Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλωσήλθατε και πάλι στο blog μου.
Στο προηγούμενο βίντεο μιλήσαμε για την γονεϊκή αποξένωση. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, που απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς ανηλίκων παιδιών και αφορά τις υποχρεώσεις των γονιών για επικοινωνία και για την άρνηση του ανηλίκου παιδιού να επικοινωνήσει με τον δικαιούχο επικοινωνίας γονέα του, πατέρα ή μητέρα.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας.
Κατ΄αρχήν να πούμε δύο λόγια για τις υποχρεώσεις των γονιών αναφορικά με την επικοινωνία. Στα πλαίσια της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας και οι δύο γονείς έχουν την υποχρέωση να έχουν αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επικοινωνία απρόσκοπτα και προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Ο κάθε γονέας έχει την υποχρέωση αποτροπής διάρρηξης των σχέσεων του παιδιού με τον άλλο γονέα (άρθρο 1511 Α.Κ.).
Ο γονιός που έχει την επιμέλεια ή με τον οποίο διαμένει το τέκνο θα πρέπει να απέχει από κάθε ενέργεια, που άμεσα ή έμμεσα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή ματαίωση της επικοινωνίας. Αντίθετα θα πρέπει να διευκολύνει την επικοινωνία για χάρη του συμφέροντος του παιδιού. Βάσει του άρθρου 1520 Α.Κ. μεταξύ άλλων ορίζεται ότι: "Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση". Επίσης ο γονέας αυτός έχει πρόσθετα καθήκοντα και αυξημένη ευθύνη για τη μη αποκοπή των σχέσεων του παιδιού με τον δικαιούχο επικοινωνίας γονέα και θα πρέπει να λειτουργεί εμπράκτως προς την κατεύθυνση διατήρησης των σχέσεων αυτών.
Από την άλλη πλευρά ο γονέας που ασκεί το δικαίωμα της επικοινωνίας που ταυτόχρονα είναι και υποχρέωσή του, θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα όρια της επικοινωνίας με επεμβάσεις στο δικαίωμα ανατροφής/επιμέλειας που έχει ο ασκών την επιμέλεια γονέας. Οποιαδήποτε παράβαση των υποχρεώσεων αυτών από τους δύο γονείς ενδεχομένως να θεωρηθούν απο το δικαστήριο ως καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων αυτών και να συνεπάγεται τις συνέπειες της κακής άσκηση γονικής μέριμνας (άρθρο 1532 Α.Κ.).
Τι γίνεται άραγε όταν το παιδί αρνείται την επικοινωνία με τον γονέα του και ποιά η θέση της νομολογίας?