Αλήθεια πραγματικά γνωρίζετε με το νέο δίκαιο - μετά το νόμο 4800/21 - τι ισχύει για την επιμέλεια των τέκνων σε περίπτωση χωρισμού?
Καλησπέρα φίλες και φίλοι και σήμερα πάλι μαζί σας με ένα πολύ χρήσιμο ενημερωτικό θέμα. Αν είσαι χωρισμένος πατέρας ή χωρισμένη μητέρα το βίντεο αυτό είναι για σένα και θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με τα χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου που ανεβάζω στο κανάλι μου στο youtube.
🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μου και κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας και ας απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση που απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς.
Με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 1513 ΑΚ, εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο, επιχειρεί τις πράξεις που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 1516, δηλ. επιχειρεί τις συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου ή τις πράξεις για την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του ή τις πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα.
⚠️ Η συνέχιση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας/επιμέλειας μπορεί να αποκλειστεί μόνο:
α) με συμφωνία των γονέων ή β) με απόφαση του Δικαστηρίου στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο κάθε γονέας εφόσον όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1514 παρ. 2 ΑΚ (περίπτωση αδυναμίας κοινής άσκησης της γον. μέριμνας) και όχι σε κάθε περίπτωση.
✔ Με την έννοια αυτή, η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σύμφωνα με το νέο δίκαιο είναι υποχρεωτική, αφού ισχύει εκ του νόμου και ανεξάρτητα από το εάν τη θέλουν οι γονείς.
Οι δύο γονείς επομένως, θεωρούνται από το νόμο κατάλληλοι για συνεχίσουν να ασκούν εξ ίσου και από κοινού τη γονική του μέριμνα των παιδιών τους και μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης τους μέχρι να συντρέξει μία από τις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις.
Το δικαστήριο θα κληθεί σε περίπτωση ασυμφωνίας των γονέων να αποφασίσει αν το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου επιβάλει αυτό να συμβιώνει τόσο με τη μητέρα του όσο και με τον πατέρα του και σε θετική περίπτωση θα αναθέσει την άσκηση της επιμέλειας αυτού από κοινού στη μητέρα και στον πατέρα του. Δηλαδή μπορεί να διατάξει χρονική (ή εναλλασσόμενη) κατανομή αυτής ανάμεσα στους δύο γονείς, ενώ και η γονική μέριμνα θα ανήκει από κοινού στους δυο τους, οι οποίοι θα οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλή ανάπτυξη και το καλό του τέκνου τους από κοινού.
👉 Διάκριση πρέπει να γίνεται μεταξύ της χρονικής κατανομής της άσκησης της επιμέλειας μεταξύ των γονέων και της εναλλασσόμενης διαμονής (κατοικίας) του τέκνου. Η πρώτη συνιστά μορφή κατανομής της άσκησης της γονικής μέριμνας κατά την οποία οι γονείς ασκούν εναλλάξ τη γονική μέριμνα με περιοδικότητα και συνεπάγεται ότι το παιδί έχει εναλλασσόμενη κατοικία στον τόπο της κατοικίας του γονέα του, ο οποίος στο πλαίσιο αυτό ασκεί μόνος του κάθε φορά τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού για όλα τα θέματα, με εξαίρεση εκείνα που αφορούν στον πυρήνα, κατ' άρθρο 1519 παρ. 1 ΑΚ.
Η δεύτερη δηλ. η εναλλασσόμενη διαμονή μπορεί να διαταχθεί από το Δικαστήριο αυτοτελώς, χωρίς την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, οπότε οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού (συνεπιμέλεια) σύμφωνα με τον κανόνα της 1513 εδ α' ΑΚ, με εξαίρεση μόνο εκείνες τις πράξεις επιμέλειας κατ' άρθρο 1513 εδ. β' ΑΚ, που μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας με τον οποίο διαμένει εκ περιτροπής το παιδί.
Συνεπώς, το παιδί μπορεί να διαμένει με τον έναν γονέα και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού, με εξαίρεση τις πράξεις της επιμέλειας του άρθρου 1513 εδ. β'. Επίσης το παιδί μπορεί να διαμένει εναλλακτικά και με τους δύο γονείς και η επιμέλεια να ασκείται από κοινού ή ακόμα και από τον έναν γονέα.
Το Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ως τόπο διαμονής του παιδιού εναλλασσόμενα τον τόπο κατοικίας καθενός από τους γονείς του (εναλλασσόμενη κατοικία), εφόσον με τον τρόπο αυτό προάγεται το συμφέρον του συγκεκριμένου τέκνου.
⚙️ Εν κατακλείδι το ζητούμενο είναι σήμερα να εκδίδονται ολοένα περισσότερες δικαστικές αποφάσεις με συνεπιμέλεια ή χρονική κατανομή της επιμέλειας, γιατί έτσι κατά κανόνα προάγεται το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου με την ουσιαστική συμμετοχή των γονιών στην ανατροφή του και κυρίως για την αποτροπή της μάστιγας της γονικής αποξένωσης, που έχει λάβει τελευταία μεγάλες διαστάσεις.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος. Αν σας άρεσε αυτό το βίντεο και θέλετε να παρακολουθήσετε και άλλα ενημερωτικά βίντεο για οικογενειακά θέματα εγγραφείτε στο κανάλι μου και κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις.
Ευχαριστώ που με παρακολουθήσατε. Τα λέμε και πάλι σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά. Γειά σας.
Δείτε και το παρακάτω σχετικό άρθρο:
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2022/07/kritiria-synepimeleias.html
-------- . --------
🙏 Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
👨⚕️ Έχετε την δυνατότητα να υποβάλλεται παρακάτω το σχόλιό σας. Όλα τα σχόλια δημοσιεύονται ΜΟΝΟ μετά από έγκρισή, που γίνεται κάτω από την απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια, αναλόγως του περιεχομένου τους. ⚠️ ΑΣΧΕΤΑ ή Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια ή με προσωπικές αναφορές και ιδίως με ονόματα δεν θα δημοσιεύονται. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τα σχόλιά σας!
Σχετικές αναζητήσεις: επιμέλεια των τέκνων μετά το χωρισμό των γονέων, Γονική μέριμνα μετά τον χωρισμό των γονέων, συνεπιμέλεια,χρονική κατανομή επιμελειας, εναλλασσόμενη κατοικία,εναλλασσόμενη διαμονή, Γονική μέριμνα,δικαιώματα επιμέλειας,επιμέλεια των παιδιών,Επιμέλεια Τέκνου μετά το διαζύγιο, ανάθεση της επιμέλειας των τέκνων και στους δύο γονείς,ανάθεση επιμέλειας τέκνου μετά τον χωρισμό των γονέων,ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ PARENTING PLAN,σχέδιο ανατροφής, synepimelia,συνεπιμελεια,αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας των τέκνων μετά το χωρισμό,επιμελεια παιδιου νεος νομος,Γονικη μεριμνα και επιμελεια