Γειά σας φίλες και φίλοι και πάλι μαζί σας με ένα πολύ χρήσιμο ενημερωτικό θέμα που αφορά την συνεπιμέλεια.
Σήμερα θα αναφερθούμε για την συνεπιμέλεια και για πέντε (5) καίρια σημεία της με αριθ. 85/2021 απόφασης ΜΠΡ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ασφαλιστικών μέτρων, που έκανε εφαρμογή των διατάξεων του νέου ν. 4800/2021.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα, με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
Να σας υπενθυμίσω πριν προχωρήσουμε να εγγραφείτε στο κανάλι μου και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεό μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας.
Συγκεκριμένα το εν λόγω δικαστήριο με την παραπάνω απόφασή σου κατά την εκδίκαση των εκατέρωθεν αιτήσεων των αντιδίκων έδωσε συνεπιμέλεια στους δύο γονείς.
Ανέθεσε προσωρινά από κοινού και στους δύο διαδίκους την άσκηση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους ηλικίας 7 και 3,5 χρονών. Συγκεκριμένα κατένειμε την επιμέλεια των παιδιών ανάμεσα στους γονείς ως εξής: για τις πρώτες δώδεκα (12) μέρες εκάστου ημερολογιακού μηνός, και δεκατρείς (13) μέρες για τους μήνες που έχουν 31 ημέρες, αναθέτει την επιμέλεια στον πατέρα τους και τις υπόλοιπες την αναθέτει στην μητέρα τους. Στην κατοικία των γονέων θα διαμένουν τα ανήλικα τέκνα κατά τα αντίστοιχα διαστήματα.
Διάρκεια βίντεο 6,58 λεπτά
Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο μεταξύ άλλων δέχθηκε τα παρακάτω εξής 5 σημαντικά πράγματα :
1. Βάσει του άρθρου 1513 ΑΚ, εάν υπάρχει διακοπή της συμβίωσης των συζύγων ή διαζύγιο, εξακολουθούν οι γονείς να ασκούν εκ του νόμου από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα (συνεπιμέλεια), εκτός απ’ τις συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου του τέκνου ή την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα (άρθ. 1516 ΑΚ), τις οποίες ασκεί ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο κατόπιν άτυπης ενημέρωσης του άλλου γονέα.
2. Κατ’ εξαίρεση του ανωτέρω κανόνα της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας και μετά το διαζύγιο ή τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, προβλέπει το άρθρο 1514 παρ. 2 ΑΚ ότι υπάρχει δυνατότητα διαφορετικής ρύθμισης εκ μέρους του δικαστηρίου, αν αυτή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου.
Τέτοιες περιπτώσεις ενδεικτικά αναφέρει ο νόμος τις περιπτώσεις που ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει στη γονική μέριμνα, ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησής της, ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου, ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου.
3. Μία από τις θεσμοθετημένες λύσεις πλέον στο άρθρο 1514 παρ. 3 ΑΚ από τον ελληνικό Αστικό Κώδικα, που τη θεωρεί κατά βάση παρέκκλιση απ’ τον κανόνα της από κοινού άσκησης της επιμέλειας) είναι η χρονική κατανομή ή εναλλασσόμενη άσκηση όλων των εκφάνσεων της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας ειδικότερα.
4. Δεν επικροτείται η υπαίτια συμπεριφορά του γονέα, που αυτογνωμόνως μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης αποκόπτει εντελώς τον έτερο γονέα απ’ την προβλεπόμενη απ’ το νόμο από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Δεν επικροτείται αυτή η συμπεριφορά του γονέα διότι διαμορφώνει συνθήκες αποκλεισμού του άλλου γονέα ακόμα και απ’ την επικοινωνία του με το τέκνο (πχ επιλέγοντας τόπο κατοικίας πολύ μακριά απ’ τον τόπο κατοικίας του έτερου γονέα). Έτσι λοιπόν ώστε όταν θα προκύψει η ανάγκη για δικαστική ρύθμιση της υπόθεσης να επικαλεστεί ο αποκόπτων γονέας τους ιδιαίτερους δεσμούς του τέκνου μαζί του και να επιτύχει ευνοϊκή υπέρ του απόφαση.
5. Κριτήριο για την καταλληλότητα ή μη του γονέα να του ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων ακόμα και κατ’ αποκλεισμό του άλλου γονέα μπορεί να αποτελέσει και ο τρόπος άσκησης αυτής μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης.
Έτσι ασκεί κακή και καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας εάν για παράδειγμα ένας γονέας, ενώ ισχύει η εκ του νόμου πρόβλεψη της συνεπιμέλειας, μολονότι δεν συντρέχει λόγος κατεπείγοντος,
α. λαμβάνει επανειλημμένα πρωτοβουλίες για τη ζωή του παιδιού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του άλλου γονέα ή
β. αν επανειλημμένα δεν ενημερώνει τον άλλο γονέα για ζητήματα που αφορούν το παιδί (π.χ. ζητήματα υγείας, εθισμό στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών κ.λπ.) ή
γ. αν παραπείθει δολίως το παιδί ως προς το ό,τι ο άλλος γονέας είναι επικίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία του ή
δ. αν, ενώ με προσωρινή διαταγή ή απόφαση ασφαλιστικών έχει την αποκλειστική επιμέλεια του ανηλίκου, παρεμποδίζει αδικαιολόγητα την επικοινωνία των τέκνων με τον άλλο γονέα.
Οι παραπάνω συμπεριφορές είναι δυνατόν να επισύρουν ακόμη και τις συνέπειες του άρθρου 1532 ΑΚ αφαίρεσης γονικής μέριμνας ή επιμέλειας κατά περίπτωση.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος και του σημερινού βίντεο.
Ευχαριστώ για την προσοχή και το ενδιαφέρον σας. Να ανανεώσουμε το ραντεβού για την άλλη βδομάδα. Μέχρι τότε εύχομαι να είστε όλοι καλά. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: Εναλλασσόμενη κατοικία τέκνου,Εναλλασσόμενη κατοικία τέκνου, Ν. 4800/2021,Επιμέλεια τέκνων, Συνεπιμέλεια, Εναλλασσόμενη κατοικία με διανυκτέρευση, νήπια,παιδιά, εφήβους, δίνει συνεπιμέλεια, απόφαση, για εναλλασσόμενη κατοικία και εναλλασσομενη αποκλειστική επιμέλεια, κοινή επιμέλεια, Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία, ίσο χρόνο ανατροφής εναλλασσόμενη κατοικία σε παιδιά της σχολικής ηλικίας, synepimeleia teknwn.