Γεια σας φίλες και φίλοι σήμερα θα σας αποκαλύψω γιατί το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου αποτελεί πυξίδα για τον δικαστή, όταν αποφασίζει για την γονική μέριμνα, επιμέλεια και επικοινωνία ανηλίκων τέκνων.
Γραφείτε αν θέλετε στο κανάλι μου και κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να σας έρχεται ειδοποίηση για τα νέα βίντεό μου.
Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος - δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, με χρήσιμα νομικά βίντεο. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας.
Επί διαζυγίου των γονέων ή διακοπής της συζυγικής συμβίωσης ανακύπτει ένα σημαντικό θέμα, που είναι αυτό της διαμονής των ανηλίκων τέκνων πλησίον του πατέρα ή της μητέρας τους.
Στη περίπτωση, που διαφωνούν οι σύζυγοι η ρύθμιση της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων θα πρέπει να γίνεται με βάσει το βέλτιστο συμφέρον τους από το δικαστήριο.
Ο νόμος παρέχει την εξουσία στο Δικαστή να μπορεί να κρίνει, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, όπως θα έπραττε ο ίδιος (ο νομοθέτης), αν επρόκειτο να τάμει με νόμο τη συγκεκριμένη διαφορά.
Το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου τέκνου αποτελεί αόριστη νομική έννοια και γενική ρήτρα που θα πρέπει να εξειδικεύεται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περίπτωσης και με βάσει τις υποχρεώσεις που ο νέος νόμος 4800/2021 επέβαλε στο δικαστή.
Για να κριθεί τι αποτελεί βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εκτιμηθούν τα περιστατικά που διαπιστώθηκαν βάσει αξιολογικών κριτηρίων που αντλεί το Δικαστήριο από τους κανόνες της λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας. θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, σχετικά με το πρόσωπο του ανηλίκου, τα πορίσματα της εξελικτικής Ψυχολογίας και Παιδοψυχιατρικής και όλα τα επωφελή γι` αυτό στοιχεία, καθώς και οι προκύπτουσες συντρέχουσες συνθήκες και περιστάσεις.
Ωστόσο θα πρέπει οι γονείς, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να διεκδικούν την εφαρμογή του νέου νόμου 4800/21 για λήψη δικαστικών αποφάσεων με βάσει το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, όπως ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του με βάσει τα παρακάτω:
Στο άρθρο 1 με το τίτλο "Σκοπός" του ν. 4800/2021 ορίζεται εξαρχής ότι :
"Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου διά της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού."
Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη Χώρα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές. Αυτή η αναφορά αποτελεί αναμφίβολα πυξίδα και βασική υποχρέωση του δικαστή να κρίνει τις οικογενειακές υποθέσεις γονικής μέριμνας με βάσει το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, το οποίο ρητά εξυπηρετείται με την ενεργό παρουσία (εννοείται φυσική παρουσία) και των δύο γονέων κατά την ανατροφή και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.
Βέλτιστο συμφέρον του τέκνου είναι το σωματικό, υλικό, πνευματικό, ψυχικό, ηθικό και γενικά κάθε είδους συμφέρον, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανήλικου σε μια ανεξάρτητη και υπεύθυνη προσωπικότητα.
Σύμφωνα με το άρθρο 1513 Α.Κ. σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου ή λύσης συμφώνου συμβίωσης των γονέων "..εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα."
Στο άρθρο 1511 με τίτλο "Άσκηση - ανάθεση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου" στη παρ. 2 ορίζεται ρητά ότι ο δικαστής έχει υποχρέωση να εκδώσει απόφαση, που αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου που εξυπηρετείται μάλιστα από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς.
Ο δικαστής κατά την παρ. 3 του ίδιου άρθρου έχει επίσης την υποχρέωση να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ των γονέων. "Πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
Το δικαστήριο για να λάβει απόφαση για το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου θα πρέπει επίσης βάσει του άρθρου 1511 Α.Κ. να συνεκτιμήσει:
1. την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.
2. Την γνώμη του ανηλίκου ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του. Εδώ να πούμε ότι πρέπει να είναι ανεπηρέαστη η γνώμη του και μετά από τη στάθμιση του βαθμού της ωριμότητάς του.
Στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου ορίζεται ρητά ότι η απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου.
Στο άρθρο 1520 Α.Κ. ορίζεται ότι ο καθορισμός χρόνου επικοινωνίας τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου.
Στο άρθρο 1532 Α.Κ. για κακή άσκησης γονικής μέριμνας ορίζεται ότι το δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου.
Εν κατακλείδι από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο νέος νόμος 4800/2021 υποχρεώνει το δικαστήριο να εκδίδει αποφάσεις που εξυπηρετούν το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων τέκνων, πράγμα που πρέπει να υπερτονίζουμε και να διεκδικούμε από το δικαστή. Αν η δικαστική απόφαση σχετικά με τη γονική μέριμνα, επιμέλεια, επικοινωνία τέκνων δεν εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων τέκνων τότε είναι εσφαλμένη, αφού δεν γίνεται σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου από το δικαστήριο.
Εδώ φθάσαμε στο τέλος της εκπομπής. Ευχαριστώ, που με παρακολουθήσατε. Θα είμαι και πάλι μαζί σας την άλλη βδομάδα. Μέχρι τότε να είστε καλά. Γειά σας.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: βέλτιστο συμφέρον του τέκνου,νομος συνεπιμελειας 2021, νόμος 4800/2021, Ν 4800 2021 αιτιολογικη εκθεση, συνεπιμελεια νομος, Συνεπιμελεια, βέλτιστο συμφέρον παιδιού, Στάθμιση των στοιχείων του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, άσκηση της γονικής μέριμνας, επιμέλειας, συνεπιμέλειασ, ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων,αόριστη νοµική έννοια,Ποτε αποφασιζει το παιδι με ποιον γονεα θα μεινει, Νομικα δικαιωματα πατερα 2021