Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλωσήλθατε στο blog μου.
Σήμερα θα μιλήσουμε για το κατά πόσο επιτρέπεται ο γονιός με τον οποίο διαμένει το τέκνο να μεταβάλλει τον τόπο διαμονής αυτού. Ειδικότερα θα σας ενημερώσουμε για το τι ισχύει τώρα και τι θα ισχύει από τις 16/9/2021 για το σημαντικό αυτό θέμα.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για όλα τα νέα βίντεό μου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς καμιά καθυστέρηση στο θέμα μας που απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς.
Σύμφωνα με το άρθρο 1519 Α.Κ. όπως ισχύει από 31/7/2020 με τον Ν 4714/2020 (ΦΕΚ Α 148/31.7.2020) ο γονιός με τον οποίο διαμένει το τέκνο δεν επιτρέπεται να μεταβάλει τον τόπο διαμονής του τέκνου του αν αυτή η μεταβολή επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο χωρίς προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.
Η διάταξη αυτή εβαλε στοπ σε πολλούς γονείς και ιδίως μητέρες που ήθελαν να μεταβάλουν τον τόπο διαμονής του τέκνου τους επιδρώντας ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονιού σε περίπτωση, που δεν υπήρχε προηγούμενη συναίνεση ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση.
Το ουσιωδώς προφανώς αφορά την σημαντική μετακίνηση (π.χ. σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα), η οποία μπορεί να επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα.