Καλησπέρα σας. Ένα άλλο χρήσιμο και ενδιαφέρον θέμα για τους συζύγους και την οικογένεια. Πως πρέπει να λύνουν τα θέματα στο γάμο και τι να κάνουν αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν?
Καταρχήν να πούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1387 Αστικού Κώδικα οι σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να συναποφασίζουν για κάθε θέμα του συζυγικού τους βίου και μόνο όταν ο ένας σύζυγος έχει φυσική ή νομική αδυναμία αποφασίζει ο άλλος μόνος του. Η ρύθμιση αυτή του κοινού συζυγικού βίου θα πρέπει να μην εμποδίζει την επαγγελματική και την υπόλοιπη δραστηριότητα του καθενός από αυτούς και να μην παραβιάζει τη σφαίρα της προσωπικότητάς του. Η διάταξη αυτή είναι αναγκαστικού δικαίου και ήρθε να αντικαταστήσει το παλιό ανδροκρατικό αρχηγικό σύστημα με το συντροφικό σύστημα, δηλαδή την απόφαση του άντρα με την απόφαση και των δύο συζύγων στα συζυγικά θέματα με βάση την αρχή της ισονομίας και το πνεύμα της συντροφικότητας.
Κατά την αρχή της συναπόφασης αποτελεί δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση καθενός συζύγου να συμμετέχει στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων περί των συζυγικών θεμάτων. Η συζυγική ζωή, σύμφωνα με τη διάταξη και το πνεύμα του νομοθέτη, περιλαμβάνει μία ευρύτερη ερμηνεία που σημαίνει, δηλαδή κάθε πρόβλημα το οποίο έχει σχέση με την εν γένει οικογενειακή ζωή και καταλαμβάνει κάθε πρόβλημα της οικογένειας, που σύζυγοι έχουν και καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν από κοινού. Ο νομοθέτης θέλει και τους δύο συζύγους ισότιμους.
Το άρθρο 1386 Αστικού Κώδικα το οποίο επίσης είναι αναγκαστικού δικαίου ορίζει ότι ο γάμος παράγει και για τους δύο συζύγους μία αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση, εφόσον η σχετική αξίωση δεν αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος. Υποχρέωση για συμβίωση περιλαμβάνει την αμοιβαία υποχρέωση συνοίκησης, αμοιβαίας βοήθειας, περιθάλψεως, εκτελέσεως των συζυγικών καθηκόντων, αμοιβαίας πίστης και οτιδήποτε άλλο απορρέει από τον γάμο ως συντροφικού θεσμού καθώς και το δικαίωμα συναπόφασης για συζυγικά/οικογενειακά θέματα. Οι σύζυγοι βέβαια δεν είναι αρμόδιοι για συναπόφαση για προβλήματα συζυγικής/ οικογενειακής ζωής τα οποία ο νόμος ρυθμίζει απευθείας με διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, που ούτως ή άλλως δεσμεύουν τους συζύγους και κατά συνέπεια δεν μπορεί ο ένας ή ο άλλος σύζυγος ή από κοινού να προσπαθήσουν να τους τροποποιήσουν με απόφασή τους. Αυτά τα θέματα που ρυθμίζει έτσι υποχρεωτικά ο νόμος κείνται εκτός του πεδίου λήψεως συναπόφασής τους.