Πρόκειται για ένα σημαντικό ερώτημα που βασανίζει τους χωρισμένους γονείς ανηλίκων τέκνων, το οποίο θα απαντήσουμε σήμερα. Αν είστε χωρισμένος γονιός και ιδίως πατέρας ανηλίκου τέκνου τότε το βίντεο αυτό είναι για σένα.
Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω, όπως πάντα, με χρήσιμα νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.
Ξεκινάμε αμέσως, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στo σημερινό θέμα μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 του γνωστού N. 4800/2021 τα κεφάλαια Β`και Γ’ εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4800/2021 (16/9/2021), αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Περαιτέρω ορίζεται ότι οι συμφωνίες γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β` και Γ’ ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4800/2021 προβλέπεται η εφαρμογή των κεφαλαίων Β’ και Γ του νόμου και στις υποθέσεις, επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί ακόμη αμετάκλητη δικαστική απόφαση, καθώς επίσης και η δυνατότητα δικαστικής επαναρρύθμισης των σχετικών προγενέστερων συμφωνιών των γονέων, προκειμένου να υπάρξει κατά το δυνατόν ομοιόμορφη ρύθμιση συναφών κατά αντικείμενο περιπτώσεων.
✅Η απάντηση στο σημερινό ερώτημα έχει ως εξής:
Ακόμη όμως και αν η δικαστική απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη ή αμετάκλητη, είναι δυνατή η ανάκληση ή μεταρρύθμισή της σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού κατ` εφαρμογή του άρθρου 1536 Α.Κ., είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά στη γονική μέριμνα, στην επιμέλεια και στην άσκησή της, είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά την επικοινωνία, αν από τότε που εκδόθηκε η απόφαση μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι συνθήκες.
⚡ Ασφαλώς η μεταβολή της νομοθεσίας στα προαναφερόμενα θέματα εν προκειμένω η ισχύς του ν. 4800/2021 αποτελεί ουσιώδη μεταβολή των συνθηκών.
Θα πρέπει όμως εν προκειμένω να διαπιστώνεται από το δικαστήριο ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού, η ανάκληση ή μεταρρύθμιση τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και η ανατροπή παγιωμένων καταστάσεων, η διατάραξη της καθημερινότητας και των συνθηκών ζωής του παιδιού, που επηρεάζονται από την άσκηση της επιμέλειας και από την επικοινωνία.
Ακόμη και στην περίπτωση συμφωνιών ενόψει συναινετικού διαζυγίου ισχύει ότι είναι δυνατή η ανάκληση ή μεταρρύθμιση της συμφωνίας σύμφωνα με το συμφέρον του παιδιού κατ’ εφαρμογή της ΑΚ 1536, η οποία εφαρμόζεται αναλογικά για την ανάκληση ή μεταρρύθμιση συμφωνίας των γονέων είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά στη γονική μέριμνα, στην επιμέλεια και στην άσκησή τους, είτε πρόκειται για απόφαση που αφορά στην επικοινωνία. Τέλος γίνεται δεκτό ότι κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων μπορούν επίσης να μεταρρυθμιστούν οι επικυρωμένες συμφωνίες κατά το άρθρο 1441 ΑΚ για το συναινετικό διαζύγιο.( 60/2022 ΜΠΡ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΣΦ)
👉 Συνεπώς από τα παραπάνω είναι δυνατή η επανόρθωση αδικίας με μεταρρύθμιση τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επιμέλειας ή επικοινωνίας τέκνου, εφόσον έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς οι συνθήκες και επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου. Για ερωτήσεις και σχόλια για το θέμα αυτό επικοινωνήστε μαζί μας ή στείλτε το μήνυμά σας με email.
Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε ακόμη ένα χρήσιμο βιντεάκι μας. Να είστε όλοι καλά.
-------- . --------
* Υ.Γ. Ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog. Αν έχετε ερώτηση ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μου. Θα είμαι ευτυχής να μιλήσω μαζί σας για το ζήτημα που σας απασχολεί για να σας προτείνω λύσεις. - Γιώργος Γιαγκουδάκης, Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων - Οικογενειακού δικαίου στη Καβάλα - Tηλέφωνα 2510834031, κιν. 6945227120
https://dikigoros-diazygion.gr
https://giagkoudakis-dikigoros.gr
Σχετικές αναζητήσεις: μεταρρύθμιση τελεσίδικων ή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επιμέλειας ή επικοινωνίας τέκνου, δικηγορος καβάλας, γιαγκουδάκης