Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων δεν είναι δυνατή, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων, η ρύθμιση αυτής γίνεται από το δικαστήριο.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά για χρήσιμα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Η απάντηση στο σημερινό ερώτημα είναι ότι:
Δεν αρκεί η διαφωνία των γονέων για να απονείμει ο δικαστής την αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα. Η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον άλλο γονέα ή έστω η κατανομή της επιμέλειας από το δικαστή είναι επιτρεπτή μόνο αν:
➤1. συντρέξει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί (περίπτωση κακοποιητικού, ψυχικά διαταραγμένου ή παντελώς αδιάφορου γονέα) ή
➤2. συντρέξει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας από τον ένα γονέα, λόγω της μόνιμης μετεγκατάστασης του παιδιού σε άλλη πόλη ή χώρα,
Σε διαφορετική περίπτωση ο δικαστής θα υπερέβαινε τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και θα ερμήνευε ή και θα εφάρμοζε εσφαλμένα το άρθρο 1514 του Α.Κ.
Ως κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της γονικής μέριμνας, στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων του τέκνου είναι το "βέλτιστο συμφέρον του τέκνου", όπως τούτο κρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης και που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια ανεξάρτητα και υπεύθυνη προσωπικότητα.
Ο δικαστής έχει καθήκον να σεβαστεί την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει οποιεσδήποτε διακρίσεις. Επίσης ο δικαστής συνεκτιμά μεταξύ άλλων διάφορες παραμέτρους, όπως:
➤1. την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου,
➤2. τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχαν συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν στο τέκνο.