Σήμερα θα απαντήσουμε στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς χωρισμένους γονείς και ιδίως πατέρες. Θα απαντήσουμε στο γιατί είναι προς το πραγματικό συμφέρον των παιδιών να μεγαλώνουν με το πατρικό πρότυπο. Θα δούμε τι λένε οι δικαστικές αποφάσεις για το πατρικό πρότυπο, γιατί είναι καλό να μεγαλώνουν τα παιδιά και με τους δύο γονείς και με το πατρικό πρότυπο, τί λένε οι ψυχολόγοι και τέλος η προσωπική μου γνώμη στο θέμα αυτό.
Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε την απάντηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.
Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας.
Στη νομολογία δικαστηρίων μας για θέματα επιμέλειας/επικοινωνίας τέκνων έχει γίνει αναφορά αφενός σε ελάχιστες δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν για το πατρικό πρότυπο την λειτουργία του καθώς και αφετέρου στην προσπάθεια μητέρων που αποξενώνουν τα παιδιά τους από το πατέρα ώστε να μεγαλώνουν με ισχνό ή χωρίς πατρικό πρότυπο. Η αναφορά αυτή διαπίστωσα προς λύπη μου ότι είχε να κάνει μόνο με την αναγκαιότητα της επικοινωνίας με τον πατέρα για την λειτουργία του πατρικού προτύπου και όχι με την συνεπιμέλεια όπως θα έπρεπε.
Από μια μικρή επισκόπηση νομολογίας αναφορικά με το πατρικό πρότυπο ενδεικτικά βρήκα ότι :
Σε μια δικαστική απόφαση διαπιστώνεται πρόθεσή της μητέρας να δημιουργήσει για τα παιδιά ένα εντελώς καινούριο οικογενειακό περιβάλλον με ισχνό πατρικό πρότυπο.
Σε άλλη απόφαση διαπιστώνεται ότι η μητέρα υποδαυλίζει στα ανήλικα τέκνα αισθήματα αρνητισμού για την καταγωγή του πατέρα, αποξενώνοντάς τα από το περιβάλλον της πατρικής γραμμής, μεγαλώνοντάς τα χωρίς το πατρικό πρότυπο.
Μία άλλη πάλι δικαστική απόφαση διαπιστώνει ότι μετά από σταδιακή δημιουργία ισχυρών συναισθηματικών δεσμών μεταξύ πατέρα και παιδιού που έχει πλέον φτάσει σε κατάλληλη ηλικία η διανυκτέρευση στην οικία που o πατέρας και οι γονείς του διαμένουν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και απαραίτητη για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη λειτουργία του πατρικού προτύπου.
Επίσης σε άλλη απόφαση σημειώνεται ότι είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της καλής σχέσης του ανήλικου παιδιού με τον πατέρα του για την ισορροπημένη διαδικασία εξέλιξής του ιδιαίτερα στην τρυφερή ηλικία, δεδομένου του φύλου του και της ανάγκης του να διαμορφώνεται με βάση και το πατρικό πρότυπο. Η ύπαρξη του πατέρα στη ζωή ενός ανηλίκου είναι δεδομένα σημαντική για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Είναι γεγονός ότι η επαφή του παιδιού με τον πατέρα είναι αναγκαία ώστε να μην αποξενωθεί από αυτόν ψυχικά και προκειμένου να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν, με την πάροδο του χρόνου, τα αμοιβαία μεταξύ τους αισθήματα στοργής και αγάπης που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας και ψυχικής ισορροπίας του ανηλίκου.
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η κυρία Μαρία Καπερώνη κλινική ψυχολόγος παιδιών και εφήβων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενόψει της αναθεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου με το ν. 4800/2021, σε συνέντευξή της τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής:
Τα παιδιά που ζουν εναλλάξ και με τους δύο γονείς εμφανίζουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, αναπτύσσοντας και υγιέστερες διαπροσωπικές σχέσεις.
Είναι δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς, γιατί οι γονείς ανήκουν στο παιδί και όχι το παιδί σε εκείνους. Είναι βαθιά η ψυχολογική ανάγκη των παιδιών για κάτι τέτοιο.
Η γονική αποξένωση έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και πολλά παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με τον πατέρα. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες το 1/3 των κοριτσιών δεν έχουν την παραμικρή επαφή με τον πατέρα και την πατρική οικογένεια. Με το χωρισμό απομακρύνεται από το παιδί μια ολόκληρη οικογένεια και τους παππούδες. Για αυτό αποτελεί μείζον ψυχολογικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα το να στερούνται αναίτια τα παιδιά τον έναν γονέα. Προκαλείται έλλειμμα ασφάλειας. Όπως λέει και ο Συνήγορος του Πολίτη είναι προς το συμφέρον του παιδιού η φροντίδα από δύο πλευρές. Καταλήγοντας, η κυρία Καπερώνη τόνισε ότι «η αποκλειστική επιμέλεια συντηρεί τη σύγκρουση και την αντιδικία, ενώ η συνεπιμέλεια δρα εξισορροπιστικά.»
Επίσης σε άρθρο της η ίδια ψυχολόγος επισήμανε ότι πατέρες, οι οποίοι αλληλοεπιδρούν συχνά με τα βρέφη τους, ανταποκρίνονται στα σήματά τους και αποτελούν σημαντικές φιγούρες στον κόσμο των παιδιών τους, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε σημαντικούς φορείς κοινωνικοποίησης. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, ο πατέρας αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό πρότυπο προς μίμηση. Αντίθετα, οι πατέρες που δεν είναι διαθέσιμοι για τα βρέφη τους, μετέπειτα, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην θεμελίωση ισχυρών συναισθηματικών σχέσεων. Πολλοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι ο πατέρας δεν μπορεί να ‘αντικατασταθεί’ και ότι τα παιδιά χωρίς πατρικό πρότυπο εμφανίζουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Εν κατακλείδι, μετά από όλα τα παραπάνω καταδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά χωρισμένων γονιών να μεγαλώνουν με συνεπιμέλεια και με το πατρικό πρότυπο, δηλαδή και με τον πατέρα τους, ιδίως τα αγόρια για να έχουν μια ισορροπημένη υγιή οικογενειακή ζωή στο μέλλον.
Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς τους για να μεγαλώσουν φυσιολογικά και ότι παραμένουν παντοτινά γονείς τους που τα αγαπούν εξίσου.
Οι χωρισμένοι πατέρες πρέπει να διεκδικούν νόμιμα να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και με το πατρικό πρότυπο.
Οι δικαστές θα πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να συναισθανθούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ότι η λειτουργία του πατρικού προτύπου μπορεί να λειτουργήσει κανονικά μόνο με την συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία και όχι με επικοινωνία λίγων ωρών την εβδομάδα, που όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά αντίθετα προκαλεί την αποξένωση.
Αγαπητές φίλες και φίλοι εδώ έφθασε στο τέλος του ακόμη ένα χρήσιμο νομικό θέμα. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και την προσοχή σας. Θα είμαι και πάλι μαζί σας σε λίγες μέρες. Μέχρι τότε εύχομαι και ελπίζω να' στε όλοι καλά. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: πατρικό πρότυπο, λειτουργία πατρικού προτύπου, ισχνό πατρικό πρότυπο, αποξένωση, επικοινωνία, συνεπιμέλεια, εναλλασσόμενη κατοικία, χωρισμένοι γονείς, χωρισμένοι πατέρες, δικηγορος καβαλα, οικογενειακο δικαιο, διαζυγια, επιμελεια