Καλησπέρα φίλες και φίλοι και σήμερα πάλι μαζί σας με ένα πολύ χρήσιμο ενημερωτικό θέμα. Θα μιλήσουμε για τα 7 καίρια σημεία που οπωσδήποτε θα πρέπει να γνωρίζουν οι χωρισμένοι που έχουν αξιώσεις περιουσιακές από το γάμο.
Εάν είσαι χωρισμένος ή χωρισμένη σύζυγος και σε απασχολεί αυτό το σημαντικό ζήτημα αυτό το βίντεο είναι για σένα.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με τα χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου που ανεβάζω στο κανάλι μου στο youtube.
🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μου και κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας, χωρίς καθυστέρηση. Είναι γεγονός ότι οι περιουσιακές διαφορές χωρισμένων συζύγων είναι συχνές σε πολλές χώρες και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να τερματίσει το γάμο του, ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η κατανομή των συζυγικών περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν μέσα στο γάμο. Αυτή μπορεί να είναι μια περίπλοκη και συναισθηματικά φορτισμένη διαδικασία, αλλά υπάρχουν τρόποι επίλυσης διαφορών και διασφάλισης δίκαιης κατανομής των περιουσιακών στοιχείων, εφόσον υπάρχει συμβιβαστική πρόθεση των συζύγων.
ΤΑ 7 ΚΑΙΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
1. Στην Ελλάδα, οι περιουσιακές διαφορές/αποκτημάτων γάμου συζύγων αποτελούν συχνό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του γάμου. Η αξίωση συμμετοχής κάθε συζύγου στα αποκτήματα του γάμου είναι ένα ζήτημα που συνήθως αφορά τους συζύγους, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν σοβαρά τη σχέση τους.
Ο Έλληνας νομοθέτης διατήρησε το σύστημα της περιουσιακής αυτοτέλειας των συζύγων, περαιτέρω όμως παρενέβη στο σύστημα αυτό για να αρθεί κάθε αδικία με το άρθρο 1400 ΑΚ. Το άρθρο αυτό ορίζει ότι ο σύζυγος που με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλε στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου δικαιούται να ζητήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης που προέρχεται από την δική του συμβολή σε περίπτωση τριετούς διάστασης ή λύσης ή ακύρωσης του γάμου. Τεκμαίρεται ότι αυτή η συμβολή ανέρχεται στο 1/3 της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη συμβολή. Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες. Βάσει του άρθρου 1401 Α.Κ. η παραπάνω αξίωση παραγράφεται δύο χρόνια μετά την λύση ή ακύρωση του γάμου.
2. Είναι σημαντικό τα εμπλεκόμενα μέρη να επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά μεταξύ τους σχετικά με τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές τους για το θέμα αυτό. Μπορεί να είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων ή συνεργασίας σε κάθε περίπτωση με τη συνδρομή ειδικού δικηγόρου.