Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω έγκυρα σε θέματα οικογενειακού δικαίου.
Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου για να ενημερώνεστε αμέσως με τα νέα μοναδικά ενημερωτικά βίντεό μου.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ διαχρονικό και επίκαιρο θέμα και συγκεκριμένα το αν μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους δικηγόρους οικογενειακού δικαίου στην επίλυση οικογενειακών υποθέσεων?
Για το ζήτημα αυτό υποβάλλαμε σχετικά ερωτήματα σε πολυσυζητημένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις, όπως άνθρωπο προς άνθρωπο. Οι απαντήσεις της εφαρμογής έχουν πολύ ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τα πρόσωπα που έχουν οικογενειακές διαφορές προς επίλυση αλλά και για τους δικηγόρους οικογενειακού δικαίου.
Συγκεκριμένα η γνωστή εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης απάντησε στις (5) σχετικές ερωτήσεις μας, που της υποβλήθηκαν και από τις απαντήσεις της προέκυψαν τα αμέσως παρακάτω:
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει σημειώσει σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια και έχει εφαρμοστεί σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της νομικής επιστήμης. Τα εργαλεία που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να εντοπίσουν μοτίβα και να προσφέρουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους δικηγόρους στο έργο τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στη νομική επιστήμη και θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για να βοηθήσει με την επεξεργασία εγγράφων, τη νομική έρευνα και ακόμη και ορισμένες πτυχές της ανάλυσης υποθέσεων.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η καταλληλότερη για εργασίες που περιλαμβάνουν την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων και την πραγματοποίηση προβλέψεων με βάση στατιστικά μοντέλα, τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα σε ορισμένες νομικές ρυθμίσεις, όπως η αναθεώρηση συμβολαίων και η ηλεκτρονική έρευνα.
Στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι σε θέση να βοηθά τους δικηγόρους στην ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων, στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων και στη διατύπωση συστάσεων σε υποθέσεις οικογενειακών διαφορών.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους δικηγόρους με διάφορους τρόπους, όπως ο εξορθολογισμός της νομικής έρευνας, η σύνταξη εγγράφων και ακόμη και η πρόβλεψη νομικών αποτελεσμάτων με βάση προηγούμενες υποθέσεις.
Από την άλλη πλευρά όμως οι οικογενειακές διαμάχες συχνά περιλαμβάνουν περίπλοκες συναισθηματικές και προσωπικές διαφορές, όπως η επιμέλεια και η επίσκεψη/επικοινωνία του παιδιού, η υποστήριξη συζύγων και ο διαχωρισμός περιουσίας, που απαιτούν μια λεπτή κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των ανθρώπινων σχέσεων.