Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
🔔 Να σας υπενθυμίσω όπως πάντα, να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Μπαίνουμε κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας.
✅ Με το Άρθρο 33 του νέου νόμου 5090/2024, που θα ισχύει από 1/5/2024 (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:
Για τη Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.
5. Με τις ποινές της παρ. 4 τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.»
✔ Εδώ να διευκρινίσω ότι η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών έχουν απώτερο όριο ποινή φυλάκισης τα 5 έτη, που μπορεί να επιβάλει κατά περίπτωση ένας δικαστής.
Για την Χρηματική ποινή αν δεν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις, δεν μπορεί να είναι: α) κατώτερη από τριακόσια (300) ευρώ και ανώτερη από σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ για πλημμελήματα.(άρθρο 57 παρ. 2α). Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι στην αιτιολογική έκθεση σχετικά αναγράφονται τα εξής:
Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία. Περιλαμβάνει κάθε μορφή διατάραξης οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά των προσώπων που αναφέρονται παραπάνω. Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας.
Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 εμπίπτει και η περίπτωση της παρακώλυσης ή της παρεμπόδισης της εισόδου στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εργαζόμενους, στους υπαλλήλους ή στους μαθητές.
Η ανωτέρω διατάραξη της λειτουργίας προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, διότι :
➤ 1. αφενός παρεμποδίζει το ιατρικό - νοσηλευτικό και αντίστοιχα εκπαιδευτικό προσωπικό από την άσκηση των καθηκόντων τους και
➤ 2. αφετέρου η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματός των ανωτέρω επαγγελματιών, αλλά και προκαλεί συναισθήματα φόβου και ταραχής σε νοσηλευόμενους, θεραπευόμενους και αντίστοιχα σε ανήλικους μαθητές με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της υγείας και τη διαμόρφωση του ψυχισμού τους αντίστοιχα. Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος.
🎓Κατά τη ταπεινή γνώμη μου η παραπάνω προσθήκη (ισχύς της από 1/5/2024) πρακτικά απαιτεί μεγάλη προσοχή από όλους μας και από τους γονείς ανηλίκων τέκνων, ιδιαίτερα κατά το σκέλος, που η ρύθμιση αυτή αφορά τα σχολεία. Ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα και ανάβουν πολύ εύκολα τα αίματα σε μια έντονη συζήτηση ή διαφωνία. Αν δημιουργηθεί μια έκρυθμη κατάσταση στους παραπάνω χώρους ανεξαρτήτως του ποιος φταίει μπορεί σε περίπτωση καταγγελίας σε αρκετούς συμπολίτες μας να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις ή ακόμη να οδηγηθούν στην φυλακή με μεγάλες ποινές, ιδίως κατά την διαδικασία αυτοφώρου!
Όποιοι λοιπόν, ασχέτως αν έχουν ή δεν έχουν δίκαιο - εμπλακούν ακόμη και σε μια έντονη λογομαχία με τα παραπάνω πρόσωπα, όταν αντιληφθούν ότι προσβάλλονται ή διακινδυνεύονται νόμιμα δικαιώματά τους ή τα δικαιώματα οικογενειακών ή συγγενικών τους προσώπων, κινδυνεύουν - όπως προανέφερα - σε περίπτωση μήνυσης κατά τις παρ. 4 και 5 άρθρου 168 Π.Κ., συνεπεία των αυστηρών πολυεπίπεδων αυστηρών αλλαγών, που επήλθαν στον Ποινικό κώδικα και την Ποινική δικονομία με τον νέο νόμο 5090/2024. Απομένει να δούμε στην πράξη αυτή η ρύθμιση και η αυστηροποίηση των ποινών αν θα φέρει λύσεις ή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα;
Ευχαριστώ για τον χρόνο και την προσοχή σας. Την άλλη βδομάδα και πάλι θα είμαι κοντά σας με ένα άλλο χρήσιμο θέμα.
Σας εύχομαι Καλά Κούλουμα, ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ και ☀️Χαρούμενη Καθαρά Δευτέρα με υγεία και δύναμη! Γειά σας.
-------- . --------
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας για το θέμα που σας απασχολεί. Για νομική συμβουλή παρακαλώ προγραμματίστε τηλεφωνικά μια επί πληρωμή διαβούλευση εξ αποστάσεως ή στο γραφείο μας - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - ☎ Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120 https://dikigoros-diazygion.gr https://giagkoudakis-dikigoros.gr
💥 Link εγγραφής: http://tiny.cc/kavala-lawyer
Σχετικές αναζητήσεις: Νέος Ποινικός Κώδικας, νόμοσ 5090/2024,Φωνές,Σχολείο,Νοσοκομείο,ΦυλάκισηΔιαταραξη,Βλάβη,Δικηγόρος,Φωνή σε σχολείο,Φωνή σε νοσοκομείο.Ποινή για φωνές,Είναι παράνομο να φωνάζεις σε νοσοκομείο;Πότε η φωνή θεωρείται αδίκημα;Ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό ίδρυμα, χρηματική ποινή, ποινικο δίκαιο, έκτιση ποινής