Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό θέμα που δεν είναι άλλο από την ονοματοδοσία ανηλίκου τέκνου που συχνά υπάρχει διαφωνία των γονέων και γίνεται αφορμή να χωρίζουν ζευγάρια ή να μαλώνουν οικογένειες.
Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας και σας ενημερώνω όπως πάντα, πάνω σε χρήσιμα και επίκαιρα θέματα οικογενειακού δικαίου.
Σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο περιεχόμενο της γονικής μέριμνας αποτελεί και η ονοματοδοσία του ανηλίκου για την οποία οι γονείς αποφασίζουν από κοινού κατα τις διατάξεις των άρθρων 1510-1512 ΑΚ. Κάθε απόφαση αυτών σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας και την ονοματοδοσία πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου.
Σε περίπτωση όμως που οι γονείς διαφωνούν και το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το δικαστήριο. Αυτό θα άρει την ασυμφωνία των γονέων με τον καθορισμό του κυρίου ονόματος αυτού, με κριτήριο το συμφέρον του ανηλίκου. Σε κάθε περίπτωση θα εκτιμηθούν τα περιστατικά που διαπιστώθηκαν, βάσει αξιολογικών κριτηρίων, που αντλεί το δικαστήριο από τους κανόνες της λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας. Θα ληφθούν υπόψη, σχετικά με το πρόσωπο του ανηλίκου και τα πορίσματα της εξελικτικής ψυχολογίας και της παιδοψυχιατρικής.
Η ονοματοδοσία είναι ανεξάρτητη από το μυστήριο του βαπτίσματος (όπου το ανήλικο αποκτά θρήσκευμα και όχι αναγκαίως και όνομα) ώστε να απαγορεύεται η μεταβολή του.Το όνομα αποκτάται με την εξωτερίκευση της δικαιοπρακτικής θέλησης των γονέων του είτε κατά τη βάπτιση με δήλωση προς το ληξίαρχο, είτε εντελώς ανεξάρτητα.
Από την μια σύντομη επισκόπηση της νομολογίας για το θέμα της ονοματοδοσίας τέκνων ο Άρειος Πάγος με σχετικές αποφάσεις υποθέσεων ονοματοδοσίας του διαπιστώνουμε ότι έκρινε ως εξής:
1, Με την υπ΄αριθ. 754/2020 απόφαση ΑΠ κρίθηκε ότι δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του τέκνου το διπλό όνομα. Ο καθορισμός διπλού ονόματος ούτε εγγυάται την ομαλότητα στις σχέσεις των διαδίκων, κυρίως όμως δεν διασφαλίζει την ομαλή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των ανηλίκων. Αντίθετα μάλιστα ενέχει τον κίνδυνο αρνητικής επίδρασης στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, καθώς παρίσταται βέβαιο από τις θέσεις των αντιδίκων ότι δεν θα αποδεχτούν την διπλή ονομασία, αλλά κάθε διάδικος και το αντίστοιχο περιβάλλον του, θα συνεχίσει να αποκαλεί τα τέκνα με το ένα από τα δύο ονόματα της δικής του προτίμησης, προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στα ανήλικα.
Τα παιδιά από την αρχή της ζωής τους προσφωνούνται με τα ονόματα " Χ ΚΑΙ Ψ.", στα οποία με προθυμία ανταποκρίνονται αφού με αυτά έχουν καθιερωθεί στις προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις και γίνονται αποδεκτά κατά τον κρίσιμο χρόνο ως δηλωτικά της ταυτότητάς τους. Η αντικατάσταση αυτών των ονομάτων με άλλα, όπως τα καθορισθέντα διπλά ονόματα ή μόνο τα ονόματα που προτάθηκαν αντίστοιχα, θα αποβεί σε βάρος της ψυχικής τους υγείας, καθώς εγκυμονεί κίνδυνο διάσπασης της προσωπικότητας των παιδιών ή τουλάχιστον μη ομαλής ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξής τους.
2. Με την υπ΄αριθ. 945/2009 απόφαση ΑΠ η διαφωνία ονοματοδοσίας και η μονομερής εν αγνοία της μητέρας ονοματοδοσία του τέκνου από τον πατέρα λύθηκε με το εξής σκεπτικό: "
ΕΠΕΙΔΗ α. από την αρχή υπήρχε επιθυμία των διαδίκων να δοθεί στο τέκνο το όνομα "Α", με το οποίο από τη γέννησή του προσφωνείται στο περιβάλλον όπου ζει και αναπτύσσεται η προσωπικότητα του.
β.το πρώτο τέκνο των διαδίκων έλαβε, κατ` επιλογή του εναγομένου πατέρα του, το όνομα Π1 προς τιμή της μητέρας του,
γ. η χρήση του ονόματος "Β", το οποίο μονομερώς αν και γνώριζε την αντίθετη βούληση της ενάγουσας, έδωσε ο εναγόμενος σ` αυτό κατά τη βάπτισή του εν αγνοία της, ή χρήση κάποιου άλλου ονόματος, θα αποβεί σε βάρος της ψυχικής του υγείας και θα οξύνει την υπάρχουσα αντιδικία των διαδίκων.
Για αυτό το αληθές συμφέρον του ανηλίκου επιβάλλει να ονομασθεί "Α" το όνομα δηλαδή, που πρότεινε η μητέρα του.
3. Με την υπ΄αριθ. 631/2002 απόφαση ΑΠ κρίθηκε ότι το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, για την άρση της οριστικής αυτής ασυμφωνίας τους, με τον καθορισμό του δοτέου ονόματος με το όνομα "χ - ψ.", που αποτελεί συνδυασμό των ονομάτων των πάππων της πατρικής και μητρικής γραμμής αντίστοιχα. Αυτό εξασφαλίζει στο τέκνο την εύνοια και το ενδιαφέρον και των δύο οικογενειών των γονέων και θα τιμά τους πάππους των δύο πλευρών. Δεν πρόκειται δε να αποκτηθεί από το γάμο αυτό δεύτερο τέκνο, ώστε είναι μάταιη η προσδοκία της μητέρας να καλυφθεί το όνομα του εξ αυτής πάππου.
4. Με την υπ΄αριθ. 1700/2001 απόφαση ΑΠ κρίθηκε ότι: η δόση στο τέκνο διπλού ονόματος που συνδυάζει τα ονόματα των δυο πάππων είναι προς το αληθινό του συμφέρον.
Το διπλό όνομα «Χ-Ψ», που αποτελεί, συνδυασμό των ονομάτων των δύο πάππων από τη μητρική και πατρική γραμμή, θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την εύνοια ολόκληρης της πατρικής και μητρικής οικογένειας. Με αυτό θα τεθεί τέρμα στο ζήτημα που αντιμετωπίζει το τέκνο, όταν μεν βρίσκεται με τη μητέρα του, το περιβάλλον της να το αποκαλεί «Ε», όταν δε βρίσκεται με τον πατέρα του, το περιβάλλον του να το αποκαλεί «Σ». Από τη διπλή ονομασία του τέκνου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας αυτού.
5. Με την υπ΄αριθ. 825/1995 απόφαση ΑΠ κρίθηκε ότι:
«Το συμφέρον του τέκνου στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιβάλλει να δοθεί σ` αυτό το όνομα Κ.-Π., το οποίο αποτελεί συνδυασμό των ονομάτων των πάππων της πατρικής και της μητρικής γραμμής, αντιστοίχως. Και τούτο γιατί ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει στο παιδί την εύνοια και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο της πατρικής όσον και της μητρικής οικογένειας, γεγονός που συνάγεται και από την περί τούτου ασυμφωνία και σφοδρή αντιδικία των διαδίκων και των οικογενειών τους. Άλλωστε αφού από το γάμο των διαδίκων δεν πρόκειται ν` αποκτηθεί άλλο τέκνο, το μοναδικό υπάρχον τέκνο από το γάμο αυτό θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της πατρομητρικής οικογενείας, αφού θα φέρει το όνομα και των δύο πάππων του, πατρικής και μητρικής γραμμής.
Σύμφωνα δε με τις παραδόσεις του λαού μας, ο γόνος που φέρει το όνομα ενός προγόνου, κατά κανόνα εξασφαλίζει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του. Το ανήλικο τέκνο έχει συμφέρον να εξασφαλίσει το ενδιαφέρον και των δύο οικογενειών των γονέων του, πράγμα που θα επιτευχθεί αν δοθεί σε αυτό το ως άνω σύνθετο όνομα, που δεν απάδει στις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις του λαού μας και που αποδέχεται και η μητέρα,
6. Με την υπ΄αριθ. 716/1993 απόφαση ΑΠ κρίθηκε ότι:
Ο πατέρας διεφώνησε όχι μόνον για τον χρόνο της τελέσεως της βάπτισης αλλά κυρίως με την ονοματοδοσία του τέκνου, διότι η μεν μητέρα ήθελε να δοθή το όνομα του πατέρα της, "Δ" ο πατέρας δε το όνομα του πατέρα του "Γ" και έτσι ματαιώθηκε η βάπτιση και η ονοματοδοσία του τέκνου. Το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση από το Δικαστήριο, η οποία θα άρει την οριστική αυτή συμφωνία των από κοινού ασκούντων την γονική μέριμνα του τέκνου γονέων του με τον καθορισμό με αυτή την απόφαση του δοτέου ονομάτος με κριτήριο το συμφέρον του. Το συμφέρον του αυτό επιβάλλει να δοθή το όνομα "Γ- Δ", το οποίο αποτελεί συνδυασμό των ονομάτων των πάππων της πατρικής και της μητρικής γραμμής αντιστοίχως.
Ο συνδιασμός αυτός εξασφαλίζει στο τέκνο την εύνοια και τον ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσον της πατρικής όσον και της μητρικής οικογένειας, όπως προκύπτει από αυτήν την περί τούτου ασυμφωνίαν και σφοδρήν αντιδικία των διαδίκων και των εκατέρωθεν οικογενειών τους. Μάλιστα λόγω της διαστάσεως των συζύγων δεν πρόκειται να αποκτηθή άλλο τέκνον και έτσι το ήδη υπάρχον θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρου της πατρικής και μητρικής οικογενείας αφου θα φέρει και το όνομα και των δύο πάππων του, πατρικής και μητρικής γραμμής.
6. Με την υπ΄αριθ. 1197/1993 απόφαση ΑΠ κρίθηκε ότι: Ως προς τη διπλή ονομασία ("Α"-"Α") ο καθένας από τους γονείς θα αποκαλεί την κόρη τους με το όνομα της δικής του προτιμήσεως, πράγμα που εγκυμονεί το κίνδυνο της διασπάσεως της προσωπικότητας του παιδιού ή τον κίνδυνο της ομαλής καθόλα ανελίξεως του χαρακτήρα και της προσωπικότητας αυτού, στο συμφέρον του οποίου και μόνο αποβλέπει το δικαστήριο. Με βάση δε τα πραγματικά αυτά περιστατικά, έκρινε στη θυγατέρα των διαδίκων πρέπει να δοθεί το όνομα "Αλ", μετά από εξαφάνιση αποφάσεως που είχε κρίνει ότι έπρεπε να δοθεί σ` αυτήν το διπλό όνομα "Αλ"-"Αν".
7. Με την υπ΄αριθ. 1197/1993 απόφαση ΑΠ Η αναιρεσείουσα μητέρα, που είχε την επιμέλεια του τέκνου, μόνη και χωρίς να γνωρίζει ή ερωτηθεί ο αναιρεσίβλητος σύζυγός της, έδωσε σ` αυτό το όνομα Ε. Κρίθηκε ότι ο πατέρας μπορούσε να βαπτίσει αυτός το ανήλικο τέκνο,επιλέγοντας τον ανάδοχο και δίδοντάς του το όνομα Ν., στο οποίο άκουαν οι παππούδες του και από τις δύο πλευρές και δεδομένου ότι το όνομα Ε. και την ανάδοχο του πρώτου θήλεος τέκνου τους είχε επιλέξει η μητέρα.
Εδώ στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το θέμα μας.Αγαπητοί φίλοι και φίλες ευχαριστώ που παρακολουθήσατε ακόμη ένα ενημερωτικό και χρήσιμο βίντεο. Σε λίγες μέρες πάλι μαζί σας. Μέχρι τότε εύχομαι καλή δύναμη με υγεία σε όλους σας. Γειά σας.
------ . -------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και την ανταπόκρισή σας. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Να ξέρετε λατρεύω τις ερωτήσεις. Είμαι ευτυχής να συνομιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: ονοματοδοσία ανηλίκου τέκνου, διαφωνία Ονοματοδοσια, βαφτιση εκκλησια, γονικη μεριμνα, άρειος παγος, νομολογια, διπλό όνομα, Που δηλωνω το ονομα του παιδιου, δηλωση ονοματος παιδιου , ονοματοδοσιας,ληξιαρχειο ονοματοδοσια,Ονοματοδοσία θρησκεια,υπευθυνη δηλωση ονοματοδοσιας,τελετη ονοματοδοσιας παιδιου, δικηγορος καβαλας, δικηγορος διαζυγιων.