Αρχική Νομοθεσία Νομολογία Podcasts Συμβουλές Videos FAQList

Kavala G.G.law firm,δικηγορος διαζυγιων, δικηγοροι καβαλα Δικηγορος Καβαλας - Αρθρα, νομικες συμβουλες.


📈 ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ!
Έφθασες στο σωστό μέρος 🎯. Βρες απαντήσεις εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνεις χρόνο.
Greek legal blog Greek kavala lawyer blog in english

ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ? Εάν είσαι δυσαρεστημένος γιατί δεν έχεις την νομική υποστήριξη που αξίζεις, δεν σηκώνουν το τηλέφωνο.., δεν σου δίνουν σημασία.. κ.λ.π. και παίρνεις στα σοβαρά την υπόθεσή σου είναι η στιγμή να βρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι ΑΜΕΣΑ εδώ και τώρα. Πες αντίο σ΄αυτούς που σε στεναχωρούν και δεν σου δίνουν την σημασία που αξίζεις! Θα νιώσεις με τη βοήθειά μας σημαντικός και ασφαλής. Αν αφήσεις όμως το χρόνο να τρέχει χωρίς κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να χάσεις πολύτιμα δικαιώματά σου και να είναι πλέον πολύ αργά! - Το blog μας το προτείνουν, συνιστούν, εμπιστεύονται και το χρησιμοποιούν χιλιάδες άτομα σε όλο το κόσμο, γιατί θέλουν να είναι ενημερωμένοι έγκυρα και υπεύθυνα από Ειδικό Δικηγόρο - Νομικό Σύμβουλο. Μιλήστε με τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ για διαζυγιο, οικογενειακο δικαιο, υποθέσεις/διαδικασίες διαζυγίου, χωρισμού, οικογενειακού δικαίου. Παρέχουμε ενημέρωση και πολύτιμες νομικές συμβουλές, άμεση επαγγελματική νομική υποστήριξη και εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί. 24 ώρες / 7 μέρες την εβδομάδα έχεις απευθείας Online επικοινωνία μαζί μας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο! 'Ολες οι αποφάσεις Ολομέλειας Αρείου Πάγου Πολιτικών και Ποινικών Υποθέσεων (ανά έτος έκδοσης) είναι αποκλειστικά και μόνο στη διάθεσή μας για την καλύτερη δικαστική υποστήριξη των υποθέσεών των εντολέων μας. Επικοινώνησε άμεσα για λύση στο πρόβλημά σου. Ρώτησε μας για διαζύγιο και οικογενειακή σου υπόθεση.
Γιατί να μας εμπιστευθείτε - Είναι καλύτερο να εμπιστευτείς Ειδικό Δικηγόρο Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα
https://dikigoros-diazygion.gr * Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για περισσότερη ενημέρωση!
👨‍⚕️ Μιλήστε τώρα με τον ψηφιακό βοηθό μας! (σε περίπτωση χρήσης κινητού σε οριζόντια θέση).

Νομικά θέματα - Θεματολογία



"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ"
μου είπε ένας κύριος που ήθελε να χωρίσει (ΑΡΘΡΟ/VIDEO)


👉 Top 16 συμβουλευτικά άρθρα για ΔΙΑΖΥΓΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

live-chat,ζήσε την εμπειρία ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

"Η οικογένεια σας αξίζει το καλύτερο
και είναι η πρώτη μας προτεραιότητα"
(podcast)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


🤝 Καλωσήλθες στο blog μου. Το blog δημιουργήθηκε για την ενημέρωσή σου και ελπίζω να σε βοηθήσει. 📈 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 💥 750 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ, ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. 📚 Εδώ θα βρεις πολύτιμη βοήθεια γύρω από νομικά ζητήματα, διαζύγιο και οικογενειακό δίκαιο. 💗 Επισκεφθείτε το κανάλι μου στο youtube και εγγραφείτε! Είμαστε εδώ για σένα κάθε μέρα, όταν μας χρειαστείς!

Μάχιμη δικηγορία πάνω από 34 χρόνια
Το δικηγορικο γραφείο μας λειτουργεί
συνεχώς από το έτος 1990.
"Τι σου προσφέρουμε!"
(podcast)

👉 Για να σας ευχαριστήσουμε, γιατί σημαίνετε πολλά για εμάς, αν είστε πιστός αναγνώστης του blog μας και κάτοικος Νομού Καβάλας και θέλετε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ μπορούμε να το αναλάβουμε έως 31/5/24 μόνο για σας με τον γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο! Περιορισμένη διαθεσιμότητα μόλις 3 από 4 διαθέσιμα συναινετικά διαζύγια. Καλέστε μας τώρα για περισσότερες πληροφορίες..


🔎 Φωνητική αναζήτηση
μικρόφωνο, φωνητική αναζήτηση, δικηγορος διαζυγιων

* Μετά την αναζήτηση στο τέλος πατήστε το link "Επόμενες αναρτήσεις"
ή το δεξί βέλος ▶️ (σε κινητά)
για να δείτε και τα λοιπά αποτελέσματα.
➤ Εμφάνιση αποτελεσμάτων φωνητ. αναζήτησης κάτω από εδώ 👇


26.4.24

🔥 Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ως γονείς πριν συμφωνήσετε συνεπιμέλεια;

Η συνεπιμέλεια,  μετά τον χωρισμό, μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική λύση για πολλές οικογένειες. Ωστόσο, η επιλογή της συνεπιμέλειας δεν είναι πάντα εύκολη και δεν ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Πριν από την υιοθέτηση της συνεπιμέλειας, είναι σημαντικό οι γονείς να λάβουν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως:

➤ 1. Η σχέση των γονέων:

Η συνεπιμέλεια θα λειτουργήσει καλύτερα εφόσον υπάρχει υγιή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των γονέων.

Εάν οι γονείς δεν μπορούν να συνεννοηθούν ή έχουν έντονη αντιπαλότητα, η συνεπιμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και άγχος για τα παιδιά.

➤ 2. Η ηλικία και οι ανάγκες των παιδιών:

Η συνεπιμέλεια μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση και να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

➤ 3. Ο τρόπος ζωής των γονέων:

Η συνεπιμέλεια απαιτεί ευελιξία και προσαρμοστικότητα από τους γονείς.

Εάν οι γονείς έχουν ασυμβίβαστα ωράρια ή πολύ μακρινές τοποθεσίες διαμονής, η συνεπιμέλεια μπορεί να είναι δυσεφάρμοστη ή αδύνατη.

➤ 4. Η ύπαρξη τυχόν ειδικών αναγκών:

Εάν ένα από τα παιδιά έχει ειδικές ανάγκες, η συνεπιμέλεια μπορεί να απαιτήσει επιπλέον συντονισμό και υποστήριξη των γονέων.

➤ 5. Η βούληση των παιδιών:

Εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, η άποψή τους θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν κατά τη λήψη της απόφασης για τη συνεπιμέλεια.

19.4.24

🔥 Είναι δυνατή η επανόρθωση αδικίας με μεταρρύθμιση τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επιμέλειας ή επικοινωνίας τέκνου;

Πρόκειται για ένα σημαντικό ερώτημα που βασανίζει τους χωρισμένους γονείς ανηλίκων τέκνων, το οποίο θα απαντήσουμε σήμερα. Αν είστε χωρισμένος γονιός και ιδίως πατέρας ανηλίκου τέκνου τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα.

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα,  με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

Ξεκινάμε αμέσως, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στo σημερινό θέμα μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του γνωστού N. 4800/2021 τα κεφάλαια Β`και Γ’ εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4800/2021 (16/9/2021), αμετάκλητη δικαστική απόφαση. 

Περαιτέρω ορίζεται ότι οι συμφωνίες γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β` και Γ’ ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4800/2021 προβλέπεται η εφαρμογή των κεφαλαίων Β’ και Γ του νόμου και στις υποθέσεις, επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί ακόμη αμετάκλητη δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και η δυνατότητα δικαστικής επαναρρύθμισης των σχετικών προγενέστερων συμφωνιών των γονέων, προκειμένου να υπάρξει κατά το δυνατόν ομοιόμορφη ρύθμιση συναφών κατά αντικείμενο περιπτώσεων. 

 ✅Η απάντηση στο σημερινό ερώτημα έχει ως εξής:

Ακόμη όμως και αν η δικαστική απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη ή αμετάκλητη, είναι δυνατή η ανάκληση ή μεταρρύθμισή της σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού κατ` εφαρμογή του άρθρου 1536 Α.Κ., είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά στη γονική μέριμνα, στην επιμέλεια και στην άσκησή της, είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά την επικοινωνία, αν από τότε που εκδόθηκε η απόφαση μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι συνθήκες. 

⚡ Ασφαλώς η μεταβολή της νομοθεσίας στα προαναφερόμενα θέματα εν προκειμένω η ισχύς του ν. 4800/2021 αποτελεί ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών. 

 Θα πρέπει όμως  εν προκειμένω να διαπιστώνεται από το δικαστήριο ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού,  η ανάκληση ή μεταρρύθμιση τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και η ανατροπή παγιωμένων καταστάσεων, η διατάραξη της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής του παιδιού, που επηρεάζονται από την άσκηση της επιμέλειας και από την επικοινωνία.

16.4.24

🔥 Γονική Αποξένωση: Η αλήθεια για την Αόρατη πληγή που καταστρέφει Οικογένειες!

➤ Στην γονική αποξένωση το παιδί με την στάση του απορρίπτει τον ένα γονέα στόχο, χωρίς να υπάρχει κάποια δικαιολογημένη εξήγηση από συμπεριφορά του τελευταίου.

Για να φθάσει όμως στο σημείο αυτό το παιδί την ευθύνη έχει η στάση του γονέα αποξενωτή που έχει επιδοθεί σε μια συστηματική εκστρατεία απαξίωσης, δυσφήμησης και αποδόμησης του άλλου γονέα στόχου.

Χωρίς η γονική αποξένωση να είναι ψυχική αρρώστια εντούτοις αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων και ψυχικής ασθένειας στο μέλλον ιδίως στην ενήλικη ζωή του παιδιού. Η γονική αποξένωση είναι μορφή ψυχικής συναισθηματικής κακοποίησης στις σοβαρές και ακραίες μορφές αυτής. 

➤ Το ζητούμενο λοιπόν σε κάθε περίπτωση γονικής αποξένωσης που πρέπει να αποκαλυφθεί από ειδικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας είναι αν το παιδί σε συγκρουσιακά διαζύγια απορρίπτει αδικαιολόγητα τον ένα γονέα. Μετά θα ερευνηθεί το εαν υπάρχουν από την πλευρά του άλλου γονέα συμπεριφορές αποξενωτικές και  αν υπάρχουν συμπεριφορές αποξένωσης από πλευράς του παιδιού.

➤ Οι στρατηγικές του αποξενωτή είναι ποικίλες και ευφάνταστες σε βάρος του γονέα στόχου με κατηγορίες, απαξιωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα το παιδί από την πλύση εγκεφάλου να έχει τελικά αρνητική εικόνα για τον γονέα στόχο, να τον απορρίπτει και να τον αποφεύγει, καταργώντας κάθε επικοινωνία και οποιοδήποτε δεσμό μαζί του. Το κακό είναι ότι πέραν της απόρριψης του γονέα στόχου το παιδί απορρίπτει και όλους τους συγγενείς του γονέα στόχου και εμφανίζεται ψευδώς ότι είναι δική του η απόφαση αυτή δηλ. η απόφαση της αποφυγής γονέα στόχου και των συγγενών του.

12.4.24

🔥 ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αποτελεί εμπόδιο η έλλειψη συνεργασίας των γονέων;

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο γονιός που επιδιώκει αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών του είναι η έλλειψη συνεργασίας με τον άλλο γονιό, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αυτοσκοπός του. Είναι βάσιμο αυτό το επιχείρημα και τι έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια επί του θέματος αυτού. 

Αν είστε χωρισμένος γονιός και σας απασχολεί το θέμα της επιμέλειας τότε το βίντεο αυτό είναι για εσάς. Μείνετε μέχρι το τέλος για να μάθετε πως και τι έχουν αποφασίσει τα ελληνικά δικαστήρια  στο σημαντικό αυτό θέμα.

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα,  με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

Ξεκινάμε αμέσως, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στo σημερινό θέμα μας.

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η αρμονική συνεργασία των γονιών είναι το καλύτερο πράγμα για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών και σε αυτό θα πρέπει από κοινού να φροντίζουν οι γονείς. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό και υπάρχει έλλειψη συνεργασίας των γονιών, πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το γεγονός αυτό από τα δικαστήρια και τι αποφάσισαν τα δικαστήρια?

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι σε καθεστώς διάσπασης συμβίωσης, εφόσον η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας δεν είναι δυνατή ή προς το συμφέρον του τέκνου, το Δικαστήριο μπορεί να την αναθέσει σε ένα γονέα, ή να την αναθέσει σε τρίτο ή τέλος να την κατανείμει μεταξύ των γονέων. Το Δικαστήριο θα πρέπει να ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου.

Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου των γονέων το συμφέρον του ανηλίκου μπορεί να επιβάλει να συμβιώνει τόσο με τη μητέρα του όσο και με τον πατέρα του. Έτσι προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής του με το να ανατίθεται η άσκηση της επιμέλειας αυτού από κοινού στη μητέρα και στον πατέρα του, δηλαδή με το να γίνεται συνεπιμέλεια ή  χρονική (ή εναλλασσόμενη) κατανομή αυτής ανάμεσα στους δύο γονείς, οι οποίοι θα οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλή ανάπτυξη και το καλό του τέκνου τους από κοινού. 

Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως από την επισκόπηση της μέχρι σήμερα πρόσφατης νομολογίας προκύπτουν τα εξής: 

👉 Στις περισσότερες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί μετά το νόμο 4800/2021, έχει γίνει δεκτό ότι η έλλειψη συνεργασίας των γονέων δεν πρέπει να συνιστά εμπόδιο για την επιλογή της συνεπιμέλειας ή  της χρονικής κατανομής της επιμέλειας. Περαιτέρω στην εν λόγω νομολογία επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η τυχόν εξάρτηση  α. της συνεπιμέλειας ή β. της χρονικά κατανεμημένης γονικής μέριμνας ή επιμέλειας από τη διάθεση συνεργασίας των γονέων αποδυναμώνει τη συγκεκριμένη λύση, διότι αφήνει τη δυνατότητα στον γονέα που είναι περισσότερο συναισθηματικά δεμένος με τα παιδιά να τα επηρεάσει σε βάρος του άλλου γονέα και να επιτύχει μέσω της άρνησής του να συνεργαστεί για μια τέτοια λύση, το μείζον. Δηλαδή ο γονιός αυτός να ασκεί αποκλειστικά τη γονική μέριμνα  ή επιμέλεια των τέκνων, αφήνοντας στο περιθώριο τον άλλο γονέα. 

Το δικαστήριο στην εκάστοτε περίπτωση υπόθεσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν όλες τις σχέσεις και περιστάσεις προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το θέμα αυτό. 

5.4.24

🔥 Συναινετικό διαζύγιο: ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

➤ Πόσο διαρκούν οι συμφωνίες γονιών για τα ανήλικα τέκνα τους στο συναινετικό διαζύγιο?

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που βασανίζει τους γονείς που χωρίζουν ή χώρισαν με συναινετικό διαζύγιο είναι το εξής: 

πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι συμφωνίες τους αναφορικά με τα ανήλικα τέκνα τους στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου. Δέχομαι πολλά ερωτήματα με αυτό το θέμα και για αυτό το λόγο κάνω σήμερα αυτό το ενημερωτικό βιντεάκι.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος Καβάλας, οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω όπως πάντα με ενδιαφέροντα και χρήσιμα βίντεο. Γραφτείτε στο κανάλι μου και στo ενημερωτικό δελτίο μου για να ενημερώνεστε με τα νέα άρθρα και βίντεό μου. Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα μας.

Οι γονείς στην διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου (άρθρου 1441 Α.Κ. όπως ισχύει σήμερα) με έγγραφο συμφωνητικό συναινετικής λύσης του γάμου ή κοινή ψηφιακή δήλωση θα πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνήσουν εκτός από την συναινετική λύση του γάμου τους και για τα θέματα επιμέλειας, τόπου διαμονής, επικοινωνίας και διατροφής των τέκνων τους, εφόσον υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Είναι απαραίτητη λοιπόν η ρύθμιση των θεμάτων αυτών από τους συμβαλλόμενους γονείς. Θα απαντήσουμε λοιπόν στο σημείο αυτό στο κρίσιμο ερώτημα για την διάρκεια της συμφωνίας αυτής που αφορά τα παιδιά τους.

Η συμφωνία των συζύγων για τα ανήλικα τέκνα έχει την εκ του νόμου ελάχιστη διετή διάρκεια.

Μπορούν λοιπόν οι σύζυγοι μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους:

✔️ 1. είτε να συμφωνήσουν διετία (την ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια) 

✔️ 2. είτε να προσδώσουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της διετίας (όχι όμως μεγαλύτερη της ενηλικιώσεώς των τέκνων τους) 

✔️ 3. είτε να συμφωνήσουν ότι η συμφωνία τους αυτή θα ισχύει αορίστως, δηλαδή έως την ενηλικίωση των τέκνων τους. 

Μόνο σε περίπτωση που παραληφθεί για οποιονδήποτε λόγο ο καθορισμός του χρόνου ισχύος της συμφωνίας των συζύγων για τα ανήλικα τέκνα τους, αυτή η συμφωνία θα ισχύει για μια διετία. 

Περαιτέρω μετά τη λήξη ισχύος της ανωτέρω έγγραφης συμφωνίας ή κοινής ψηφιακής δήλωσης (επί άυλου διαζυγίου) είτε εκ του νόμου μετά την παρέλευση της διετίας, είτε λόγω παρελεύσεως του ορισθέντος με την άνω συμφωνία μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, τότε η συμφωνία αυτή που αφορά τα ανήλικα τέκνα τους παρατείνεται αυτοδικαίως.

👉 Κατ΄ εξαίρεση όμως δεν παρατείνεται η συμφωνία τους αυτή, αν πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα ότι δεν επιθυμεί την παράτασή του. 

29.3.24

🔥 Πως ξεχωρίζει η χρονική κατανομή επιμέλειας και η εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου.

Καλησπέρα ένα ακόμα θέμα σήμερα που ενδιαφέρει χωρισμένους γονείς που έχουν διαφορές επιμέλειας και προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.

Θα αναφερθούμε για απάντηση στο παραπάνω ερώτημα στην πρόσφατη δικαστική απόφαση υπ΄ αριθ. 64/2024 ΜΠΡ ΛΑΜΙΑΣ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται σχετικά με το θέμα αυτό τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή διαζυγίου (άρθρο 1513 ΑΚ) το Δικαστήριο, εφόσον η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας δεν είναι δυνατή ή προς το συμφέρον του τέκνου, μπορεί να την αναθέσει σε ένα γονέα, ή να την αναθέσει σε τρίτο ή τέλος να την κατανείμει μεταξύ των γονέων. 

Όμως το Δικαστήριο θα πρέπει να ενεργεί πάντοτε, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου και χωρίς να δεσμεύεται από συμφωνίες των γονέων που δε βρίσκονται σε αρμονία με το συμφέρον του. Αυτό θα πρέπει να συμβεί, ακόμα και όταν γίνονται οι συμφωνίες στα πλαίσια της συμβιβαστικής επίλυσης κατά το άρθρο 611 ΚΠολΔ, τις οποίες όμως το Δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη του. 

Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη του άρθρου 1514 παρ.3 ΑΚ το Δικαστήριο, που αποφασίζει επί διαφωνίας των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση, να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας. Η κατανομή αυτή μπορεί να γίνει με λειτουργικό κριτήριο και να αφορά ορισμένες μόνο από τις εξουσίες της γονικής μέριμνας (λειτουργική κατανομή). Στο πλαίσιο της λειτουργικής κατανομής το Δικαστήριο μπορεί να κατανείμει μεταξύ των γονέων μόνο ορισμένες πτυχές της επιμέλειας του προσώπου του παιδιού (λ.χ. σχολική επίβλεψη, θέματα υγείας, εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων).

Ένας άλλος τρόπος κατανομής της γονικής μέριμνας,  είναι η χρονική κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, ή εναλλασσόμενη άσκηση όλων των εκφάνσεων της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας ειδικότερα. 

👉 Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της χρονικής κατανομής της άσκησης της επιμέλειας μεταξύ των γονέων και της εναλλασσόμενης διαμονής (κατοικίας) του τέκνου. 

 ✔️Η πρώτη συνιστά μορφή κατανομής της άσκησης της γονικής μέριμνας κατά την οποία οι γονείς ασκούν εναλλάξ τη γονική μέριμνα με περιοδικότητα και συνεπάγεται ότι το παιδί έχει εναλλασσόμενη κατοικία στον τόπο της κατοικίας του γονέα του, ο οποίος στο πλαίσιο αυτό ασκεί μόνος του κάθε φορά τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού για όλα τα θέματα, με εξαίρεση εκείνα που αφορούν στον πυρήνα, κατ’ άρθρο 1519 παρ. 1 ΑΚ. γονικής μέριμνας.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η χρονικά κατανεμημένη γονική μέριμνα ή επιμέλεια μεταξύ των δύο γονέων απαιτείται η στοιχειώδης δυνατότητα συνεννόησης, κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ τους και η λύση των διαφορών τους με καταφυγή πρωτίστως στη διαμεσολάβηση και ως έσχατο μέσο στα δικαστήρια.

✔️Αντιθέτως, η εναλλασσόμενη διαμονή μπορεί να διαταχθεί από το Δικαστήριο αυτοτελώς, χωρίς την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, οπότε οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού (συνεπιμέλεια) σύμφωνα με τον κανόνα της 1513 εδ α’ ΑΚ, με εξαίρεση μόνο εκείνες τις πράξεις επιμέλειας κατ’ άρθρο 1513 εδ. β’ ΑΚ, που μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας με τον οποίο διαμένει εκ περιτροπής το παιδί. 

22.3.24

🔥 Ο Νόμος 5090/2024 Ταράζει τα Νερά στο Οικογενειακό Δίκαιο με τις επερχόμενες αλλαγές!

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Σημαντικές αλλαγές και πολυεπίπεδες επέφερε ο νέος νόμος 5090/2024, πέραν αυτών που ενδεικτικά αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών, το θεσμό της αναστολής αυτών και έκτισης μέρους τους ακόμα και σε πλημμελήματα. Σήμερα θα αναφερθούμε για τις αλλαγές του άρθρου 169Α παραβίασης δικαστικών αποφάσεων κ.λ.π, του αδικήματος της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής του άρθρου 358 Ποινικού Κώδικα και ορισμένων τροποποιήσεων του νόμου  3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας, που ενδιαφέρουν σημαντικά το οικογενειακό δίκαιο.  Μείνετε μέχρι το τέλος. 

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

🔔 Να σας υπενθυμίσω όπως πάντα, να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Μπαίνουμε κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας.

✅ Α. Με το άρθρο 34 επήλθε τροποποίηση του  άρθρου 169Α Ποινικού Κώδικα. 

Συγκεκριμένα στην παρ. 1 του εν λόγω άρθρου, που εν προκειμένω μας ενδιαφέρει προστέθηκε η φράση "ή παραβιάζει πρακτικό διαμεσολάβησης που αφορούν στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων" και έχει ως εξής: 

«Άρθρο 169Α Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο και πρακτικού διαμεσολάβησης 

1. Όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής απόφασης πολιτικού δικαστηρίου ή σε εισαγγελική διάταξη, που αφορούν τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων ή την απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δεν συμμορφώθηκε σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα ή παραβιάζει πρακτικό διαμεσολάβησης που αφορούν στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων.

✅ Β. Με το Άρθρο 52 έγινε επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης στο αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής με την τροποποίηση του άρθρου 358 Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα διαγράφηκε το δεύτερο εδάφιο δηλ. η φράση "Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση." και το άρθρο 358 διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

«Άρθρο 358 Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφήςΌποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή.»

✅ Γ. Πέραν αυτών των δύο αλλαγών  μας ενδιαφέρουν οι τροποποιήσεις που επέφερε ο εν λόγω νόμος στο Ν. 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

➤ 1. Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 3500/2006 με Άρθρο 119 ν.5090/24 -Η αύξηση του ελάχιστου ύψους του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης του παθόντος κατ΄ άρθρο 932 Α.Κ. για μία από τις πράξεις του νόμου ενδοοικογενειακής βίας από 1000 ευρώ αυξήθηκε σε 2000 ευρώ, εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο ποσό.

➤ 2. Με το άρθρο 118 έγινε τροποποίηση του άρθρου 4 ν. 3500/2006 και έτσι μετά από τις λέξεις «επί ασκήσεως σωματικής» προστίθενται οι λέξεις «ή ψυχολογικής» και έχει ως πλέον το άρθρο 4 ως εξής: "Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκωνΕπί ασκήσεως σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος ανηλίκου, στο πλαίσιο της ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα. Η 30ή Απριλίου κάθε χρόνου ορίζεται ως ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας ανηλίκων.»  

Εδώ είχε γίνει παρανόηση σε πολλούς γονείς ότι εισάγεται η γονική αποξένωση με την πρόσθεση της φράσης ψυχολογικής βίας πράγμα όμως που δεν συμβαίνει. Το άρθρο αυτό με την μνεία εφαρμογής του άρθρου 1532 Α.Κ.(κακή άσκηση γονικής μέριμνας) ουσιαστικά από ποινικής πλευράς θα έλεγα ότι είναι παντελώς αδιάφορο.

15.3.24

⚡ Μήπως φωνάζετε συχνά στο σχολείο ή το νοσοκομείο; Ρισκάρετε φυλάκιση έως 5 έτη με το νέο Ποινικό κώδικα!

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

🔔 Να σας υπενθυμίσω όπως πάντα, να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Μπαίνουμε κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας.

✅ Με το Άρθρο 33 του νέου νόμου 5090/2024, που θα ισχύει από 1/5/2024 (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

Για τη Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

5. Με τις ποινές της παρ. 4 τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.»

✔ Εδώ να διευκρινίσω ότι η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και  η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών έχουν απώτερο όριο ποινή φυλάκισης τα 5 έτη, που μπορεί να επιβάλει κατά περίπτωση ένας δικαστής.

Για την Χρηματική ποινή αν δεν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις, δεν μπορεί να είναι: α) κατώτερη από τριακόσια (300) ευρώ και ανώτερη από σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ για πλημμελήματα.(άρθρο 57 παρ. 2α). Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι στην αιτιολογική έκθεση σχετικά αναγράφονται τα εξής: 

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία. Περιλαμβάνει κάθε μορφή διατάραξης οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς  με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά των προσώπων που αναφέρονται παραπάνω. Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας.  

Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 εμπίπτει και η περίπτωση της παρακώλυσης ή της παρεμπόδισης της εισόδου στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εργαζόμενους, στους υπαλλήλους ή στους μαθητές. 

Η ανωτέρω διατάραξη της λειτουργίας προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, διότι :

➤ 1. αφενός  παρεμποδίζει το ιατρικό - νοσηλευτικό και αντίστοιχα εκπαιδευτικό προσωπικό από την άσκηση των καθηκόντων τους και 

➤ 2.  αφετέρου η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματός των ανωτέρω επαγγελματιών, αλλά και προκαλεί συναισθήματα φόβου και ταραχής σε νοσηλευόμενους, θεραπευόμενους και αντίστοιχα σε ανήλικους μαθητές με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της υγείας και τη διαμόρφωση του ψυχισμού τους αντίστοιχα.  Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος.  

8.3.24

🔥 3 Κρίσιμες κατηγορίες αποφάσεων επιμέλειας για Χωρισμένους Γονείς: Μην Ρισκάρετε Κατηγορίες για Κακή Γονική Μέριμνα!

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα ενδιαφέρει τους χωρισμένους γονείς. Σήμερα θα ξεκαθαρίσουμε τις αποφάσεις και τις πράξεις επιμέλειας, που δικαιούνται με το νέο καθεστώς οι χωρισμένοι γονείς. 

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα με ενημερωτικά βίντεο. Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου. Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς χρονοτριβή στο θέμα μας.

Ο χωρισμός των γονιών μια δυσάρεστη και ανεπιθύμητη συναισθηματικά κατάσταση για την οικογένεια, φέρνει πολλές προκλήσεις και η επιμέλεια των παιδιών είναι ίσως η πιο δύσκολη.

Κάθε χωρισμένος γονέας, κατά τον χρόνο που του ανατίθεται η επιμέλεια, ασκεί μόνος του κάθε φορά τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού για όλα τα θέματα (ανατροφή, επίβλεψη, μόρφωση, εκπαίδευση, διαμονή στην οικία του), με εξαίρεση εκείνα που αφορούν στον πυρήνα της επιμέλειας, κατ’ άρθρο 1519 παρ. 1 ΑΚ για τα οποία θα λαμβάνονται αποφάσεις από τους γονείς από κοινού.

Ειδικότερα υπό το νέο δίκαιο από τα άρθρα 1513, 1516 εδ. 1 και 1519, όπως ισχύουν σήμερα μετά το ν.4800/2021, και την επισκόπηση της πρόσφατης νομολογίας συνάγεται η διάκριση σε τρεις κατηγορίες των αποφάσεων επιμέλειας των χωρισμένων γονιών: 

Στο ένα άκρο τοποθετούνται οι αναφερόμενες αποφάσεις του άρθρου 1516 εδ. 1 Α.Κ., που μπορούν να γίνουν από τον ένα γονέα μόνο και στον αντίποδα οι προβλεπόμενες του άρθρου 1519 Α.Κ., που προϋποθέτουν τη συναπόφαση και των δύο γονέων, ανεξάρτητα από το πώς ασκείται η γονική μέριμνα ή η επιμέλεια. Ενδιάμεσα υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πράξεων και αποφάσεων, που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των δύο άλλων κατηγοριών.

Ειδικότερα, προς άρση τυχόν αμφισβητήσεων από τους χωρισμένους γονείς, διακρίνουμε τις ακόλουθες τρείς κατηγορίες αποφάσεων και αντίστοιχων πράξεων επιμέλειας ανηλίκων τέκνων: 

➤ 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: οι πράξεις του άρθρου 1519 παρ. 1 Α.Κ. συναποφασίζονται και διενεργούνται από κοινού υποχρεωτικά από αμφότερους τους συνασκούντες τη γονική μέριμνα γονείς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η επιμέλεια ανατίθεται στον ένα γονέα αποκλειστικά,  διότι η κρίση για σημαντικά αυτά ζητήματα παραμένει στο πυρήνα της γονικής μέριμνας, που εν προκειμένω ανήκει και στους δύο γονείς.  Αυτές οι πράξεις είναι η ονοματοδοσία του ανηλίκου, επιλογή θρησκεύματος, ζητήματα που αφορούν την ιθαγένεια, ζητήματα υγείας εκτός από τα επείγοντα και εντελώς τρέχοντα (λ.χ. χειρουργικές επεμβάσεις, εμβολιασμός), ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον τους (λ.χ. επιλογή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου, επιλογή σχολείου, ξένης γλώσσας, αριθμού ή προτεραιότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών κλπ.), μεταβολή του τόπου διαμονής τους, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας. 

Για τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εγγράφως από τους γονείς από κοινού και να καταρτίζεται έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με θεώρηση γνησίου υπογραφής τους.

➤ 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: οι αναφερόμενες στο άρθρο 1516 παρ. 1 Α.Κ. πράξεις διενεργούνται από τον γονέα με τον οποίο διαμένουν τα τέκνα, έστω και προσωρινά κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, άρα κατά τον χρόνο επικοινωνίας π.χ. με τον πατέρα διενεργούνται από τον τελευταίο. Αυτές οι πράξεις είναι: 

α) συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου των τέκνων που αφορούν στην καθημερινότητα τους (λ.χ. επιλογές διατροφής, ένδυσης και ψυχαγωγίας, ωράριο μελέτης και ύπνου, επίσκεψη σε φίλο, μεταφορά του σε εξωσχολική δραστηριότητα κλπ.), 

β) τρέχουσα διαχείριση περιουσίας τους (λ.χ. επιδιόρθωση πραγμάτων που ανήκουν στα παιδιά κλπ.), 

γ) πράξεις με επείγοντα χαρακτήρα (λ.χ. θέματα υγείας όπως χορήγηση αντιπυρετικού, μεταφορά στο νοσοκομείο σε περίπτωση τραυματισμού κλπ.), λήψη δήλωσης βούλησης απευθυντέα προς τα τέκνα], 

1.3.24

🔥 ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ πατέρα με επιμέλεια τέκνου σε υπόθεση παρεμπόδισης επικοινωνίας

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα μας είναι μια αληθινή, πραγματική ιστορία από δικαστική υπόθεση. 

👉 Η προσωπική διαπίστωση μου σε οικογενειακές διαφορές είναι η εξής: 

Συχνά ο ένας γονιός βρίσκεται στο στόχαστρο του άλλου γονιού με άδικες σοβαρές κατηγορίες σε αστικά και ποινικά δικαστήρια και ο αγώνας δικαίωσης είναι αρκετές φορές χρονοβόρος και ψυχοφθόρος. Μείνετε μέχρι το τέλος, το σημερινό θέμα μας ενδιαφέρει τους χωρισμένους γονείς και ιδιαίτερα τους πατέρες ανηλίκων τέκνων.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά όπως πάντα. Γραφτείτε στο κανάλι μου για να ενημερώνεστε με τα νέα άρθρα και βίντεό μου. 

Στην πραγματική ιστορία μας που θα σας διηγηθώ εν συντομία, ο πατέρας είχε με οριστική δικαστική απόφαση την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου του. Δικαίως θα αναρωτηθείτε πως και συνέβη αυτό, αλλά παρακάτω στην πορεία θα το αντιληφθείτε από μόνοι σας.

Με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων Μονομελούς Πρωτοδικείου ρυθμίστηκε προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας της μητέρας με το ανήλικο τέκνο της με υποχρέωση του πατέρα να ανέχεται την επικοινωνία αυτή με την απειλή προσωπικής κράτησης ενός μηνός και τη χρηματική ποινή 300,00 ευρώ για κάθε παράβαση των τεθέντων όρων επικοινωνίας με την ανωτέρω απόφαση. Ορίστηκε επίσης ότι η επικοινωνία θα πραγματοποιείται σε δημόσιο χώρο επιλογής της μητέρας στην πόλη τους με την παρουσία δύο Ψυχολόγων συγκεκριμένες μέρες και ώρες την βδομάδα.

Εν συνεχεία η μητέρα εφεσίβλητη άσκησε αγωγή στο αρμόδιο Μονομελές  Πρωτοδικείο κατά του πατέρα του ανηλίκου τέκνου ισχυριζόμενη ότι ο εναγόμενος πατέρας παρέβη την υποχρέωσή του επικοινωνίας, παρεμποδίζοντας την επικοινωνία αυτής με το τέκνο της συνεχώς κατά την διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος περίπου 5 μηνών. 

Με βάση το ιστορικό της αγωγής της, η μητέρα ζήτησε να βεβαιωθεί η εκ μέρους του εναγομένου παράβαση των διατάξεων της άνω αποφάσεως, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε σ’ αυτόν νόμιμα, και να καταδικασθεί ο εναγόμενος πατέρας στη χρηματική ποινή και στην προσωπική κράτηση με την παραπάνω απόφαση για κάθε μία παράβαση. Επί της απόφάσεως, που εκδόθηκε και δέχθηκε εν μέρει την αγωγή της μητέρας άσκησε έφεση ο πατέρας η οποία έγινε δεκτή, εξαφάνισε την παραπάνω απόφαση και απέρριψε την αγωγή της.

Το Εφετείο που δίκασε την υπόθεση σχετικά με το θέμα παρεμπόδισης ή μη επικοινωνίας του τέκνου από τον πατέρα δέχθηκε τα ακόλουθα:  

Κατά τη σαφή έννοια της ανωτέρω διατάξεως του άρθρου 950 παρ. 2 ΚΠολΔ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της, το γεγονός ότι εκείνος που παρεμποδίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο ενεργεί με πρόθεση ματαιώσεως και αποτροπής αυτής, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται και όταν ο υπόχρεος παροτρύνει ή εξωθεί το τέκνο να αποφύγει την επικοινωνία. Οταν όμως η επικοινωνία ματαιώνεται λόγω αρνήσεως του τέκνου να επικοινωνήσει με το γονέα του, η ματαίωση αυτή δεν οφείλεται αναγκαστικά, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, σε επίδραση του γονέα που έχει υποχρέωση από το Ουσιαστικό Δίκαιο (άρθρο 1520 ΑΚ) να ανεχθεί την επικοινωνία, εφαρμόζοντας τη σχετική δικαστική απόφαση. Εξάλλου, δεν θεσπίζεται με οποιοδήποτε κανόνα υποχρέωση του γονέα αυτού να κάμψει την ανωτέρω άρνηση, πειθαναγκάζοντας προς το σκοπό αυτό το τέκνο του με κάθε μέσο.

Το Εφετείο έκρινε την υπόθεση και από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία κατέληξε ότι:

Η επικοινωνία της μητέρας με το ανήλικο τέκνο της, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν κατέστη δυνατή, παρά μόνο μία ή δύο φορές και μάλιστα μετ` εμποδίων. Αυτό συνέβη, όχι όμως από υπαιτιότητα του εναγομένου πατέρα, αλλά διότι το ανήλικο τέκνο αρνήθηκε πεισματικά, έστω και να δει τη μητέρα του, αντιδρώντας με φωνές και κλάματα και επικλήσεις για βοήθεια, όταν γίνονταν προσπάθειες να επικοινωνήσει με τη μητέρα του, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του πατέρα του. Η εντονότατη αυτή αντίδραση του ανηλίκου οφείλεται στις τραυματικές και επώδυνες εμπειρίες του κατά το διάστημα της παραμονής στο παρελθόν με τη μητέρα του. 

28.2.24

⚡ ΠΡΟΣΟΧΗ - "ΑΥΣΤΗΡΕΣ" αλλαγές σε Π.Κ. και Κ.Π.Δ με το Ν. 5090/2024 (Α΄ 30/23-2-2024)

"Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας"

Ο νέος νόμος    5090/2024   εισάγει ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές  με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και  συγχρόνως αυστηροποιεί τις ποινές των εγκλημάτων  ως προς τα όρια, την αναστολή και προβλέπει ακόμη την δυνατότητα μερικώς ή ολικώς πραγματικής έκτισής τους με φυλάκιση ακόμη και για πλημμελήματα.

➤ Η ισχύς του Ν. 5090/2024 αρχίζει από την 1η Μαΐου 2024, με τις παρακάτω εξαιρέσεις:

α) Η ισχύς των νέων άρθρων 69 παρ. 1, 72, 105 παρ. 5, 122, 381 παρ. 1 και 405 παρ. 1 ΠΚ και 238Α, 283 παρ. 1, 284 παρ. 3 και 288 παρ. 1 ΚΠΔ αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2024.

β) Η ισχύς των νέων άρθρων 8, 159 παρ. 1, 159Α παρ. 1, 187 παρ. 6, 235 παρ. 1, 2 και 5, 236, 237 παρ. 1, 2 και 4 ΠΚ και 53 παρ. 1 και 309 παρ. 1 ΚΠΔ αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε παρά τις διαμαρτυρίες του νομικού κόσμου και την αποχή των δικηγορικών συλλόγων και απομένει να δοκιμαστεί στην πράξη με την εφαρμογή του από τα ποινικά δικαστήρια.

👉 Μπορείτε να  κατεβάσετε το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, που δημοσιεύτηκε ο νόμος αυτός από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου πατώντας εδώ (πατήστε στο παράθυρο που θα ανοίξει πάνω δεξιά το βέλος  για λήψη αρχείου).




23.2.24

🔥 Τι πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε για το έγκλημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής?

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα θα σας αποκαλύψω ό,τι πρέπει να ξέρετε για ένα διαχρονικό θέμα που απασχολεί τους χωρισμένους γονείς και ιδιαίτερα τους πατέρες και δεν είναι άλλο από την παραβίαση υποχρέωσης διατροφής, που τιμωρείται ως έγκλημα από τον ποινικό κώδικα.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος Καβάλας, οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με  ενδιαφέροντα και χρήσιμα βίντεο. Γραφτείτε στο κανάλι μου και στo ενημερωτικό δελτίο μου για να ενημερώνεστε με τα νέα άρθρα και βίντεό μου. Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα μας.

Κατά το άρθρο 358 Π.Κ. υπό τον τίτλο "Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής":

 "Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή." 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ γιατί για την ποινική δίωξη πλέον δεν θα απαιτείται έγκληση μετά την τροποποίηση του άρθρου 358 Π.Κ., μετά την πρόσφατη ψήφιση του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ με τον τίτλο:

"Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας" και ισχύ της τροποποίησης του παραπάνω άρθρου 358 Π.Κ. με το νέο νόμο 5090/2024 (Α΄ 30/23-2-2024) από 1/5/2024 σύμφωνα με τα άρθρα 52 και 138, αφού το έγκλημα αυτό θα διώκεται αυτεπάγγελτα.

Το εύλογο ερώτημα είναι τι χρειάζεται για να τελεστεί το παραπάνω έγκλημα. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 223/2023 ΑΠ (ΠΟΙΝ) για την στοιχειοθέτηση του ανωτέρω εγκλήματος απαιτείται: 

➤ α) υποχρέωση διατροφής από το νόμο, που ιδρύεται με βάση τον δεσμό του γάμου μεταξύ των συζύγων, διαζευγμένων συζύγων, συγγενών εξ αίματος κατ` ευθείαν γραμμή ή αδελφών και θετών τέκνων, 

➤ β) η υποχρέωση να έχει αναγνωρισθεί με δικαστική απόφαση, με εκτελεστό τίτλο, έστω και προσωρινά, που διατηρεί την ισχύ της μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση διατροφής, ακόμα και αν μεταβληθούν οι όροι διατροφής. "Να αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο" η υποχρέωση διατροφής (άρθ. 358 Π.Κ.)

➤ γ) κακόβουλη παραβίαση της υποχρέωσης αυτής, δηλαδή δεδηλωμένη παράλειψη του φερόμενου ως υπόχρεου προς διατροφή και ενδιάθετη βούληση αυτού να μη συμμορφωθεί προς την υποχρέωσή του, η οποία οφείλεται σε κακεντρέχεια, κακότητα και κακή θέληση, ώστε να στερηθεί ο δικαιούχος από τα αναγκαία προς το ζην, παρότι ο δράστης είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει το χρηματικό ποσό που επιδικάσθηκε για την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης του δικαιούμενου προσώπου για το προσδιορισμένο χρονικό διάστημα.

 Δεν αρκεί λησμοσύνη ή οικονομική αδυναμία. Η οικονομική δυνατότητα του υπόχρεου διατροφής κρίνεται σε σχέση με την οικονομική του κατάσταση και την επαγγελματική του δραστηριότητα, 

➤ δ) ο δικαιούχος να υποστεί πράγματι στερήσεις ή να αναγκασθεί να ζητήσει ή να δεχθεί βοήθεια άλλων. Οι στερήσεις αναφέρονται γενικά στην διατροφή σε όλη της την έκταση και όχι μόνο στα απολύτως αναγκαία μέσα συντήρησης. Ως βοήθεια νοείται η υλική βοήθεια άλλων, έστω και απώτερων υπόχρεων προς διατροφή, συγγενών ή μη, φίλων κ.λ.π. ή κρατικής κοινωνικής πρόνοιας ή ιδρυμάτων, 

➤ ε) δόλος, καθόσον, εκτός της κακοβουλίας απαιτείται και δόλος, έστω και ενδεχόμενος, του δράστη. Στο δόλο του δράστη περιλαμβάνεται και η γνώση της υποχρέωσης για διατροφή, βάσει όμως ήδη εκδοθείσας σε βάρος του δικαστικής απόφασης και γνώση ότι ο δικαιούχος θα περιέλθει σε στερήσεις ή θα αναγκασθεί να δεχθεί τη βοήθεια άλλων για τη διατροφή του. 

19.2.24

🎯 Γίνετε ένας από τους τριακόσιους - Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας!

Γίνετε ένας από τους τριακόσιους της ομάδας μας, που θα σας στέλνουμε ΔΩΡΕΑΝ και άμεσα τα χρήσιμα νομικά άρθρα και βίντεο του blog μας τακτικά κάθε Σάββατο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας. Θέλετε να λαμβάνετε τακτικά χρήσιμες πληροφορίες για το οικογενειακό δίκαιο; 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας και λάβετε αυτόματα κάθε Σάββατο τα χρήσιμα νομικά άρθρα και βίντεο οικογενειακού δικαίου της τρέχουσας εβδομάδας! Κατεβάστε Δωρεάν στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο ένα μικρό πολύτιμο e-book Οδηγό Επιβίωσης με πρακτικές συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για επίλυση νομικού προβλήματος.  

💥 Link εγγραφής: http://tiny.cc/kavala-lawyer

Το ενημερωτικό δελτίο θα περιέχει πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας, συμβουλές σε θέματα γάμου, διαζυγίου, επιμέλειας/επικοινωνίας τέκνων, διατροφής και πολλά άλλα θέματα οικογενειακού δικαίου.

Θα κατανοήσετε εύκολα και γρήγορα τα νομικά θέματα και τις νομικές διαδικασίες με ΜΟΝΑΔΙΚΑ βίντεο.

Αν ενημερωθείτε σωστά μπορείτε να διασφαλίσετε το μέλλον της οικογένειάς σας, να μην κάνετε λάθη που μπορεί να σας στοιχήσουν οικονομικά ή ψυχολογικά. Η γνώση είναι δύναμη. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα από νομικές περιπέτειες.

Αγαπητές φίλες και φίλοι εγγραφείτε τώρα, γιατί οι θέσεις εγγραφής είναι περιορισμένες. Πατήστε στο link κάτω από αυτό το βίντεο για να εγγραφείτε άμεσα και εύκολα μόνο με το email σας. Το email σας δεν μοιράζεται με κανέναν. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε θελήσετε.  Σας περιμένουμε!  



💥 Link εγγραφής: http://tiny.cc/kavala-lawyer 

🎯 Γίνετε ένας από τους τριακόσιους 
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας! 





Σχετικές αναζητήσεις:  δικηγοροι ,δικηγοροι καβαλα ,δικηγορος καβαλα, newsletter, ενημερωτικά άρθρα βιντεο, kavala lawyer blog


16.2.24

🔥 Πως μια μάνα έχασε τη γονική μέριμνα του παιδιού της? (πραγματική ιστορία)

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα είναι μια πραγματική ιστορία από δικαστική υπόθεση και ενδιαφέρει περισσότερο τους χωρισμένους γονείς.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος - δικηγόρος Καβάλας,  οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με  ενδιαφέροντα και χρήσιμα βίντεο. Ξεκινάμε αμέσως την ιστορία μας. Μείνετε μέχρι το τέλος έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε ένα Μονομελές Πρωτοδικείο επαρχιακής πόλης ασκήθηκαν 2 αντίθετες αιτήσεις γονέων για αφαίρεση της γονικής μέριμνας ανηλίκου τέκνου από έκαστο αυτών αντιστοίχως.Ο αιτών πατέρας ζήτησε να αφαιρεθεί το σύνολο της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου από την καθ' ης μητέρα του, επικαλούμενος ότι η τελευταία ασκεί κακώς τη γονική μέριμνα  αφενός λόγω της συστηματικής παρεμπόδισης της άσκησης της επικοινωνίας του με αυτό αφετέρου λόγω της συμμετοχής της σε μία αίρεση  και λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που έχει η εφαρμογή των αρχών και των διδαγμάτων αυτής της αίρεσης στην ίδια και στο τέκνο τους με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του τέκνου.


Από την άλλη πλευρά η αιτούσα μητερα ζήτησε να αφαιρεθεί το σύνολο της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου  από τον πατέρα του. Επικαλέστηκε ότι ο τελευταίος κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με αυτό, το μετέφερε συστηματικά στην οικία προσφιλούς προσώπου του, το οποίο διενεργούσε σε βάρος του γενετήσιες πράξεις. Το δικαστήριο μετα τη συνεκδικαση της υποθεσης και την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού αυτής κατέληξε ότι αποδειχθηκε πως στην πραγματικότητα τα καταγγελλόμενα αποτέλεσαν μία συστηματική προσπάθεια της αιτούσας μητέρας να παρουσιάσει τον αιτούντα πατέρα ως ένα κακοποιητή πατέρα με σκοπό αρχικά να παρεμποδίσει το δικαίωμα επικοινωνίας και σταδιακά να καταλήξει στην ολική αποκοπή του από το τέκνο, ώστε να ζητήσει και να επιτύχει την αφαίρεση της γονικής μέριμνας. 

Ειδικότερα, η μεταστροφή της στάσης της μητέρας απέναντι στον πρώην σύζυγό της ξεκίνησε όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να τροποποιηθεί η μεταξύ τους έγγραφη συμφωνία  σχετικά με τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, και 

1. της επικοινωνίας του τέκνου με τον πατέρα και 

2. να απαλειφθεί ο όρος, που υποχρέωνε την μητέρα, σε περίπτωση μετοίκησής της σε άλλη πόλη ή και στο εξωτερικό, να φέρνει το τέκνο στη πόλη που διεμενε προκειμένου να επικοινωνεί με τον πατέρα.

Αφορμή για να προβεί η μητέρα σε σταδιακή αποκοπή της επικοινωνίας του πατέρα με το τέκνο και της δήθεν καταγγελίας της μάνας  για τις   ασελγείς πράξεις αποτέλεσε

η παραπανω άρνηση του πατέρα σε συνδυασμό: α) με τη μη αποδοχή του αιτήματος της μητέρας για αναπροσαρμογή του ποσού, με το οποίο συμμετείχε ο πατέρας στη διατροφή του τέκνου τους και β) του αιτήματος του πατέρα για διεύρυνση του πλαισίου επικοινωνίας.

Εξάλλου αποδείχθηκε ότι η μάνα υπέβαλε στο τέκνο ανύπαρκτα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ το παιδί λόγω της μικρής ηλικίας του και της ευάλωτης ψυχολογικής κατάστασης που είχε μετά το διαζύγιο των γονέων του, ήταν ευεπίφορο στην υποβολή και χειραγώγηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η αιτούσα μανα έπραξε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να αφαιρεθεί από τον αιτούντα πατέρα η άσκηση της γονικής μέριμνας. 

Σημειωτέον ότι επιδίωξε και τελικώς επέτυχε την απομόνωση του τέκνου και από την πατρική οικογένεια του αιτούντος αλλά και από άλλα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, που δε συμφωνούσαν με την τακτική της απέναντι στον πρώην σύζυγό της, όπως η ανάδοχος του τέκνου,  η οποία αν και παιδική φίλη της αιτούσας μητέρας κατέθεσε ότι η σχέση της με αυτήν αλλά και το τέκνο διαρρήχθηκαν, όταν η τελευταία της ζήτησε να διακόψει τις επαφές με τον αιτούντα μετά το διαζύγιό τους και η ίδια αρνήθηκε. Αποτέλεσμα να της στερήσει την επαφή με το τέκνο, το οποίο συναντούσε πλέον μόνο κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον αιτούντα. 

Η χάριν αλλότριων σκοπών εργαλειοποίηση και χρησιμοποίηση του ανηλίκου τέκνου, ηλικίας πέντε μόλις ετών και η, διά υποβολής ασελγών πράξεων με άγνωστο τρίτο πρόσωπο, παραβίαση του ψυχικού κόσμου, της έμφυτης στοργής προς τον πατέρα και της υπό διαμόρφωση γενετήσιας ταυτότητας του ανηλίκου, συνιστούν βαρείας μορφής παράβαση των καθηκόντων της γονικής μέριμνας και συγχρόνως καταχρηστική άσκησή της. 

9.2.24

🔥 Πως προσδιορίζεται ο "συνολικός χρόνος" για τον υπολογισμό του 1/3 χρόνου επικοινωνίας τέκνου (άρθρο 1520 Α.Κ); (βίντεο)

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα ενδιαφέρει περισσότερο τους πατέρες, που έχουν δικαίωμα επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα τους. Θα απαντήσουμε στο προηγούμενο ερώτημα απλά και σύντομα.

Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω με ενημερωτικά βίντεο.

Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς χρονοτριβή στο θέμα μας.

Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. (άρθρο 1520 Α.Κ). Η ρύθμιση αυτή εισάγει ένα μαχητό τεκμήριο.

Ωστόσο στην πράξη τα δικαστήρια αποφασίζουν για το χρόνο επικοινωνίας- όπως αναγράφουν - με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Δεν εμμένουν αυστηρά στη τυπική λειτουργία του νόμιμου μαχητού τεκμηρίου και δεν περιμένουν να αποδείξει ο αντίδικος του δικαιούχου επικοινωνίας ότι το 1/3 επικοινωνίας αντιβαίνει στο συμφέρον του παιδιού, λόγω του παιδοκεντρικού χαρακτήρα των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου.

Ποια είναι η έννοια του συνολικού χρόνου επί του οποίου θα υπολογιστεί το εν λόγω τεκμήριο και η επικοινωνία με το τέκνο; 

Στο ερώτημα αυτό έδωσε απάντηση η πρόσφατη νομολογία των δικαστηρίων μας ως εξής:

«Συνολικός χρόνος» είναι αυτός που προσδιορίζεται ημερολογιακά. Δηλαδή το ένα τρίτο (1/3) της εκάστοτε χρονικής περιόδου που διανύει το παιδί στη ζωή του (σχολική χρονιά, θερινές ή εορταστικές διακοπές κ.ο.κ.), χωρίς να ενδιαφέρει ο εννοιοκρατικός υπολογισμός του 1/3 εκ του συνόλου των ωρών ενός έτους. 

7.2.24

Ολοκλήρωση δημόσιας ηλεκτρον. διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Α.K. και άλλες διατάξεις

Ολοκλήρωση δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του Υπουργoύ Επικρατείας: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»

Την 31η Ιανουαρίου 2024 και ώρα 21.00 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργoύ Επικρατείας «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και κατόπιν θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2024.




Δείτε τις διατάξεις του νομοσχεδίου και τα σχόλια: 

http://www.opengov.gr/ypep/?p=848

Στο νομοσχέδιο με το  Άρθρο 3 Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ιδίου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι:

Στην παρ. 1 του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα, περί των όρων σύναψης γάμου, προστίθεται νέο, πρώτο, εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1350
Όροι για τη σύναψη γάμου

Ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία.».

Συμφωνείται με αυτή την προωθούμενη αλλαγή ? 

Μπορείτε να μου στείλετε  μέσω email την προσωπική σας άποψη!


5.2.24

⚡ Διανύετε μια δύσκολη περίοδο με την οικογένειά σας;

Βιώνετε μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση

Νιώθετε χαμένοι και φοβισμένοι; Μην αφήνετε την κατάσταση να σας πνίγει.

Ξέρω πόσο άγχος και αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσουν οι οικογενειακές διαφορές.

Μην ανησυχείτε. Μην νιώθετε μόνοι. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να βρείτε λύσεις και να προχωρήσετε μπροστά στη ζωή σας.

Ως ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου με πολυετή εμπειρία, έχω βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να βρουν λύσεις στις οικογενειακές τους διαφορές άμεσα, πιστά και με συνέπεια και να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους με επιτυχία.

Μπορώ να σας βοηθήσω σε ζητήματα διαζυγίου, επιμέλειας παιδιών, διατροφής, γονικής μέριμνας και άλλα οικογ/κού δικαίου.

Στόχος μου είναι να σας προσφέρω εξατομικευμένη αντιμετώπιση και να διασφαλίσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντά σας.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων που έχω αναλάβει, έχω καταφέρει να εξασφαλίσω μια ευνοϊκή έκβαση για τους πελάτες μου.

Μην αφήνετε την οικογενειακή κρίση να σας νικήσει. 

2.2.24

🔥 Οδηγός για Οικογενειακά νομικά Θέματα: Ο Εμπιστος Νομικός Σύμβουλος/Δικηγόρος σας στην Καβάλα

Είτε αντιμετωπίζετε μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, είτε απλά θέλετε να λάβετε νομικές συμβουλές για τα δικαιώματά σας, ο δικηγόρος οικογενειακού δικαίου Γιώργος Γιαγκουδάκης στην Καβάλα είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

Με εμπειρία και εξειδίκευση σε πλήθος οικογενειακών ζητημάτων, ο Γιώργος Γιαγκουδάκης μπορεί να σας προσφέρει νομικές συμβουλές και δικαστηριακή υποστήριξη σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου όπως:

* Διαζυγίου (συναινετικό ή με αντιδικία)

* Εγκατάλειψης συζυγικής στέγης

* Μοιχείας

* Διατροφής

* Επιμέλειας/επικοινωνίας τέκνων

* Γονικής μέριμνας

* Αναγνώρισης τέκνων / προσβολής πατρότητας

* Νομικής Προστασίας από την ενδοοικογενειακή βία

Εκπροσώπηση στο δικαστήριο:

Ο Γιώργος Γιαγκουδάκης διαθέτει άριστες γνώσεις και εμπειρία 34 και πλέον ετών στα δικαστήρια, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σας με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα.

Εξυπηρέτηση με ειλικρίνεια και διαφάνεια: Θα σας καθοδηγήσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια σε κάθε στάδιο της υπόθεσής σας, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης.

Προσιτές λύσεις: Κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να φέρουν οι οικογενειακές διαφορές, ο Γιώργος Γιαγκουδάκης προσφέρει προσιτές λύσεις και ευέλικτα πακέτα αμοιβών.

🔥 Το καυτό θέμα που βασανίζει τους χωρισμένους πατέρες: Η μάχη της επιμέλειας

Η επιμέλεια των παιδιών μετά τον χωρισμό αποτελεί ένα καυτό θέμα που βασανίζει πολλούς χωρισμένους πατέρες, φέρνοντας άγχος, αϋπνίες και αβάσταχτο συναισθηματικό φορτίο. Η ανησυχία μετά τον χωρισμό για την απώλεια της καθημερινής επαφής με τα παιδιά τους και τον περιορισμό του ρόλου τους ως πατέρες, βαραίνει αβάσταχτα τους ώμους τους. Η δυσκολία διατήρησης μιας υγιούς και ουσιαστικής σχέσης με τα παιδιά τους, αποτελεί ένα καυτό θέμα που τους απασχολεί έντονα. Το νομολογιακό κατεστημένο να ανατίθεται στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκλειστική επιμέλεια των τέκνων στην μητέρα τους δημιουργεί σε πολλούς χωρισμένους πατέρες ένα μεγάλο άγχος και ευθύνη για την σωστή ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών τους.

Μείνετε μέχρι το τέλος για να παρακολουθήσετε το σημερινό βίντεό μας.

Για όσους τυχόν δεν με γνωρίζουν είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. Ξεκινάμε κατευθείαν το θέμα μας.

Ποια η νομική λύση στο θέμα της επιμέλειας για τους χωρισμένους πατέρες:

Προτείνω μια προσέγγιση με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, εστιάζοντας στην ισότιμη και ενεργή συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή τους, βάσει του νέου νόμου 4800/21.

1. Γνωριμία με το νομικό πλαίσιο μετά το ν. 4800/21:

Ενημερωθείτε για το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει την επιμέλεια στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις.

Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο οικογενειακό δικηγόρο για εξατομικευμένη νομική συμβουλή και νομική υποστήριξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της δικής σας περίπτωσης. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και διαφορετική.

2. Διεκδίκηση της κοινής επιμέλειας (συνεπιμέλειας):

Εξετάστε το ενδεχόμενο διεκδίκησης της κοινής επιμέλειας, η οποία διασφαλίζει την ίση και ενεργή συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών.

Η κοινή επιμέλεια βασίζεται στην πεποίθηση ότι η συνεχής και ισότιμη παρουσία και των δύο γονέων ωφελεί ψυχοσυναισθηματικά την ανάπτυξη των παιδιών.

29.1.24

🔥 Παρατείνονται οι συμφωνίες για τα ανήλικα στο συναινετικό διαζύγιο μετά τη λήξη τους?

 Γεια σας φίλες και φίλοι. Ευχαριστώ που με την βοήθειά και την υποστήριξή σας  οι ακόλουθοι μας στο tiktok έχουν ξεπεράσει τους 10.000!

Σήμερα θα απαντήσω σε ερώτημα μιας κυρίας για το γιό της. Συγκεκριμένα με ρώτησε για το αν εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία του γιού της (διετούς διάρκειας) μετά τη λήξη της που αφορούσε τα ανήλικα παιδιά του (επιμέλεια, επικοινωνία διατροφή). Την συμφωνία αυτή υπέγραψε στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου του και επικυρώθηκε από τον αρμόδιο συμβολαιογράφο σε συμβολαιογραφικό έγγραφο λύσης γάμου μετά τη 16η/9/21.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 1441 παρ. 2 και 4 για το συναινετικό διαζύγιο όπως ισχύει από 16/9/21 η ανωτέρω έγγραφη συμφωνία ή η κοινή ψηφιακή δήλωση ισχύει για τουλάχιστον δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με επίδοση εξώδικης δήλωσης. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, μπορεί να ρυθμίζονται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία.

25.1.24

💥 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Επέκταση παροχής δικαστικών υπηρεσιών

Επέκταση  παροχής δικαστικών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης υποθέσεων οικογενειακού δικαίου στις περιφέρειες των Εφετείων Θράκης και Θεσσαλονίκης.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την επέκταση των νομικών υπηρεσιών μας
σχετικά με την ανάληψη δικαστικών υποθέσεων οικογενειακού δικαίου στις περιφέρειες εφετείων Θράκης (Πρωτοδικεία Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ορεστιάδας) και Θεσσαλονίκης (Πρωτοδικεία Θεσ/νίκης, Κατερίνης, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Γιαννιτσών).


Η επέκταση αυτή μας επιτρέπει να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ένα ευρύτερο φάσμα πελατών.

Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση συνεργαζόμαστε με έμπειρους δικηγόρους  για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή νομική υποστήριξη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εξειδίκευση και η πολύχρονη εμπειρία  μας (34+ χρόνια) θα βοηθήσουν τους εντολείς μας να επιτύχουν τους στόχους τους.

Συνεχίζουμε να παρέχουμε συμβουλευτική εξ αποστάσεως σε Ελλάδα και εξωτερικό για οικογενειακές υποθέσεις εντός 24ωρών.

👉 Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας κιν.6945227120, σταθερό 2510834031

Με εκτίμηση,

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου
George Giagkoudakis Law Office


24.1.24

✅ Πότε ο δικαστής μπορεί να αναθέσει την αποκλειστική επιμέλεια ανηλίκου τέκνου στον ένα γονέα?

Μπορεί να ανατεθεί από το δικαστή η αποκλειστική επιμέλεια ανηλίκου τέκνου στον ένα γονέα με βάσει την πρόσφατη νομολογία στις εξής περιπτώσεις:

1. αν συντρέξει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το ανήλικο παιδί (περίπτωση κακοποιητικού, ψυχικά διαταραγμένου ή παντελώς αδιάφορου γονέα) ή 

2. αν συντρέξει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας από τον ένα γονέα, λόγω της μόνιμης μετεγκατάστασης του παιδιού σε άλλη πόλη ή χώρα.

Αν δεν συνέτρεχε κάτι από τα παραπάνω και εν τούτοις το δικαστήριο έδινε αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονιό τότε ο δικαστής θα υπερέβαινε τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και θα ερμήνευε ή και θα εφάρμοζε εσφαλμένα το άρθρο 1514 του Α.Κ. Το "βέλτιστο συμφέρον του τέκνου", που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια ανεξάρτητα και υπεύθυνη προσωπικότητα είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της γονικής μέριμνας, στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων του τέκνου και προσφυγής τους στο δικαστήριο.

Γνώμονας του δικαστηρίου για τη σχετική απόφαση επιμέλειας  θα πρέπει να είναι μόνο το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου παιδιού, όπως τούτο κρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης. 

Τι εννοείται με το όρο βέλτιστο συμφέρον τέκνου?

19.1.24

Τι ισχύει στα διασυνοριακά διαζύγια?

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι.  

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. 

🔔 Να σας υπενθυμίσω όπως πάντα, να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.

Σε Διασυνοριακές υποθέσεις διαζυγίων αναζητούμε το Διεθνές εφαρμοστέο Οικογενειακό Δίκαιο δηλ. το δίκαιο που ρυθμίζει τα διαζύγια με στοιχεία αλλοδαπότητας και τη διεθνή δικαιοδοσία του δικάζοντος δικαστηρίου.

"Σημειωτέον ότι ο Νέος Κανονισμός ΕΕ 2019/1111 του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2019, για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας, κατά τη διάταξη του άρθρου 105 παρ. 2 αυτού, εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2022. Για τις πριν από την 01η.8.2022 αγωγές εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο Κανονισμός 2201/2003. "

 Παρακολουθήστε το σχετικό ενημερωτικό βίντεο:

15.1.24

🔥 Υπάρχει "φάρμακο" για την γονική αποξένωση?

 🔥 ΜΟΝΑΔΙΚΟ YOUTUBE ΒΙΝΤΕΟ  - Υπάρχει "φάρμακο" για την γονική αποξένωση? (Highlights).  

Τετάρτη 17/1 και ώρα 7.30 μμ. Μην το χάσετε!  

Link μετάδοσης    https://youtube.com/live/hGdYPamq8XI 


➤ Δημόσια συζήτηση και προτάσεις για την αντιμετώπιση της γονικής αποξένωσης,
ενόψει του σχεδίου νόμου για τροποποίηση νόμου ενδοοικογενειακής βίας.

✔️ Συμμετέχοντες:
▪️ Γιώργος Γιαγκουδάκης, Νομικός σύμβουλος - Δικηγόρος οικογενειακού δικαίου
▪️ Κυριακή Μερτζιάνη, Σύμβουλος ψυχικής Υγείας (Κέντρο Ψυχοθεραπείας - Συμβουλευτική)
▪️ Κέλλυ Μονοκανδύλου, |Δημήτρης, | αποξενωμένος γονέας
▪️ Πάνος Δρίτσας, ενεργός γονιός ανηλίκου
▪️ Θόδωρος Μπαρτζούμας, ενεργός γονιός ανηλίκου

Γιώργος Ταχτσίδης, ενεργός γονιός ανηλίκου (βίντεο)
Αποξενωμένη μητέρα (ανώνυμα) (βίντεο)

5.1.24

⚡ Τι πρέπει να γνωρίζεις για την γονική αποξένωση με απλά λόγια

Η γονική αποξένωση είναι μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης που συμβαίνει όταν ένας γονέας, γνωστός ως αποξενωτής γονέας, χρησιμοποιεί μια σειρά από συμπεριφορές για να απομακρύνει το παιδί του από τον άλλο γονέα, γνωστό ως στoχοποιημένος γονέας -αποξενωμενος γονέας.

1. Συμπεριφορές γονικής αποξενωσης

Οι αποξενωτές γονείς χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να χειραγωγήσουν τα παιδιά τους. Μπορεί να:

* Κάνουν αρνητικά σχόλια για τον άλλο γονέα, παρουσία του παιδιού.

* Απαγορεύουν στο παιδί να επικοινωνεί με τον άλλο γονέα.

* Δίνουν στο παιδί ψεύτικες πληροφορίες για τον άλλο γονέα.

* Απειλούν το παιδί ότι θα το εγκαταλείψουν αν επικοινωνεί με τον άλλο γονέα.

*Διαδίδουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες για τον στόχο γονέα.

* Κάνουν κριτική και δυσφήμηση του στόχου γονέα

* Απορρίπτουν τον στόχο γονέα

* Ελέγχουν τις επαφές του παιδιού με τον στόχο γονέα.

Ένα συναρπαστικό στοιχείο της γονικής αποξένωσης είναι ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν ο αποξενωτής γονέας δεν έχει καμία πραγματική βάση για τις κατηγορίες του. (Ψευδείς κατηγορίες). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αποξενωτές γονείς μπορεί να δημιουργήσουν εντελώς ψευδείς βαριές κατηγορίες για τον άλλο γονέα, προκειμένου να πείσουν το παιδί να τον απορρίψει.

2. Καταστροφικές συνέπειες για το παιδί.

Η γονική αποξένωση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το παιδί. Μπορεί να οδηγήσει σε:

* Απώλεια της σχέσης με τον στόχο γονέα.

*Συναισθηματική διαταραχή και αστάθεια.

*Δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση του παιδιού.

*Προβλήματα συμπεριφοράς. Δυσκολίες στις σχέσεις, τόσο με τους γονείς τους όσο και με άλλους ανθρώπους.

*Υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.

*Άγχος,

*Κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

* Παιδική κακοποίηση

* Εγκατάλειψη του σχολείου

* Χρήση ουσιών

Η γονική αποξένωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, παραμένει μια μορφή κακοποίησης που συχνά μένει αόρατη.

3. Πώς γίνεται αντιληπτή η γονική αποξένωση;

Η γονική αποξένωση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει υποστεί γονική αποξένωση. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν τα εξής:

*Το παιδί αρνείται να δει τον στόχο γονέα.

*Το παιδί μιλάει άσχημα για τον στόχο.

*Το παιδί παρουσιάζει συναισθηματικές διαταραχές, όπως θλίψη, θυμό ή άγχος.

*Το παιδί παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, παραβατικότητα ή απομόνωση.

*Το παιδί σας κάνει αρνητικά σχόλια για τον έναν γονέα.

* Το παιδί σας δείχνει συναισθηματική αστάθεια.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στο παιδί σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και από ένα νομικό σύμβουλο οικογενειακού δικαίου.

4. Πώς αντιμετωπίζεται η γονική αποξένωση;

Η αντιμετώπιση της γονικής αποξένωσης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί την συνεργασία του αποξενωτή γονέα, του στόχου και του παιδιού. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

*Θεραπεία για τον αποξενωτή γονέα για να τον βοηθήσει να αλλάξει τις συμπεριφορές του.

*Θεραπεία για το παιδί για να το βοηθήσει να επεξεργαστεί τις εμπειρίες του.

*Διαμεσολάβηση για να βοηθήσει τους γονείς να βελτιώσουν την επικοινωνία τους.

Ένα άλλο συναρπαστικό στοιχείο είναι ότι η γονική αποξένωση μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ακόμη και όταν οι επαγγελματίες καταφέρνουν να βοηθήσουν το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι είναι θύμα χειραγώγησης, μπορεί να είναι δύσκολο να το πείσουν να επανασυνδεθεί με τον άλλο γονέα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν νομικά μέτρα και να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις για να διασφαλιστεί ότι το παιδί θα έχει επαρκείς επαφές με τον στόχο γονέα.

* ΑΝ κάνεις αναζήτηση με λέξη κλειδί ή επιλέξεις κάποιο θέμα για έρευνα από το αναδιπλούμενο λευκό πεδίο "Επέλεξε Νομικό Θέμα..." (στο άνω μέρος της σελίδας) και έχει πάνω από 20 αποτελέσματα (φαίνεται στον αριθμό δίπλα σε κάθε θέμα) ΤΟΤΕ μετά την πρώτη αναζήτηση => ψάξε με το παραπάνω link "Παλαιότερες αναρτήσεις" για να βρείς και τα τα άλλα σχετικά διαθέσιμα αποτελέσματα.



☺ Ευτράπελες και απίθανες πραγματικές ιστορίες από το δικαστικό & αστυνομικό ρεπορτάζ εφημερίδων παρελθόντων ετών.

Πληροφορίες - Information

Η Φωτό Μου
Καβάλα, Kavala, Greece, Greece
Giagkoudakis Law Office - Greek Law office located in Kavala since 1990, offering quality legal assistance in all fields of law, mainly in divorce/family law, criminal and civil law. . Tel. +30 2510834031, +306945227120 giagkoud@yahoo.com dikigoros-diazygion.gr giagkoudakis-dikigoros.gr

"Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε άμεσα, πιστά και με συνέπεια".
Δικηγορικό Γραφείο Γιώργος Γιαγκουδάκης, Καβάλα (Βενιζέλου 34).

Διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων από το 1990 κυρίως οικογενειακές (διαζύγια) αστικές, ποινικές υποθέσεις. 24ωρη Online Υποστήριξη giagkoud@yahoo.com Site- Βιογραφικό - gglaw.Για πληροφορίες για τις υπηρεσίες μας ή κλείσιμο ραντεβού καλέστε στο 2510834031 ή 6945227120

> ΑΠΟ MOBILE ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
> ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΣΕ MOBILE ΠΡΟΒΟΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οποιεσδήποτε ενημερωτικές πληροφορίες που παρέχονται, δεν αποτελούν νομικές συμβουλές ή νομικές υποδείξεις, ούτε προσιδιάζουν στην σχέση μεταξύ Δικηγόρου και πελάτη ή υποκρύπτουν τέτοια σχέση και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη σε καμιά περίπτωση και δεν εγγυόμαστε για το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων τρίτων που συνδέονται με δεσμούς (links) από το δικτυακό μας τόπο ή που παρέχουν πρόσβαση στον δικτυακό τόπο μας με link και για οποιαδήποτε άλλη ζημία οποιαδήποτε φύσης που μπορεί τυχόν να προξενηθεί (π.χ. παροχή υπηρεσιών, πώληση προϊόντων).



Όροι Χρήσης Βlog - Αποποίηση ευθύνης
Πολιτική Προστασίας Προσωπικών δεδομένων.




ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

Βενιζέλου 34 - 65403 Καβάλα
τηλ. 2510834031, κιν. 6945227120
giagkoud@yahoo.com | https://dikigoros-diazygion.gr

Copyright © 2013-2019
George Giagkoudakis - All rights Reserved
Simple πρότυπο. Powered by Blogger.
stemap1 | stemap2


* Σχετικά: δικηγόρος διαζυγίων, οι καλυτεροι δικηγοροι διαζυγιων στο κεντρο καβαλας. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ειδικος διαζυγιων, οικογενειακων διαφορών Γ.Γιαγκουδάκης και οικογενειακος σύμβουλος γαμου και διαζυγιου. Δικηγορικό Γραφείο Καβάλας. Αναλαμβάνουμε υποθέσεις στη Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη και σε όλη την Ελλάδα. Γνωστος δικηγορος καβαλας. Eξειδικευμένος δικηγόρος διαζυγίων και οικογενειακού δικαίου παρέχει αποτελεσματικά νομικές υπηρεσίες από το 1990 έως σήμερα. Στο γραφείο μας θα σας συμβουλεύσει έμπειρος δικηγόρος διαζυγίων. Ειδικότερα ο δικηγορος αναλαμβάνει υποθέσεις με συναινετικό διαζύγιο και διαζύγιο με αντιδικία.
καλοι δικηγοροι διαζυγιων, οικογενειακου δικαιου και δικηγορικα γραφεια οικογενειακου δικαιου στο κεντρο Καβαλας. Ειδικευμένοι δικηγόροι, experts, specialists,consultants, best lawyers φροντίζουν άμεσα για το καλυτερο αποτελεσμα. Βρες divorce lawyer, δικηγορους, ειδικό δικηγορο, δικηγοροσ, δικηγορικα γραφεια, dikhgoros για χωρισμο, προβληματα συζυγικα, μεταξυ συζυγων, με τον συζυγο, προβληματα μεσα στο γαμο. Παράσταση στα δικαστηρια και δικη στη Καβαλα και σε όλη την Ελλάδα. Επαγγελματισμός. Άσκηση μαχιμης δικηγορίας με γνώση, συνέπεια, σοβαρότητα και ανθρώπινο, ειλικρινές ενδιαφέρον.
έγκριτος μάχιμος και γνωστός δικηγορος για διαζυγια. Αξιόπιστο Δικηγορικο γραφειο και δικηγόροι στη καβάλα. Δικηγόρος υπεράσπισης. Εδω είναι δικηγοροι ειδικευμενοι στα διαζυγια και ποινικό δίκαιο. θελω δικηγορο. Για δικηγορικα γραφεια στη καβαλα. Τα παντα για Δικηγόρος τροχαίων ατυχημάτων, ποινικολόγος, καβαλιώτης δικηγόρος, για ακίνητα, ηλεκτρονικό εγκλημα, οικογενειακού δικαίου, για τροχαία, για αυτοκίνητα. δικηγορος ονλινε, δικηγοροι διαζυγίων. εγκαταλειψη συζυγικης στεγης, οικογενειακής στέγης ή εγκαταλειψη συζυγικης εστιασ. Θέματα για συναινετικο διαζυγιο με το νεο νομο, διαζυγιο νεοσ νομοσ. ποινικο δικαιο. Βρες δικηγοροσ καβαλα και δικηγορικα γραφεια καβαλας. Πρωτοδικειο Καβαλας, δικαστηρια, εισαγγελια καβαλας, τηλέφωνα. βενιζέλου 34. kavala Bar Association lawyers. δικηγοροι καβαλας για δικαστικες υποθέσεις διαζυγίων. δικηγοροι καβαλα στο κέντρο. Πολιτικος γαμος και Θρησκευτικος γαμος με παππασ σε εκκλησια. δικαστηρια κορονοϊόσ δικηγορος καβαλα, Θάσο, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη. Ειδικος δικηγορος, δικηγορικο γραφειο Καβαλας και δικηγοροι στη Καβάλα. δικηγόρος διαζυγίου κοντα μου σε μικρη απόσταση. lawyer in kavala. νεα, ωραριο, ραντεβου, εργατολογοι,δικηγοροι στην καβαλα, Κρηνιδες, Ζυγος, Κρυονερι. δικηγορικά γραφεία καβάλας. δικηγοροι για ακινητα,δικηγοροι ακινητων,δικηγοροι για συνταξεισ,διασημοι δικηγοροι,δικηγοροι για στρατιωτικα θεματα,δικηγοροι αστικου δικαιου,δικηγοροι παρ αρειω παγω. δικηγοροι ειδικοι στα διαζυγια. οικογενειακος νομικος συμβουλος γάμου, διαζυγιων, σχεσεων, online - live με τις καλύτερες εφαρμογές (skype, viber, messenge κλπ). Leading Divorce Lawyers in Greece. Κορυφαίοι δικηγοροι διαζυγιων στην Ελλάδα. δικηγορικό γραφείο καβάλασ γιαγκουδάκησ δικηγοροσ, δευτερη γνωμη δικηγορου. Δικηγόρος με μεγάλη εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση σε θέματα διαζυγίου, top divorce lawyers near me,top divorce lawyer, Δέχομαι πολλά τηλέφωνα για διαζύγια, πολύκροτα διαζύγια, περίπλοκη υπόθεση. Θρησκευτικος γαμος με παππασ σε εκκλησια. Αγαπητος χαρισματικος, μαχιμος και εγκριτος δικηγορος Γιαγκουδάκης. νομικος γνωστος δικηγορος, πασιγνωστος δικηγορος, Έγκριτος νομικός, ιδιαίτερα αγαπητός για το ήθος και την καλοσύνη του. Πολύ αξιόλογος και έγκριτος δικηγόρος, γνωστό δικηγορικό γραφείο Γιαγκουδάκη. Ο γνωστός Καβαλιώτης δικηγόρος Γιαγκουδάκης γράφει και ενημερώνει για τα διαζυγια και το οικογενειακο δικαιο. ποτε χανει την επιμελεια η μητερα. ποτε δινεται η επιμελεια παιδιου στον πατερα.δικηγορικά γραφεία καβαλα.οικογενειακο δικαιο δικηγοροι. οι καλυτεροι δικηγοροι για τροχαια,δικηγοροσ για τροχαια ατυχηματα,δικηγοροσ οικογενειακου δικαιου,δικηγόροι διαζυγίων,δικηγοροι ηλεκτρονικου εγκληματοσ,δικηγοροι για διαζυγια,οικογενειακο δικαιο δικηγοροι, δικηγόροι,οι καλυτεροι δικηγοροι για, δικηγοροι για κληρονομικα, γιαγκουδακης δικηγορος καβαλα, εργατολογος συμβουλες