντεο)

Αν συμβαίνει αυτό  τότε  το άρθρο αυτό είναι για σένα. 

Μιλάμε για εσένα τον γονιό ευρισκόμενο σε διάσταση ή διαζευγμένο με την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού σου να έχει η μητέρα του με δικαστική απόφαση, διατηρώντας κατά τα λοιπά (εκπροσώπηση, διοίκηση περιουσίας ανηλίκου τέκνου) την γονική μέριμνα.  Θέλεις να έχεις ενημέρωση για το παιδί σου από το σχολείο  του και επικοινωνία  στο σχολικό χώρο του.

Σήμερα θα μάθεις τι ισχύει για αυτό το θέμα αυτό καθώς και για την σχετική εγκύκλιο που έχουν στα χέρια τους όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζεις τα εξής:

Δικαιούσαι ως γονιός, που συνασκείς γονική μέριμνα, όχι όμως επιμέλεια και  της επαρκούς έγγραφης ενημέρωσης, λήψης κάθε σχετικού στοιχείου για την σχολική κατάσταση του παιδιού σου καθώς και την επικοινωνία  με αυτό στο σχολείο του υπό ορισμένες προϋποθέσεις  καθώς δεν θεωρείσαι "άλλο πρόσωπο". Αυτό διευκρινήστηκε ξανά με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας το 2018, όπου επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η από το 2010 σχετική εγκύκλιό του δηλ. η εγκύκλιος της από 13 -10 -2010  με αριθ. Πρωτ. Φ.7/ 517/ 127893 /Γ1. Οι  ανωτέρω εγκύκλιοι απεστάλησαν σε όλες τις Σχολικές μονάδες της χώρας προς ενημέρωσή των εκπαιδευτικών.

Η εν λόγω εγκύκλιος του 2010 ακολούθησε μετά από έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, που γνωστοποιήθηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στον Ειδικό Γραμματέα Π.Ε. και Δ.Ε. 

Βάσει της εν λόγω εγκυκλίου ισχύουν ειδικότερα τα παρακάτω:

1. δεν μπορεί να απαγορευθεί μέσα στο σχολικό χώρο η περιστασιακή επικοινωνία του γονέα, που δεν μένει μαζί του, αλλά διατηρεί τη γονική μέριμνά του πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδός του στο σχολείο. Προϋπόθεση όμως είναι ο γονέας αυτός να μην παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και η επικοινωνία αυτή να γίνεται με τρόπο, ώστε να μην μετατραπεί το σχολείο σε χώρο άσκησης επικοινωνίας μεταξύ γονέα - μαθητή. 

2. η  εν λόγω επικοινωνία πέραν της ρυθμιζόμενης στη σχετική δικαστική απόφαση δεν μπορεί να αποκλείεται, παρά μόνο αν ρητά την απαγορεύει η απόφαση, με εξαίρεση τη συνδρομής σπουδαίου λόγου (π.χ. παρακώλυση της λειτουργίας της σχολικής μονάδας, άσκηση βίας ή πρόκληση ταραχής) οπότε είναι δυνατόν να μην επιτραπεί σε γονέα η είσοδος στο χώρο του σχολείο.

Το αίτημα γονέα προφορικό ή γραπτό για να απαγορεύσει το σχολείο την είσοδο του άλλου γονέα ή την επικοινωνία με το τέκνο,  σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται υποχρεωτικά δεκτό και θα πρέπει να εξετάζεται με την δέουσα προσοχή.

1.10.20

'Έχεις απόφαση επικοινωνίας και δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τα παιδιά σου? (βίντεο)

Αν είσαι  γονιός και ιδίως πατέρας και έχεις στα χέρια σου δικαστική απόφαση επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να σε αφήνει η μητέρα τους να δεις τα παιδιά σου τοτε το βίντεο αυτό είναι για σένα.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Το πρόβλημα με τις παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας είναι πολύ σοβαρό και το επισήμανε και πρόσφατα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ Τσιάρας μέσα στη Βουλή.    

Ας δούμε όμως τι ισχύει, τι γίνεται στην πράξη και κυρίως τι πρέπει να γίνει για επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος, που οδηγεί στην αποξένωση γονέων με τέκνα.

Κατά το άρθρο 1520 παρ. 1 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων του ανηλίκου ως προς την άσκηση του δικαιώματος τούτου, το δικαστήριο καθορίζει τον τρόπο κατά τον οποίο θα γίνεται η επικοινωνία.

Τα δικαστήρια εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις ρύθμισης επικοινωνίας, κατόπιν αιτήματος του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου, πλην όμως γονείς και κυρίως οι  μητέρες, που έχουν την επιμέλεια  σε μεγάλο ποσοστό δεν συμμορφώνονται με αυτές και κατά συνέπεια δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές. Συχνά εξαφανίζονται τις ώρες επικοινωνίας από το σπίτι, χωρίς καμιά ενημέρωση, χρησιμοποιώντας προσχηματικούς ισχυρισμούς περί έκτακτης ανάγκης, όταν κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Αρνούνται με κάθε τρόπο να παραδώσουν το ανήλικο για επικοινωνία στον άλλο γονιό,  όπως έχουν υποχρέωση, βάσει της εκάστοτε δικαστικής απόφασης επικοινωνίας, που ισχύει.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αποξένωση του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και κυρίως του πατέρα από τα παιδιά του, τα οποία δεν φταίνε σε τίποτα και είναι τραγικά θύματα μιας κατάστασης έντονης διαμάχης μεταξύ των γονέων. 

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης επικοινωνίας ακολουθείται η διαδικασία της έμμεσης αυτής αναγκαστικής εκτέλεσης αποφάσεων επικοινωνίας που διέρχεται δύο στάδια και απαιτεί την έκδοση δύο δικαστικών αποφάσεων. Αυτό κατά τη γνώμη μου σημαίνει πολύς χαμένος χρόνος και χρήμα με αποτελέσματα στη πράξη μη ικανοποιητικά έως απογοητευτικά.

Κατά το πρώτο στάδιο βεβαιώνεται με την απόφαση η υποχρέωση του εναγόμενου σε παράλειψη ή ανοχή της πράξης, απειλούνται εναντίον του, για την περίπτωση παράβασης της σχετικής υποχρέωσής του, οι ποινές αθροιστικά και καθορίζονται το ποσό της χρηματικής ποινής και ο χρόνος της προσωπικής κράτησης. Οι αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων κατόπιν αιτήματος δικαιούχου γονέα ρυθμίζουν την επικοινωνία  αυτή και σε πρώτη φάση καταδικάζουν τον άλλο γονέα που έχει την επιμέλεια για κάθε μελλοντική παραβίαση της διάταξης επικοινωνίας συνήθως στη πράξη σε μία χρηματική ποινή 300 ευρώ. 

Κατά το δεύτερο στάδιο γίνεται διάγνωση της παράβασης, βεβαιώνεται δηλαδή εκ μέρους του καθ’ ου υπόχρεου γονέα η εκτέλεση η παραβίαση της υποχρέωσής του προς παράλειψη ή ανοχή και καταδικάζεται ο οφειλέτης - γονέας στην καταβολή της χρηματικής ποινής ή και σε προσωπική κράτηση. 

Κατά το δεύτερο αυτό στάδιο το δικαστήριο δεσμεύεται από το δεδικασμένο της, κατά το πρώτο στάδιο, εκδοθείσας απόφασης, που μπορεί να είναι και προσωρινό, αν η σχετική απόφαση εκδόθηκε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Δηλαδή σε περίπτωση πού παραβιαστεί η πρώτη απόφαση ο δικαιούχος γονέας επικοινωνίας θα πρέπει να κάνει άλλο δικαστήριο σε δεύτερη φάση που να βεβαιώσει την παράβαση και να αξιώσει να πληρωθούν πχ. τα 300 ευρώ ή όποιο πόσο έχει ορίσει το πρώτο δικαστήριο συνήθως είναι της τάξεως 300 με 500 ευρώ για κάθε παραβίαση στο μέλλον. Προσωπική κράτηση στη πράξη δεν επιβάλλεται από το δικαστήριο σε βάρος του παραβάτη γονέα ακόμη και αν ζητηθεί. 


Εν προκειμένω στην αναγκαστική εκτέλεση ισχύουν τα άρθρα 950 παρ. 2 και 947 παρ. 1 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ορίζουν ότι:  Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, η απόφαση που ρυθμίζει την επικοινωνία ΜΠΟΡΕΙ να απειλήσει με χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση εκείνον που εμποδίζει την επικοινωνία και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 947.  Βάσει του άρθρου 947 Κ.Πολ.Δ. όταν ο έχων την επιμέλεια γονέας  έχει υποχρέωση να παραλείψει ή να ανεχθεί την  επικοινωνία ανηλίκου τέκνου, το δικαστήριο, για την περίπτωση που παραβεί την υποχρέωση του, απειλεί για κάθε παράβαση χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ υπέρ του δικαιούχου επικοινωνίας γονέα και προσωπική κράτηση έως ένα έτος. Αν η απειλή της χρηματικής ποινής και της προσωπικής κράτησης δεν περιέχεται στην απόφαση που καταδικάζει τον υπόχρεο γονέα να παραλείψει ή να ανεχθεί πράξη, απαγγέλλεται από το μονομελές πρωτοδικείο. Το δικαστήριο αυτό είναι αρμόδιο να βεβαιώσει την παράβαση και να καταδικάσει στη χρηματική ποινή και στην προσωπική κράτηση. Στην τελευταία περίπτωση, δικάζει σύμφωνα με τη διαδικασία των περιουσιακών διαφορών των άρθρων 614 επ..΄


28.9.20

Σύνδρομο ψευδών κατηγοριών γονέα για σεξουαλική κακοποίηση τέκνων από τον άλλο γονιό (βίντεο)

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Σήμερα θα μιλήσουμε  και θα επισημάνουμε καίρια σημεία, που αφορούν  ένα άλλο σοβαρό σύνδρομο, πέραν αυτού  της γονεϊκής αποξένωσης, θα τοποθετηθούμε επ΄ αυτού και θα προτείνουμε λύσεις. Πρόκειται για το σύνδρομο των ψευδών ισχυρισμών και καταγγελιών  για σεξουαλική κακοποίηση ή ασέλγεια των ανηλίκων τέκνων από τον ένα γονιό  κατά του άλλου Τα τελευταία χρόνια το σύνδρομο αυτό συναντάται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα στα πλαίσια δικών  διαζυγίων και επιμέλειας ανηλίκων τέκνων.  

Το σύνδρομο αυτό οδηγεί στη γονεϊκή αποξένωση και ειδικότερα  στον αποκλεισμό της  επιμέλειας και επικοινωνίας του γονιού, που κατηγορείται ψευδώς από τον άλλο γονιό και εν τέλει οδηγεί στην καταστροφή της οικογένειας με παιδιά και γονείς να υποφέρουν από την αποξένωση και σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα.

Στο σύνδρομο αυτό οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί/καταγγελίες τις περισσότερες φορές προέρχονται από τη μητέρα των ανηλίκων, που έχει ή θέλει να έχει την αποκλειστική επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων προκειμένου να τα αποξενώσει από τον πατέρα  με κάθε τρόπο. Το σύνδρομο αυτό, όπως και της γονεϊκής αποξένωσης, συναντάται συνήθως σε γάμους με πολλές συγκρούσεις και καβγάδες μεταξύ των γονιών.  Να πούμε ότι έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πατεράδων με τέτοιες ψευδείς καταγγελίες κατά μητέρων. 

Πρόκειται για βαριές ψευδείς κατηγορίες συνήθως σε βαθμό κακουργήματος με τεράστια ηθική απαξία. Αυτές στιγματίζουν  δια βίου το γονέα - στόχο, που συνήθως είναι ο πατέρας, αφού σε ποσοστό πάνω από 90% η αποκλειστική επιμέλεια δίνεται μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια στη μητέρα. Τα παιδιά, τραγικά θύματα της νοσηρής αυτής κατάστασης, χρησιμοποιούνται συχνά σαν πιόνια από τον ένα γονέα αποξενωτή, που προσπαθεί  να εκμηδενίσει οικονομικά  τον άλλο γονέα - στόχο  ή  και να τον εκδικηθεί. 

24.9.20

Είσαι γονιός ανηλίκου τέκνου και θες να ξέρεις πόσο μετράει η γνώμη του στη δίκη επιμέλειας ? (βίντεο)

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. Σήμερα θα μιλήσουμε για το κατά πόσο λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη του ανηλίκου σε δικαστικές υποθέσεις γονικής μέριμνας και επιμέλειας ανηλίκων τέκνων. Θέλετε να ξέρετε αν λαμβάνεται  υπόψιν η γνώμη του;

Λοιπόν πρόσφατα ένας πατέρας με ρώτησε, αν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν η γνώμη του ανήλικου παιδιού του σε δικαστική διαμάχη επιμέλειας. Θα ήθελα να τον ενημερώσω για αυτό το ζήτημα, όπως και όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς επισημαίνοντας τα εξής:

Η παρ. 3 του άρθρου 1511 Αστικού Κώδικα  ορίζει επί λέξει΅: "Ανάλογα  με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του πριν από κάθε απόφαση σχετική  με  τη  γονική μέριμνα, εφόσον η απόφαση αφορά τα συμφέροντά του".

Ακόμη στο άρθρο 612 Κ.Πολ.Δ  ορίζεται ότι το δικαστήριο στις διαφορές του άρθρου 592 αριθμ. 3 περίπτωση β` (θα αναφέρω πιό κάτω ποιές είναι αυτές)  πριν από την έκδοση της απόφασής του, ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου, λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του τέκνου. Το δικαστήριο ορίζει αν θέλει και διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Η επικοινωνία του δικαστή με το τέκνο γίνεται ιδιαιτέρως και δεν επιτρέπεται να είναι παρόν σε αυτήν άλλο πρόσωπο, εκτός αν ο δικαστής κρίνει διαφορετικά. Για το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν συντάσσεται έκθεση.

18.9.20

Είσαι πατέρας και ταλαιπωρείσαι από την γονεϊκή αποξένωση? (βίντεο)

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και εδώ σήμερα θα μιλήσουμε για την μάστιγα της γονεϊκής αποξένωσης κυρίως των πατεράδων με τα ανήλικα παιδιά τους.

Πρόσφατα ένας πατέρας από ακριτική περιοχή με δικαίωμα επικοινωνίας δυνάμει απόφασης ασφαλιστικών μέτρων  μου εξέφρασε την στεναχώρια του, γιατί έχει  να επικοινωνήσει με τα μικρά ανήλικα παιδιά του για 10 μήνες! Η μητέρα τους με διάφορες αστήρικτες προφάσεις και του ότι δήθεν δεν τον θέλουν  τα παιδιά του του στερεί την επικοινωνία. Παρόλες τις μηνύσεις και τις δίκες κατέστη αδύνατον μέχρι σήμερα να επικοινωνήσει με τα παιδιά του εξαιτίας της μητέρας τους. Μου ζήτησε λοιπόν να μιλήσω, πέραν της προσωπικής επικοινωνίας που είχαμε, για το τόσο σοβαρό θέμα αυτό, που ταλαιπωρεί κυρίως μπαμπάδες

Λοιπόν, αν είσαι πατέρας και ταλαιπωρείσαι από την γονεϊκή αποξένωση θα σου είναι ενδιαφέροντα και χρήσιμα αυτά που θα σου πω. Η γονεϊκή αποξένωση ταλαιπωρεί  την κοινωνία μας, γιατί τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται  με τα πολλά διαζύγια και χωρισμούς  ζευγαριών αυτό το αποκαλούμενο σύνδρομο της γονεϊκής αποξένωσης. Αφορά τη ρήξη της γονικής σχέσης ή προσωπικής επαφής ανάμεσα στο γονιό και το παιδί του. Πρόκειται από τα σοβαρότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, που απαιτεί την ευαισθητοποίηση  του κράτους και ολόκληρης της κοινωνίας μας. 


 Συνήθως την γονεϊκή αποξένωση την προκαλεί ο γονιός που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου. Οι σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού είναι αναμφισβήτητες και το ακολουθούν μιά ζωή. Ο αποξενωτής γονέας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στο παιδί  για τον άλλο γονέα. Χρησιμοποεί το παιδί του  ως όπλο εναντίον του  άλλου γονέα για άσκηση παντοειδών πιέσεων  και ικανοποίηση εκδικητικών διαθέσεων. Έτσι παγιδεύει το παιδί, ώστε να μην θέλει  να επικοινωνεί με τον αποξενωμένο γονέα, πράγμα που αποβαίνει σε βάρος της ψυχοσωματικής υγείας του παιδιού. 


Γενικά ο αποξενωτής γονέας υιοθετεί συμπεριφορές σε βάρος του αποξενωμένου γονέα, ώστε σταδιακά  το παιδί να μην θέλει καθόλου να επικοινωνεί με τον άλλο γονέα συνήθως μετά από πλύση εγκεφάλου, ουσιαστικά συντελώντας σε συναισθηματικό βιασμό του παιδιού. Ακολουθεί διάφορες  πρακτικές, όπως μειώσεις προσωπικότητας του άλλου γονέα, συκοφαντίες, παράλογες οικονομικές απαιτήσεις, ανυπόστατες κατηγορίες κλπ. Εμφανίζει  το παιδί ότι δεν θέλει δήθεν  τον άλλο γονέα.  Ισχυρίζεται μάλιστα  ότι δεν μπορεί το παιδί  να εξαναγκαστεί στο να θέλει τον άλλο γονέα βάσει νόμου και ακόμη ότι ο αποξενωτής γονέας δεν φέρει σε αυτό καμιά ευθύνη. Μετά από αυτά το ανήλικο παιδί εμφανίζεται προσκολλημένο  με τον αποξενωτή γονέα του  συνήθως τη μητέρα του με την οποία αισθάνεται ασφάλεια.

Συνιστάται με μια παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη να μπορεί να διαπιστωθεί το σύνδρομο αυτό προ της συζητήσεως κάθε σχετικής δικαστικής υπόθεσης (πράγμα που δεν γίνεται),  όπου  συνήθως τα ανήλικα τέκνα  θα εκφράσουν την επιθυμία τους να παραμείνουν μαζί με τη μητέρα τους, ενώ για τον πατέρα τους θα εκφράσουν  ακραία εχθρότητα, δηλώνοντας ότι δεν θέλουν να έχουν επαφή και επικοινωνία μαζί του.

15.9.20

Είσαι πατέρας θέλεις να επικοινωνείς με τα παιδιά σου και δεν σε αφήνει η μητέρα τους? (βίντεο)

Γεια σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια  και οικογενειακό δίκαιο και εδώ σήμερα θα μιλήσουμε για το πρόβλημα επικοινωνίας των πατεράδων με τα ανήλικα παιδιά τους.

Λοιπόν πρόσφατα μου έρχεται στο μυαλό μου και θα σας πω μια περίπτωση, μια ιστοριούλα, στην οποία ένας εν διαστάσει πατέρας,  μου είπε πως θέλει και επιθυμεί να βλέπει τα δύο ανήλικα παιδιά του  και δεν μπορεί.  Η  σύζυγός του για να τον εκδικηθεί επειδή της ζήτησε διαζύγιο, δεν του το επέτρεπε αυτό. 

Στη περίπτωσή μας οι σχέσεις των δύο γονέων ήταν διαταραγμένες και  υπήρχαν καθημερινές τριβές των συζύγων  μεταξύ άλλων και για το θέμα της επικοινωνίας.

Γεννήθηκε λοιπόν το ζήτημα του τι θα έπρεπε ο πατέρας να κάνει για να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα του.  Όταν βλέπεις έναν πατέρα να λαχταρά κυριολεκτικά να επικοινωνεί με τα παιδιά του, αναζητάς τον πιο άμεσο νόμιμο  τρόπο για να του  το εξασφαλίσεις δικαστικά αυτό, μιας και δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά διάθεση συνομιλίας ή συμβιβασμού.  Ζητήσαμε λοιπόν από το δικαστήριο και πετύχαμε άμεσα την έκδοση προσωρινής διαταγής για την επικοινωνία στα πλαίσια αίτησης ασφαλιστικών μέτρων  με αποτέλεσμα να ο πατέρας να επικοινωνήσει με τα παιδιά του γρήγορα, αφού αναγκάστηκε η σύζυγός του να συμμορφωθεί και στην προσωρινή διαταγή αλλά και στην μετέπειτα απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων,  γιατί αλλιώς θα ετιμωρείτο ποινικά για παραβίαση προσωρινής διαταγής και δικαστικής απόφασης και σε πληρωμή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης  για κάθε παραβίαση της δικαστικής απόφασης.

Ευτυχώς επικράτησε στο τέλος η σύνεση και η μητέρα συμμορφώθηκε με την δικαστική απόφαση επικοινωνίας.  Αν δεν συμμορφωνόταν θα έπρεπε να γίνουν πιο δραστικές ενέργειες και κυρίως μήνυση για παραβίαση δικαστικής απόφασης.  Ο πατέρας πλέον  επικοινωνούσε ανεμπόδιστα με τα ανήλικα παιδιά του και για αυτό το λόγο έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. 

14.9.20

Είσαι μητέρα ανηλίκου νηπιακής ηλικίας και φοβάσαι μη σου πάρει την επιμέλεια ο πατέρας του? (βίντεο)

Γεια σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας ειδικός για διαζύγια  και οικογενειακό δίκαιο και εδώ σήμερα θα μιλήσουμε για τις ανησυχίες και τους φόβους των μητέρων, που έχουν ανήλικα παιδιά  νηπιακής ηλικίας και δέχονται απειλές από τους πατεράδες  τους ότι θα τους τα πάρουν,  θα πάρουν  δηλαδή την επιμέλεια τους. 

Λοιπόν πρόσφατα  μία πελάτισσά μου μου εξέφρασε το φόβο και την ανησυχία της, που ήταν τόσο έντονος, που δεν την άφηνε ακόμα και να κοιμηθεί εύκολα το βράδυ.  Φοβόταν και ανησυχούσε μήπως μπορεί να της  πάρει το νήπιο παιδί  μόλις 2 ετών ο πατέρας του,  δηλαδή μήπως πάρει την επιμέλεια του. Ο ίδιος φόβος έχει παρουσιαστεί και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στη περίπτωσή μας οι σχέσεις των δύο γονέων ήταν διαταραγμένες και  υπήρχαν καθημερινές τριβές των συζύγων. Αυτό που της είπα για να την καθησυχάσω ήταν ότι ο φόβος της ήταν αδικαιολόγητος και αυτό για τους δύο λόγους που θα αναφέρω αμέσως:

1. Ο πρώτος λόγος είναι ότι  σύμφωνα με την πάγια νομολογία των δικαστηρίων μας και του Αρείου Πάγου η άποψη σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών νηπιακής ηλικίας που εξακολουθεί να ισχύει η εξής:

 Η γονική μέριμνα των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους λόγω του ότι έχουν ανάγκη της μητρικής στοργής και ιδιαίτερων περιποιήσεων,  διότι κατά τις νεότερες ιατρικές παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες,για τη νηπιακή ηλικία αναγνωρίζεται σαφής βιοκοινωνική υπεροχή στη μητέρα.

Για τον μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή μετά τη νηπιακή ηλικία παύει η σαφής βιοκοινωνική υπεροχή της μητέρας και  αναγνωρίζεται ο σοβαρός λόγος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου. 

2. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι  δεν υπήρχαν απ΄ ότι ήξερα στο πρόσωπό της συγκεκριμένης μητέρας κάποια συνθήκες ακαταλληλότητας για την επιμέλεια  ενδεικτικά όπως  αμέλεια ή αδιαφορία  για το παιδί της, πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίηση του τέκνου, ψυχολογικά προβλήματα κάποια γενικά κατάσταση όπως χρήση ναρκωτικών,  αλκοόλ  ή τοξικών ουσιών που καθιστούσαν ακατάλληλη την μητέρα ή γενικά  κάποιες καταστάσεις που αντιβαίνουν στο υπέρτερο συμφέρον του παιδιού.

3.9.20

Πως το νέο άρθρο 1519 Α.Κ. προστατεύει την επικοινωνία ανηλίκων τέκνων?

Σημαντική  η προσθήκη άρθρου 1519 στον Αστικό Κώδικα με τον Ν 4714/2020 (ΦΕΚ Α 148/31.7.2020) για την μεταβολή του τόπου διαμονής ανηλίκου. 

O Νόμος 4714/2020 για τις Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο 139 που έχει ως εξής:

 Άρθρο 139- Ειδικές πράξεις επιμέλειας ανήλικου τέκνου - Προσθήκη άρθρου 1519 Αστικού Κώδικα

 «Άρθρο 1519

Μεταβολή του τόπου διαμονής- Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.»

Από το εν λόγω νέο άρθρο 1519 Α.Κ. το συμπέρασμα είναι με δύο λόγια το εξής: 

Διαπιστώνεται από το νομοθέτη έμμεσα η καταστρατήγηση στη πράξη του δικαιώματος επικοινωνίας των γονέων με τα ανήλικα τέκνα τους με αλλαγές στο τόπο διαμονής τους.

Προκειμένου λοιπόν να προστατευθεί το δικαίωμά τους αυτό ο νομοθέτης θέτει όρια στο δικαίωμα του γονέα που διαμένει με το τέκνο του. Δηλαδή απαιτεί να μην μεταβάλλει το τόπο διαμονής του τέκνου που διαμένει μαζί του στις περιπτώσεις, που αυτό επιδρά "ουσιωδώς" στο δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα με τον οποίο δεν διαμένουν τα τέκνα. 

Το ουσιωδώς προφανώς αφορά την σημαντική μετακίνηση (π.χ. σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα), η οποία μπορεί να επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα. 

16.8.20

6 + 1 άρθρα ποινικού κώδικα, που προστατεύουν το θεσμό της οικογένειας

 Σήμερα θα σας παραθέσω τα έξι (6) συν ένα (1) άρθρα του Ποινικού κώδικα όπως ισχύει σήμερα, που επιβάλουν ποινική τιμωρία σε εκείνους που παραβιάζουν με την αξιόποινη συμπεριφορά τους  συγκεκριμένους κανόνες προστασίας του σημαντικού θεσμού της οικογένειας.

  Τα επίμαχα άρθρα  είναι: 354 (Διατάραξη της οικογενειακής τάξης) ,356 (Διγαμία), 358 (Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής), 359 (Εγκατάλειψη εγκύου), 360 (Παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου), 360Α (Παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία ανηλίκου)  και το άρθρο 169Α (Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων)

Τα έξι πρώτα άρθρα βρίσκονται στο ΕΙΚΟΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ποινικού Κώδικα με τίτλο "ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" ενώ το τελευταίο άρθρο βρίσκεται στο ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Π.Κ. με τίτλο "ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ" και έχουν ως εξής:

ΕΙΚΟΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

"Άρθρο 354- Διατάραξη της οικογενειακής τάξης

 Όποιος νοθεύει ή συγκαλύπτει την οικογενειακή τάξη άλλου και ιδίως όποιος υποβάλλει τέκνο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή."

 "Άρθρο 356  - Διγαμία

 Ο σύζυγος ή αυτός που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αν τελέσει νέο γάμο ή συνάψει νέο σύμφωνο συμβίωσης πριν αμετακλήτως διαλυθεί ή ακυρωθεί ο προηγούμενος γάμος ή το προηγούμενο σύμφωνο συμβίωσης, καθώς επίσης και εκείνος που συνάπτει μαζί του νέο γάμο ή νέο σύμφωνο συμβίωσης εν γνώσει ότι υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης που δεν λύθηκε ή δεν ακυρώθηκε, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή." 

 " Άρθρο 358 - Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής

 Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση."


"Άρθρο 359- Εγκατάλειψη εγκύου

 Όποιος εγκαταλείπει σε απορία γυναίκα που έμεινε απ` αυτόν έγκυος και που λόγω της εγκυμοσύνης ή του τοκετού της δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση."


27.7.20

Πότε η γονική παροχή μπορεί να ανακληθεί από το γονέα?

Για το θέμα της ανάκλησης γονικής παροχής είχα αναφερθεί και σε άλλο άρθρο μου στο παρελθόν. Σήμερα  θα επισημάνουμε μετά από μια σύντομη επισκόπηση της νομολογίας πότε είναι δυνατή η ανάκληση της γονικής παροχής από το γονέα και πως κρίνουν τα δικαστήρια επ΄ αυτού του θέματος.

Στο άρθρο 1509 παρ. 1 Α.Κ. (παροχές των γονέων προς το τέκνο τους)  δεν προσδιορίζεται το ύψος της παροχής μέχρι του οποίου αυτή αποτελεί γονική παροχή, ούτε καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού της, παρά μόνο χρησιμοποιείται η νομική έννοια του όρου "του μέτρου το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις".

Από το παραπάνω άρθρο, που ορίζει ότι η παροχή περιουσίας στο τέκνο από οποιονδήποτε γονέα του, είτε για τη δημιουργία ή τη διατήρηση οικονομικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας, είτε για την έναρξη ή την εξακολούθηση επαγγέλματος, αποτελεί δωρεά μόνο ως προς το ποσόν που υπερβαίνει το μέτρο, το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις, προκύπτει ότι το μέτρο της κρίσεως σχετικά με το εάν η γονική παροχή είναι δωρεά και επομένως ανακλητέα, κατά την διάταξη του άρθρου 505 του Α.Κ., στο σύνολό της ή μερικώς.

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει, ότι ως ενδεικνυόμενο από τις περιστάσεις μέτρο μιας γονικής παροχής, ώστε να μη θεωρείται, κατά το υπερβάλλον αυτό το μέτρο, ως δωρεά και να υπόκειται σε ανάκληση, κρίνεται εκείνο το οποίο προσδιορίζεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση με βάση την περιουσιακή κατάσταση των γονέων, την κοινωνική θέση του γονέα κατά τη σύσταση της παροχής, την οικογενειακή κατάσταση, δηλαδή τον αριθμό των τέκνων, την ηλικία των τέκνων, τις ανάγκες των τέκνων,  την οικονομική κατάσταση των άλλων τέκνων  και τις συνθήκες γενικά τις διαβίωσής τους, τις οποίες επιδιώκει να εξισορροπήσει με τις παροχές του ο γονέας κλπ.

Απορία του τέκνου δεν απαιτείται για τη σύσταση της γονικής παροχής αλλά μόνο η συνδρομή ανάγκης υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις του αρθ. 1509 του ΑΚ. Αν δεν συντρέχει περίπτωση ανάγκης, τότε η παροχή έχει την έννοια της δωρεάς.

Ανάκληση της παροχής αυτής προς το τέκνο σύμφωνα με τις Α.Κ. 505-510 (περί ανάκλησης δωρεάς) εφόσον δεν υπερβαίνει το μέτρο, το οποίο επιβάλλουν οι περιστάσεις,  δεν είναι επιτρεπτή από τον νόμο.

18.7.20

Ποια είναι τα σημαντικά κριτήρια για την ανάθεση γονικής μέριμνας ή επιμέλειας ανηλίκων τέκνων?

Αγαπητοί αναγνώστες σήμερα θα αναφερθώ για την ανάθεση γονικής μέριμνας και επιμέλειας ανηλίκων τέκνων, που  γνωρίζω ότι απασχολεί μεγάλη μερίδα χωρισμένων γονιών με ανήλικα παιδιά.

Από μια σύντομη επισκόπηση της σχετικής νομοθεσίας και της νομολογίας του Αρείου Πάγου καταλήγουμε σε διαπιστώσεις για το ποια είναι τα σημαντικά κριτήρια ανάθεσης γονικής μέριμνας ή επιμέλειας ανηλίκων τέκνων των γονιών σε διάσταση ή που έχουν πάρει διαζύγιο και για το πως θα πρέπει να αποφασίζουν τα δικαστήρια σχετικά με αυτά τα σοβαρά θέματα.

Κατά το άρθρο 1511 ΑΚ σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1510, 1512-1514 ΑΚ το δικαστήριο, όταν καλείται να αποφασίσει και να ρυθμίσει την άσκηση γονικής μέριμνας ή επιμέλειας ανηλίκου τέκνου εν διαστάσει ή διαζευγμένων γονιών θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό οδηγό της κρίσης του το γενικό συμφέρον του ανηλίκου τέκνου. Το συμφέρον αυτό νοείται ως το σωματικό, υλικό, πνευματικό, ψυχικό και ηθικό. Κατά την λήψη της εν λόγω απόφασης το δικαστήριο θα πρέπει να μην επηρεάζεται από κανέναν παράγοντα, που σχετίζεται με κάθε γονέα αναφορικά με το φύλο, φυλή, γλώσσα,  θρησκεία,  κοινωνική προέλευση, περιουσιακή κατάσταση κλπ. Κατά την λήψη αυτής της τόσο σοβαρής απόφασης το δικαστήριο θα πρέπει ακόμη να λαμβάνει υπόψιν του και τους ακόλουθους παράγοντες ως κριτήρια προσδιορισμού του συμφέροντος του τέκνου:

1. τους έως τότε ανεπηρέαστα αναπτυχθέντες δεσμούς  του τέκνου, που διαθέτει ικανότητα διακρίσεως με τους γονείς του και τα αδέλφια του. Ουσιώδης σημασία έχει η ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του και η περί αυτού ρητώς εκφραζόμενη προτίμησή του με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά και αβίαστα ως ψυχική στάση, η οποία είναι προϊόν της ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής του ανηλίκου,

2. τις τυχόν συμφωνίες των γονέων για την επιμέλεια και την διοίκηση της περιουσίας του,

3. την προσωπική γνώμη του ανηλίκου τέκνου εφόσον αυτό, εν όψει της ηλικίας του και της πνευματικής του ανάπτυξης, έχει την ωριμότητα και είναι ικανό να αντιληφθεί το πραγματικό του συμφέρον. Το δικαστήριο πρέπει να ζητεί και να συνεκτιμά και τη γνώμη του τέκνου, εφ` όσον κρίνει αυτό ότι έχει την απαιτούμενη ωριμότητα, ότι δηλαδή έχει την ικανότητα να αντιληφθεί το συμφέρον του.

Η εκφρασθείσα γνώμη του τέκνου δεν αποτελεί, άνευ άλλου τινός, αποφασιστικό παράγοντα με ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι πολλές φορές η θέληση του ανηλίκου είναι αποτέλεσμα επηρεασμού και πρόσκαιρη και δεν σημαίνει ότι εξυπηρετεί πράγματι το συμφέρον του. Η συνεκτίμηση από το Δικαστήριο της γνώμης του τέκνου δεν αποτελεί ίδιο αποδεικτικό μέσο. Θα πρέπει όμως να διαλαμβάνεται στην απόφαση, γιατί συνιστά μέρος της αιτιολογίας αυτής χωρίς και να είναι απαραίτητο να αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου η γνώμη του ανηλίκου, στην οποία άλλωστε το Δικαστήριο αυτό δεν είναι υποχρεωμένο να συμμορφώνεται. Υποχρέωση παραθέσεως της γνώμης του ανηλίκου στην απόφαση δεν προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 1511 παρ. 3 ΑΚ.

Το δικαστήριο για την κρίση του  αυτή ως προς την ύπαρξη ή μη τέτοιας ωριμότητας, που σχηματίζεται από την ελεύθερη εκτίμηση των αποδείξεων, ούτε ειδική αιτιολογία απαιτείται, ούτε αναιρετικός έλεγχος επιτρέπεται, αφού αυτή αποτελεί εκτίμηση πραγματικού γεγονότος, κατ` άρθρ. 561 ΚΠολΔ. Η επικοινωνία με το δικαστή για λήψη γνώμης ανηλίκου δύναται να παραλειφθεί μόνο όταν ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν, οπότε η δικαστική κρίση θα διαμορφωθεί και εξαχθεί από τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία. Τούτο διότι αυτή η επικοινωνία δεν αποτελεί αποκλειστικό, αλλά συντρέχον και συνεκτιμώμενο, στοιχείο του πραγματικού του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου για την υπό του δικαστηρίου ανάθεση της επιμελείας του τέκνου με γνώμονα το συμφέρον τούτου.

9.7.20

Με ποια τα κριτήρια δίνουν μέχρι σήμερα συνεπιμέλεια τα Ελληνικά δικαστήρια

Η γονική μέριμνα  ανήλικου τέκνου αποτελεί γενικότερη και ευρύτερη έννοια σε σχέση με την επιμέλεια και συγκροτείται:

α) από την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου
β) τη διοίκηση της περιουσίας του και 
γ) τη νομική εκπροσώπησή του στις προσωπικές και περιουσιακές σχέσεις του. 

Η επιμέλεια συγκροτεί μέρος της γονικής μέριμνας. Είναι η σπουδαιότερη από τις τρεις παραπάνω λειτουργίες της. Συμπεριλαμβάνει την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση, την εκπαίδευση και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του παιδιού. 

Συνεπώς, πρόκειται για κάθε φροντίδα ή μέτρο σχετικό με την πνευματική, ψυχική αλλά και τη σωματική ανάπτυξη του ανηλίκου και προφανώς για την επί καθημερινής βάσεως μέριμνα για την τροφή, το ντύσιμο, τη μόρφωση, άθληση, ψυχαγωγία, την υγεία του παιδιού, τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, τη λήψη σωφρονιστικών μέτρων που το αφορούν, καθώς και τη μέριμνα περί του προσδιορισμού του τόπου διαμονής του, δηλαδή του σπιτιού, όπου θεωρείται ωφελιμότερο να διαμένει το παιδί. ( απόφ. 504/2019 ΕΦ ΑΘ ΜΟΝ)

Η συνεπιμέλεια ανηλίκων τέκνων χωρισμένων γονιών είναι από τα πιo επίκαιρα και πολυσυζητημένα νομικά θέματα, ενόψει των νέων αλλαγών, που θα επέλθουν στο οικογενειακό δίκαιο από το φθινόπωρο. Όπως ανέφερα σε προγενέστερο σχετικό άρθρο μου τα Ελληνικά Δικαστήρια αποφασίζουν ΜΟΝΟ σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπέρ της συνεπιμέλειας των ανηλίκων τέκνων χωρισμένων γονιών (εν διαστάσει ή διαζευγμένων). 

Τα βασικά κριτήρια συνεπιμέλειας με τα οποία δικαστήρια  αποφασίζουν θετικά για την συνεπιμέλεια - υπό καθεστώς διακοπής συζυγικής συμβίωσης - προκύπτουν από μια σύντομη επισκόπηση της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων. Αυτά  εν συντομία είναι τα ακόλουθα: 

1. Η ύπαρξη καταλληλότητας των γονέων για την ανάληψη του έργου της από κοινού διαπαιδαγώγησης και της περίθαλψης του ανηλίκου τέκνου και οι έως τότε δεσμοί του τέκνου με τους γονείς του.

2. Να προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη της ζωής των ανηλίκων. Να είναι κοντικοί οι τόποι διαμονής των γονέων και αρμονικές οι μεταξύ τους σχέσεις. Οι γονείς να έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης ως προς την συνεπιμέλεια (απόφ. 504/2019 ΜονΕφ Αθ).

3. Να μην διαταράσσεται ο τρόπος ζωής των ανηλίκων τέκνων. Να μην οδηγεί η συνεπιμέλεια σε αδυναμία λήψης σταθερών αποφάσεων για το πρόσωπο των ανηλίκων και να μην υπάρχει αδυναμία συνεννόησης (απόφ. 4324/2019 ΜΠΡΑΘ ΑΣΦΑΛ).

4. Να υπάρχει η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής των ανηλίκων τέκνων με την κατανομή ανάμεσα στους γονείς της επιμέλειας (5562/2018 ΜΠΡΑθ).

5. Οι γονείς των ανηλίκων θα πρέπει να κατοικούν στην ίδια πόλη. Να μην υφίσταται μεταξύ τους σημαντική διάσταση απόψεων και να διατηρούν μεταξύ τους καλές σχέσεις (12704/2017 ΜΠΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΔ.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ - ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ).


26.6.20

Η πολυπόθητη συνεπιμέλεια για τους αδικημένους μπαμπάδες αναμένεται με νόμο τον Σεπτέμβριο!

Επιτέλους ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας προανήγγειλε προ ημερών,  ότι θα είναι έτοιμοι για το ερχόμενο φθινόπωρο να νομοθετήσουν υπέρ της συνεπιμέλειας των παιδιών χωρισμένων γονιών με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών τους. 

Σημείωσε μάλιστα ότι όλες οι επιστημονικές αναλύσεις διεθνώς, δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων, καταφέρνουν να επιβιώνουν καλύτερα, να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες και τις δυσκολίες της ζωής, να καταφέρνουν περισσότερα πράγματα. Ακόμη σημείωσε ότι είναι χρέος της Πολιτείας να νομοθετήσει σε αυτή την κατεύθυνση  για να αντιμετωπιστούν προβλήματα επιμέλειας των παιδιών από χωρισμένους γονείς, που  κατά τη διένεξή τους, εργαλειοποιούν τα παιδιά τους.

Πραγματικά ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα χωρισμένων πατεράδων είναι εδώ και πολλά χρόνια το πολυσυζητημένο θέμα της επιμέλειας των τέκνων τους καθώς και το ζήτημα της επικοινωνίας με αυτά. Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν πραγματικά να έχουν την συνεπιμέλεια του παιδιού τους και να έχουνε και καλύτερους όρους επικοινωνίας, δηλαδή να επικοινωνούν με τα παιδιά τους περισσότερες ώρες και πιο ουσιαστικά χωρίς εμπόδια και αυθαίρετες / αδικαιολόγητες παρεμβάσεις  από τις μητέρες τους. 

17.6.20

Τι πρέπει να προσέξεις, αν θέλεις να μην παρουσιαστείς στο δικαστήριο στη δίκη διαζυγίου?


💎 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Στις διαφορές διαζυγίου και γαμικές διαφορές απαιτείται ρητή ειδική (και όχι γενική) πληρεξουσιότητα του πληρεξούσιου δικηγόρου για την εκπροσώπηση του διαδίκου χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του. Μόνο έτσι θα έχει την εξουσία ενέργειας των διαδικαστικών πράξεων και της παράστασης ο πληρεξούσιος δικηγόρος στη δίκη διαζυγίου και των γαμικών διαφορών.


".... Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 96 § 1, 98 περ. α`, 104 και 105 ΚΠολΔ προκύπτει ότι η πληρεξουσιότητα που δίνεται κατά το άρθρο 96 ΚΠολΔ δεν περιλαμβάνει, εκτός αν αναφέρει ειδικά το δικαίωμα να διεξαχθεί δίκη που αφορά γαμικές διαφορές, δηλ. διαφορές που περιλαμβάνονται στο άρθρο 592 ΚΠολΔ (διαζύγιο, ακύρωση του γάμου κλπ., βλ. ΑΠ 1527/1988 ΕΕΝ 56,742), η οποία (ειδική πληρεξουσιότητα), για τη συζήτηση στο ακροατήριο, απαιτείται να είναι ρητή. 

Εξάλλου, ο πληρεξούσιος, για να έχει εξουσία ενέργειας των πράξεων ή της κίνησης των δικών που αναφέρονται στην ΚΠολΔ 98, πρέπει στο πληρεξούσιο να γίνεται μνεία αυτών, αλλιώς εκείνος δεν έχει τέτοια εξουσία (βλ. Β. Βαθρακοκοίλη, ΚΠολΔ τόμ. Α` σελ. 648-649).

'Οταν δεν υπάρχει η απαιτούμενη πληρεξουσιότητα, κηρύσσονται άκυρες όλες οι πράξεις, ακόμη και εκείνες που είχαν γίνει προηγουμένως. Το δικαστήριο εξετάζει αυτεπάγγελτα, σε κάθε στάση της δίκης, την έλλειψη πληρεξουσιότητας, καθώς και την υπέρβαση της (ολομ. ΑΠ 964/1982 ΝοΒ 31,991). Αν αυτός που παρίσταται ως πληρεξούσιος δεν αποδεικνύει την ύπαρξη πληρεξουσιότητας, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει σύντομη προθεσμία για τη συμπλήρωση της έλλειψης και να επιτρέψει σε εκείνον, που δεν αποδεικνύει την πληρεξουσιότητα του να συμμετάσχει στη δίκη προσωρινά. Το κύρος των πράξεων που επιτράπηκαν, εξαρτάται από την εμπρόθεσμη συμπλήρωση της έλλειψης. 

Η οριστική απόφαση δεν επιτρέπεται να εκδοθεί προτού  συμπληρωθεί η έλλειψη ή πριν παρέλθει η προθεσμία που ορίστηκε. Αν δεν συμπληρώθηκε η έλλειψη μέσα στην προθεσμία που ορίστηκε, το δικαστήριο προχωρεί στην εκδίκαση της υπόθεσης. ..........

10.6.20

Μπορούν άραγε να παραιτηθούν οι σύζυγοι εκ των προτέρων από τυχόν αξίωση αποκτημάτων από το γάμο?

Το ερώτημα αυτό απαντήθηκε πρόσφατα με την υπ΄ αριθμόν 6/2019 απόφαση Ολομελείας του Αρείου Πάγου, που απεφάνθη επί του σημείου αυτού ότι:

Η διάταξη του άρθρου 1400 ΑΚ για τα αποκτήματα από το γάμο έχει τον χαρακτήρα κανόνα αναγκαστικού δικαίου. Κατ΄ακολουθία απαγορεύεται και είναι άκυρη η παραίτηση του δικαιούχου αποκτημάτων από το γάμο συζύγου ή σύναψη αντιθέτων συμφωνιών εκ των προτέρων, πριν δηλαδή γεννηθεί η σχετική αξίωση. Αυτό συνάγεται από το συνδυασμό των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου και των άρθρων 3, 174, 178, 871 και 1441 ΑΚ. 

Δεν αποκλείεται, όμως, από τη διάταξη 1400 ΑΚ, όπως το ζήτημα των αποκτημάτων γίνει αντικείμενο ενός γενικότερου διακανονισμού των περιουσιακών σχέσεων των συζύγων στις διαπραγματεύσεις αυτών για να καταλήξουν στην κατά το άρθρο 1441 ΑΚ συμφωνία συναινετικού διαζυγίου.  Έτσι κατ` εξαίρεση, η συμφωνία αυτή είναι ισχυρή, με τον όρο ότι η  συμφωνία των συζύγων για τα αποκτήματα τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της, εξ αυτού αποκλειστικά του λόγου διαζυγίου, λύσης του γάμου. 

Εφόσον μόνη η κοινή συναίνεση σε διαζύγιο συνιστά αυτοτελή και δεσμευτικό  λόγο διαζυγίου, πολύ περισσότερο θα είναι ισχυρή και η υπό αίρεση ρύθμιση στο στάδιο αυτό της ενοχικής αξίωσης για τα αποκτήματα, ακόμη και δια παραιτήσεως, εκτός αν στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι γενικοί όροι ακυρότητας της δήλωσης βουλήσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 178 και 179 ΑΚ.


Η ως άνω παραίτηση έχει νομικό έρεισμα στις προαναφερόμενες διατάξεις και όχι σ` αυτήν του άρθρου 454 ΑΚ, εφόσον, κατά τα προεκτιθέμενα, η σχετική απαίτηση ανάγεται στο μέλλον και δεν έχει γεννηθεί κατά τον χρόνο που εκείνη (παραίτηση) λαμβάνει χώρα.

23.5.20

Επιτρέπεται η μεταφορά του ανήλικου τέκνου στο εξωτερικό από τον έχοντα αποκλειστικά την επιμέλεια γονέα του?

Η ερώτηση αυτή έχει να κάνει με την επιμέλεια, τον προσδιορισμό τόπου διαμονής ανηλίκων τέκνων καθώς και την  επικοινωνία ανηλίκων τέκνων, που απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς στην πράξη. 

Το σημαντικό αυτό ζήτημα  απασχόλησε ουκ ολίγες φορές τα δικαστήρια μας. Η νομολογία των δικαστηρίων  συνηγορεί από την μια μεριά για την εξουσία καθορισμού του τόπου διαμονής των ανηλίκων τέκνων από τον έχοντα αποκλειστικά την επιμέλεια γονέα και κατ΄ επέκταση την μεταφορά τους στο εξωτερικό, από την άλλη όμως δίνει το δικαίωμα στον άλλο γονέα, αν γίνεται αυτό καταχρηστικά ή αντίθετα με το συμφέρον των τέκνων, να ζητήσει αφαίρεση της επιμέλειας τους, λόγω κακής άσκησης γονικής μέριμνας.

Το πότε υπάρχει κακή άσκηση γονικής μέριμνας, καταχρηστική (υπαίτια ή ανυπαίτια) ή αντίθετη προς το συμφέρον των ανηλίκων άσκηση των δικαιωμάτων του έχοντος την επιμέλεια γονέα από την οποία συμπεριφορά του αυτή να προκύπτει κίνδυνος για τα προσωπικά ή περιουσιακά συμφέροντα του ανηλίκου (δημιουργία ή επικείμενη απειλή άμεσου και συγκεκριμένου κινδύνου βλάβης του τέκνου), αναφορικά με τη μεταφορά και αλλαγή τόπου διαμονής των ανηλίκων  στο εξωτερικό, είναι ένα ζήτημα που θα κρίνει στην εκάστοτε περίπτωση το αρμόδιο δικαστήριο κατόπιν προσφυγής του άλλου γονέα ανηλίκων, που δεν έχει την επιμέλεια (ή  πλησιέστερων συγγενών του τέκνου ή εισαγγελέα).

Οι αρχές που ρυθμίζουν την ρυθμιστική επέμβαση του αρμόδιου δικαστηρίου εν προκειμένω  είναι η αρχή της αναλογικότητας και η αρχή της ελάχιστης δυνατής επέμβασης. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Για τις συνέπειες κακής άσκησης γονικής μέριμνας τα άρθρα 1532-1533 Α.Κ., όπως ισχύουν σήμερα, προβλέπουν τα εξής:

  "Αρθρο 1532,  Συνέπειες κακής άσκησης

" Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ` αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξεις οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.   

 Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο ή, αν συντρέχουν και στο πρόσωπο αυτού οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή, ακόμη, και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτον ή και να διορίσει επίτροπο.

 Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός τριάντα ημερών."

'Αρθρο 1533 - "Η  αφαίρεση του συνόλου της επιμέλειας του προσώπου του τέκνου και από τους δύο γονείς και η ανάθεσή της σε τρίτο διατάσσονται από το δικαστήριο, μόνο όταν άλλα μέτρα έμειναν χωρίς αποτέλεσμα  ή  κρίνεται ότι  δεν επαρκούν για να αποτρέψουν κίνδυνο της σωματικής, πνευματικής ή ψυχικής υγείας του τέκνου.

 Το δικαστήριο ορίζει την έκταση της γονικής μέριμνας που παραχωρεί στον τρίτο, και τους όρους της άσκησής της.

 Το δικαστήριο αποφασίζει την ανάθεση της πραγματικής φροντίδας ή της επιμέλειας στον τρίτο κατά τη δεύτερη παράγραφο του προηγούμενου άρθρου ή την πρώτη παράγραφο του παρόντος, ύστερα από έλεγχο του ήθους, των βιοτικών συνθηκών και γενικά της καταλληλότητάς του, στηριζόμενο υποχρεωτικά σε βεβαίωση της κοινωνικής υπηρεσίας.   Η ανάθεση γίνεται σε κατάλληλη οικογένεια, κατά προτίμηση συγγενική (ανάδοχη οικογένεια) και, αν αυτό δεν είναι δυνατό, σε κατάλληλο ίδρυμα".

Ακολουθούν παρακάτω προς ενημέρωσή σας ορισμένα επίμαχα σημεία πολλών δικαστικών αποφάσεων επί του ακανθώδους αυτού ζητήματος, που απασχολεί μεγάλη μερίδα χωρισμένων γονέων με ανήλικα τέκνα. Αν είσαι ένας ή μία από αυτούς τους γονείς ανηλίκων τέκνων, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή σε αυτά.

* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί ή επιλέξεις κάποιο θέμα για έρευνα από το αναδιπλούμενο λευκό πεδίο "Επέλεξε Νομικό Θέμα..." (στο άνω μέρος της σελίδας) και έχει πάνω από 20 αποτελέσματα (φαίνεται στον αριθμό δίπλα σε κάθε θέμα) ΤΟΤΕ μετά την πρώτη αναζήτηση => ψάξε με το παραπάνω link "Παλαιότερες αναρτήσεις" για να βρείς και τα τα άλλα σχετικά διαθέσιμα αποτελέσματα.



☺ Ευτράπελες και απίθανες πραγματικές ιστορίες από το δικαστικό & αστυνομικό ρεπορτάζ εφημερίδων παρελθόντων ετών.

Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οποιεσδήποτε ενημερωτικές πληροφορίες που παρέχονται, δεν αποτελούν νομικές συμβουλές ή νομικές υποδείξεις, ούτε προσιδιάζουν στην σχέση μεταξύ Δικηγόρου και πελάτη ή υποκρύπτουν τέτοια σχέση και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη σε καμιά περίπτωση και δεν εγγυόμαστε για το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων τρίτων που συνδέονται με δεσμούς (links) από το δικτυακό μας τόπο ή που παρέχουν πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μας με link και για οποιαδήποτε άλλη ζημία οποιαδήποτε φύσης που μπορεί τυχόν να προξενηθεί (π.χ. παροχή υπηρεσιών, πώληση προϊόντων).



Όροι Χρήσης Βlog - Αποποίηση ευθύνης
Πολιτική Προστασίας Προσωπικών δεδομένων.




ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Βενιζέλου 34 - 65403 Καβάλα
τηλ. 2510834031, κιν. 6945227120
giagkoud@yahoo.com | https://dikigoros-diazygion.gr

Copyright © 2013-2019
George Giagkoudakis - All rights Reserved
Simple πρότυπο. Powered by Blogger.
stemap1 | stemap2


* Σχετικά: δικηγόρος διαζυγίων, οι καλυτεροι δικηγοροι διαζυγιων στο κεντρο καβαλας. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ειδικος διαζυγιων, οικογενειακων διαφορών Γ.Γιαγκουδάκης και οικογενειακος σύμβουλος γαμου και διαζυγιου. Δικηγορικό Γραφείο Καβάλας. Αναλαμβάνουμε υποθέσεις στη Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη και σε όλη την Ελλάδα. Γνωστος δικηγορος καβαλας. Eξειδικευμένος δικηγόρος διαζυγίων και οικογενειακού δικαίου παρέχει αποτελεσματικά νομικές υπηρεσίες από το 1990 έως σήμερα. Στο γραφείο μας θα σας συμβουλεύσει έμπειρος δικηγόρος διαζυγίων. Ειδικότερα ο δικηγορος αναλαμβάνει υποθέσεις με συναινετικό διαζύγιο και διαζύγιο με αντιδικία.
καλοι δικηγοροι διαζυγιων, οικογενειακου δικαιου και δικηγορικα γραφεια οικογενειακου δικαιου στο κεντρο Καβαλας. Ειδικευμένοι δικηγόροι, experts, specialists,consultants, best lawyers φροντίζουν άμεσα για το καλυτερο αποτελεσμα. Βρες divorce lawyer, δικηγορους, ειδικό δικηγορο, δικηγοροσ, δικηγορικα γραφεια, dikhgoros για χωρισμο, προβληματα συζυγικα, μεταξυ συζυγων, με τον συζυγο, προβληματα μεσα στο γαμο. Παράσταση στα δικαστηρια και δικη στη Καβαλα και σε όλη την Ελλάδα. Επαγγελματισμός. Άσκηση μαχιμης δικηγορίας με γνώση, συνέπεια, σοβαρότητα και ανθρώπινο, ειλικρινές ενδιαφέρον.
έγκριτος μάχιμος και γνωστός δικηγορος για διαζυγια. Αξιόπιστο Δικηγορικο γραφειο και δικηγόροι στη καβάλα. Δικηγόρος υπεράσπισης. Εδω είναι δικηγοροι ειδικευμενοι στα διαζυγια και ποινικό δίκαιο. θελω δικηγορο. Για δικηγορικα γραφεια στη καβαλα. Τα παντα για Δικηγόρος τροχαίων ατυχημάτων, ποινικολόγος, καβαλιώτης δικηγόρος, για ακίνητα, ηλεκτρονικό εγκλημα, οικογενειακού δικαίου, για τροχαία, για αυτοκίνητα. δικηγορος ονλινε, δικηγοροι διαζυγίων. εγκαταλειψη συζυγικης στεγης, οικογενειακής στέγης ή εγκαταλειψη συζυγικης εστιασ. Θέματα για συναινετικο διαζυγιο με το νεο νομο, διαζυγιο νεοσ νομοσ. ποινικο δικαιο. Βρες δικηγοροσ καβαλα και δικηγορικα γραφεια καβαλας. Πρωτοδικειο Καβαλας, δικαστηρια, εισαγγελια καβαλας, τηλέφωνα. βενιζέλου 34. kavala Bar Association lawyers. δικηγοροι καβαλας για δικαστικες υποθέσεις διαζυγίων. δικηγοροι καβαλα στο κέντρο. Πολιτικος γαμος και Θρησκευτικος γαμος με παππασ σε εκκλησια. δικαστηρια κορονοϊόσ δικηγορος καβαλα, Θάσο, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη. Ειδικος δικηγορος, δικηγορικο γραφειο Καβαλας και δικηγοροι στη Καβάλα. δικηγόρος διαζυγίου κοντα μου σε μικρη απόσταση. lawyer in kavala. νεα, ωραριο, ραντεβου, εργατολογοι,δικηγοροι στην καβαλα, Κρηνιδες, Ζυγος, Κρυονερι. δικηγορικά γραφεία καβάλας. δικηγοροι για ακινητα,δικηγοροι ακινητων,δικηγοροι για συνταξεισ,διασημοι δικηγοροι,δικηγοροι για στρατιωτικα θεματα,δικηγοροι αστικου δικαιου,δικηγοροι παρ αρειω παγω. δικηγοροι ειδικοι στα διαζυγια. οικογενειακος νομικος συμβουλος γάμου, διαζυγιων, σχεσεων, online - live με τις καλύτερες εφαρμογές (skype, viber, messenge κλπ). Leading Divorce Lawyers in Greece. Κορυφαίοι δικηγοροι διαζυγιων στην Ελλάδα. δικηγορικό γραφείο καβάλασ γιαγκουδάκησ δικηγοροσ, δευτερη γνωμη δικηγορου. Δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση σε θέματα διαζυγίου, top divorce lawyers near me,top divorce lawyer, Δέχομαι πολλά τηλέφωνα για διαζύγια, πολύκροτα διαζύγια, περίπλοκη υπόθεση. Θρησκευτικος γαμος με παππασ σε εκκλησια. Αγαπητος χαρισματικος, μαχιμος και εγκριτος δικηγορος Γιαγκουδάκης. νομικος γνωστος δικηγορος, πασιγνωστος δικηγορος, Έγκριτος νομικός, ιδιαίτερα αγαπητός για το ήθος και την καλοσύνη του. Πολύ αξιόλογος και έγκριτος δικηγόρος, γνωστό δικηγορικό γραφείο Γιαγκουδάκη. Ο γνωστός Καβαλιώτης δικηγόρος Γιαγκουδάκης γράφει και ενημερώνει για τα διαζυγια και το οικογενειακο δικαιο. ποτε χανει την επιμελεια η μητερα. ποτε δινεται η επιμελεια παιδιου στον πατερα.δικηγορικά γραφεία καβαλα.οικογενειακο δικαιο δικηγοροι. οι καλυτεροι δικηγοροι για τροχαια,δικηγοροσ για τροχαια ατυχηματα,δικηγοροσ οικογενειακου δικαιου,δικηγόροι διαζυγίων,δικηγοροι ηλεκτρονικου εγκληματοσ,δικηγοροι για διαζυγια,οικογενειακο δικαιο δικηγοροι, δικηγόροι,οι καλυτεροι δικηγοροι για, δικηγοροι για κληρονομικα, γιαγκουδακης δικηγορος καβαλα, εργατολογος συμβουλες,giakoydakis,δικηγοροι καβαλασ, συμβολαιογραφοι καβαλασ, το τηλέφωνο του γιαγκουδάκη δικηγόρο στην καβάλα, διαζυγιο με αντιδικια μαρτυρες,giakoydakis. ενοικιάζεται, πωλειται. ψυχιατρος, ψυχολογος.