Η γονική αποξένωση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο όπου ένα παιδί απορρίπτει έναν από τους γονείς του, συνήθως υπό την επιρροή του άλλου γονέα. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ανάπτυξη ενός παιδιού.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, ειδικός νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά με χρήσιμα βίντεο και άρθρα οικογενειακού δικαίου. Εγγραφείτε στο κανάλι μου και πατήστε το καμπανάκι για να ειδοποιείστε κάθε φορά που ανεβαίνει νέο βίντεο. Προχωράμε λοιπόν αμέσως στο σημερινό πολύ ενδιαφέρον θέμα μας.
Η γονική αποξένωση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά τα σημάδια της είναι συχνά ορατά στη συμπεριφορά του παιδιού.
Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια της, ώστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες.
✔️Συχνά σημάδια γονικής αποξένωσης είναι τα εξής:
➤1. Αδικαιολόγητη απομάκρυνση ή απόρριψη: Το παιδί αρνείται ξαφνικά να συναντηθεί, να μιλήσει ή να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον έναν γονέα χωρίς προφανή λόγο, όπως κακοποίηση ή παραμέληση. Το παιδί μπορεί να μην θέλει να έρθει στο σπίτι σας ή να αποφεύγει τις δραστηριότητες που κάποτε του άρεσαν μαζί σας. Το παιδί μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει τη δική σας οικογένεια ή φίλους, κάτι που αποτελεί σημάδι ευρύτερης αποστασιοποίησης από εσάς.
➤2. Αδικαιολόγητο μίσος για τον έναν γονέα: Το παιδί εκφράζει έντονο μίσος ή απέχθεια για τον έναν γονέα χωρίς προφανή λόγο.
➤3. Αλλαγές στη συμπεριφορά: Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως επιθετικότητα, άγχος, φόβο, κατάθλιψη ή απομόνωση, ειδικά όταν πρόκειται να δει τον αποξενωμένο γονέα, ακόμη και αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για αυτό.
➤4. Αρνητικές δηλώσεις: Το παιδί κάνει έντονες αρνητικές δηλώσεις για τον έναν γονέα, χρησιμοποιώντας συχνά υβριστικούς όρους ή κατηγορίες. Συχνά το παιδί επαναλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες αρνητικές δηλώσεις και φράσεις που χρησιμοποιεί ο αποξενωτής γονέας.
➤5. Αλλαγές στις προτιμήσεις: Το παιδί μπορεί να αλλάξει τις προτιμήσεις του, τα ενδιαφέροντά του ή τους φίλους του, σύμφωνα με τις επιθυμίες του αποξενωτή γονέα, προκειμένου να τον ευχαριστήσει.
➤6. Τακτικές χειραγώγησης: Το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικές χειραγώγησης για να ελέγξει την κατάσταση, όπως να απειλεί να σταματήσει να βλέπει τον άλλο γονέα ή να κάνει αυτοκτονικές απειλές.
➤7. Αδυναμία του παιδιού να δει τα θετικά στοιχεία του άλλου γονέα: Το παιδί δεν μπορεί να αναγνωρίσει ή να εκτιμήσει τα θετικά χαρακτηριστικά του απορριπτόμενου γονέα. Το παιδί δέχεται ανεπιφύλακτα τη μία εκδοχή της ιστορίας του αποξενωτή γονέα, χωρίς να είναι σε θέση να δει και την άλλη πλευρά.
➤8. Έλλειψη Ενοχών:
Το παιδί φαίνεται να μην αισθάνεται τύψεις για την ψυχρότητα ή την απομάκρυνση από τον άλλο γονέα, λες και θεωρεί πως αυτό είναι απόλυτα φυσικό.
➤9. Έλλειψη Αναμνήσεων: Το παιδί δεν θυμάται θετικές στιγμές ή εμπειρίες με τον αποξενωμένο γονέα, κάτι που μπορεί να δείχνει επηρεασμένη μνήμη λόγω της επιρροής του άλλου γονέα.
➤10. Ακραία προστατευτικότητα για τον αποξενωτή γονέα: Εάν το παιδί σας υπερασπίζεται τον άλλον γονέα με υπερβολικό ζήλο ή κριτικάρει συνεχώς εσάς, μπορεί να είναι ένδειξη αποξένωσης. Το παιδί μπορεί να παίρνει συνεχώς το μέρος του άλλου γονέα, δικαιολογώντας συμπεριφορές ή υποστηρίζοντας απόψεις που πριν δεν υιοθετούσε.
✔️Πώς συμπεριφέρεται ο αποξενωτής γονέας;
➤1. Συκοφαντική εκστρατεία. Δημιουργία ψευδών κατηγοριών: Ο αποξενωτής γονέας μπορεί να μιλάει συνεχώς αρνητικά και συκοφαντικά για τον άλλο γονέα μπροστά στο παιδί. Ο αποξενωτής γονιός κατηγορεί ψευδώς τον άλλο γονέα για κακοποίηση ή παραμέληση.
➤2. Χειραγώγηση: Ο αποξενωτής γονέας μπορεί να χειραγωγεί το παιδί για να το στρέψει εναντίον του άλλου γονέα.
➤3. Εμπόδια στην επικοινωνία: Ο αποξενωτής γονέας μπορεί να παρεμποδίζει ή περιορίζει την επικοινωνία μεταξύ του παιδιού και του άλλου γονέα.
➤4. Αλλαγή των συμφωνιών: Ο αποξενωτής γονέας μπορεί να μην τηρεί τις συμφωνίες που έχουν γίνει σχετικά με την επιμέλεια και επικοινωνίατου παιδιού.
Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω σημάδια και την αποξενωτική συμπεριφορά του άλλου γονέα, μπορείτε να αναλάβετε δράση νωρίς και να ζητήσετε υποστήριξη προστατεύοντας τη σχέση σας με το παιδί σας.
Η έγκαιρη αναγνώριση της γονικής αποξένωσης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σχέσης σας με το παιδί.
👉 Τι μπορείτε να κάνετε;
➤Τεκμηριώστε τα πάντα: Συλλέξτε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις προσπάθειές σας να διατηρήσετε επαφή με το παιδί σας, όπως μηνύματα, ημερολόγια επικοινωνίας, φωτογραφίες και μαρτυρίες από τρίτους.
Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας βιώνει αυτή την κατάσταση.
➤Επικοινωνήστε και συμβουλευτείτε: έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό ή άλλο ειδικό που ειδικεύεται σε θέματα γονικής αποξένωσης.
➤Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας: και ζητήστε τη βοήθεια ενός δικηγόρου οικογενειακού δικαίου για να λάβετε εξατομικευμένη καθοδήγηση.
➤Διατηρήστε την ψυχραιμία σας: Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ηρεμία σας και να αποφύγετε να αντιδράσετε με θυμό ή επιθετικότητα. Αποφύγετε να μπείτε σε αντιπαραθέσεις με τον άλλο γονέα και επικεντρωθείτε στην ανάγκη του παιδιού για μια υγιή σχέση και με τους δύο γονείς.
Επικεντρωθείτε στη θετική σχέση με το παιδί σας.
➤Μην τα παρατήσετε: Η αποκατάσταση της σχέσης με το παιδί σας μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία.
💡 Είναι σημαντικό να θυμάστε: ότι η γονική αποξένωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί επαγγελματική βοήθεια.
Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το παιδί.
Ευχαριστώ που μας παρακολουθήσατε. Εύχομαι σε όλες και όλους ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
-------- . --------
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. Για νομική συμβουλή παρακαλώ προγραμματίστε τηλεφωνικά μια επί πληρωμή διαβούλευση εξ αποστάσεως ή στο γραφείο μας - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: γονική αποξένωση,μορφή ενδοοικογενειακής βίας,σύνδρομο γονικής αποξένωσης,Μηνυση για γονικη αποξενωση,γονικη αποξενωση νομος,Γονική αποξένωση αντιμετώπιση,Μητρικη αποξενωση,Γονικη αποξενωση ψυχοπαθολογια αποξενωση γονεα,Οταν σε απορριπτει το παιδι σου,Σύνδρομο γονικήσ αποξένωσησ ή αλλοτρίωσησ,Αποξενωση πατερα,γιαγκουδακης δικηγορος, ειδικος γοικης αποξενωσης, δικηγορος καβαλας ειδικος γονικης αποξένωσης,οικογενειακες διαφορες, ειδικος νομικος συμβουλος αποξενωση, καβαλα, βιντεο viral, ενημερωτικά βίντεο, οικογενειακο δικαιο, νομικές συμβουλες, νομικη συμβουλη, παρεμπόδιση επικοινωνίας τέκνου,χειραγώρηση τεκνου