Άρθρο 386 Ποινικού Κώδικα - ΑΠΑΤΗ
1. Οποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και αν η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 72 για το κατάστημα εργασίας εφαρμόζονται και εδώ.
3. Επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών: α) αν ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ`επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των τριάντα χιλιάδων(30.000)ευρώ. ή β) αν το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000)ευρώ."
ΒΛ. Ν.1608/1950 για σχετικά αδικήματα στρεφόμενα κατά Δημοσίου - ΝΠΔΔ ,ύψος ποινών κλπ.
Επισημάνσεις: Κύριο συστατικό στοιχείο του εγκλήματος της απάτης είναι η εξαπάτηση, παραπλάνηση του παθόντος από τον δράστη για να επιτύχει ο δράστης παράνομο οικονομικό όφελος για τον ίδιο ή άλλον. Το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό είναι η περιουσία ως σύνολο. Είναι έγκλημα "ουσιαστικό" δηλ. η αντικειμενική του υπόσταση περιλαμβάνει και ορισμένο αποτέλεσμα (αποτέλεσμα της περιουσιακής βλάβης). Ο δράστης πρέπει να ενεργεί με δόλο.
Η απάτη επί δικαστηρίω αφορά την εξαπάτηση του πολιτικού δικαστή (δικαστή πολιτικής δίκης). Απαιτείται πέραν της προβολής ψευδοών ισχυρισμών ταυτόχρονα να υπάρχει επίκληση και προσαγωγή εν γνώσει "ψευδών αποδεικτικών μέσων" (πλαστά έγγραφα, ψευδομάρτυρες κ.λ.π). Απάτη επί ποινικού δικαστηρίου δεν διαπράττεται.
Νομολογιακά:
" Κατά το άρθρο 386 παρ. 1 περιπτ. α του Ποιν. Κώδικα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων. Από τις εν λόγω συνεπώς διατάξεις προκύπτει ότι για τη θεμελίωση του εγκλήματος της απάτης, απαιτούνται α) σκοπός του δράστη να περιποιήσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος, χωρίς να είναι αναγκαία και η πραγμάτωση του οφέλους αυτού, β) η εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή η αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων, από την οποίαν ως παράγωγος αιτία παραπλανήθηκε κάποιος και γ) βλάβη ξένης κατά το αστικό δίκαιο περιουσίας, η οποία τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο με τις παραπλανητικές ενέργειες και παραλήψεις του δράστη, χωρίς να απαιτείται ταυτότητα του παραπλανηθέντος και του ζημιωθέντος προσώπου. Συνεπώς υφίσταται απάτη και όταν ο απατώμενος είναι πρόσωπο διάφορο του βλαπτόμενου, αρκεί ο παραπλανηθείς να δύναται πράγματι και σύμφωνα με το νόμο να προβεί σε επιζήμια για τον βλαπτόμενο πράξη ή παράλειψη. Ετσι με την έννοια αυτήν η απάτη μπορεί να συντελεσθεί και δια παραπλανήσεως του δικαστή, που δικάζει σε πολιτική δίκη, οσάκις υποβάλλεται σ αυτόν ψευδής ισχυρισμός, υποστηριζόμενος με την εν γνώσει προσαγωγή και επίκληση πλαστών ή νοθευμένων εγγράφων, αλλά και γνησίων μεν, αναληθών όμως κατά περιεχόμενο (ΑΠ 578/1995 και 227/1992 Π. Χρ. ΜΓ 899 και MB 417)."
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΕΠΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩ
"H απάτη επί δικαστηρίου είναι τετελεσμένη όταν με τους ψευδείς ισχυρισμούς και την προσαγωγή καθώς και επίκληση των πλαστών ή ψευδών αποδεικτικών στοιχείων παραπλανάται το δικαστήριο και εκδίδει οριστική απόφαση υπέρ των απόψεων του δράστη με συνέπεια την βλάβη της περιουσίας του αντιδίκου του. 'Oταν το δικαστήριο δεν παραπλανήθηκε από τους ψευδείς ισχυρισμούς και τα ψευδή αποδεικτικά στοιχεία και απέρριψε αυτούς ή δεν εκδόθηκε οριστική απόφαση, τότε υφίσταται αξιόποινη απόπειρα του εν λόγω εγκλήματος. Συνακόλουθα η προσαγωγή και επίκληση των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση του εγκλήματος της απάτης επί δικαστηρίου ακόμη και με τη μορφή της απόπειρας αυτού, εφόσον μόνη η υποβολή αναληθούς ισχυρισμού δια της αγωγής ή των προτάσεων δεν συνιστά πράξη περιέχουσα αρχή εκτελέσεως, όρος απαραίτητος για να συγκροτηθεί η έννοια της απόπειρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 1 του Ποιν. Κώδικα (ΑΠ 1348/2000 ΑΠ 1023/1995, 960/1994 και 652/1992 Π. Χρ. ΜΣΤ 62, ΜΔ 931 και MB 647)" 728/2009 ΠΛΗΜΜ ΣΕΡΡΩΝ
Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός στη Καβάλα. | Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120, giagkoud@yahoo.com
Γιώργος Γιαγκουδάκης, Δικηγόρος Καβάλας
Διαζύγια - Ποινικά - Ιντερνετ
Γιά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δικηγορικό γραφείο μου
επισκεφθείτε το site μας
George Giagkoudakis Law Office
λέξεις κλειδιά: 386 Π.Κ., απατη ποινικος κωδικας, απατη, ποινικο αδικημα, απατη ορισμος, απάτη, παράνομο περιουσιακό όφελος, εξαπάτηση, απάτη επι δικαστηρίου, απάτη επί δικαστηρίω, Μάθε για την απάτη. Πότε διαπράττει κάποιος απάτη. Στοιχεία αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης απάτης.