Κατά το άρθρο 299 παρ. 1 του Π.Κ, όπως ισχύει μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής με το άρθρο 33 παρ 1 του Ν. 2172/1933, όποιος με πρόθεση σκότωσε άλλον τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Κατά την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής επιβάλλεται κάθειρξη (κάθειρξη 5 - 15 ετών) και ο δράστης της πράξης αυτής αντιμετωπίζεται έτσι επιεικέστερα.
«Άρθρο 299
Ανθρωποκτονία με δόλο
1. Όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.
2. Αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής, επιβάλλεται κάθειρξη.»
*** Η παρ.1 τροποποιήθηκε και το άρθρο 299 διαμορφώθηκε
ως άνω με το άρθρο 63 Ν.4855/2021, ΦΕΚ Α` 215/12.11.2021.
Κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής υπάρχει όταν ο δράστης αποφάσισε ΚΑΙ εκτέλεσε την πράξη του αυτή υπό το κράτος ψυχικής υπερδιέγερσης που προκλήθηκε από την αιφνίδια υπερένταση κάποιου συναισθήματος ή πάθους (οργής, θλίψης, ζήλιας κ.λ.π.) που έφθασε μέχρι του σημείου του βρασμού, ώστε να αποκλείεται η σκέψη και ο δράστης να στερείται της δυνατότητας να σταθμίσει το αίτια που ωθούν στην πράξη ή συγκρατούν από αυτή, χωρίς μείωση της ικανότητας για καταλογισμό (χωρίς διατάραξη της συνείδησης- "αξιολογικό στοιχείο").
Η τέλεση της πράξης σε βρασμό ψυχικής ορμής συνιστά τον απρομελέτητο δόλο. Αν δεν συμπίπτουν χρονικά η απόφαση και η εκτέλεση της ανθρωποκτονίας λόγω μεσολάβησης ορισμένου χρονικού διαστήματος θα πρέπει κατά τη παραπάνω διάταξη ο βρασμός ψυχικής ορμής να υπάρχει κατά το χρόνο απόφασης και εκτέλεσης της ανθρωποκτονίας. Γίνεται δεκτό ότι συνήθως ο βρασμός ψυχικής ορμής έχει μικρή χρονική διάρκεια, χωρίς όμως να αποκλείεται να διαρκέσει για ώρες ή και μέρες. Όταν ο δράστης ενήργησε με ψυχραιμία και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, είτε κατά τη λήψη της απόφασης είτε κατά την εκτέλεσή της, αποκλείεται η ύπαρξη βρασμού ψυχικής ορμής (εφαρμογή 299 παρ.1 ΠΚ).
Μεγάλη σημασία έχει να αποδειχθεί η ύπαρξη βρασμού ψυχικής ορμής κατά την απόφαση κατά την εκτέλεση της ανθρωποκτονίας από πρόθεση καθώς και για το ενδιάμεσο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση και εκτέλεση καθώς και για το "απαράσκευο" της εκτέλεσης.
Ο βρασμός ψυχικής ορμής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως τέλεση της πράξης με απρομελέτητο δόλο και σε άλλα εγκλήματα (ελαφρότερα), ώστε να αναγνωρίζεται ως ελαφρυντική περίσταση μαζί με αυτές που ενδεικτικά προβλέπει ο νόμος με τη διάταξη της παρ.2 άρθ. 84 Π.Κ. από το δικαστή για επιβολή ποινής ελαττωμένης στο μέτρο που προβλέπει το άρθ. 83 ΠΚ.
- Κατάργηση της θανατικής ποινής προβλέπεται με το άρθρο 33 παρ 1 του Ν. 2172/1993 όπου ορίζεται ότι: "Η ποινή του θανάτου καταργείται. Οπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται για ορισμένη αξιόποινη πράξη αποκλειστικώς η ποινή του θανάτου, νοείται ότι απειλείται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Αν η ποινή του θανάτου προβλέπεται διαζευκτικώς με άλλη ποινή, νοείται ότι απειλείται μόνο η τελευταία."
Γιώργος Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας
giagkoud@yahoo.com
George Giagkoudakis Law Office